BazylWidzew Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Lipca 2015 bo juz mi sie troche ta riccotta przejadla To zrób sobie brunost Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 25 Lipca 2015 @BazylWidzew,za duzo zachodu , a pozatym jakos nie jestem smakoszem akurat tego sera ,ale moze teraz przestawie sie na oscypki ,nigdy nie robilam i zrobie wedlog Eanny ten serek i uwedze sobie ..czekam tylko na weekend prognozowany bezdeszczowo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 27 Lipca 2015 Ja dziś będę robił serki ala korycińskie i do wędzenia zostawię litr mleka i spróbuję zrobić serek typu włoskiego tak jak EAnna radzi 4 litry serwatki i litr mleka zobaczę co z tego wyjdzie. Zastanawiam się tylko czy nie dodaje się tam jeszcze śmietanki. Nie jestem pewien, ale chyba widziałem w składzie jakiegoś serka typu włoskiego właśnie śmietankę. Ile trzeba dodać kwasku cytrynowego na 4l serwatki i 1litr mleka?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 27 Lipca 2015 Niestety obawiam się że coś mi nie wyszło.Zostawiłem 4litry serwatki mleka ok1,5 litra podgrzewałem to,ale zanim dodałem octu zaczął mi się tworzyć ser.Dodałem jeszcze octu,ale to nie wyszła chyba ricota.Przypomina bardziej mozarelle jest gumiasta.Włożyłem w sitko i przycisnąłem deską i butelką wody.Zobaczymy co jutro z tego wyjdzie.Nie wiem czemu,ale mi ricota z samej serwatki nie wychodzi. Jak dodam mleka to wychodzi własnie taki gumiasty serek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Oto taki serek wyszedł. Nie wiem na pewno nie podobny do serka typu włoskiego(capri z OSM Sierpca) gumowaty i piszczy w zębach. Wrzuciłem go do solanki zje się. Dalej będę próbował zrobić ser typu włoskiego ale już będę pisał o tym w moim kąciku kuchennym. Edytowane 28 Lipca 2015 przez rczpak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zostawiłem 4litry serwatki mleka ok1,5 litra podgrzewałem to,ale zanim dodałem octu zaczął mi się tworzyć ser. Jak pozyskałeś serwatkę?Czy była to serwtka potwarogowa czy też słodka, podpuszczkowa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-437551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Serwatka była po produkcji sera do wędzenia ala oscypka tylko stała na kuchence z 4godz.Ser nie był kwaśny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-437561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 31 Października 2015 Dzisiejsze "zabawy" z mlekiem: mleka 10 litrów, podpuszczki 2g, odcedzanie pokrojonego skrzepu, wyciskanie serwatki, pływają w solance. Na poniedziałek planuję wędzenie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 31 Października 2015 podpuszczki 2g, Co to za podpuszczka to nie wiem , widzę że to w proszku . Ja syntetycznej w proszku na 30 l mleka prosto od krowusi daję około 1,5 grama . Mam na myśli serki ala oscypek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 31 Października 2015 na 30 l mleka prosto od krowusi daję około 1,5 grama . Andrzeju u mnie 2 g na 10l z przezorności, bo ona już 4 lata ma ale jak widać daje radę jeszcze. A jaka to podpuszczka to ja sam nie wiem byłem w Nowym Targu na targu i tam łaskawe panie góralki, za opłatą, z plastikowego dużego pojemnika odsypały mi trochę Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 31 Października 2015 Jeszcze wieczorkiem świeży chlebek mojego przepisu, żonka upiekła: przepis tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-moj-chleb/ Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 2 Listopada 2015 Po wędzeniu: Trochę ricotty: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 2 Listopada 2015 Oscypki to chyba trochę ciepła dostały Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Listopada 2015 Oscypki to chyba trochę ciepła dostały Od początku do końca Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 2 Listopada 2015 I za to Was lubię, zawsze mówicie rzeczy których się po Was spodziewam Tak to jest jak się człowiek zaczyta Następnym razem zawinę w jedną warstwę gazy i dopiero do siatki włożę, pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 2 Listopada 2015 pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć Z siatki tak gorzej z gazy Chyba lepiej użyć folii Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 2 Listopada 2015 Następnym razem zawinę w jedną warstwę gazy i dopiero do siatki włożę, pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć Nie kombinuj !! Musisz odpowiednio dopasować siatkę do wielkości sera , jak to zrobisz to będziesz mógł czytać ................ z umiarem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 21 Listopada 2015 Wczorajsze wędzenie: W wolnej chwili zabutelkowałem nalewkę z pigwy, teraz będzie "dojrzewać" w piwnicy Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 21 Listopada 2015 Wczorajsze wędzenie: Jak się nazywa kiełbaska? teraz będzie "dojrzewać" w piwnicy W której ........... ? Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 21 Listopada 2015 Andzeju część mojej a część to kiełbaska chłopska a adresu piwnicy nie podam Część kiełbaski opiszę szczegółowiej bo mnie zdziwił pewien fakt Mianowicie, robiłem wsad do słoików w tym celu zakupiłem okazyjnie łopatkę za 7,99 i z niej wyciąłem klasę 1 w ilości około 1,5 kg, kawłaki zrobiłem 1,5/1,5 cm w całości łopatki było około 4,5 kg. Pociętą łopatkę klasę 1 i klasę 2 zasoliłem solą kamienną niejodowaną 18g/kg zostawiłem na noc, na drugi dzień dokupiłem słoniny ponad 950g pokroiłem w kostkę i zmieliłem razem z łopatką kl.2 na oczkach fi 5mm dodałem 18g peklosoli wymieszałem dodając kl. 1 i pozostawiłem na parę godzin. przy okazji nadziewania chłopskiej pozostało mi jelita na lejku a zabrakło farszu więc użyłem tego wsadu do słoików, całość wędziłem 4 godziny ciepłym dymem i sparzyłem do 69 st.C. w środku wyrobu. moim zdaniem mój wyrób eksperymentalny jest lepszy od chłopskiej, chociaż jakość mięsa niższa. Wniosek, nośność smaku w tłuszczu jest bardzo istotna w przypadku kiełbas! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 22 Listopada 2015 Kiełba z serkami,to jest to co lubię Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 22 Listopada 2015 No serki też były wędzone! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-458053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Święta, święta i po świętach! Wspomnienia pozostały: dobrze, że zapasy są zrobione na nowy rok Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 28 Grudnia 2015 To zapasy pitne na caly Nowy Rok masz A miesko jak zwykle piekne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) To zapasy pitne na caly Nowy Rok masz E... to tylko na sylwestra na dwie osoby Edytowane 28 Grudnia 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.