Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - dietykon


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
321 odpowiedzi w tym temacie

#21 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 22 gru 2012 - 19:33

Kolejny raz bułeczki wypieczone, z tego przepisu: https://wedlinydomow...p=212589#212589 to zasługa bardziej żony Basi niż moja:

Dołączona grafika

i trochę starsze zdjęcie bo pierniki już odleżały trochę by zmięknąć z przepisu:
https://wedlinydomow...p=161519#161519 też wykonanie Basi a ja tylko zdjęcia robiłem :blush: :

Dołączona grafika

no i jeszcze śledzie po skandynawsku od Kruszynki jeden z tych słoików :wink: tu przepis jest: https://wedlinydomow...p=302222#302222 :

Dołączona grafika

A na koniec próba ratowania nieudanego korycińskiego:

Dołączona grafika

Pozdrawiam!

#22 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 gru 2012 - 21:10

dietykon, :clap: dla Basi . Sama chyba zrobie buleczki juztro na wigilija kolacje, bo sie tak napatrzylam na wasze

#23 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 10 lut 2013 - 11:22

Śląski obiod sie robi:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dynia hokkaido:

Dołączona grafika

Wczorajsza wątrobianka wędzona mojej żony:

Dołączona grafika

o piątej popołudniu dowiedziałem się, że muszę ją uwędzić :devil: ale smak dzisiejszy zrekompensował mi wczorajszą bieganinę.

#24 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 11 lut 2013 - 12:01

dietykon, te pyzy (bo to są pyzy prawda?) wyglądają cudownie, takie okrąglutkie i kształtne ja ich nie potrafię robić i bardzo bym Cię prosiła o przepis i jeszcze na kapustkę, bo zawsze mi wychodzi zbyt przesadzona z przyprawami, no nie potrafię jej dobrze zrobić a bardzo lubię.

#25 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 lut 2013 - 12:35

madlinka, wg. mnie wygladaja na kluski śląskie , masz co prawda do granicy Śląska z 20 km , ale szykuje sie poważny " konflikt " pomiędzy Śląskiem i Zagłebiem , kiedy mieszkałem w Sosnowcu , zawsze to podkreslano .Pyzy robi się z ugotowanych i tartych ziemniaków surowych w stosunku 50/50 , zwał ja zwał obie kluski , kazda z osobna oczywiście są wyśmienite .Takie własnie w Sosnowcu i na wsi pod Myszkowem robiły moje babcie .Przepis na kluski śląskie tez widzialem na forum. Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 12:38 ][/size]
dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam

#26 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2606 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 11 lut 2013 - 13:12

wg. mnie wygladaja na kluski śląskie


A gdzie ..... :rolleyes: ..... dziurka :shock: (a właściwie - dołeczek) :grin: .

#27 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 lut 2013 - 13:25

Wirus, też sie zastanawiałem , ale kolor klusek na zdjęciu pretenduje je do kategorii śląskich , pewenie autor zdjęc zaraz to rozstrzygnie , jadłem juz kluski bez dołeczka , ale istotnie ja robie z dołeczkiem. Zawsze troche wiecej w nim jest sosu.Pozdrawiam :grin: :wink:

#28 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 lut 2013 - 13:53

Według mnie to też raczej śląskie kluski, pyzy mają inny brudnawy kolorek. Poza tym do śląskiego obiadu z modrą kapusta i roladą nikt nie podałby pyz :smile:

#29 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 11 lut 2013 - 16:13

To oczywiście kluski śląskie co do materii, wykonanie przyznaję powinno być inne, trochę spłaszczone z dołeczkiem na sos u mnie są okrągłe bo ich gotowanie jest łatwiejsze. Jeżeli ich mniej w garnku obracają się same w wodzie.
Szczegółów więcej tutaj co do wykonania - https://wedlinydomow... dyskusja sprzed trzech lat ale tradycja ma to do siebie, że się nie zmienia.

#30 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 11 lut 2013 - 22:42

Nie zauważyłem pytania wcześniej :blush:

....
dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam

Przepis podała Ela a jadłem w jej wykonaniu na V OZWB, tu go znajdziesz: https://wedlinydomow...p=148399#148399 moje dynie niestety zeszłego roku malutkie wyszły a to jedna z ostatnich które się uchowały do teraz. Zdjęcie zrobione w innym czasie niż obiad, dynia podawana jako przekąska.

#31 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 11 lut 2013 - 22:54

Śląski obiod sie robi:

jak ja dawno rolad nie jadłem... i jeszcze z kluskami !!! Wow :) (my robimy z dziurką :wink:

Wczorajsza wątrobianka wędzona mojej żony:

)
ładniutka :) pewnie smakowita :) Pozdrowienia dla żonki :clap:

#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lut 2013 - 22:56

Dynia hokkaido:

Z jakiej odmiany dyni zrobiłeś to danie?

#33 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 lut 2013 - 23:06

dietykon, dziekuje. wypróbuje robic kluski bez dziurki .Pozdrawiam

#34 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 11 lut 2013 - 23:25

Z jakiej odmiany dyni zrobiłeś to danie?


Tak jak napisałem z odmiany "Hokkaido"

#35 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 12 lut 2013 - 09:06

Jutro środa popielcowa no to dzisiaj na bogato - ostatkowy kociołek:

Dołączona grafika

jeszcze stoi w ogniu :thumbsup:

#36 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 lut 2013 - 10:04

Zmylił mnie brak dziurki właśnie :)
Kluski śląskie robię podobnie jak Ty, tylko nie daję jajka, bo kiedyś oglądałam Makłowicza jak był na Śląsku i tam się pan wypowiadał, że do tych tradycyjnych klusek nie daje się jajka tylko ziemniaki i mąka i tak to sobie wzięłam do serca. Prawdą jest niestety, ze robiąc tym sposobem nigdy mi takie równiutkie i okrąglutkie nie wyszły, ale w smaku są bardzo delikatne.

#37 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 15 lut 2013 - 20:07

Dziś na kolację przygotowałem sobie pastę z parówką:

Dołączona grafika

W moim wykonaniu jest ta pasta "hot" :wink: nie miałem papryki ostrej i dałem chili :grin:

#38 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 15 lut 2013 - 20:14

przygotowałem sobie


Jak to.. "Tylko" sobie..?
A gdzie przepis dla rodziny WB..?

:devil:

#39 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 15 lut 2013 - 20:28

Oczywiście już podaję:

Pasta z parówką: https://wedlinydomow...p=318737#318737

#40 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 17 lut 2013 - 13:04

Miał być koryciński, ale dojrzewał trochę dłużej (od 29 stycznia) i teraz nie wiadomo co to jest :wink:
Ponieważ był w solance trochę dłużej smakuje jak sałatkowy a dojrzewanie dodało mu ostrości pleśniowego. W środku czarnuszka:

Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych