Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Piękny.... ja również robię bez głowy

 

A ja z głową i serca trochę też do tego przykładam ;) 

 

Jak są golonki i spacerówki (nóżkami też zwane) to musi się udać - mój małżon taki zje , ale jak zobaczy uśmiech po zęby świnki w garnku to idzie po sklepowy :facepalm:  Nosz kużwa - wytłumacz takiej co tam nie dodano.  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528003
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja również robię bez głowy

 

Ja tam zawsze staram się robić z głową, żeby nie zaliczać za dużo wpadek. :facepalm:  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528012
Udostępnij na innych stronach

Następny salcesonik na pewno będzie prawidłowy.  Ale zdarza się ze często nie mam głowy. http://www.sherv.net/cm/emoticons/farm-animals/pig-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528338
Udostępnij na innych stronach

Jutro wyjazd na Maui.  Przygotowałem prowiant na plaże.  Kabanosy a la Halusia w osłonkach 16-18.  Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. http://www.sherv.net/cm/emo/sad/crying-and-sobbing.gifNigdy więcej z takimi nie będę się bawił. :D

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150508_zpswlawwst4.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150512_zpsjyqqicdj.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płakać mi się chciało przy nadziewaniu

Z czym miałeś trudności?

Kiedyś też przechodziłam przez etap płaczu i załamania.

Teraz z tego się śmieję :D  


Podsusz sobie jeszcze te piękne kabanoski.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528357
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś też przechodziłam przez etap

 

Też tak miałem :D  pierwszy raz  nakładałem baranie jelita na lejek za pomocą ....  :rolleyes: ....  pincety  :tongue:     

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanos

:clap: :clap:

 

 

Nigdy więcej z takimi nie będę się bawił. :D

Dlaczego ??... wystarczy dobry lejek i idzie jak po maśle .

Kabanosy przecudnej urody :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płakać mi się chciało przy nadziewaniu.

 

 

Może warto było popłakać :D  kabanosy śliczne . :thumbsup:  :clap:  

 

 

Pozdrowionka ślę :)  

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-528416
Udostępnij na innych stronach

Miałem trudności z nadziewaniem dlatego ze mięso przepuściłem przez sitko 12mm, a lejek o średnicy 10mm :cry:. Ciężko było korbą kręcić. Nastepnym razem biorę ósemkę. :D  i  wlewam troszeczkę wody.  No, ale kabanoski znalazly sie na Maui.  :D 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150525_zpshsgigpox.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150581_zpsju8b00hb.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150571_zpsupuykmoy.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529489
Udostępnij na innych stronach

i  wlewam troszeczkę wody.

 

Do kabanosów jednak bym nie wlewał i mieszał powierzchniowo bardzo delikatni.Ale co ja będę Ciebie uczył  :facepalm:  :D  .Sam wiesz.Ten pyk się liczy :) .Gdybyś miał możliwość dorobienie lejka , który będzie miał stożek w początkowej części to będzie łatwiej.

 

http://allegro.pl/lejek-metalowy-nierdzewny-do-maszynki-5-i6624752994.html?reco_id=c7bd37c7-b4dc-11e6-bd4e-56847afe9799&ars_rule_id=201

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-529498
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Oj tak mało czasu! Na święta ledwie udało mi się zrobić jeden wyrób, swojska wykonana coś jak Rzeszowska.  Trochę za mało zrobiłem, znajomi mnie okradli. :D

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150703_zpsom6l6z5m.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150709_zpsqlyu3orw.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-533062
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Culatello po roku i dwóch dni. :)  2,5% soli morskiej, 0,25% soli peklującej Nr. 2 (6,25% azotyn, 4,0% azotan, 89,75% sól), 0,2% czarnego pieprzu.  Peklowanie trzy tygodnie plus, w temp. 4C, dojrzewanie 9 miesięcy w komorze, temp 11-12, wilgotność 75-85%, ostatnie dwa miesiące w otoczeniu zewnętrznym, temp 13 i poniżej minus 3, wilgotność 65-99%. Wydajnosc 66%.

 

post-52694-0-02817000-1484063277_thumb.jpgpost-52694-0-63236200-1484063323_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535472
Udostępnij na innych stronach

Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D :D :D Lepsze od oryginału.

Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535486
Udostępnij na innych stronach

Culatello po roku i dwóch dni.

 

 

Niewiem  jak to określić :facepalm:   ..........   cudne . :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam gorąco

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535510
Udostępnij na innych stronach

Piękny wyrób  :clap:  :clap: .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535526
Udostępnij na innych stronach

Piekna!!!

 

 

Culatello po roku i dwóch dni.

 

 

Niewiem  jak to określić :facepalm:   ..........   cudne . :thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrawiam gorąco

 

Dziękuję serdecznie

 

Jak chce Ci się tak szczuć ludzi? :D :D :D Lepsze od oryginału.

Redzed, najwyższy czas, abyś podesłał mi przepisy ze zdjęciami, aby dla każdego założyć odrębny temat.

Dziękuję Maxell!  Zrobi się z następnym culatello.  Mam dwa obecnie na soli i będę dojrzewał w pęcherzach wieprzowych, więcej tradycyjnie.  Wstawię jako osobny temat ze zdjęciami na końcu projektu.

:)

 

Piękny wyrób  :clap:  :clap: .Moje Culatello jeszcze czeka bo rok minie 23. I .2017r. Jestem cholernie ciekaw co mi się udało wykonać. :)

Arek, czekam!  Nadchodzi czas na twoje.  Moje wyszło lepiej jak się spodziewałem.  Twoja na pewno będzie super. Włosi nazywają culatello królem szynek.

 

W przeszłym tygodniu kupiłem sześc szynek i miałem trochę zabawy.  Jena będzie dojrzewać w całości, dwie na culatello, jedna do wędzenia, resztę wytrybowałem na salami i kiełbasy.  Zrobiłem tez szynkową parzoną w stylu francuskim. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535791
Udostępnij na innych stronach

Jestem w szoku co wyrabiasz!!! Jesteś mistrzem!!! Wyrazy uznania!!! 

A teraz pytanie. Czy możesz chociaż skrótowo napisać co użyłeś do budowy komory dojrzewalniczej (jeżeli przegapiłem temat to prosze o link) Chodzi mi o elektronike, nawilżacz mam starą lodówke też tylko nie wiem jak sie za to zabrać z góry dziekuje i pozdrawiam Martin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535869
Udostępnij na innych stronach

Witaj Martin,

Właśnie jestem obecnie bez komory dojrzewającej.  Ta która służyła dobrze przez ostatnie 4+ lat okropnie była pokryta rdzą i wywiozłem na złom.  Teraz pracuje nad modyfikacją nowszej lodówki  z plastykowym zewnętrzu.  W następnych kilku tygodniach mam zamiar skończyć.  Do przerobienia lodówki potrzebne są dwie kontrole, temperatury i wilgotności i oczywiście nawilżacz.  Niektórzy także instalują odwilżacz. Wentylacja  jest potrzebna i minimalny przepływ powietrza. 

 

Tutaj możesz zobaczyć dwie komory kolegów na angielskim forum.

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7756

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6426

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-535968
Udostępnij na innych stronach

@ Gwizdek TAK ! Czekamy... Mam jeszcze jedno pytanie a propo zaszczepiania pleśni. Jeżeli kupie w sklepie salami pokryte pleśnią to bede mogł skórke w wodzie destylowaniej zamoczyc dodać glukozy i tym spryskać bresaole? Mieso czeka (mam 1 km od siebie ubojnie i dojrzewalnie wołowiny, naprawde dobrej jakości)  

post-83674-0-38602700-1484343889_thumb.jpg  post-83674-0-29311100-1484343897_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/20/#findComment-536007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.