kondra1005 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Parowar dal rade czesc parzylem w garnku z woda a czesc w parowarze. nie zauwazylem roznicy w slonosci natomiast jest roznica w wilgotnosci wyrobu. z parowara wychodzi soczystrzy. na zdjeciu moj baleronik i dla mojej kochanie piersi z kurczaka . poledwice niestety poszly do znajomych i nie ma ich na zdjeciu. kurczak -ten w calosci:) - zostal uwedzony a nastepnie grilowany mnnnnnnnniam . pierwszy raz tak kurczaka grilowalem po wedzeniu. gdzie niegdzie moze troche skurka "przyfajczona" ale inaczej sie nie dalo. mam do dyspozycji tylko to: http://img826.imageshack.us/img826/6659/imgresub.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img687.imageshack.us/img687/2086/gedc0099t.jpg Uploaded with ImageShack.us pozdrawiam Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Grudnia 2012 A ja myślałem że to urządzenie służy do pieczenia kasztanów. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Skoro masz lepszą soczystość z parowara to znaczy, że znalazłeś swój sposób na parzenie wyrobów.I tego się trzymaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Grudnia 2012 miro, nie rozumiem czemu tak się dziwisz... przecież to żadna ameryka i już kiedyś dyskusja była na temat parzenia w parze..... nie bez powodów przemysł przeszedł z parzenia wodnego na parowe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 25 Grudnia 2012 A ja myślałem że to urządzenie służy do pieczenia kasztanów. Obrazek dobrze myslales na nim mozna wszystko!! jak na razie to musze w czyms takim . czeste przeprowadzki i sasiedzi ktorym niezbyt sie podoba zapaszek dymu z wedzarni. wszyscy mysla ze urzadzam grila ( na to musza sie godzic) a ja wedzonko. ostatnio w tym "urzadzeniu" 30 kg na jeden raz zmiescilem. niezle sie trzeba napocic aby cokolwiek w tym uwedzic , ale jakos juz je wyczulem Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 25 Grudnia 2012 witajnapisz jak możesz coś więcej o parowarze - znaczy się czas parowania czy taki sam jak gotowania czy krótszy dłuższy ??możne to być ciekawą alternatywą jak braknie w terenie gazu a jest dostęp do prądu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Grudnia 2012 czas parzenia w parowarze jest przyblizony jesli dobrze pamietam czasowo wyszlo jakies 50 min na wedzonke okolo 0,7-1kg. , z tym ze ograniczylem temperature jaka powinienem otrzymac wewnatrz wedzonki do 65 stopni. Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Ale żeby parzyć w parze to jeszcze trzeba ciśnienia. Ot zwykły garnek z sitem nad wrzątkiem. Oczywiście, że się da parzyć w tym wędliny. Tylko po co, jak stary sposób jest szybszy, tańszy i bardziej pewny. Mała różnica, trzymać coś w wodzie o temperaturze 70-85 czy kopcić to parą, która już centymetr wyżej jest tylko mgłą. Kontroli zero nad całym procesem. Wybacz ale to nie ma żadnego uzasadnienia. Ani ekonomicznego ani technologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ale żeby parzyć w parze to jeszcze trzeba ciśnienia. Ot zwykły garnek z sitem nad wrzątkiem. Oczywiście, że się da parzyć w tym wędliny. Tylko po co, jak stary sposób jest szybszy, tańszy i bardziej pewny. Mała różnica, trzymać coś w wodzie o temperaturze 70-85 czy kopcić to parą, która już centymetr wyżej jest tylko mgłą. Kontroli zero nad całym procesem. Wybacz ale to nie ma żadnego uzasadnienia. Ani ekonomicznego ani technologicznego.chyba nie do konca tak jest. mam parowar skladajacy sie z trzech poziomow i jesli zalozyc ze na wyzszych partiach to nie jest juz para wedlina powinna pozostac surowa a tak jednak nie bylo. nie wiem czy ma to jakies uzasadnienie ekonomiczne lub technologiczne :/. jestem zwyklym laikiem ktory jedynie bawi sie w ogrodku w wedzarza. daje mi to duzo frajdy i tyle. parzenie w parowarze bylo moim malym eksperymentem ktory sprostal moim oczekiwaniom . nie musialem walac sie po kuchni z garami , nie plakala mi kobieta ze oparywedzonego miesa roznosza sie po calym mieszkaniu, nie musialem potem myc wszystkiego dookola. wedlinka nie wyszla gorsza niz z garka , a wiec w moim przypadku ma to uzasadnienie. gdybym mial wieksze doswiadczenie odwazylbym sie napisac ze dodatkowo jest duzo smaczniejsza niz ta parzona w garnku tak jak to sie ma do innych potraw w ten sposob przygotowanych(porowar). to jednak pozostawiam ludzia ktorzy stosuja to urzadzenie na co dzien w swojej kuchni. moja opinia nie jet wiarygodna:). Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Może być i 7 poziomów. Co to zmienia? Popatrz gdzie masz grzanie i jak się rozkłada temperatura w "wysokości" tego garNka. Możesz zaryzykować twierdzenie, że Twoje są lepsze niż parzone w wodzie. No i krótka piłka, wcześniej żeś gotował a nie parzył. Wybacz ale musiałem tak po chłopsku Ci napisać. Twoja opinia nie jest wiarygodna i to chyba jedyne z czym mogę się zgodzić. O smakach nie dyskutujmy, parzenie wędliny krótko wędzonej ma też inny cel. Rzekłbym podstawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 26 Grudnia 2012 biorac pod uwage fakt ze szynki zarowno z gory jak i z dolu parowaru jednoczesnie uzyskaly temperature w ktoraj to skonczylem ten proces wnioskuje ze nie ma roznicy jesli chodzi rozklad pary i temperatury w parowaze.co do gotowania to jeszcze nie zdazylo mi sie gotowac wedlin w wodzie. lubie surowsze miesko i nie dochodze nigdy do wyzszej temperatury jak 80st woda i doprowadzenie do 65st wewnatrz dajmy na to baleronowi:P Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-258681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam.Mam pytanie bo nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem odnośnie peklowanie według tabeli Dziadka. Mianowicie mam 1 kg. golonki , żeby ją zalać muszę mieć 0.8 l wody (Peklówki).Według tabeli to 0.4 l wody i 58 gram peklosoli na 1 kg.mięsa ,ja zrobiłem tak 0.8 l wody i 116 gram peklosoli i tak zalałem moją golonkę. Powiedzcie mi czy dobrze to zrobiłem, jeżeli nie to jak to mam zrobić . Golonkę będę peklował 5 dni i nie będę jej wędził tylko piekł w piekarniku (ma być to golonka po bawarsku). Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 8 Stycznia 2013 będzie słone jak cholera...... do pieczonych nie dajemy tak dużych stężeń..... szczególnie że solanki jest prawie tyle co miesa.... zresztą jak dla mnie i do mięs wędzonych to i tak zdecydowanie za dużo ja bym pozostawił sól na poziomie 60 gram na litr Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 8 Stycznia 2013 To ja już nic nie rozumiem, jeżeli z tabeli wychodzi mi że na 1 kg. mięsa mam zrobić 0,4 l wody i 58 gram peklosoli a 0.4 l nie wystarczy,żeby przykryło moje mięso to co ja mam zrobić . Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 8 Stycznia 2013 to co ja mam zrobić .przecież napisałem..... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jesli zostawisz z takim stezeniem golonka bedzie nie do zjedzenia. nigdy nie stosowalem sie do tabeli. metoda prób i bledow doszlem do jak dla mnie idealnej proporcji 1litr na gora 80gr peklosoli( opcja z 60gr takze bedzie dobra). radze dolej do swojej solanki wody. Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 9 Stycznia 2013 boher, Najprościej będzie, gdy włożysz tą golonkę do worka z zapięciem strunowym, wtedy te 0,4l solanki wystarczy. Innym sposobem jest znalezienie takiego w miarę małego pojemnika, do którego ta golonka się zmieści, może być np.butelka plastikowa, wiaderko itp. Podejrzewam, że do tego peklowania normalnie wybraleś za duży pojemnik. Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 9 Stycznia 2013 nic na siłę robić nie musi.... wystarczy że tylko zmniejszy stężenie soli....peklując jeden mały, okrągły kawałek mięsa zawsze będzie problem ilości solanki występował... chyba że znajdzie pojemnik w kształcie.... kuli..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Ok no faktycznie miałem za duży garnek , czyli teraz jak mam mniejszy i 0.4l przykryje mi tą golonkę to mam zrobić według tabeli czyli 0.4 l wody + 58 gram peklosoli i zalać tym golonkę. Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 9 Stycznia 2013 boher, Spokojnie powinno to wystarczyć pod warunkiem, że ten kilogram to jest waga samego mięsa a nie kosci, gdy podałeś wagę golonki z kością, to odlicz trochę soli. Na tabeli Dziadka na pewno się nie zawiedziesz.Pozdrawiam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 9 Stycznia 2013 andrzej1501, najpierw przeczytaj dopiero doradzaj..... :rolleyes: boher, kolego już Ci pisałem że jeśli zamierzasz mieso piec to nie możesz stosować takiego stężenia! - pieczyste będzie bardziej słone niż wędzonki..... wędzonki nie tracą tak dużo "soków" jak pieczenie i "odsalają" się przy parzeniu.... przelicz solankę tak aby jej stężenie było ok60g soli na litr wody.... i teraz możesz zalewać, a czy to będzie 0.4 litra czy 0.6 to już tak dużo nie zmieni lepiej dosolić na talerzu niż wywalić i się zrazić.... z tym ze teraz mięso już i tak sporo naciągnęło soli.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zakupiłem w Kauflandzie dwa pojemniki, jeden 17 drugi 13 litrowy z przeznaczeniem do peklowania, mają dopuszczany atest do żywności. Te pojemniki mają pokrywy które po na łożeniu są w miarę szczelne.Mam pytanie czy jak zapekluję mięso i zamknę pokrywę nie będzie szkodziło to znajdującemu się w środku mięsu ??Na wierzch pojemnika daję duży talerz i po zamknięciu ta pokrywa dobrze dociska talerz i mięso całe znajduje się w solance.Chodzi mi o dopływ powietrza, jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Chodzi mi o dopływ powietrza, jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ?? Przykryć talerzem żeby mięso nie wypływało i nie zamykać szczelnie pokrywą, ale są dwie szkoły.Druga mówi o peklowaniu w woreczkach z zamknięciem strunowym.Ja stosuje tą pierwszą.Podobno lepsza wymiana gazowa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Jeśli będziesz codziennie otwierał pojemniki, to mogą być szczelnie zamknięte. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Stosuję metode w pojemnikach z dostepem powietrza , mam pojemniki kupione w IKEA z atestem , sa dosć wysokie i maja pokrywy z otworem środku dekla , po wlozeniu do solanki miesa tez przyciskam talerzykiem mięso , przez te otworki ( srednica okolo 1 " ) widze jak sie zachowuje solanka , w przypadku jakichkolwiek zmian tez łatwo wyczuć czy cos sie dzieje z solanką w pojemniku , przez otwory przedostaje sie dowód w postaci zapachu lub tez zmiany koloru solanki. Z mięsem w peklowaniu mokrym niema w zasadzie problemu , ale juz peklujac ozory wołowe , zawsze w oddzielnym pojemniku sprawdzam częściej solankę , mimo usunięcia slinianek i gruczołów zawsze mam obawę czy coś sie nie dzieje.Nigdy nie zastanawiałem się jak przebiega wymiana gazowa , bo peklując mięso na mokro nie powinna zachodzic , chyba że na styku marynaty z powietrzem. Muszę poczytać na ten temat , lub tez jeśli koledzy macie już ugruntowane wiadomości to napiszcie o tym , gdyby w marynacie była duża zawartość powietrza mięso powinno zacząc sie psuć , musze poszukać w opracowaniach .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7149-peklowanie-na-mokro-proste-pytanie/page/8/#findComment-261697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.