paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 20 Czerwca 2016 marguez to ta wąska długa kiełbaskaTeż robiłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12933-kie%C5%82baski-jagni%C4%99ce-na-grilla-produkcji-paw%C5%82a/?do=findComment&comment=349166 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 14 Lipca 2016 Po raz kolejny pragnę nadszarpnąć trochę Twojej wiedzy i doświadczenia, Mistrzu.Jestem w trakcie wykonywania namiastki coppa, culatello, oraz lonzino. Tak, nawiasem mówiąc, drugie podejście do tematu po dłuższej przerwie, ale za to w nowej dojrzewalni.Pamiętam, że pakując poprzednie wyroby w kątnicę wołową, już przy jej napełnianiu, zapach jej mi nie do końca pasował.Kątnica kupiona w hermetycznym opakowaniu, krótko przechowywana i wyglądała na normalną. Ale zapach trudny dla mnie.Gdzieś wydaje mi się, że słyszałem (a może przeczytałem), aby wymoczyć tą kątnicę w wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu na litr. Czy to ma sens i jak długo tą kątnicę moczyć?Może Ty masz tu jakieś pomocne uwagi? Druga rzecz to to, że bardzo trudno było mi potem usunąć tą kątnicę z mięsa (zdjąć ubranko), ponieważ ta kątnica przykleiła się do niego i odchodziła razem z mięsem.Jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-506694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witaj Trombek! Niektórzy forumowicze na angielskim forum właśnie moczą kątnice w wodzie z dodatkiem octu lub soku cytrynowego. Podobno pomaga z tym zapachem. Osobiście tego nie robię, ponieważ zapach wcale mi nie przeszkadza. Spróbuj dobrze wymoczyć kątnice, nawet przez kilka dni w lodowce, i często wymieniać wodę. Po nadziewaniu i krótkim czasie w dojrzewalni zapach zginie. Culatello tradycyjnie dojrzewa się w pęcherzu. Co do usunięcia kątnicy nigdy nie miałem tego problemu. Moze być to efekt przesuszania i za niskiej wilgotności w dojrzewalni. Trzymaj wilgotność ok 80%. Możesz także włożyć wyrób do plastikowej torebki i wstawić do lodówki na 24h i skórka powinna się odłączyć łatwo od mięsa. Podaj nam dane o twojej nowej dojrzewalni. Na pewno pomoże innym. Edytowane 18 Lipca 2016 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-507180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 26 Lipca 2016 Witaj Redzed, Dziękuję za, jak zwykle, cenne i pożyteczne rady. Kątnica już po paru dniach obróbki w wodzie z octem jabłkowym, towar w nią nadziany i powieszony w dojrzewalni. Przymierzam się do zapakowania w pęcherz mojego culatello i fiocco. Moim problemem staje się temperatura, bo w tej chwili wynosi ok. 18OC. Spróbuję zbić ją lodem, co wyjdzie zobaczymy.Trzymam to wszystko w piwnicy, gdzie w najgorętsze lato temperatura max to 19OC, a niestety teraz mamy na zewnątrz trochę gorąco.Poza latem temperatura jest ok. 14OC.Wilgotność mam jaką chcę dzięki zastosowaniu nawilżacza ultradźwiękowego. Jeśli chodzi o dojrzewalnię, za bardzo niedługo opiszę swoje doświadczenia, dam zdjęcia, rysunki i pierwsze wnioski po początkowych obserwacjach jak to działa w praktyce. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-508031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 23 Listopada 2016 Znów zachciało mi się salcesonu i zrobiłem coś podobnego na szybko z tego co miałem. Wszystkie przyprawy na oko, gałka, ziele, czosnek, kminek, pieprz. Łyżka kanadyjskiej peklosoli do rosołu na kolor. Godzinę parzenia w osłonce barierowej. Wyszło trochę więcej jak 4kg, i chociaż bez głowizny, nawet może być! http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150493_zps0esw5xeu.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150496_zpsv6tr3mdb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150503_zpsjb3vmgpr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bez głowizny też jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bez głowizny też jest dobry. Ale z głowizną lepszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 24 Listopada 2016 Ale z głowizną lepszy. To tak jak z babą.Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 24 Listopada 2016 Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 24 Listopada 2016 chociaż bez głowizny Robię podobnie fajny Ci wyszedł Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 24 Listopada 2016 Piękny.... ja również robię bez głowy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 24 Listopada 2016 Piękny.... ja również robię bez głowy A ja z głową i serca trochę też do tego przykładam Jak są golonki i spacerówki (nóżkami też zwane) to musi się udać - mój małżon taki zje , ale jak zobaczy uśmiech po zęby świnki w garnku to idzie po sklepowy Nosz kużwa - wytłumacz takiej co tam nie dodano. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) ja również robię bez głowy Ja tam zawsze staram się robić z głową, żeby nie zaliczać za dużo wpadek. Edytowane 24 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 26 Listopada 2016 Następny salcesonik na pewno będzie prawidłowy. Ale zdarza się ze często nie mam głowy. http://www.sherv.net/cm/emoticons/farm-animals/pig-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 26 Listopada 2016 Jutro wyjazd na Maui. Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanosy a la Halusia w osłonkach 16-18. Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. http://www.sherv.net/cm/emo/sad/crying-and-sobbing.gifNigdy więcej z takimi nie będę się bawił. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150508_zpswlawwst4.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150512_zpsjyqqicdj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 26 Listopada 2016 Płakać mi się chciało przy nadziewaniu Z czym miałeś trudności?Kiedyś też przechodziłam przez etap płaczu i załamania.Teraz z tego się śmieję Podsusz sobie jeszcze te piękne kabanoski. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 26 Listopada 2016 Kiedyś też przechodziłam przez etap Też tak miałem pierwszy raz nakładałem baranie jelita na lejek za pomocą .... .... pincety Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 26 Listopada 2016 Przygotowałem prowiant na plaże. Kabanos :clap: Nigdy więcej z takimi nie będę się bawił. Dlaczego ??... wystarczy dobry lejek i idzie jak po maśle .Kabanosy przecudnej urody Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 27 Listopada 2016 No to smacznego na tej plazy.Jeszcze tam zimnego piwka zycze! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 27 Listopada 2016 Płakać mi się chciało przy nadziewaniu. Może warto było popłakać kabanosy śliczne . Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-528416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Miałem trudności z nadziewaniem dlatego ze mięso przepuściłem przez sitko 12mm, a lejek o średnicy 10mm . Ciężko było korbą kręcić. Nastepnym razem biorę ósemkę. i wlewam troszeczkę wody. No, ale kabanoski znalazly sie na Maui. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150525_zpshsgigpox.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150581_zpsju8b00hb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150571_zpsupuykmoy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Smacznego Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) i wlewam troszeczkę wody. Do kabanosów jednak bym nie wlewał i mieszał powierzchniowo bardzo delikatni.Ale co ja będę Ciebie uczył .Sam wiesz.Ten pyk się liczy .Gdybyś miał możliwość dorobienie lejka , który będzie miał stożek w początkowej części to będzie łatwiej. http://allegro.pl/lejek-metalowy-nierdzewny-do-maszynki-5-i6624752994.html?reco_id=c7bd37c7-b4dc-11e6-bd4e-56847afe9799&ars_rule_id=201 Edytowane 4 Grudnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Do kabanosów nie dodawał bym wody i jak pisze arkadiusz mieszałbym bardzo delikatnie z przyprawami Edytowane 4 Grudnia 2016 przez Gwizdek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-529564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Oj tak mało czasu! Na święta ledwie udało mi się zrobić jeden wyrób, swojska wykonana coś jak Rzeszowska. Trochę za mało zrobiłem, znajomi mnie okradli. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150703_zpsom6l6z5m.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150709_zpsqlyu3orw.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-533062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.