Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po raz kolejny pragnę nadszarpnąć trochę Twojej wiedzy i doświadczenia, Mistrzu.

Jestem w trakcie wykonywania namiastki coppa, culatello, oraz lonzino. Tak, nawiasem mówiąc, drugie podejście do tematu po dłuższej przerwie, ale za to w nowej dojrzewalni.
Pamiętam, że pakując poprzednie wyroby w kątnicę wołową, już przy jej napełnianiu, zapach jej mi nie do końca pasował.
Kątnica kupiona w hermetycznym opakowaniu, krótko przechowywana i wyglądała na normalną. Ale zapach trudny dla mnie.
Gdzieś wydaje mi się, że słyszałem (a może przeczytałem), aby wymoczyć tą kątnicę w wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu na litr. Czy to ma sens i jak długo tą kątnicę moczyć?
Może Ty masz tu jakieś pomocne uwagi?

 

Druga rzecz to to, że bardzo trudno było mi potem usunąć tą kątnicę z mięsa (zdjąć ubranko), ponieważ ta kątnica przykleiła się do niego i odchodziła razem z mięsem.

Jak temu zaradzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-506694
Udostępnij na innych stronach

Witaj Trombek!

 

Niektórzy forumowicze na angielskim forum właśnie moczą kątnice w wodzie z dodatkiem octu lub soku cytrynowego.  Podobno pomaga z tym zapachem.  Osobiście tego nie robię, ponieważ zapach wcale mi nie przeszkadza.  Spróbuj dobrze wymoczyć kątnice, nawet przez kilka dni w lodowce, i często wymieniać wodę. Po nadziewaniu i krótkim czasie w dojrzewalni zapach zginie.  Culatello tradycyjnie dojrzewa się w pęcherzu. 

 

Co do usunięcia kątnicy nigdy nie miałem tego problemu.  Moze być to efekt przesuszania i za niskiej wilgotności w dojrzewalni.  Trzymaj wilgotność ok 80%.  Możesz także włożyć wyrób do plastikowej torebki i wstawić do lodówki na 24h i skórka powinna się odłączyć łatwo od mięsa.

 

Podaj nam dane o twojej nowej dojrzewalni.  Na pewno pomoże innym.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-507180
Udostępnij na innych stronach

Witaj Redzed,

 

Dziękuję za, jak zwykle, cenne i pożyteczne rady. Kątnica już po paru dniach obróbki w wodzie z octem jabłkowym, towar w nią nadziany i powieszony w dojrzewalni. Przymierzam się do zapakowania w pęcherz mojego culatello  fiocco. 

Moim problemem staje się temperatura, bo w tej chwili wynosi ok. 18OC. Spróbuję zbić ją lodem, co wyjdzie zobaczymy.
Trzymam to wszystko w piwnicy, gdzie w najgorętsze lato temperatura max to 19OC, a niestety teraz mamy na zewnątrz trochę gorąco.
Poza latem temperatura jest ok. 14OC.
Wilgotność mam jaką chcę dzięki zastosowaniu nawilżacza ultradźwiękowego.

 

Jeśli chodzi o dojrzewalnię, za bardzo niedługo opiszę swoje doświadczenia, dam zdjęcia, rysunki i pierwsze wnioski po początkowych obserwacjach jak to działa w praktyce.

 

Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-508031
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Znów zachciało mi się salcesonu i zrobiłem coś podobnego na szybko z tego co miałem.  Wszystkie przyprawy na oko, gałka, ziele, czosnek, kminek, pieprz.  Łyżka kanadyjskiej peklosoli do rosołu na kolor.  Godzinę parzenia w osłonce barierowej. Wyszło trochę więcej jak 4kg, i chociaż bez głowizny, nawet może być!  :)

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150493_zps0esw5xeu.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150496_zpsv6tr3mdb.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150503_zpsjb3vmgpr.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez głowizny też jest dobry.

 

Ale z głowizną lepszy. :tongue:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej

 

:thumbsup:  :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527974
Udostępnij na innych stronach

 

 

chociaż bez głowizny
Robię podobnie :) fajny Ci wyszedł :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527978
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękny.... ja również robię bez głowy

 

A ja z głową i serca trochę też do tego przykładam ;) 

 

Jak są golonki i spacerówki (nóżkami też zwane) to musi się udać - mój małżon taki zje , ale jak zobaczy uśmiech po zęby świnki w garnku to idzie po sklepowy :facepalm:  Nosz kużwa - wytłumacz takiej co tam nie dodano.  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528003
Udostępnij na innych stronach

ja również robię bez głowy

 

Ja tam zawsze staram się robić z głową, żeby nie zaliczać za dużo wpadek. :facepalm:  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528012
Udostępnij na innych stronach

Następny salcesonik na pewno będzie prawidłowy.  Ale zdarza się ze często nie mam głowy. http://www.sherv.net/cm/emoticons/farm-animals/pig-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528338
Udostępnij na innych stronach

Jutro wyjazd na Maui.  Przygotowałem prowiant na plaże.  Kabanosy a la Halusia w osłonkach 16-18.  Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. http://www.sherv.net/cm/emo/sad/crying-and-sobbing.gifNigdy więcej z takimi nie będę się bawił. :D

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150508_zpswlawwst4.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150512_zpsjyqqicdj.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płakać mi się chciało przy nadziewaniu

Z czym miałeś trudności?

Kiedyś też przechodziłam przez etap płaczu i załamania.

Teraz z tego się śmieję :D  


Podsusz sobie jeszcze te piękne kabanoski.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528357
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś też przechodziłam przez etap

 

Też tak miałem :D  pierwszy raz  nakładałem baranie jelita na lejek za pomocą ....  :rolleyes: ....  pincety  :tongue:     

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528364
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanos

:clap: :clap:

 

 

Nigdy więcej z takimi nie będę się bawił. :D

Dlaczego ??... wystarczy dobry lejek i idzie jak po maśle .

Kabanosy przecudnej urody :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płakać mi się chciało przy nadziewaniu.

 

 

Może warto było popłakać :D  kabanosy śliczne . :thumbsup:  :clap:  

 

 

Pozdrowionka ślę :)  

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528416
Udostępnij na innych stronach

Miałem trudności z nadziewaniem dlatego ze mięso przepuściłem przez sitko 12mm, a lejek o średnicy 10mm :cry:. Ciężko było korbą kręcić. Nastepnym razem biorę ósemkę. :D  i  wlewam troszeczkę wody.  No, ale kabanoski znalazly sie na Maui.  :D 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150525_zpshsgigpox.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150581_zpsju8b00hb.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150571_zpsupuykmoy.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529489
Udostępnij na innych stronach

i  wlewam troszeczkę wody.

 

Do kabanosów jednak bym nie wlewał i mieszał powierzchniowo bardzo delikatni.Ale co ja będę Ciebie uczył  :facepalm:  :D  .Sam wiesz.Ten pyk się liczy :) .Gdybyś miał możliwość dorobienie lejka , który będzie miał stożek w początkowej części to będzie łatwiej.

 

http://allegro.pl/lejek-metalowy-nierdzewny-do-maszynki-5-i6624752994.html?reco_id=c7bd37c7-b4dc-11e6-bd4e-56847afe9799&ars_rule_id=201

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529498
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Oj tak mało czasu! Na święta ledwie udało mi się zrobić jeden wyrób, swojska wykonana coś jak Rzeszowska.  Trochę za mało zrobiłem, znajomi mnie okradli. :D

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150703_zpsom6l6z5m.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150709_zpsqlyu3orw.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-533062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.