Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynki świąteczne

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140205_zpsciufkoww.jpg

Culatello. 8 miesięcy dojrzewania.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140659_zpsbm75bddz.jpg

Schinkenspeck.  3 tygodnie peklowania na sucho, 40h zimnego dymu, 5 tygodni dojrzewania

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140662_zpsd4e9pgdv.jpg

Wędzona wczoraj

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-487790
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szynki świąteczne   Culatello. 8 miesięcy dojrzewania.

 

:clap:  :clap: .O ile nic się nie stanie nieprzewidzianego to moje Culatello będzie na święta w grudniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-488158
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W przekroju wyglad identyczny (porownanie poprzedniej(kilka plasterkow jeszcze jest) z obecna(zdjecia). Smak napewno znakomity. :clap: Pozdrawiam.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-495497
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. 

 

A że jeszcze trzeba dla szczęścia?:)

 

Brawo Krzysiek!

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502945
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek czy marguez to ta wąska długa kiełbaska? Możesz coś więcej o niej napisać i podać recepturę z opisem wykonania.

Dzięki i pozdrawiam.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502981
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Sasza i Karolu. Pozdrowienia!

 

JaGra, wstawię przepisy jak przetłumaczę.  W między czasie możesz zobaczyć na ang. stronie WD.

 

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34529#34529

 

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34564#34564

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503101
Udostępnij na innych stronach

cześć ja mam taki przepis na kiełbaski Marquez -chyba zdobyłem go na forum ? jeśli odpowiada to proszę skorzystać  .kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc

kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503182
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po raz kolejny pragnę nadszarpnąć trochę Twojej wiedzy i doświadczenia, Mistrzu.

Jestem w trakcie wykonywania namiastki coppa, culatello, oraz lonzino. Tak, nawiasem mówiąc, drugie podejście do tematu po dłuższej przerwie, ale za to w nowej dojrzewalni.
Pamiętam, że pakując poprzednie wyroby w kątnicę wołową, już przy jej napełnianiu, zapach jej mi nie do końca pasował.
Kątnica kupiona w hermetycznym opakowaniu, krótko przechowywana i wyglądała na normalną. Ale zapach trudny dla mnie.
Gdzieś wydaje mi się, że słyszałem (a może przeczytałem), aby wymoczyć tą kątnicę w wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu na litr. Czy to ma sens i jak długo tą kątnicę moczyć?
Może Ty masz tu jakieś pomocne uwagi?

 

Druga rzecz to to, że bardzo trudno było mi potem usunąć tą kątnicę z mięsa (zdjąć ubranko), ponieważ ta kątnica przykleiła się do niego i odchodziła razem z mięsem.

Jak temu zaradzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-506694
Udostępnij na innych stronach

Witaj Trombek!

 

Niektórzy forumowicze na angielskim forum właśnie moczą kątnice w wodzie z dodatkiem octu lub soku cytrynowego.  Podobno pomaga z tym zapachem.  Osobiście tego nie robię, ponieważ zapach wcale mi nie przeszkadza.  Spróbuj dobrze wymoczyć kątnice, nawet przez kilka dni w lodowce, i często wymieniać wodę. Po nadziewaniu i krótkim czasie w dojrzewalni zapach zginie.  Culatello tradycyjnie dojrzewa się w pęcherzu. 

 

Co do usunięcia kątnicy nigdy nie miałem tego problemu.  Moze być to efekt przesuszania i za niskiej wilgotności w dojrzewalni.  Trzymaj wilgotność ok 80%.  Możesz także włożyć wyrób do plastikowej torebki i wstawić do lodówki na 24h i skórka powinna się odłączyć łatwo od mięsa.

 

Podaj nam dane o twojej nowej dojrzewalni.  Na pewno pomoże innym.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-507180
Udostępnij na innych stronach

Witaj Redzed,

 

Dziękuję za, jak zwykle, cenne i pożyteczne rady. Kątnica już po paru dniach obróbki w wodzie z octem jabłkowym, towar w nią nadziany i powieszony w dojrzewalni. Przymierzam się do zapakowania w pęcherz mojego culatello  fiocco. 

Moim problemem staje się temperatura, bo w tej chwili wynosi ok. 18OC. Spróbuję zbić ją lodem, co wyjdzie zobaczymy.
Trzymam to wszystko w piwnicy, gdzie w najgorętsze lato temperatura max to 19OC, a niestety teraz mamy na zewnątrz trochę gorąco.
Poza latem temperatura jest ok. 14OC.
Wilgotność mam jaką chcę dzięki zastosowaniu nawilżacza ultradźwiękowego.

 

Jeśli chodzi o dojrzewalnię, za bardzo niedługo opiszę swoje doświadczenia, dam zdjęcia, rysunki i pierwsze wnioski po początkowych obserwacjach jak to działa w praktyce.

 

Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-508031
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Znów zachciało mi się salcesonu i zrobiłem coś podobnego na szybko z tego co miałem.  Wszystkie przyprawy na oko, gałka, ziele, czosnek, kminek, pieprz.  Łyżka kanadyjskiej peklosoli do rosołu na kolor.  Godzinę parzenia w osłonce barierowej. Wyszło trochę więcej jak 4kg, i chociaż bez głowizny, nawet może być!  :)

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150493_zps0esw5xeu.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150496_zpsv6tr3mdb.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150503_zpsjb3vmgpr.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez głowizny też jest dobry.

 

Ale z głowizną lepszy. :tongue:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej

 

:thumbsup:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527974
Udostępnij na innych stronach

 

 

chociaż bez głowizny
Robię podobnie :) fajny Ci wyszedł :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.