Zdzisława Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Witaj. A gdzie znajdę szczegóły, jak przerobić lodówkę na coś bardziej pożytecznego? Właśnie szczęśliwie się popsuła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) gdzie znajdę szczegóły, jak przerobić lodówkę na coś bardziej pożytecznego? Właśnie szczęśliwie się popsuła. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4809-co-kupic/?do=findComment&comment=139495 Edytowane 17 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Świąteczna kiełbasa z drobiu W Kanadzie tradycyjnie indyk pieczony występuje na każdym stole świątecznym. Przed światami są promocje i można kupić indyka za tanie grosze. Zawsze korzystam z tego, kupuje kilka większych sztuk, 10kg+, rozbieram na wyroby z drobiu, rosół, i psie żarcie. Czym większy indyk, tym większa wydajność mięsa Wczoraj zrobiłem coś na przedświąteczne kanapki, parzona kiełbasę w stylu szynkowa, z indyka i podudzi kurczaka (które kilka miesięcy już leżakowały w zamrażalce). Przepis na 1kgMięso z piersi indyka 600g,Mięso z podudzi kurczaka, z tłuszczem bez skorki, 400gPeklosól, 20gCzosnek, 2gGalka, 0,5gZiele, 0,5gMięsa peklowane 24h Piersi z indyka pokrojone na kostkę 1,5cm Podudzia mielone dwa razy sitkiem 3. Parzenie w 72-75 stopni C przez 50-55min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 73-75 stopni. Chłodzona w wodzie lodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Pięknie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 17 Grudnia 2017 W przekroju super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wędziłeś.? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Nie wędziłeś.?Nie wędziłem, było to coś na szybko, i nie chciałem nagrzewać wędzarnię na 2 kiełbaski. Smaczna na bułce z musztardą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Robię coś podobnego, ale używam pierś i udo z indyka. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Robię coś podobnego, ale używam pierś i udo z indyka. Ladnie wygląda, bez kutrowania? Jest gdzieś przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Bez kutrowania. Ta akurat jest zrobiona z samego uda po klasyfikacji.Trochę roboty jest.Przepis jest w moim kąciku w temacie z praski osłonki słoika #67.Robiłem i z piersią ,ale nam lepiej smakuje z samego uda. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400 Edytowane 17 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 17 Grudnia 2017 gdzie znajdę szczegóły, jak przerobić lodówkę na coś bardziej pożytecznego? Właśnie szczęśliwie się popsuła. https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=modcp&fromapp=members&tab=iplookup&ip=66.183.29.96 Ten link dla otwarcia wymaga uprawnień moderatora , proszę o poprawienie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Już poprawiłam. Przepraszam za pomyłkę.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4809-co-kupic/?do=findComment&comment=139495 @redzed pisze, że link się nie otwiera.U mnie się otwiera.Proszę o ponowne spróbowanie.Jeżeli nie bedzie efektu to poprosimy vtec-a o pomoc. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Nareszcie znalazłem trochę czasu wypróbować nowa mieszarkę i zrobiłem kiełbasę z jelenia i 50% wieprzowiny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Jaką ma pojemność Twoja mieszarka i ile ten sprzęt w całości waży?Widać, że mieszarka przyłożyła się do pracy A kiełbaska cudna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Mieszarka waży 14,5kg. Maszynka do mielenia do której mieszarka jest podłączona waży 15kg.https://www.cabelas.ca/product/70357/cabelas-7-gal-mixer-attachment-wtilthttp://www.lemproducts.com/product/big-bite-grinder-12-head-size/butcher-meat-grinders Edytowane 23 Grudnia 2017 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Pojemność 26,5l, miesza 15kg mięsa.Dziękuję za info.Może do mojej maszynki też dałoby się podłączyć mieszarkę. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dzisiaj rozkroilem szynke Culatello po roku dojrzewania. Przyprawiłem grubo mielonym pieprzem i peklowałem przez miesiąc w soli morskiej, 26g/kg i 3g/kg Cure #2. (W Polskich warunkach, 25g/kg peklosoli, 4g/kg soli, i 0,04g saletry). Szynka (ta po prawej) bez kości, mocno związana i gotowa do peklowania. Miesiac peklowania i chrzciny! Zaszyta w dwa pęcherze, a la Frankenstein Zasznurowana tak sobie. Po mistrzowsku robi się tak: Po roku dojrzewania Nareszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Piękne! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Piękna robota redzed ,widać ,że robione ręką fachowca oraz że były książkowe warunki w czasie dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Extra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 17 Stycznia 2018 redzed Mistrzostwohttp://gifyagusi.pl/wp-content/uploads/2014/02/emotikona-uk%C5%82on.gif Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Kris - ile wagowo stracila? czy byla pokryta tez sugna? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 17 Stycznia 2018 .Jutro nastawiam swoją, ale tak długo to trzymał nie będę. Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 17 Stycznia 2018 ile wagowo stracila? Patrzac na przekroj to chyba nie wiele,bo jest bardzo sprytnie zwinieta do okola tluszczykiem.A to chyba zwalnia proces wysuszania. Za wyrob Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 19 Stycznia 2018 janusz_p, sebarod, jac007, Tomasz_65, Olek.P - dziękuję! Kris - ile wagowo stracila? czy byla pokryta tez sugna?Ubytek wagi 33%. Część nie pokrytą tłuszczem nasmarowałem sugną (szmalec z mąką ryżową) Zrobiłem to dopiero po ok. 5 miesięcy dojrzewania wtedy jak przyszykowałem sugnę na prosciutto. Sądzę ze trochę za mało i może trochę za późno. Obecnie mam na peklo następną, i mam zamiar stosować szmalec po dwóch miesiącach. W Zibello oczywiście sugny nie stosują, ale maja lepsze warunki do dojrzewania. Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nie wiem czy naprawdę pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Trzymaj wilgotność 75-80%, i tez spróbuj sugnę po paru miesiącach w dojrzewalni. I tym razem nie sznuroj po warszawsku, tylko tak jak na wideo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-585220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.