Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

gdzie znajdę szczegóły, jak przerobić lodówkę na coś bardziej pożytecznego? Właśnie szczęśliwie się popsuła.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4809-co-kupic/?do=findComment&comment=139495

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580198
Udostępnij na innych stronach

Świąteczna kiełbasa z drobiu

 

W  Kanadzie tradycyjnie indyk pieczony występuje na każdym stole świątecznym.  Przed światami są promocje i można  kupić indyka za tanie grosze. Zawsze korzystam z tego, kupuje kilka większych sztuk, 10kg+,  rozbieram na wyroby z drobiu, rosół, i psie żarcie.  Czym większy indyk, tym większa wydajność mięsa  Wczoraj zrobiłem coś na przedświąteczne kanapki, parzona  kiełbasę w stylu szynkowa, z indyka i podudzi kurczaka (które kilka miesięcy już leżakowały w zamrażalce).

 

Przepis na 1kg

Mięso z piersi indyka 600g,

Mięso z podudzi kurczaka, z tłuszczem bez skorki, 400g

Peklosól, 20g

Czosnek,  2g

Galka, 0,5g

Ziele,  0,5g

  1. Mięsa peklowane 24h
  2. Piersi z indyka pokrojone na kostkę 1,5cm
  3. Podudzia mielone dwa razy sitkiem 3.
  4. Parzenie w 72-75 stopni C przez 50-55min. do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 73-75 stopni.
  5. Chłodzona w wodzie lodowej.

post-52694-0-23240600-1513526464_thumb.jpg

 

post-52694-0-03789500-1513526585_thumb.jpg

 

post-52694-0-69187200-1513526660_thumb.jpg

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580226
Udostępnij na innych stronach

Nie wędziłeś.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580246
Udostępnij na innych stronach

Robię coś podobnego, ale używam pierś i udo z indyka.

post-41296-0-30401100-1513533157_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580252
Udostępnij na innych stronach

Bez kutrowania. Ta akurat jest zrobiona z samego uda po klasyfikacji.Trochę roboty jest.Przepis jest w moim kąciku w temacie z praski osłonki słoika #67.Robiłem i z piersią ,ale nam lepiej smakuje z samego uda.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580263
Udostępnij na innych stronach

 

gdzie znajdę szczegóły, jak przerobić lodówkę na coś bardziej pożytecznego? Właśnie szczęśliwie się popsuła.

 https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=modcp&fromapp=members&tab=iplookup&ip=66.183.29.96 

 

Ten link dla otwarcia wymaga uprawnień moderatora , proszę o poprawienie .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580291
Udostępnij na innych stronach

Już poprawiłam. Przepraszam za pomyłkę.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4809-co-kupic/?do=findComment&comment=139495 
@redzed pisze, że link się nie otwiera.
U mnie się otwiera.
Proszę o ponowne spróbowanie.
Jeżeli nie bedzie efektu to poprosimy vtec-a o pomoc.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-580298
Udostępnij na innych stronach

Jaką ma pojemność Twoja mieszarka i ile ten sprzęt w całości waży?

Widać, że mieszarka przyłożyła się do pracy :D

A kiełbaska cudna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581261
Udostępnij na innych stronach

Mieszarka waży 14,5kg.  Maszynka do mielenia do której mieszarka jest podłączona waży 15kg.

https://www.cabelas.ca/product/70357/cabelas-7-gal-mixer-attachment-wtilt

http://www.lemproducts.com/product/big-bite-grinder-12-head-size/butcher-meat-grinders

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581274
Udostępnij na innych stronach

Pojemność 26,5l, miesza 15kg mięsa.

Dziękuję za info.

Może do mojej maszynki też dałoby się podłączyć mieszarkę.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-581275
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj rozkroilem szynke Culatello po roku dojrzewania.   Przyprawiłem grubo mielonym pieprzem i peklowałem przez miesiąc w soli morskiej,  26g/kg i 3g/kg Cure #2.  (W Polskich warunkach, 25g/kg peklosoli, 4g/kg soli, i 0,04g saletry). 

 

post-52694-0-15261200-1516162555_thumb.jpg

Szynka (ta po prawej) bez kości, mocno związana i gotowa do peklowania.

 

post-52694-0-39664900-1516162897_thumb.jpg

Miesiac peklowania i chrzciny! :D

 

post-52694-0-94405700-1516163204_thumb.jpg

Zaszyta w dwa pęcherze, a la Frankenstein

 

post-52694-0-39232500-1516163371_thumb.jpg

Zasznurowana tak sobie. 

Po mistrzowsku robi się tak:

 

post-52694-0-92795000-1516164039_thumb.jpg

Po roku dojrzewania

 

post-52694-0-59485900-1516164166_thumb.jpg

Nareszcie!

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584811
Udostępnij na innych stronach

redzed  Mistrzostwohttp://gifyagusi.pl/wp-content/uploads/2014/02/emotikona-uk%C5%82on.gif

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584839
Udostępnij na innych stronach

:clap: .Jutro nastawiam swoją, ale tak długo to trzymał nie będę. :) Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584910
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile wagowo stracila?

 

Patrzac na przekroj to chyba nie wiele,bo jest bardzo sprytnie zwinieta do okola tluszczykiem.A to chyba zwalnia proces wysuszania.

 

Za wyrob  :clap: 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-584954
Udostępnij na innych stronach

janusz_p, sebarod, jac007, Tomasz_65, Olek.P - dziękuję!

 



Kris - ile wagowo stracila? czy byla pokryta tez sugna?

Ubytek wagi 33%.  Część nie pokrytą tłuszczem nasmarowałem sugną (szmalec z mąką ryżową) Zrobiłem to dopiero po ok. 5 miesięcy dojrzewania wtedy jak przyszykowałem sugnę na prosciutto.  Sądzę ze trochę za mało i może trochę za późno.  Obecnie mam na peklo następną, i mam zamiar stosować szmalec po dwóch miesiącach.  W Zibello oczywiście sugny nie stosują, ale maja lepsze warunki do dojrzewania.

 

Chcę tym razem zapakować w pęcherz i dodatkowo w siatkę typu pończocha żeby tak mocno nie obsychała, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

 

Nie wiem czy naprawdę pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.  Trzymaj wilgotność 75-80%, i tez spróbuj sugnę po paru miesiącach w dojrzewalni. I tym razem nie sznuroj po warszawsku, tylko tak jak na wideo. :D;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/25/#findComment-585220
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.