Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale pokombinuję i znajdę powód goryczy
 

Możliwy powód jest opisany w linku od Maxella

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-664034
Udostępnij na innych stronach

W Szwecji jest tradycja że na Święta Bożego Narodzenia, na stole musi być słodko ostra musztarda własnej roboty "Julsenap" którą robi się z jasnej i ciemnej gorczycy z dodatkiem miodu.Musztarda jest naprawdę wspaniała i kręci że daj Boże Zdrowie. Najlepsza jest jednak kiedy się zmaceruje w lodówce ze 2-3 dni. To smakołyk który się co rusz łyżeczką podjada, na prawdę warto spróbować, bo jest bardzo prosta w wykonaniu, a z efektu na pewno będziemy zadowoleni, zapewniam :D  :thumbsup: .

https://receptfavoriter.se/recept/hemgjord-senap-julsenap.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-664035
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
W dniu 19.04.2020 o 16:04, sverige2 napisał(a):

Musztarda jest naprawdę wspaniała i kręci że daj Boże Zdrowie

Możesz to jakoś przetłumaczyć przystępnie ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048916
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Muski napisał(a):

Możesz to jakoś przetłumaczyć przystępnie ?

Jarek coś dawno nic nie pisał na Forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048920
Udostępnij na innych stronach

Muski -link , który podał Jarek otwarłem i przetłumaczyłem przy pomocy aplikacji " opcje tłumaczenia " da się z tego tłumaczenia przygotować tę musztardę , jest podany skład i pomocne narzędzia . Szukam wpisów Jarka, w sierpniu napisałem do niego ale nie odpowiedział.  Ostatnia wizyta Jarka  była 11 listopada.

 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048923
Udostępnij na innych stronach

Domowa świąteczna musztarda

Wprowadzenie i przygotowanie

Domowa herbata świąteczna na żółtych i brązowych nasionach gorczycy, trochę proszku gorczycy Colemana, ocet, miód i trochę szwedzkiego oleju rzepakowego.

  • Słodka mała gruboziarnista musztarda, która pasuje do świątecznego obiadu i świątecznego jedzenia jako szynka i nie tylko.

Zrobienie własnej musztardy będzie bardzo dobre. Musztarda powinna stać przynajmniej jeden dzień i stać się okrąglejsza w smaku i gdy jest inaczej dość gorzka na początku.

Jest najsilniejszy na początku i po pewnym czasie traci siłę.

Wskazówki

  • Dobre jest mieszanie brązowych i żółtych nasion gorczycy - mam z największą ilością brązowych nasion, a więc mniejszą ilość żółtych nasion. Brązowe nasiona dają gruboziarnistą musztardę i żółte nasiona jaśniejszej mączarki.
  • Cukier i / lub miód można dodać jako smak, dzięki czemu otrzymujesz tak słodką musztardę, jak chcesz. Następnie kontynuuj z octem lub octem i solą.
  • Nie gotuję, ale używam gorącej wody 80 stopni do nasion gorczycy, aby zachować największy smak. Co więcej, wietrzę musztardę, aby uzyskać silną musztardę. Następnie dodaje się cukier i/lub miód; ocet i/lub ocet, a także sól i olej na końcu dla pożądanego smaku i konsystencji.

Wskazówki, jak zmiażdżyć nasiona gorczycy

  • Myślę, że dobrze będzie zaprasować trochę na raz ręcznie w dużym kamiennym moździerzu i dodać trochę 80-stopniowej wody na końcu do pożądanej konsystencji.
  • Jeśli masz kulę armatnią z miską, możesz wcześniej zwinąć i zmiażdżyć musztardę. Dodaj 80-stopniową wodę na końcu.
  • Możesz również gotować buty musztardowe w wodzie 80 stopni, odstawić na dwie minuty, a następnie wymieszać z blenderem ręcznym przez kilka minut w wysokim wąskim naczyniu. Albo inny mikser.
  • Jedną z opcji jest pozostawienie musztardy w wodzie przez noc, aby zmiękły, a następnie zlej wodę i zaprawę lub wymieszaj z odrobiną dodatkowej wody dodanej do pożądanej grubości.

1 puszka domowej musztardy świątecznej

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Wyraźnie na: 25 min
 

Składniki

  • 1/2 worka 14 gramów żółtych nasion gorczycy
  • 1 torebka, 28 gramów brązowych nasion gorczycy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki proszku musztardowego, takiego jak Colemans
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka trunku z octu 12%

Gotowanie

  1. W MORTEL: Myślę, że najbardziej i najmniej gorzka musztarda staje się, jeśli najpierw zaprawisz musztardę do bałaganu w dużej kamiennej zaprawie. Podgrzewaj wodę do 80 stopni. Dodaj trochę wody na raz do żądanej grubości. Dodaj resztę składników, jak poniżej.
  2. W MIXER: Zmierz wodę i nasiona gorczycy w rondelku. Rozgrzej nasiona gorczycy, aż osiągną 80 stopni. Zdjąć z ognia i przenieść nasiona gorczycy do wysokiego wąskiego naczynia do blendera ręcznego lub umieścić w blenderze lub blenderze. Wymieszaj 2 minuty, aż musztardy staną się jak musztarda. Pozostawić na kilka minut do wyemitowania.
  3. Dodaj olej, proszek musztardowy, cukier, miód i ocet i wymieszaj lub zaprawę do równomiernej musztardy i cały cukier rozpuszcza się.
  4. Doprawić solą i octem.
  5. Trzymaj w lodówce. Niech musztarda stanie i poczuje smak przez noc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048924
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, szrekPL napisał(a):
  • Jeśli masz kulę armatnią z miską, możesz wcześniej zwinąć i zmiażdżyć musztardę. Dodaj 80-stopniową wodę na końcu.
  • Możesz również gotować buty musztardowe w wodzie 80 stopni

To jest dobre🙂🤣

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048927
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Azizi napisał(a):

To jest dobre

No pisałem wybaczcie ...:facepalm::D ale jak chcesz to przetłumaczę...

Jeśli masz moździerz możesz wcześniej zmiażdżyć/utrzeć musztardę(gorczycę). Dodaj 80 C wodę...

Możesz również ugotować całe ziarna w  wodzie 80C

chyba że się pomyliłem bo to moje tłumaczenie ...

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048929
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Azizi napisał(a):

To jest dobre🙂🤣

To też 🤣

8 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Możesz również gotować buty

😂🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048952
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałem w tłumaczu gogle przetłumaczyć 1000 znaków- tyle można tam wkleić , więc dzieląc stronę na etapy można uzyskać przepis w miarę poprawnie po polsku. Poniżej próbka poczatku:

Ulubione przepisy
Przepisy Sezonowe Artykuły kulinarne O szefie kuchni
Szukaj...
Strona główna › Kategorie › Składnik › Musztarda
Domowa musztarda świąteczna
Domowa musztarda świąteczna w słoiku
Domową musztardę świąteczną można przygotować z rozgniecionych żółtych i brązowych nasion musztardy, odrobiny proszku musztardowego, kwaśnego octu, szwedzkiego oleju rzepakowego i trochę słodkiego miodu.
Wprowadzenie i przygotowanie
Domowa musztarda świąteczna z żółtych i brązowych nasion musztardy, odrobiny proszku musztardowego Colemana, octu, miodu oraz trochę szwedzkiego oleju rzepakowego.

Słodko-pikantna, lekko grubo mielona musztarda, która pasuje do wigilijnego stołu i świątecznych potraw, takich jak szynka i inne.
Robienie własnej musztardy jest bardzo smaczne. Musztarda powinna stać co najmniej jeden dzień, aby smak się zaokrąglił, ponieważ na początku jest dość gorzka.

Jest najsilniejsza na początku, a po pewnym czasie traci na ostrości.

Wskazówki
Dobrze jest mieszać brązowe i żółte nasiona musztardy – ja używam głównie brązowych, a mniejszą część żółtych. Brązowe nasiona dają grubszą musztardę, a żółte jaśniejszą, bardziej mączną.
Cukier i/lub miód można dodać według smaku, aby uzyskać musztardę tak słodką, jaką się chce.

  • Upvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048996
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości otwarłem stronę szwedzką autora przepisu ma tam przepis na grochówkę z wkładką  golonki , przepis b.skromny i nie skomplikowany. Dania rybne - gulasz z łososia , etc.

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1048997
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zrobiłem pierwszy raz musztardę z tego przepisu - https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=2931336450387164

Wyszła taka petarda, że chyba więcej nie kupię w sklepie!

Ja zrobiłem z połowy składników a i tak wyszło sporo.

Edytowane przez piksiak
  • Upvote 2

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7340-musztarda-domowa/page/2/#findComment-1049016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.