Bagno Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lipca 2008 NutrieSGGW, Prawdopodobnie jest ci znany tekst w czasopiśmie "Mięso i Wędliny" z ubiegłego roku. Osobiście czekam na twoje wyniki badań z niecierpliwością. Szukam także osób, które przyłączyłyby się do akcji stworzenia regionalnego wyrobu z nutrii (np. pasztetu) i uzyskania dla niego certyfikatów (masarnie, zakłady przetwórstwa).Możesz więcej napisać na ten temat. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lipca 2008 Problemem w wyrobie wędlin z nutrii są badania tuszek na obecność włośni zwłaszcza przy własnej hodowli Koszt przy tradycyjnych badaniach bardzo duży chyba że takie badanie przeprowadzimy w zakładzie stosującym nowoczesne metody .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lipca 2008 Witam DZIADKU . Po tej Twojej informacji aż się mnie gorąco zrobiło . Nikt z mojego bliskiego otoczenia nie wiedział że nutrie należy badać :blush: Były to jednak lata już dość odległe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-36422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Listopada 2008 Wydłubane w sieci : Pasztet pieczony 500 g tłustej wieprzowiny 500 g mięsa z nutrii 200 g wątroby cielęcej lub drobiowej 250 g słoniny do wyłożenia formy 4 jajka 200 g czerstwej bułki 4 cebule 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa, imbir suszony, mielony kminek, ostra papryka, majeranek, tymianek, cząber, sól, pieprz 100 g suszonych prawdziwków (innych grzybów więcej) tarta bułka Tłustą wieprzowinę kroimy na drobne kawałki. Jeżeli jest zbyt chuda musimy dodać trochę podgardla. Obsmażamy na patelni, a gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe mięso, również pokrojone w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła i przyprawy. Grzyby moczymy, a kiedy spęcznieją, wodą spod grzybów zalewamy czerstwą bułkę. Wszystkie te składniki przekładamy do malaksera i miksujemy 15 minut albo przepuszczamy trzy razy przez maszynkę. Dodajemy jaja, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Następnie formę do pieczenia pasztetu smarujemy tłuszczem, przyprószamy tartą bułką. Na dnie układamy plastry słoniny. Wkładamy masę pasztetową, wypełniając formę do 2/3 wysokości. Na wierzchu możemy położyć paseczki słoniny w kratkę. Formę z pasztetem wkładamy do większego naczynia z wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na półtorej godziny. Pasztet najlepszy jest po 2 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-44971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NutrieSGGW Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Listopada 2008 Myślę że nutriowa wątroba też się nada. Potrafią ważyć od 120-140g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-45076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Listopada 2008 Czy ktoś z Was ma dostęp do mięsa z nutrii lub mieszka w pobliżu jednej z wymienionych firm i ewentualnie kupiłby mięso i mi wysłał ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-45655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NutrieSGGW Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witam wszystkich w Nowym Roku, Kontynuując wątek nutriowy chciałbym polecić Waszej uwadze ważniejsze wskaźniki jakie udało się dotychczas uzyskać. Przede wszystkim bardzo głośny obecnie temat zawartości kwasów tłuszczowych w mięsie zwierząt gospodarskich. Tzw. stosunek n-6/n-3 PUFA czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest u nich REWELACYJNY. Normy mówią o wartościach pożądanych w zakresie 1-4. W naszych badaniach wartości oscylowały wokół 3.0 u samców i samic. Gdyby nie oszczędnościowa dieta oparta na parowanych ziemniakach byłoby jeszcze lepiej, ale gdyby pojawił się bodziec popytowy dawkę można zmienić błyskawicznie. Każdy inny znany mięsny gatunek u nas dostępny daleko przekracza te normy. W dodatku to mięso jest w naturalny sposób EKOLOGICZNE. To znaczy że nie ma w nim grama farmakologicznej chemii ani ŻADNYCH dodatków paszowych wspomagających (intensyfikujących) przyrosty. Pasze własnej produkcji z NIE NAWOŻONYCH sztucznie gruntów ornych i łąk. Obornik przyorywany na polach czyli DEFINICJA hodowli ekologicznej. Naukowy artykuł opisujący cechy tego surowca jest obecnie recenzowany więc nie mogę w całości ogłosić jego treści ale profil kwasów tłuszczowych z zawartością ALA, EPA i DHA jest świetny. Polecam moje 2 teksty w 11 i 12 numerze Przeglądu Hodowlanego 2008. Serdecznie pozdrawiam Użytkowników Forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Możesz oba te artykuły podesłać na moją pocztę (w stopce) z adnotacją o zgodzie na zaprezentowanie na stronie głównej? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Stycznia 2009 NutrieSGGW, Moje gratulacje, tym bardziej, że praca jest iście pionierska. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-50899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Przepisy na wyroby z Nutri z książki Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa - F. Starzyńska, A Ners:PARÓWKI Z NUTRII3,5 kg mięsa z nutrii, 1,5 kg wieprzowiny, 15—20 dag soli, 5—10 g (1—2 płaskie łyżeczki) saletry, 2—3 szklanki wody; cukier, pieprz; jelita baranie lub cielęce Mięso z nutrii i mięso wieprzowe bez kości pokrajać w kawałki, wymieszać dokładnie z solą i saletrą i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godz. Następnie zemleć 3 razy w maszynce lub 1 raz w maszynce, a potem zmiksować i dokładnie wyrobić z wodą, dodając tyle wody, ile mięso wchłonie. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem i dalej wyrabiać, aż stanie się jednolita. Przygotowaną masą napełnić jelita dość ścisło, zakręcając co 10 cm. Parówki wędzić w gorącym dymie, a następnie parzyć we wrzącej wodzie kilka minut, ale nie zagotować. Wyjąć z wody i ostudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Stycznia 2009 SERWOLATKA Z NUTRII5 kg mięsa z nutrii, 3 kg wołowiny, 50 dag słoniny; sól, pieprz, parę ziaren utłuczonej gorczycy, gałka muszkatołowa, 1 dag (1 łyżeczka kopiasta) saletry; jelita wolowe Mięso umyć, usunąć większe błony i ścięgna, pokrajać. Zemleć je dwukrotnie w maszynce. Słoninę wystarczy zemleć raz. Mięso wymieszać ze słoniną, doprawić zmielonymi przyprawami, dodać saletrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą napełnić jelita dość ścisło, uważając, aby nie wprowadzić zbyt dużo powietrza. Kiełbasy zawiązać łub spiąć i powiesić w przewiewnym, zimnym miejscu do obeschnięcia. Następnie wędzić w zim-nym dymie po parę godzin dziennie około tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Stycznia 2009 KONSERWA Z NUTRIIMięso z nutrii, włoszczyzna, cebula, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, sól, łodygi zielonego kopru (solonego), ewentualnie majeranek Włoszczyznę i cebulę oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować. Tuszkę nutrii umyć, oddzielić tłuszcz, podzielić na części, włożyć do wrzącego wywaru i dalej gotować. Kiedy mięso będzie na pół miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości, ułożyć w przygotowanych słojach, zalać odcedzonym, doprawionym solą (i ewentualnie majerankiem) wywarem. Słoiki zamknąć i przez 3 dni trzykrotnie gotować.Konserwę tę można wykorzystać w różny sposób: może być zużyta na pasztet, jako farsz do naleśników czy pierogów, jako nadzienie do kulebiaków i pierożków drożdżowych, na rizotto, do zapiekanek z ziemniaków lub makaronów, jak również na potrawkę czy gałki mięsne.Ponieważ nutrie ubija się na skórki w ściśle określonych terminach i tylko wtedy mięso to jest dostępne, przygotowanie tych konserw jest bardzo celowe. Podroby z nutrii można wykorzystać na pasztet lub do przygotowania pasty mięsnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Stycznia 2009 3,5 kg mięsa z nutrii, 1,5 kg wieprzowiny, 15—20 dag soli, 5—10 g (1—2 płaskie łyżeczki) saletryTu jest soli na 10 kg mięsa! Czy to nie za dużo? Sprawdź proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Sprawdziłem w książce jest 15 - 20 dag soli chyba że jest bład w książce. Niestety ja nigdy nierobiłem tej parówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Stycznia 2009 KIEŁBASA BOBRZAŃSKA10 kg mięsa z nutrii, 2 kg słoniny, 50 dag kaszy manny; sól, pieprz mielony, majeranek; l—2 l wody; jelita cienkie wolowe lub wieprzowe Mięso i słoninę zemleć w maszynce. Kaszę dobrze rozmieszać z wodą i przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem), następnie połączyć z mielonym mięsem i słoniną, dokładnie wymieszać i jeżeli zachodzi potrzeba jeszcze doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Przygotowaną masą napełniać jelita dość ścisło i zakręcać co 25—30 cm. Końce kiełbas zawiązać. Następnie wędzić w ciepłym dymie 25—45 min. Kiełbasy po uwędzeniu zanurzyć we wrzącej wodzie i parzyć około 30—45 min (nie gotując). Następnie wyjąć z wody i ostudzić.Kiełbasy te nadają się wyłącznie do szybkiego spożycia: dłużej przetrzymywane mogą zakwaśnieć (ze względu na zawartość kaszy). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Stycznia 2009 w książce jest 15 - 20 dag soli chyba że jest bład w książce. Niestety ja nigdy nierobiłem tej parówki. Nie, tylko ty, nie robiłeś ale i autorzy, nie sprawdzili przepisu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Trzeba by było poprosić Dziadka lub Maxella aby sprawdził te przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NutrieSGGW Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Stycznia 2009 W chwili obecnej, kiedy zainteresowanie skórami nutrii spadło niemal do zera, jedynym kryterium uboju jest wiek zwierząt. Optymalne cechy rzeźne mają tuszki nutrii w wieku od 6 do 10 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Mięso i słoninę zemleć w maszynce. Kaszę dobrze rozmieszać z wodą i przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem), następnie połączyć z mielonym mięsem i słoniną, dokładniepo co do kielbasy dawać kasze,jak ma potem skisnąć?co mial dać ten dodatek w kiełbasie z nutra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-52341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Nie wiem po prostu tylko przytoczyłem te przepisy. Ale jeśli są niedobre to mogę je usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-53378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Ja jadłem kiełbasę z nutrii z dodatkiem koniny, pręgi wołowej i chudego boczku. Kiełbasa była robiona przez "Ta Joj" czyli Lwowiaka, ale rodem z Kresów. ( obecnie mieszkają po przesiedleniu w Radwanicach pod Wrocławiem ) Czy kasza była tego nie widziałem, wiem że częś była suszona bo lodówki nie używali. ( tradycja ) Smak z młodych lat tej kiełbasy chyba mnie prześladuje. Z przypraw był tylko czosnek i pieprz. ( sól oczywiści obowiązkowo ) Wędzona była na zimno kilka dni. Z tego co wiem taką kiełbasę robili do lasu pod zamówienie. Jak będę jechał na południe postaram się wstąpić i zaciągnąć języka z przepisami "leśnych ludzi" :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-53383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Mój wuj kiedyś robił kiełbasę z nutrii. Wtedy jeszcze nie byłem zainteresowany własnymi wyrobami, ale z tego co pamiętam to mówił, że robi się pół na pół z wieprzowiną tylko trochę mniej tłuszczu. Jadłem była super, ale nigdy nie wyrabiałem takiej kiełbasy i przepisu nie znam. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-53386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Września 2009 W czasie prac technologicznych na IV zlocie WB, wykonano rozbiór 20 tuszek nutrii.W wyniku wykrawania otrzymano (klasyfikacja jak dla mięsa drobnego wieprzowego) - kości 18,2 kg- tłuszcz 5,3 kg- kl II A 22,9 kg- kl II B 2,8 kg- kl III 2,8 kgSklasyfikowane mięso użyto do produkcji kiełbasy myśliwskiej:- mięso z nutrii kl IIA i kl III 25,7 kg- mięso wp kl II 10,0 kg- mięso woł. ścięg. 3,0 kgPrzyprawy wg przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=3 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-78311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izetta Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Września 2013 Ja polecam to mięsko. Moje dzieci je uwielbiają, zwłaszcza upieczone w starej zeliwnej brytfannie, z mudra kapustą i pyzami. Zawsze mam w zamrażarce kilka sztuk, swieżo z ubicia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/709-nutrie-na-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby/page/2/#findComment-300040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.