Mariusz26 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij #3926 Opublikowano 3 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Czeski01 napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Lejkami to ja najmniej się przejmuję. Tanie są jak barszcz a wymiana na stalowe to też nie jest jakiś problem. Raczej interesuje mnie trwałość maszyny. Kilka razy w życiu wydałem pieniądze dwa razy i strasznie nie lubię tego uczucia 🥹 To trochę tak jak bym patrzył na siebie z boku i myślał - ale gapa… Miałem kupić od nich mieszarkę, ale zmieniłem zdanie i kupiłem EM-spaw. Czy przy ładowaniu kolejnego wsadu musisz odkręcać lejek? Kolega mi mówił że z tego powodu lepiej wziąć pionową. Robiłeś tym kabanosy? Lejka nie odkręcam stawiam pionowo i wrzucam farsz a kabanosów nie robiłem wiec się nie wypowiem Edytowane 3 Marca przez Mariusz26 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3927 Opublikowano 4 Marca 8 godzin temu, Czeski01 napisał(a): Robiłeś tym kabanosy? Do kabanosów lejek musisz mieć 12 mm na zewnątrz. Jeśli nie ma w komplecie , to producent raczej nie poleca..... Akurat kabanosy to totalny sprawdzian nadziewarki. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3928 Opublikowano 4 Marca 47 minut temu, Muski napisał(a): Do kabanosów lejek musisz mieć 12 mm na zewnątrz. Jeśli nie ma w komplecie , to producent raczej nie poleca..... Akurat kabanosy to totalny sprawdzian nadziewarki. Witam, dzięki za odpowiedź. Wiem, dlatego pytam. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się że kabanosy będę robił rzadko, ale jak to zwykle bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dlatego szukam maszyny, która nie siądzie przy pierwszej próbie. Mesli nie znajdę a „Rysiek” za drogi. Ten Browin, o którym wspominałem ma lejek 14mm więc uznałem że jest dosyć mocny. Oddzielne denko cylindra sprawiło że zmieniłem zdanie. Jako ciekawostkę napisze że dzisiaj znalazłem nadziewarkę elektryczną na YouTube „Walton” o ile dobrze pamiętam. Tam w tym filmie promocyjnym gość powiedział że przy robieniu kabanosów należy dodać 1,5L wody do 25lbs farszu. Czyli jakieś 11,4kg. Inaczej maszyna sobie z tym nie poradzi. Nie wiem ile zazwyczaj się dodaje? Być może mniej i dlatego te maszyny siadają? Prędkość z jaką nabijał te kabanosy robiła wrażenie. W tej maszynie najmniejszy lejek miał albo 12 albo 13mm a następny w kolejności miał 16. Natomiast oni nabijali do jakiejś folii a nie flaka. No nic, nadal czekam. Może ktoś na forum używa tego Browina i mi podpowie czy to warta uwagi maszyna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3929 Opublikowano 4 Marca 5 minut temu, Czeski01 napisał(a): Nie wiem ile zazwyczaj się dodaje Ja nie dodaje wcale wody a lejek 14 ciężko(kaliber 22/24 ) ale da radę, kabanosy w 20/22 zapomnij , natomiast jak masz możliwość kupna z 12 to ten zdecydowanie jest lepszy. Mam poziomą i pionową, w pionowej zostaje mięsiwo w kolanku i lejku w poziomej tylko w lejku, nadziewanie cylindra i tak to wyjęciu z ,,prowadnic" więc nie trzeba odkręcać lejka, osobiście wolę pionową 5L chociaż na jednorazowe małe wybryki wyjmuję poziomą 3L. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3930 Opublikowano 4 Marca 54 minuty temu, Czeski01 napisał(a): w tym filmie promocyjnym gość powiedział że przy robieniu kabanosów należy dodać 1,5L wody do 25lbs farszu. Czyli jakieś 11,4kg. Inaczej maszyna sobie z tym nie poradzi No tak ........musisz zmielić na sitkach 4do 6 mm dolać wody aż będzie rzadkie - osłonki kolagenowe i leci jak z kranu. Tylko czy są to dalej kabanosy??? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3931 Opublikowano 4 Marca W dniu 30.04.2024 o 23:21, soliera napisał(a): Czy taki "wyciek farszu" pomiędzy uszczelką, to standard? Wg mnie nie jest to standard. Proponuję założyć uszczelkę tłoka odwrotnie i nic nie będzie przepuszczało. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3932 Opublikowano 4 Marca 3 godziny temu, Muski napisał(a): No tak ........musisz zmielić na sitkach 4do 6 mm dolać wody aż będzie rzadkie - osłonki kolagenowe i leci jak z kranu. Tylko czy są to dalej kabanosy??? Jeszcze nie robiłem więc się na tym nie znam. Oni to nazywają snacks. W innym video z Ameryki człowiek z bardzo popularnym kanałem na YT testował inną maszynę. Nadziewał w baranie flaczki. Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później. Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy. Nikogo nie namawiam, ale osobiście wypróbuję taką mieszankę. Widziałem te ich gotowe kabanosy i z wyglądu wcale aż tak się znacząco nie różnią. Później i tak będę suszył więc ten litr na 10 kg nie powinien być problemem. Zobaczę jak wyjdzie i się pochwalę. Jeżeli nie będzie różnicy w efekcie końcowym to po co męczyć te maszyny? Ja nie wiem jak z wędzeniem u nich jest ale grillowania to się porządnego od nich nauczyłem. Mieszarka już do mnie idzie i tylko tą nadziewarkę muszę kupić. Jeżeli nikt z forum nie ma takiej to wybiorę inną bo te denko w borowinie nie daje mi spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3933 Opublikowano 4 Marca 12 minut temu, Czeski01 napisał(a): Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy Ok a długo to mieszają w mieszałce ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3934 Opublikowano 4 Marca 4 minuty temu, Muski napisał(a): Ok a długo to mieszają w mieszałce ? No myślę że aż się woda dobrze wchłonie bo inaczej to jak ...ale nie uprzedzajmy faktów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3935 Opublikowano 4 Marca 26 minut temu, Czeski01 napisał(a): Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. 30 minut temu, Czeski01 napisał(a): To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy. Przypadkiem nie mówi coś o "mariculous remedy" w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3936 Opublikowano 4 Marca 1 godzinę temu, Czeski01 napisał(a): Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później No pewnie tak i zapewne kiełbaska bardzo elastyczna😉 bez tzw pyk-u. My mamy w przepisach by farsz na kabanosy nie był " bardzo zbite i klejące", wręcz mieszamy tak, by mięso nie puściło kleju ....ale co kraj to zwyczaj.....i co kraj to inna kiełbasa. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3937 Opublikowano 4 Marca 10 minut temu, Muski napisał(a): co kraj to inna kiełbasa A nasza najlepsza 😉 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3938 Opublikowano 4 Marca https://sklep.technica.pl/nadziewarka-do-kielbas-5-l-pionowa-technica-platinum-line Popatrz na to. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3939 Opublikowano 4 Marca https://sklep.technica.pl/nadziewarki-do-kielbas#product-id:123427 Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3940 Opublikowano 4 Marca https://www.expondo.pl/royal-catering-nadziewarka-do-kielbas-5-l-pionowa-10010864 Osobiście mam taką tylko 3L , 8,5 kg stali . Od 10 lat nie do zabicia jak wszystkie Hendowate. Kabanosy 12 po zewnatrz robi bez wiadra wody, tylko trzeba przykręcać ściskiem do blatu żeby się nie przesuwała ( jak każda) i uwazać żeby w ry...... nie dostać korbą bo farsz solidnie sprężynuje. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3941 Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, Muski napisał(a): Ok a długo to mieszają w mieszałce ? Mięso już miał wymieszane. Było drobno zmielone i klejące. Podejrzewam że mieszał długo. To było coś w rodzaju chorizzo. Na drugi rzut nadział takie typowo kabanosowe mięsko, grubiej zmielone. Kurde ja zaraz znajdę te wideo i wam wstawię linka. To jest ten z chorizzo. Zaraz w historii poszukam tego co tak szybko nadziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3942 Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Przypadkiem nie mówi coś o "mariculous remedy" w wodzie? Hehe nie. Chyba dosłownie to było „moisture content”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc357 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3943 Opublikowano 4 Marca 2 godziny temu, Czeski01 napisał(a): Jeszcze nie robiłem więc się na tym nie znam. Oni to nazywają snacks. W innym video z Ameryki człowiek z bardzo popularnym kanałem na YT testował inną maszynę. Nadziewał w baranie flaczki. Nadziewał kabanosy mięsem które było dosyć gęste i bardzo klejące. Pewnie będzie zbite później. Powiedział że tam jest „10% moisture level”. Wnioskuje zatem że litr na 10 kilo. Powiedział że nawet z tak „małą” zawartością wody ta maszyna sobie poradzi. To znaczy że oni tam leją wodę aż huczy. Nikogo nie namawiam, ale osobiście wypróbuję taką mieszankę. Widziałem te ich gotowe kabanosy i z wyglądu wcale aż tak się znacząco nie różnią. Później i tak będę suszył więc ten litr na 10 kg nie powinien być problemem. Zobaczę jak wyjdzie i się pochwalę. Jeżeli nie będzie różnicy w efekcie końcowym to po co męczyć te maszyny? Ja nie wiem jak z wędzeniem u nich jest ale grillowania to się porządnego od nich nauczyłem. Mieszarka już do mnie idzie i tylko tą nadziewarkę muszę kupić. Jeżeli nikt z forum nie ma takiej to wybiorę inną bo te denko w borowinie nie daje mi spokoju. Jeśli miałeś na myśli urządzenie z poniższego filmu to zwróć uwagę na konsystencję mięsa, gdyż jest to zwyczajna paćka i to dość solidnie zaprawiona wodą. Coś takiego łatwo się wyciska, a w efekcie powstaje świetny materiał reklamowy. Natomiast z farszem kabanosowym niewiele ma to wspólnego. Po przełamaniu będzie to typowa kiełbaska jak ze stacji paliw - czyli nijaka, bardziej à la cylindryczny kotlet mielony. 😁 Napychacz do kabanosów, który faktycznie działa prezentuje film szkoleniowy WB (klik). Warto obejrzeć, padają tam celne argumenty na temat nadziewarek właśnie dla tego celu. Cytuj Kroić, solić i nadziewać... Wędzić, parzyć, głośno śpiewać! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3944 Opublikowano 4 Marca 21 minut temu, Mirekr134a napisał(a): https://sklep.technica.pl/nadziewarki-do-kielbas#product-id:123427 Dziękuję. Oglądam te nadziewarki od 3 tygodni a tej strony nie znalazłem. Może dlatego że w Anglii mieszkam i nie wszystko mi wujek Google pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3945 Opublikowano 4 Marca 2 minuty temu, luc357 napisał(a): Jeśli miałeś na myśli urządzenie z poniższego filmu to zwróć uwagę na konsystencję mięsa, gdyż jest to zwyczajna paćka i to dość solidnie zaprawiona wodą. Coś takiego łatwo się wyciska, a w efekcie powstaje świetny materiał reklamowy. Natomiast z farszem kabanosowym niewiele ma to wspólnego. Po przełamaniu będzie to typowa kiełbaska jak ze stacji paliw - czyli nijaka, bardziej à la cylindryczny kotlet mielony. 😁 Napychacz do kabanosów, który faktycznie działa prezentuje film szkoleniowy WB (klik). Warto obejrzeć, padają tam celne argumenty na temat nadziewarek właśnie dla tego celu. Ooo dokładnie ten. Tak myślałem że to tylko ładnie wygląda przy reklamie. Zaraz biorę się za oglądanie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3946 Opublikowano 4 Marca Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Bardzo mi się spodobały nadziewarki ze strony technica.pl, którą polecił Mirekr134a. Teraz pozostaje tylko wybór wielkości. Wiem że większość użytkowników ma 5 litrowe. Mi się marzyła 7 litrowa ale jest zbyt wysoka. Na pełnym otwarciu będzie dotykała sufitu w kuchni. Chyba że jakiś niski stół załatwię. Natomiast 10 litrowa jest jeszcze niższa niż 5 litrowa. Z chęcią wybrałbym tą 10 litrową za 977zł. Leniwy jestem i wolę nakładać trzy razy niż 12 razy. Zazwyczaj będę robił około 25-30kg kiełbasy i zazwyczaj dwa gatunki na raz. Czasem trzy gatunki. I teraz pytanie - czy można 10 litrową nabić kabanosy? Nie chodzi mi o siłę, którą trzeba włożyć (spodziewam się że sporo) ale czy w ogóle można? Ktoś u nas na forum nadziewa taką szeroką kabanosy? Jeżeli tak to kupię 10 litrową i dodatkowy lejek 10mm polecany przez producenta. Pewnie wezmę przy okazji ze dwie uszczelki na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3947 Opublikowano 4 Marca @Czeski01, im mniejsza średnica tłoka, tym mniejsze obciążenie nadziewarki w ogóle. Ja mam 3kg Yato (Hendi podobna) i przy lejku ~15mm sprzęt jest mocno "napięty". 3kg biowina na kabanosach zajechałem (tłok od tłoczyska odpadł), więc te małe, pyszne kiełbaski są największym wyzwaniem dla sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3948 Opublikowano 4 Marca 1 minutę temu, soliera napisał(a): @Czeski01, im mniejsza średnica tłoka, tym mniejsze obciążenie nadziewarki w ogóle. Ja mam 3kg Yato (Hendi podobna) i przy lejku ~15mm sprzęt jest mocno "napięty". 3kg biowina na kabanosach zajechałem (tłok od tłoczyska odpadł), więc te małe, pyszne kiełbaski są największym wyzwaniem dla sprzętu. No właśnie. 3, 5 i 7L są tej samej średnicy. 10 L jest sporo szersza. Zastanawiam się tylko po co producent poleca dokupienie lejka 10mm do robienia kabanosów do tej nadziewarki. Może skoro tak to są pewni swojej konstrukcji? Chyba kupię tą 10 litrową i spróbuje kiedyś nabić ze dwa kilo kabanosów. Zobaczę jak to będzie szło. Jak słabo to dokupię 3 litrową na same kabanosy. Tak, to jest dobry plan. Dziękuję za podpowiedzi. Idę zamawiać. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3949 Opublikowano 4 Marca 30 minut temu, Czeski01 napisał(a): 10 L jest sporo szersza Odpuść tą szerszą 🙃, ja mam 8l i przerabiała setki tak setki kilogramów , to tylko częstsze nabicie farszu. Przy 20-30 kg 3 czy 5 l to wszystko. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 4 Marca Zgłoś Udostępnij #3950 Opublikowano 4 Marca (edytowane) 40 minut temu, Muski napisał(a): Odpuść tą szerszą 🙃, ja mam 8l i przerabiała setki tak setki kilogramów , to tylko częstsze nabicie farszu. Przy 20-30 kg 3 czy 5 l to wszystko. O, kolega 8l ma to jakaś lepsza… Taka niechińska. Panie toć to chyba Mesla? A sprzedać nie chcesz? Sprawdzałem teraz wymiary. 3, 5 i 7l mają średnicę 140mm a 10 i 15l mają 219mm. Zastanawiam się ile kg wejdzie do takiej 5L? Muszę mieć albo 5l albo 10l bo 7l zbyt wysoka jest. Następna sprawa że na stronie jest napisane że nadziewarka 5L waży 12kg a w instrukcji do pobrania waży już tylko 10kg. Gdzieś im dwa kilo uciekło. Nie lubię takiego wprowadzania w błąd. Zawsze mogą się wytłumaczyć że z opakowaniem, ale po co? Jeju, dlaczego wszystko do tego sportu jest tak łatwo kupić w dobrej jakości a dobra nadziewarka to jakiś biały kruk jest. Albo zafajdany chinol każdy taki sam z inną naklejką z papieru zrobiony, albo „Mesla” co jej nigdzie nie ma, albo pan „Rysio”, 9 litrowy w Anglii kosztuje skromne £1800 a 15 litrowy już £2400. Z czego to jest? Ze złota? Pięknie… A swoją drogą, to ta Mesla też pewnie ze 20cm średnicy? Edytowane 4 Marca przez Czeski01 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/712-wyb%C3%B3r-nadziewarki/page/158/#findComment-997542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.