Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

proponuję weź coś takiego na spółdzielnię dla młodzieży, lubi słodkie likiery i nalewki :) :)  a i ja z chęcią spróbuję

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-483249
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam - naleweczkę dodam do kolekcji ( i tak bogatej) - zapewne  dodam szczyptę chili lub do przegryzienia papryczki piri piri  ( dodaję nawet do mirabelek - bardzo podkreśla smak )...... a  ... Propo golonek  tylko slinotok :))) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490831
Udostępnij na innych stronach

Witaj Muski, po odczekaniu regulaminowych dwóch tygodni i spróbowaniu nalewki stwierdziłem że jest zbyt surowa w smaku i dodałem do niej troszkę cukru, troszkę pieprzu cajen, oraz troszkę soli i w tej chwili można powiedzieć że da się wypić, zresztą zobaczymy co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490944
Udostępnij na innych stronach

 co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu.

najpierw  Polewaj :D następnie Dobre  :D na koniec Mało  :D

 

 

Tak myślę

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490947
Udostępnij na innych stronach

 

 

proponuję weź coś takiego na spółdzielnię dla młodzieży, lubi słodkie likiery i nalewki :) :) a i ja z chęcią spróbuję

I ja też :D choć do młodzieży  się już nie zaliczam :D:tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490949
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zachciało mi się pieczonych pierożków, coś na wzór tatarskiego - kibina, ale że nie lubię baraniny, zrobiłem z karkówki do której dodałem sporo smażonej cebuli oraz główkę posiekanej młodej kapusty. Karkówkę wczoraj zmieliłem na sitku 10 o kwadratowych oczkach i zamarynowałem musztardą, sosem sojowym, jarzynką oraz pieprzem. Dzisiaj zrobiłem ciasto pół kruche, rozwałkowałem i ulepiłem bardzo niezdarnie pierogi, pierogi jak widać są unikalne (jak kundle) :D , każdy inny, ale bardzo nam smakowały, tak bardzo że jedliśmy je z ręki zamiast obiadu. co prawda miałem do nich zrobić sos majonezowo - śmietanowo - czosnkowy ale się nie opłacało, zostało kilka.

post-40896-0-09972800-1464808591_thumb.jpg

post-40896-0-86768800-1464808654_thumb.jpg

post-40896-0-72958400-1464808685_thumb.jpg

post-40896-0-40256800-1464808713_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-499210
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Na wioskowe święto (początek lata), mój sąsiad Jan urządza imprezę dla sąsiadów i przyjaciół . Poprosił mnie czy nie mógłbym...,

ależ oczywiście. Zrobiłem około 25 kg kiełbasy na ruszt, na pytanie ilu będzie gości odpowiedział jak zwykle około 120, dałem 125. Była to kiełbasa śląska modyfikowana tz: 

I - 10820g

II - 11275 g 

podgardle - 2300g

Wszystko zapeklowane 60\40 peklosól\sól na 24 h.w ilości 18 g\kg

I - zmielona na sicie 13mm

II -na sicie 8 mm

podgardle na sicie 6 mm

Przyprawy:

Pieprz czarny 49 g

kolendra 29 g , powinno być 36 g ale mi zabrakło :(

czosnek - 3 duże główki

Osadzanie w masie przez noc w lodówce , rano jeszcze mieszanie i pakowanie w kiełbasnice, osuszanie na drązkach około 1 godz i do wedzarni, tam dalsze osuszanie i wędzenie gorącym dymem około 3 h , po wędzeniu parzenie około 15 min w 80st C. po parzeniu chłodzenie w zimnej wodzie 5 - min, a potem chłodzenie na powietrzu do temp. otoczenia, a jak ostygła to do lodówy niech łapie pH.

Na drugi dzień wszystkim bardzo smakowała - na pytania gdzie można taką kupić? jedna odpowiedź - WD :D

post-40896-0-22202200-1467045550_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504488
Udostępnij na innych stronach

Była to kiełbasa śląska 

Podatny jesteś na reklamy.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504492
Udostępnij na innych stronach

Paweł , być może, ale to ten drugi Piotruś (rozdwojenie jaźni), ja w pierwszej osobie wziąłem wszystko na rozum i kiełba była b. smaczna.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504516
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak zwykle około 120

zacny Obywatel, znany i lubiany :)

Fajnie, że pomogłeś PePe :)

Miło się eksponuje ta kiełbka, żadna to ''śląska'', po prostu ''PePabasa'', z resztą nie o definicję tu idzie :clap::thumbsup::D 

---------

już kopiuj wklej recepturce zrobiłem :D

Dziękuję PePe :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504580
Udostępnij na innych stronach

 

 

po prostu ''PePabasa'', z resztą nie o definicję tu idzie :clap::thumbsup::D
 

Całkowicie się zgadzam !!! Największa satysfakcja, że się ludzie pytają gdzie można kupić taką kiełbaskę :clap: :clap: :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504583
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ujrzawszy przejrzysty przepis na wątrobiankę luksusową wg, Paweljacka, postanowiłem ją wykonać (moja pierwsza wątrobianka). I tak: starałem się trzymać przepisu ale, nie miałem cielęciny, to dodałem polędwice wp, nie dodałem cebuli. rosołu dałem 0.5l ,pieprzu dałem 2g/kg, mięso po zmieleniu kutrowałem malaxerem, nadziewałem w jelita proste bydlęce.

Wątrobianka smaczna, nawet żonie smakuje (chociaż za podrobami nie przepada), ale następnym razem nie będę gotował wątroby 10 min, tylko ją lekko sparzę. Mimo dodania pięciokrotnie więcej rosołu wątrobianka jest mało smarowna (to wina wędzenia - wędzarnia wysusza). Przy następnej produkcji nie będę wędził tylko dodam trochę soli wędzonkowej i zapekluję łopatkę - a co ja też chcę mieć różowy wyrób :tongue:  :) .

Aby nie wędzić samej wątrobianki wykonałem k. Krakowską Suchą, żona bardzo ją chwali. :facepalm:

Cóś się zdjęcia poprzestawiały.

post-40896-0-54129400-1472455832_thumb.jpg

post-40896-0-64765900-1472455867_thumb.jpg

post-40896-0-38478400-1472455894_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512676
Udostępnij na innych stronach

to wina wędzenia - wędzarnia wysusza

Wygląda smakowicie. Jak wędziłeś razem z Krakowską to w zbyt wysokiej temperaturze chyba, powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512681
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajnie ci wyszła, smarowność regulujemy rosołem oraz ilością tłustego :) No ale jak luksusowa z dodatkiem polędwic wp to zapewne mało tłuszczu dodałeś. PePe wątrobę do leberki parzymy do koloru kawy z mlekiem a najlepiej dać surową. Tylko problem z mieleniem surowej jest.

 

 

postanowiłem ją wykonać (moja pierwsza wątrobianka)

 

 

Piotrze chyba byłeś na spółdzielni tam robiliśmy leberkę przecież :cool:

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy następnej produkcji nie będę wędził tylko dodam trochę soli wędzonkowej

 

Piotrek , nie uzyskasz takiego efektu jak przy wędzeniu drewnem . :D :D  Jeżeli nie dajesz rady z utrzymaniem w miarę niskiej temperatury to spróbuj wędzić trociną lub zrębkami odpowiednio zwilżonymi :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512754
Udostępnij na innych stronach

ale następnym razem nie będę gotował wątroby 10 min, tylko ją lekko sparzę.

 

Proponuję dodać surową. 

 

 

powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka. 

 

E tam opowiadasz.Trochę może wykapie ale smak wędzenia jest lepszy.

 

 

 

Niestety, w wędzarni bez ognia było blisko 40 st, wędziło się w tem. 45 -50 st.

 

 

I dobrze wędziłeś.

 

 

 

PePe wątrobę do leberki parzymy do koloru kawy z mlekiem a najlepiej dać surową. Tylko problem z mieleniem surowej jest.

 

E tam opowiadasz.Jaki problem z mieleniem surowej ?.Do wątrobianki powinna być surowa wątroba.Daje zupełnie inny smak niż parzona.Zapytaj tych co próbowali. ;)

 

Zastanawia mnie też czemu do wyrobu podrobowego używacie mięsa I kl ?.Szkoda surowca.Jeśli już to można dodać II wp zamiast tej cielęciny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512766
Udostępnij na innych stronach

powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka. 

 

E tam opowiadasz.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0recourse.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512772
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję panowie za rady, na pewno wykorzystam przy następnej produkcji, tylko z tym mózgiem to będzie kłopot ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512824
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.