Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, proste pytanie


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

Albo tak. 1kg soli/peksoli 50/50 i 10l wody.Peklowanie 8-10dni z jednym nastrzykiem ok. 5% wagi mięsa.Potrzeba będzie ok. 04-05l czystej solanki bez przypraw na 1kg peklowanego mięsa.Jeśli będziesz peklował polędwicę to solankę potrzeba trochę słabszą.90 dkg soli/peksoli i 10l wody

Teraz masz trzy metody i możesz wybrać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

czy można peklować np 35 dni, jeśli tak to od czego to zależy. Czy ktoś mi powie?

Pewnie można tylko po co ?

 

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 21:09 ]

Witam wszystkich. Mam pytanie, czy jest jakiś przelicznik żeby użyć soli zwykłej i w jakiej dawce zamiast soli peklowej? Jak dla mnie to peklowa zmienia smak mięsa.

Jeśli użyjesz samej soli to nie peklujesz i tu jest ogromna różnica.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, czy jest jakiś przelicznik żeby użyć soli zwykłej i w jakiej dawce zamiast soli peklowej?

Nie ma takiego przelicznika . Proporcje peklosoli do soli robisz w/g swojego uznania . Zwracając jednak uwagę na bezpieczne peklowanie - przestrzeganie temperatury solanki .

 

Ja na przykład do peklowania na wędzonki stosuję 50/50 , natomiast peklowanie na kiełbasy 20% peklosoli i 70% soli kamiennej nie jodowanej

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

witam .

w miniona sobote wsadzilem do solanki poledwice w kawalkach po 1-1.5kg, karczek i szynki w mniej wiecej tej samej wadze. zamierzam ja wyciagnac w piatek wieczorem gdyz w sobote rano zabieram sie za wedzenie. czy czas ktory bedzie sie peklowac wystarczy aby przeszlo w calosci? nie stosowalem nastrzyku.

pytanko 2 :) :

po wedzeniu zamierzam ja parzyc w parowarze . czy fakt ze nie bedzie plywac w garnku z woda wplynie na jej slonosc? stezenie solanki na wszelki wypadek zrobilem nieco nizsze 80dkg na litr .

pozdr

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ze mięsko jest zapeklowane w całości. Ale niech się wypowiedzą specjaliści. U mnie peklowanie trwało 4 dni. W czwartek wieczorem mięsko było nastrzykiwane solanką i wsadzone do solanki, w poniedziałek rano zostało wyjęte i mokło ok 10 min w zimnej wodzie. Proporcje solanki to 8 l wody, 80 dkg soli (30 peklosoli i 50 zwykłej), 8 dkg cukru, przyprawy.Mam ten przepis już wypróbowany. Po wędzeniu nie parze mięska.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie nastrzykiwałeś więc dla świętego spokoju proponuje ponakłówać mięso szpikulcem.

po wedzeniu zamierzam ja parzyc w parowarze

To nie jest dobry pomysł.

Parowar odbierze wilgoć z wędzonek i mogą być słone mimo niższej dawki peklosoli.

Mimo wszystko proponuję tradycyjne parzenie w wodzie.

 

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:12 ]

U mnie peklowanie trwało 4 dni

Sory ale to nie jest dla mnie peklowanie.

 

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:13 ]

(30 peklosoli i 50 zwykłej)

Nie wiem co Was skłania do zaniżania ilości peklosoli, ale .. każdy robi jak uważa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

parzenie w parowarze z tego co zauwazylem nie odbiera wilgoci. wrecz przeciwnie , a przynajmniej jesli chodzi o warzywa. w przemysle przeciez stosuje sie parzenie w podobny sposoob a nie sadze aby producent chcial pozbyc sie tak cennej dla niego wagi. myle sie ?
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stezenie solanki na wszelki wypadek zrobilem nieco nizsze 80dkg na litr .

:shock:

Mam nadzieję, że to literówka :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w przemysle przeciez stosuje sie parzenie w podobny sposoob a nie sadze aby producent chcial pozbyc sie tak cennej dla niego wagi. myle sie ?

Może piszesz o komorze parzelniczej ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca para to para.

Pytanie jaką masz komorę parzelniczą ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwykly domowy elekryczny parowar. wszystko co do tej pory w nim przygotowuje jest bardzo soczyste. swojego czasu kupilem gotowa uwedzona szynke . pomijajac jakosc wedzenia byla naprawde soczysta . w wiekszym stopniu a przynajmniej tak mi sie wydaje niz moje wedzonki parzone w wodzie.
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parowar czy urządzenie do gotowania na parze, jakaś fotka, opis ?

Sorki, że pytam, ale nie wiem o jakim urządzeniu piszemy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

swojego czasu kupilem gotowa uwedzona szynke . pomijajac jakosc wedzenia byla naprawde soczysta .

Jak kupna, sklepowa, napompowana wodą, to zamilczę nad porównywaniem soczystości w stosunku do własnego wyrobu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Komora parzelnicza-przemysłowa "wrzuca" gorącą parę do komory z wędzonkami.

Przemysłowe wędzonki mają tyle "dopalaczy", że chętnie pochłoną więcej wody.

 

W urządzeniu do parzenia na parze, para przechodzi przez produkt i wylatuje górą i według mnie część pary zostanie pochłonięta, ale późnej para "zabiera" wilgoć z mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazlem temat podobny do mojego. widze ze brales takze w nim udzial :) . z tego co kolega napisal parowar daje rade jesli chodzi o soczystosc.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3215

pozostaje kwestia slonosci z ktora takze juz chyba sobie poradzilem. mianowicie wedzilem swojego czasu 2 poledwice , jedna po wedzeniu parzylem ,druga pozostawilem tylko wedzona i nie przypominam sobie aby byla bardziej slona od tej parzonej.

pozdr

 

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:21 ]

dziekuje bardzo kolego za pomoc . bede musial chyba z pierwszym kawalkiem poeksperymentowac zanim wsadze pozostala czesc do parowaru. postaram sie rowniez podzielic wrazeniami :) i oczywiscie zalaczyc fotke w tym temacie. dzieki jeszcze raz pozdrawiam i dobranoc - rano do pracy :/

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.