Skocz do zawartości

Moje wyroby - dietykon


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 336
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Boczus elegancki  :thumbsup: czy dodawales jakies mielone miesko do srodka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-412292
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kaziu piekna robota. 

Robiłem modro kapusta z przepisu od ciebie, pamiętasz dzwoniłem w tej sprawie do ciebie. Wyszła wyborna. Dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-418721
Udostępnij na innych stronach

...

Robiłem modro kapusta z przepisu od ciebie, pamiętasz dzwoniłem w tej sprawie do ciebie. Wyszła wyborna. Dziekuje za pomoc.

 

Pamiętam! :D Cieszy mnie, że udało mi się Ci pomóc i że smakowała!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-418729
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ja zapytam inaczej bo dla mnie ta nazwa typu wloskiego to nijak pasuje ,czy to jest jak mozzarella czy jakis inny ,co to ma znaczyc "typu wloskiego" :) ?

Kupilam w PL taki Twarog wedzony  tez tej firmy i smakowal ,chyba musze zrobic twarog i tez podwedzic bo w sumie taki pierwszy raz jadlam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436338
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla mnie ta nazwa typu wloskiego to nijak pasuje ,czy to jest jak mozzarella czy jakis inny ,co to ma znaczyc "typu wloskiego"

Są to sery serwatkowe lub serwatkowo- kazeinowe.

Czyli ricotta lub (najczęściej) ricotta rzymska (z serwatki z dodatkiem mleka).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436425
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli ricotta lub (najczęściej) ricotta rzymska (z serwatki z dodatkiem mleka).

 

To coś takiego mam w domu co kilka dni :D A ludzie to kupują w sklepie :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436426
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, dziekuje bardzo  :) ale ta ricotta musi byc w jakis sposob mocno odcisnieta bo ja "macalam" ten ser i on dosc twardy byl ,a moja ricotta jest bardzo delikatna. 

trzeba bedzi esprobowac podwedzic przy najblizszej okazji bo jak smakuje rownie dobrze jak ten twarog to bedzie to kolejny ser ktory bedzie moim ulubionym :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436461
Udostępnij na innych stronach

Wielokrotnie robiłem ricottę, jednak serek ten dla mnie nie ma nić wspólnego z moją ricottą, jest o wiele bardziej zbity można go kroić w kostkę. A po solance i uwędzeniu przypomina delikatnego w smaku oscypka.

 

 

 

http://www.bangla.pl/zdjecia/lidl-pilos-serek-typu-wloskiego-d26371_2_1810.jpg

Edytowane przez dietykon
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436497
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie ja taki macalam  :) ale kupilam tej samej firmy twarog wedzony i byl bardzo smaczny ,nigdy wczesniej nie jadlam wedzonego twarogu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436498
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do specjalisty odnośnie korycińskiego.

Czy do mleka z Piątnicy /mikrofiltrowane i pasteryzowane w 70 stopniach/ do zakwaszenia można użyć kefiru?

W  składzie ma żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.

Będę robił pierwszy raz i stąd niepewność w sprawie tych drożdży. :(

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436501
Udostępnij na innych stronach

Oj, to nie do mnie pytanie, bo ja specjalistą nie jestem, robiłem ledwo trzy razy koryciński. Może EAnna odpowie?

Osobiście dodawałem właśnie kefir bacząc by miał żywe kultury bakterii w składzie, można też zsiadłe mleko dodać jak wynikało z paru tematów na forum. Z tego co pamiętam nie chodziło tutaj o zakwaszenie a raczej właśnie o dodanie bakterii robiących te dziurki w serze korycińskim ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436503
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wielokrotnie robiłem ricottę, jednak serek ten dla mnie nie ma nić wspólnego z moją ricottą, jest o wiele bardziej zbity można go kroić w kostkę.

Z etykiety wynika, że w składzie tego serka jest serwatka i mleko. Czyli ricotta typu rzymskiego.

Zrób ricottę z takich surowców (na każde 4l serwatki dodaj 1l mleka) i poddaj prasowaniu tak, jak twaróg. Uzyskasz konsystencję tego kupnego sera.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436506
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, jeszcze raz dziekuje bo to dla mnie cos super ,nie ma u nas takiego sera wiec bede mogla cos zrobic swojego na wzor bo juz mi sie troche ta riccotta przejadla  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436507
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do mleka z Piątnicy /mikrofiltrowane i pasteryzowane w 70 stopniach/ do zakwaszenia można użyć kefiru? W  składzie ma żywe kultury bakterii i drożdży kefirowych.

Użyć można ale efekt będzie zależał od rzeczywistego składu mikrobiologicznego zakwasu.

Kefir jest produktem fermentowanym na grzybku kefirowym.

Do sera korycińskiego oryginalnego nie dodaje się żadnych kefirów, które wymagają ciągłej, odnawialnej produkcji "matki".

Drożdże powodują fermentację alkoholową, której produktem jest dwutlenek wegla, czyli mamy bąbelki.

Jednak w praktyce mleczarskiej wypuszcza się na rynek n-te pokolenia kefirowe, które tych grzybów kefirowych mogą już wcale nie zawierać. 

Lepszą opcją jest kwaśne mleko, które bywa nawet w Biedronce.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436508
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wyjaśnienie. Będę musiał objechać więcej sklepów za kwaśnym mlekiem bo najbliższa Biedronka jakaś uboga jest i nie oferuje nic ciekawego jak zresztą inne markety w okolicy.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436521
Udostępnij na innych stronach

 

 

najbliższa Biedronka jakaś uboga jest i nie oferuje nic ciekawego jak zresztą inne markety w okolicy.

Nie wierzę ,że w "Twojej" Biedronce nie ma zsiadłego mleka, które  ten market firmuje   http://www.biedronka.pl/pl/product,id,1249,name,zsiadle-mleko-mleczna-dolina-400-g

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/6/#findComment-436525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.