Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Czeski01 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Lejkami to ja najmniej się przejmuję. Tanie są jak barszcz a wymiana na stalowe to też nie jest jakiś problem. Raczej interesuje mnie trwałość maszyny. Kilka razy w życiu wydałem pieniądze dwa razy i strasznie nie lubię tego uczucia 🥹 To trochę tak jak bym patrzył na siebie z boku i myślał - ale gapa…

  Miałem kupić od nich mieszarkę, ale zmieniłem zdanie i kupiłem EM-spaw. 
Czy przy ładowaniu kolejnego wsadu musisz odkręcać lejek? Kolega mi mówił że z tego powodu lepiej wziąć pionową. Robiłeś tym kabanosy? 

Lejka nie odkręcam stawiam pionowo i wrzucam farsz a kabanosów nie robiłem wiec się nie wypowiem

 

Edytowane przez Mariusz26
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997243
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Czeski01 napisał(a):

Robiłeś tym kabanosy?

Do kabanosów lejek musisz mieć 12 mm na zewnątrz. Jeśli nie ma w komplecie , to producent raczej nie poleca..... Akurat kabanosy to totalny sprawdzian nadziewarki. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997285
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Muski napisał(a):

Do kabanosów lejek musisz mieć 12 mm na zewnątrz. Jeśli nie ma w komplecie , to producent raczej nie poleca..... Akurat kabanosy to totalny sprawdzian nadziewarki. 

Witam, dzięki za odpowiedź. Wiem, dlatego pytam. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się że kabanosy będę robił rzadko, ale jak to zwykle bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dlatego szukam maszyny, która nie siądzie przy pierwszej próbie. Mesli nie znajdę a „Rysiek” za drogi. Ten Browin, o którym wspominałem ma lejek 14mm więc uznałem że jest dosyć mocny. Oddzielne denko cylindra sprawiło że zmieniłem zdanie. 
 

Jako ciekawostkę napisze że dzisiaj znalazłem nadziewarkę elektryczną na YouTube „Walton” o ile dobrze pamiętam. Tam w tym filmie promocyjnym gość powiedział że przy robieniu kabanosów należy dodać 1,5L wody do 25lbs farszu. Czyli jakieś 11,4kg. Inaczej maszyna sobie z tym nie poradzi. Nie wiem ile zazwyczaj się dodaje? Być może mniej i dlatego te maszyny siadają? Prędkość z jaką nabijał te kabanosy robiła wrażenie. W tej maszynie najmniejszy lejek miał albo 12 albo 13mm a następny w kolejności miał 16. Natomiast oni nabijali do jakiejś folii a nie flaka. 
 

No nic, nadal czekam. Może ktoś na forum używa tego Browina i mi podpowie czy to warta uwagi maszyna. 
Pozdrawiam.
 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997308
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Czeski01 napisał(a):

Nie wiem ile zazwyczaj się dodaje

Ja nie dodaje wcale wody a lejek 14 ciężko(kaliber 22/24 ) ale da radę, kabanosy  w 20/22 zapomnij , natomiast jak masz możliwość kupna z 12 to ten zdecydowanie jest lepszy. Mam poziomą i pionową, w pionowej zostaje mięsiwo w kolanku i lejku w poziomej tylko w lejku, nadziewanie cylindra i tak to wyjęciu z ,,prowadnic" więc nie trzeba odkręcać lejka, osobiście wolę pionową 5L chociaż na jednorazowe małe wybryki wyjmuję poziomą 3L.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997315
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, Czeski01 napisał(a):

w tym filmie promocyjnym gość powiedział że przy robieniu kabanosów należy dodać 1,5L wody do 25lbs farszu. Czyli jakieś 11,4kg. Inaczej maszyna sobie z tym nie poradzi

No tak ........musisz zmielić na sitkach 4do 6 mm dolać wody aż będzie rzadkie - osłonki kolagenowe i leci jak z kranu. Tylko czy są to dalej kabanosy???

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997326
Udostępnij na innych stronach

W dniu 30.04.2024 o 23:21, soliera napisał(a):

Czy taki "wyciek farszu"  pomiędzy uszczelką, to standard?

Wg mnie nie jest to standard.

Proponuję założyć uszczelkę tłoka odwrotnie i nic nie będzie przepuszczało.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997350
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Muski napisał(a):

No tak ........musisz zmielić na sitkach 4do 6 mm dolać wody aż będzie rzadkie - osłonki kolagenowe i leci jak z kranu. Tylko czy są to dalej kabanosy???

 Jeszcze nie robiłem więc się na tym nie znam. Oni to nazywają snacks. W innym video z Ameryki człowiek z bardzo popularnym kanałem na YT testował inną maszynę. Nadziewał w baranie flaczki. Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później. Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy. Nikogo nie namawiam, ale osobiście wypróbuję taką mieszankę. Widziałem te ich gotowe kabanosy i z wyglądu wcale aż tak się znacząco nie różnią. Później i tak będę suszył więc ten litr na 10 kg nie powinien być problemem. Zobaczę jak wyjdzie i się pochwalę. Jeżeli nie będzie różnicy w efekcie końcowym to po co męczyć te maszyny? Ja nie wiem jak z wędzeniem u nich jest ale grillowania to się porządnego od nich nauczyłem. Mieszarka już do mnie idzie i tylko tą nadziewarkę muszę kupić. Jeżeli nikt z forum nie ma takiej to wybiorę inną bo te denko w borowinie nie daje mi spokoju. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997390
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Czeski01 napisał(a):

Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy

Ok a długo to mieszają w mieszałce ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997394
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Czeski01 napisał(a):

Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo.

 

30 minut temu, Czeski01 napisał(a):

To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy.

Przypadkiem nie mówi coś o "mariculous remedy" w wodzie?

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997400
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Czeski01 napisał(a):

Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później

No pewnie tak i zapewne kiełbaska bardzo elastyczna😉 bez tzw pyk-u. My mamy w przepisach by farsz na kabanosy nie był " bardzo zbite i klejące", wręcz mieszamy tak,  by mięso nie puściło kleju ....ale co kraj to zwyczaj.....i co kraj to inna kiełbasa. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997417
Udostępnij na innych stronach

https://www.expondo.pl/royal-catering-nadziewarka-do-kielbas-5-l-pionowa-10010864

 

Osobiście mam taką tylko 3L , 8,5 kg stali . Od  10 lat nie do zabicia jak wszystkie Hendowate. Kabanosy 12 po zewnatrz robi bez wiadra wody, tylko trzeba przykręcać ściskiem do blatu żeby się nie przesuwała ( jak każda) i uwazać żeby w ry...... nie dostać korbą bo farsz solidnie sprężynuje.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997443
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Ok a długo to mieszają w mieszałce ?

Mięso już miał wymieszane. Było drobno zmielone i klejące. Podejrzewam że mieszał długo. To było coś w rodzaju chorizzo. Na drugi rzut nadział takie typowo kabanosowe mięsko, grubiej zmielone. Kurde ja zaraz znajdę te wideo i wam wstawię linka. 
 

 To jest ten z chorizzo. Zaraz w historii poszukam tego co tak szybko nadziewał. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997445
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Czeski01 napisał(a):

 Jeszcze nie robiłem więc się na tym nie znam. Oni to nazywają snacks. W innym video z Ameryki człowiek z bardzo popularnym kanałem na YT testował inną maszynę. Nadziewał w baranie flaczki. Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później. Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy. Nikogo nie namawiam, ale osobiście wypróbuję taką mieszankę. Widziałem te ich gotowe kabanosy i z wyglądu wcale aż tak się znacząco nie różnią. Później i tak będę suszył więc ten litr na 10 kg nie powinien być problemem. Zobaczę jak wyjdzie i się pochwalę. Jeżeli nie będzie różnicy w efekcie końcowym to po co męczyć te maszyny? Ja nie wiem jak z wędzeniem u nich jest ale grillowania to się porządnego od nich nauczyłem. Mieszarka już do mnie idzie i tylko tą nadziewarkę muszę kupić. Jeżeli nikt z forum nie ma takiej to wybiorę inną bo te denko w borowinie nie daje mi spokoju. 

Jeśli miałeś na myśli urządzenie z poniższego filmu to zwróć uwagę na konsystencję mięsa, gdyż jest to zwyczajna paćka i to dość solidnie zaprawiona wodą. Coś takiego łatwo się wyciska, a w efekcie powstaje świetny materiał reklamowy. Natomiast z farszem kabanosowym niewiele ma to wspólnego. Po przełamaniu będzie to typowa kiełbaska jak ze stacji paliw - czyli nijaka, bardziej à la cylindryczny kotlet mielony. 😁

Napychacz do kabanosów, który faktycznie działa prezentuje film szkoleniowy WB (klik).  Warto obejrzeć,  padają tam celne argumenty na temat nadziewarek właśnie dla tego celu.

 

Kroić, solić i nadziewać...

Wędzić, parzyć, głośno śpiewać!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997451
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, Mirekr134a napisał(a):

Dziękuję. Oglądam te nadziewarki od 3 tygodni a tej strony nie znalazłem. Może dlatego że w Anglii mieszkam i nie wszystko mi wujek Google pokazuje. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997452
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, luc357 napisał(a):

Jeśli miałeś na myśli urządzenie z poniższego filmu to zwróć uwagę na konsystencję mięsa, gdyż jest to zwyczajna paćka i to dość solidnie zaprawiona wodą. Coś takiego łatwo się wyciska, a w efekcie powstaje świetny materiał reklamowy. Natomiast z farszem kabanosowym niewiele ma to wspólnego. Po przełamaniu będzie to typowa kiełbaska jak ze stacji paliw - czyli nijaka, bardziej à la cylindryczny kotlet mielony. 😁

Napychacz do kabanosów, który faktycznie działa prezentuje film szkoleniowy WB (klik).  Warto obejrzeć,  padają tam celne argumenty na temat nadziewarek właśnie dla tego celu.

 

Ooo dokładnie ten. Tak myślałem że to tylko ładnie wygląda przy reklamie. Zaraz biorę się za oglądanie. Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997453
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Bardzo mi się spodobały nadziewarki ze strony technica.pl, którą polecił Mirekr134a.
 

Teraz pozostaje tylko wybór wielkości. Wiem że większość użytkowników ma 5 litrowe. Mi się marzyła 7 litrowa ale jest zbyt wysoka. Na pełnym otwarciu będzie dotykała sufitu w kuchni. Chyba że jakiś niski stół załatwię. Natomiast 10 litrowa jest jeszcze niższa niż 5 litrowa. Z chęcią wybrałbym tą 10 litrową za 977zł. Leniwy jestem :) i wolę nakładać trzy razy niż 12 razy. 

Zazwyczaj będę robił około 25-30kg kiełbasy i zazwyczaj dwa gatunki na raz. Czasem trzy gatunki. 
 

I teraz pytanie - czy można 10 litrową nabić kabanosy? Nie chodzi mi o siłę, którą trzeba włożyć (spodziewam się że sporo) ale czy w ogóle można? Ktoś u nas na forum nadziewa taką szeroką kabanosy? Jeżeli tak to kupię 10 litrową i dodatkowy lejek 10mm polecany przez producenta. Pewnie wezmę przy okazji ze dwie uszczelki na zapas. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997523
Udostępnij na innych stronach

@Czeski01, im mniejsza średnica tłoka, tym mniejsze obciążenie nadziewarki w ogóle.
Ja mam 3kg Yato (Hendi podobna) i przy lejku ~15mm sprzęt jest mocno "napięty".
3kg biowina na kabanosach zajechałem (tłok od tłoczyska odpadł), więc te małe, pyszne kiełbaski są największym wyzwaniem dla sprzętu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997525
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, soliera napisał(a):

@Czeski01, im mniejsza średnica tłoka, tym mniejsze obciążenie nadziewarki w ogóle.
Ja mam 3kg Yato (Hendi podobna) i przy lejku ~15mm sprzęt jest mocno "napięty".
3kg biowina na kabanosach zajechałem (tłok od tłoczyska odpadł), więc te małe, pyszne kiełbaski są największym wyzwaniem dla sprzętu.

No właśnie. 3, 5 i 7L są tej samej średnicy. 10 L jest sporo szersza. Zastanawiam się tylko po co producent poleca dokupienie lejka 10mm do robienia kabanosów do tej nadziewarki. Może skoro tak to są pewni swojej konstrukcji? 
Chyba kupię tą 10 litrową i spróbuje kiedyś nabić ze dwa kilo kabanosów. Zobaczę jak to będzie szło. Jak słabo to dokupię 3 litrową na same kabanosy. Tak, to jest dobry plan. 
Dziękuję za podpowiedzi. Idę zamawiać. 
pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997530
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Czeski01 napisał(a):

10 L jest sporo szersza

Odpuść tą szerszą 🙃, ja mam 8l i przerabiała setki tak setki kilogramów , to tylko częstsze nabicie farszu. Przy 20-30 kg 3 czy 5 l to wszystko. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997536
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, Muski napisał(a):

Odpuść tą szerszą 🙃, ja mam 8l i przerabiała setki tak setki kilogramów , to tylko częstsze nabicie farszu. Przy 20-30 kg 3 czy 5 l to wszystko. 

O, kolega 8l ma to jakaś lepsza… Taka niechińska. Panie toć to chyba Mesla?

A sprzedać nie chcesz?

Sprawdzałem teraz wymiary. 3, 5 i 7l mają średnicę 140mm a 10 i 15l mają 219mm. Zastanawiam się ile kg wejdzie do takiej 5L? Muszę mieć albo 5l albo 10l bo 7l zbyt wysoka jest.  Następna sprawa że na stronie jest napisane że nadziewarka 5L waży 12kg a w instrukcji do pobrania waży już tylko 10kg. Gdzieś im dwa kilo uciekło. Nie lubię takiego wprowadzania w błąd. Zawsze mogą się wytłumaczyć że z opakowaniem, ale po co? Jeju, dlaczego wszystko do tego sportu jest tak łatwo kupić w dobrej jakości a dobra nadziewarka to jakiś biały kruk jest. Albo zafajdany chinol każdy taki sam z inną naklejką z papieru zrobiony, albo „Mesla” co jej nigdzie nie ma, albo pan „Rysio”, 9 litrowy w Anglii kosztuje skromne £1800 a 15 litrowy już £2400. Z czego to jest? Ze złota? Pięknie… 

A swoją drogą, to ta Mesla też pewnie ze 20cm średnicy? 

Edytowane przez Czeski01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997542
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.