Henio Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 24 Listopada 2016 Piękny.... ja również robię bez głowy A ja z głową i serca trochę też do tego przykładam Jak są golonki i spacerówki (nóżkami też zwane) to musi się udać - mój małżon taki zje , ale jak zobaczy uśmiech po zęby świnki w garnku to idzie po sklepowy Nosz kużwa - wytłumacz takiej co tam nie dodano. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) ja również robię bez głowy Ja tam zawsze staram się robić z głową, żeby nie zaliczać za dużo wpadek. Edytowane 24 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 26 Listopada 2016 Następny salcesonik na pewno będzie prawidłowy. Ale zdarza się ze często nie mam głowy. http://www.sherv.net/cm/emoticons/farm-animals/pig-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 26 Listopada 2016 Jutro wyjazd na Maui. Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanosy a la Halusia w osłonkach 16-18. Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. http://www.sherv.net/cm/emo/sad/crying-and-sobbing.gifNigdy więcej z takimi nie będę się bawił. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150508_zpswlawwst4.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150512_zpsjyqqicdj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 26 Listopada 2016 Płakać mi się chciało przy nadziewaniu Z czym miałeś trudności?Kiedyś też przechodziłam przez etap płaczu i załamania.Teraz z tego się śmieję Podsusz sobie jeszcze te piękne kabanoski. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 26 Listopada 2016 Kiedyś też przechodziłam przez etap Też tak miałem pierwszy raz nakładałem baranie jelita na lejek za pomocą .... .... pincety Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 26 Listopada 2016 Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanos :clap: Nigdy więcej z takimi nie będę się bawił. Dlaczego ??... wystarczy dobry lejek i idzie jak po maśle .Kabanosy przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 27 Listopada 2016 No to smacznego na tej plazy.Jeszcze tam zimnego piwka zycze! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 27 Listopada 2016 Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. Może warto było popłakać kabanosy śliczne . Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Miałem trudności z nadziewaniem dlatego ze mięso przepuściłem przez sitko 12mm, a lejek o średnicy 10mm . Ciężko było korbą kręcić. Nastepnym razem biorę ósemkę. i wlewam troszeczkę wody. No, ale kabanoski znalazly sie na Maui. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150525_zpshsgigpox.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150581_zpsju8b00hb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150571_zpsupuykmoy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Smacznego Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) i wlewam troszeczkę wody. Do kabanosów jednak bym nie wlewał i mieszał powierzchniowo bardzo delikatni.Ale co ja będę Ciebie uczył .Sam wiesz.Ten pyk się liczy .Gdybyś miał możliwość dorobienie lejka , który będzie miał stożek w początkowej części to będzie łatwiej. http://allegro.pl/lejek-metalowy-nierdzewny-do-maszynki-5-i6624752994.html?reco_id=c7bd37c7-b4dc-11e6-bd4e-56847afe9799&ars_rule_id=201 Edytowane 4 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Do kabanosów nie dodawał bym wody i jak pisze arkadiusz mieszałbym bardzo delikatnie z przyprawami Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Gwizdek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Oj tak mało czasu! Na święta ledwie udało mi się zrobić jeden wyrób, swojska wykonana coś jak Rzeszowska. Trochę za mało zrobiłem, znajomi mnie okradli. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150703_zpsom6l6z5m.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150709_zpsqlyu3orw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-533062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Ech pyszna z wygladu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-533147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Culatello po roku i dwóch dni. 2,5% soli morskiej, 0,25% soli peklującej Nr. 2 (6,25% azotyn, 4,0% azotan, 89,75% sól), 0,2% czarnego pieprzu. Peklowanie trzy tygodnie plus, w temp. 4C, dojrzewanie 9 miesięcy w komorze, temp 11-12, wilgotność 75-85%, ostatnie dwa miesiące w otoczeniu zewnętrznym, temp 13 i poniżej minus 3, wilgotność 65-99%. Wydajnosc 66%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Piekna!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D Lepsze od oryginału.Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Culatello po roku i dwóch dni. Niewiem jak to określić .......... cudne . Pozdrawiam gorąco Edytowane 10 Stycznia 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Piękny wyrób .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Piekna!!! Culatello po roku i dwóch dni. Niewiem jak to określić .......... cudne . Pozdrawiam gorąco Dziękuję serdecznie Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D Lepsze od oryginału.Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat.Dziękuję Maxell! Zrobi się z następnym culatello. Mam dwa obecnie na soli i będę dojrzewał w pęcherzach wieprzowych, więcej tradycyjnie. Wstawię jako osobny temat ze zdjęciami na końcu projektu. Piękny wyrób .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. Arek, czekam! Nadchodzi czas na twoje. Moje wyszło lepiej jak się spodziewałem. Twoja na pewno będzie super. Włosi nazywają culatello królem szynek. W przeszłym tygodniu kupiłem sześc szynek i miałem trochę zabawy. Jena będzie dojrzewać w całości, dwie na culatello, jedna do wędzenia, resztę wytrybowałem na salami i kiełbasy. Zrobiłem tez szynkową parzoną w stylu francuskim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jestem w szoku co wyrabiasz!!! Jesteś mistrzem!!! Wyrazy uznania!!! A teraz pytanie. Czy możesz chociaż skrótowo napisać co użyłeś do budowy komory dojrzewalniczej (jeżeli przegapiłem temat to prosze o link) Chodzi mi o elektronike, nawilżacz mam starą lodówke też tylko nie wiem jak sie za to zabrać z góry dziekuje i pozdrawiam Martin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witaj Martin,Właśnie jestem obecnie bez komory dojrzewającej. Ta która służyła dobrze przez ostatnie 4+ lat okropnie była pokryta rdzą i wywiozłem na złom. Teraz pracuje nad modyfikacją nowszej lodówki z plastykowym zewnętrzu. W następnych kilku tygodniach mam zamiar skończyć. Do przerobienia lodówki potrzebne są dwie kontrole, temperatury i wilgotności i oczywiście nawilżacz. Niektórzy także instalują odwilżacz. Wentylacja jest potrzebna i minimalny przepływ powietrza. Tutaj możesz zobaczyć dwie komory kolegów na angielskim forum.http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7756http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6426 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Czekamy na foto relacje z budowy komory dojrzewającej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin122 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 13 Stycznia 2017 @ Gwizdek TAK ! Czekamy... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.