Skocz do zawartości

Moje wyroby - dietykon


Rekomendowane odpowiedzi

Niestety obawiam się że coś mi nie wyszło.Zostawiłem 4litry serwatki mleka ok1,5 litra podgrzewałem to,ale zanim dodałem octu zaczął mi się tworzyć ser.Dodałem jeszcze octu,ale to nie wyszła chyba ricota.Przypomina bardziej mozarelle jest gumiasta.Włożyłem w sitko i przycisnąłem deską i butelką wody.Zobaczymy co jutro z tego wyjdzie.Nie wiem czemu,ale mi ricota z samej serwatki nie wychodzi. Jak dodam mleka to wychodzi własnie taki gumiasty serek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436920
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 332
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

post-65773-0-23214800-1438061400_thumb.jpgOto taki serek wyszedł. Nie wiem na pewno nie podobny do serka typu włoskiego(capri z OSM Sierpca) gumowaty i piszczy w zębach. Wrzuciłem go do solanki zje się. Dalej będę próbował zrobić ser typu  włoskiego ale już będę pisał o tym w moim kąciku kuchennym.

Edytowane przez rczpak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-436929
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zostawiłem 4litry serwatki mleka ok1,5 litra podgrzewałem to,ale zanim dodałem octu zaczął mi się tworzyć ser.

Jak pozyskałeś serwatkę?

Czy była to serwtka potwarogowa czy też słodka, podpuszczkowa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-437551
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiejsze "zabawy" z mlekiem:

 

post-43581-0-59870100-1446294909_thumb.jpg

mleka 10 litrów,

 

post-43581-0-81062900-1446294921_thumb.jpg

podpuszczki 2g,

 

post-43581-0-92267100-1446294928_thumb.jpg

odcedzanie pokrojonego skrzepu,

 

post-43581-0-02539200-1446294935_thumb.jpg

wyciskanie serwatki,

 

post-43581-0-82087500-1446294944_thumb.jpg

pływają w solance.

 

Na poniedziałek planuję wędzenie.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453533
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpuszczki 2g,

 

Co to za podpuszczka to nie wiem , widzę że to w proszku . Ja syntetycznej w proszku na 30 l mleka prosto od krowusi daję około 1,5 grama .   Mam na myśli serki ala oscypek :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453539
Udostępnij na innych stronach

 na 30 l mleka prosto od krowusi daję około 1,5 grama .   

 

Andrzeju u mnie 2 g na 10l z przezorności, bo ona już 4 lata ma ale jak widać daje radę jeszcze. A jaka to podpuszczka to ja sam nie wiem ;) byłem w Nowym Targu na targu i tam łaskawe panie góralki, za opłatą, z plastikowego dużego pojemnika odsypały mi trochę :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453559
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze wieczorkiem świeży chlebek mojego przepisu, żonka upiekła: 

 

post-43581-0-08413300-1446316224_thumb.jpg 

 

przepis tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4038-pieczywoprzepis-na-moj-chleb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453577
Udostępnij na innych stronach

I za to Was lubię, zawsze mówicie rzeczy których się po Was spodziewam ;) Tak to jest jak się człowiek zaczyta :D Następnym razem zawinę w jedną warstwę gazy i dopiero do siatki włożę, pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453871
Udostępnij na innych stronach

 

 

pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć

 

Z siatki tak gorzej z gazy ;) 

Chyba lepiej użyć folii ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następnym razem zawinę w jedną warstwę gazy i dopiero do siatki włożę, pójdzie wtedy przynajmniej z siatki wyjąć ;)

 

Nie kombinuj !!  Musisz odpowiednio dopasować siatkę do wielkości sera , jak to zrobisz to będziesz mógł czytać ................ z umiarem

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-453938
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Wczorajsze wędzenie:

 

Jak się nazywa kiełbaska?

 

 

 

teraz będzie "dojrzewać" w piwnicy

 

W której ........... ? :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457745
Udostępnij na innych stronach

Andzeju część mojej a część to kiełbaska chłopska a adresu piwnicy nie podam ;) Część kiełbaski opiszę szczegółowiej bo mnie zdziwił pewien fakt ;)

 

Mianowicie, robiłem wsad do słoików w tym celu zakupiłem okazyjnie łopatkę za 7,99  i z niej wyciąłem klasę 1 w ilości około 1,5 kg, kawłaki zrobiłem 1,5/1,5 cm w całości łopatki było około 4,5 kg. Pociętą łopatkę klasę 1 i klasę 2 zasoliłem solą kamienną niejodowaną 18g/kg zostawiłem na noc, na drugi dzień dokupiłem słoniny ponad 950g pokroiłem w kostkę i zmieliłem razem z łopatką kl.2 na oczkach fi 5mm dodałem 18g peklosoli wymieszałem dodając kl. 1 i pozostawiłem na parę godzin. przy okazji nadziewania chłopskiej pozostało mi jelita na lejku a zabrakło farszu więc użyłem tego wsadu do słoików, całość wędziłem 4 godziny ciepłym dymem i sparzyłem do 69 st.C. w środku wyrobu. moim zdaniem mój wyrób eksperymentalny jest lepszy od chłopskiej, chociaż jakość mięsa niższa. Wniosek, nośność smaku w tłuszczu jest bardzo istotna w przypadku kiełbas! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457841
Udostępnij na innych stronach

Kiełba z serkami,to jest to co lubię :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-457848
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To zapasy pitne na caly Nowy Rok masz  :laugh: A miesko jak zwykle piekne  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465377
Udostępnij na innych stronach

 

 

E... to tylko na sylwestra na dwie osoby
 

 

Jakbym miala byc jedna z tych osob 2ch to pewnie do przytomnosci doszlabym za 3 no moze nawet 4ry  lata  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465399
Udostępnij na innych stronach

 

..... pewnie do przytomnosci doszlabym za 3 no moze nawet 4ry  lata  :laugh:

 

 

Po "degustacji" pierwszej porterówki śmiem potwierdzić Twoje przypuszczenia ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465419
Udostępnij na innych stronach

Ta nalewka to z pigwy czy z pigwowca?

....

 

Nalewka z pigwy, dostałem owoce od sąsiada swoich nie posiadam ale chyba właśnie pigwowca posadzę!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/page/7/#findComment-465719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.