arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 17 Listopada 2012 Albo tak. 1kg soli/peksoli 50/50 i 10l wody.Peklowanie 8-10dni z jednym nastrzykiem ok. 5% wagi mięsa.Potrzeba będzie ok. 04-05l czystej solanki bez przypraw na 1kg peklowanego mięsa.Jeśli będziesz peklował polędwicę to solankę potrzeba trochę słabszą.90 dkg soli/peksoli i 10l wodyTeraz masz trzy metody i możesz wybrać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzyk Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam wszystkich. Mam pytanie, czy jest jakiś przelicznik żeby użyć soli zwykłej i w jakiej dawce zamiast soli peklowej? Jak dla mnie to peklowa zmienia smak mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 17 Listopada 2012 Teraz masz trzy metody i możesz wybrać.Jest jeszcze czwarta Szczepana i wiele innych :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 17 Listopada 2012 czy można peklować np 35 dni, jeśli tak to od czego to zależy. Czy ktoś mi powie?Pewnie można tylko po co ? [ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 21:09 ]Witam wszystkich. Mam pytanie, czy jest jakiś przelicznik żeby użyć soli zwykłej i w jakiej dawce zamiast soli peklowej? Jak dla mnie to peklowa zmienia smak mięsa.Jeśli użyjesz samej soli to nie peklujesz i tu jest ogromna różnica. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 17 Listopada 2012 Przelicznik soli do peklosoli wynosi 1 do 1. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 17 Listopada 2012 Mam pytanie, czy jest jakiś przelicznik żeby użyć soli zwykłej i w jakiej dawce zamiast soli peklowej? Nie ma takiego przelicznika . Proporcje peklosoli do soli robisz w/g swojego uznania . Zwracając jednak uwagę na bezpieczne peklowanie - przestrzeganie temperatury solanki . Ja na przykład do peklowania na wędzonki stosuję 50/50 , natomiast peklowanie na kiełbasy 20% peklosoli i 70% soli kamiennej nie jodowanej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 17 Listopada 2012 Mnie chodziło tylko o przelicznik wagowy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzyk Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 17 Listopada 2012 Dziękuje bardzo właśnie chodziło mi o przelicznik i jaką sól użyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz12345 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Listopada 2012 Dziękuję wszystkim za fachowe rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 19 Grudnia 2012 witam . w miniona sobote wsadzilem do solanki poledwice w kawalkach po 1-1.5kg, karczek i szynki w mniej wiecej tej samej wadze. zamierzam ja wyciagnac w piatek wieczorem gdyz w sobote rano zabieram sie za wedzenie. czy czas ktory bedzie sie peklowac wystarczy aby przeszlo w calosci? nie stosowalem nastrzyku. pytanko 2 :po wedzeniu zamierzam ja parzyc w parowarze . czy fakt ze nie bedzie plywac w garnku z woda wplynie na jej slonosc? stezenie solanki na wszelki wypadek zrobilem nieco nizsze 80dkg na litr . pozdr Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Wydaje mi się ze mięsko jest zapeklowane w całości. Ale niech się wypowiedzą specjaliści. U mnie peklowanie trwało 4 dni. W czwartek wieczorem mięsko było nastrzykiwane solanką i wsadzone do solanki, w poniedziałek rano zostało wyjęte i mokło ok 10 min w zimnej wodzie. Proporcje solanki to 8 l wody, 80 dkg soli (30 peklosoli i 50 zwykłej), 8 dkg cukru, przyprawy.Mam ten przepis już wypróbowany. Po wędzeniu nie parze mięska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Nie nastrzykiwałeś więc dla świętego spokoju proponuje ponakłówać mięso szpikulcem.po wedzeniu zamierzam ja parzyc w parowarzeTo nie jest dobry pomysł.Parowar odbierze wilgoć z wędzonek i mogą być słone mimo niższej dawki peklosoli.Mimo wszystko proponuję tradycyjne parzenie w wodzie. [ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:12 ]U mnie peklowanie trwało 4 dniSory ale to nie jest dla mnie peklowanie. [ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:13 ](30 peklosoli i 50 zwykłej)Nie wiem co Was skłania do zaniżania ilości peklosoli, ale .. każdy robi jak uważa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 19 Grudnia 2012 parzenie w parowarze z tego co zauwazylem nie odbiera wilgoci. wrecz przeciwnie , a przynajmniej jesli chodzi o warzywa. w przemysle przeciez stosuje sie parzenie w podobny sposoob a nie sadze aby producent chcial pozbyc sie tak cennej dla niego wagi. myle sie ? Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 19 Grudnia 2012 stezenie solanki na wszelki wypadek zrobilem nieco nizsze 80dkg na litr . :shock: Mam nadzieję, że to literówka :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 19 Grudnia 2012 tak - zmieszalem 320g na 4 liotry wody [ Komentarz dodany przez: EAnna: Sro 19 Gru, 2012 22:39 ]Czyli 80g na litr Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 19 Grudnia 2012 w przemysle przeciez stosuje sie parzenie w podobny sposoob a nie sadze aby producent chcial pozbyc sie tak cennej dla niego wagi. myle sie ?Może piszesz o komorze parzelniczej ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 19 Grudnia 2012 a to nie to samo? para to para Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Nie do końca para to para.Pytanie jaką masz komorę parzelniczą ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Grudnia 2012 zwykly domowy elekryczny parowar. wszystko co do tej pory w nim przygotowuje jest bardzo soczyste. swojego czasu kupilem gotowa uwedzona szynke . pomijajac jakosc wedzenia byla naprawde soczysta . w wiekszym stopniu a przynajmniej tak mi sie wydaje niz moje wedzonki parzone w wodzie. Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Parowar czy urządzenie do gotowania na parze, jakaś fotka, opis ?Sorki, że pytam, ale nie wiem o jakim urządzeniu piszemy ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Grudnia 2012 http://sun-wo.en.made-in-china.com/product/hormaQpVBADT/China-Food-Steamer-SH-8K333-.html Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 19 Grudnia 2012 swojego czasu kupilem gotowa uwedzona szynke . pomijajac jakosc wedzenia byla naprawde soczysta .Jak kupna, sklepowa, napompowana wodą, to zamilczę nad porównywaniem soczystości w stosunku do własnego wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 19 Grudnia 2012 do twojego moze ja nowicjusz. ale wracajac do tematu . jestes przekonany ze bedzie to mialo zly wplyw na wedzonki -zbyt slone lub suche? Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Komora parzelnicza-przemysłowa "wrzuca" gorącą parę do komory z wędzonkami.Przemysłowe wędzonki mają tyle "dopalaczy", że chętnie pochłoną więcej wody. W urządzeniu do parzenia na parze, para przechodzi przez produkt i wylatuje górą i według mnie część pary zostanie pochłonięta, ale późnej para "zabiera" wilgoć z mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 19 Grudnia 2012 znalazlem temat podobny do mojego. widze ze brales takze w nim udzial . z tego co kolega napisal parowar daje rade jesli chodzi o soczystosc. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3215pozostaje kwestia slonosci z ktora takze juz chyba sobie poradzilem. mianowicie wedzilem swojego czasu 2 poledwice , jedna po wedzeniu parzylem ,druga pozostawilem tylko wedzona i nie przypominam sobie aby byla bardziej slona od tej parzonej. pozdr [ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:21 ]dziekuje bardzo kolego za pomoc . bede musial chyba z pierwszym kawalkiem poeksperymentowac zanim wsadze pozostala czesc do parowaru. postaram sie rowniez podzielic wrazeniami i oczywiscie zalaczyc fotke w tym temacie. dzieki jeszcze raz pozdrawiam i dobranoc - rano do pracy :/ Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.