EAnna Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinie. Zakupiłam: 1. Podgardle - 1,5kg 2. Ośrodki 2szt - 2,7 kg 3. Głowa cała 4,3 kg 4. Golonka z/k i skórą - 1 kg 5. Wątroba - 0,5 kg 6. Krew - 2l 7. Kasza gryczana biała 2,5kg Z zapasów doszły: 8. skwarki - 0,15 kg 9. mięsa krwawe mrożone - 0,25 kg Za całość zapłaciłam 50zł. Ośrodki podzieliłam na płucka (oddzielnie parzone), serca, śledzionę (też oddzielnie parzona). Wątroba również parzona oddzielnie do zaróżowienia. Po uparzeniu mięs i oddzieleniu kości oraz elementów niejadalnych zostało 6kg mięsa ze skórkami i przyległym tłuszczem. 2,5 kg kaszy zostało wypłukane a następnie uparzone na 4,5l rosołu. Do gorącej kaszy wlałam przecedzoną krew aby się uparzyła. W całości wyszło równo 15kg masy krupniokowej. Mięsa zostały zmielone na sitku fi 8, wątroba pokrojona w kostkę. Przyprawy na 1kg całej masy: 1. sól - 17g 2. cebula -30g (usmażona na smalcu) 2. majeranek - 2g 3. pieprz 2,5g 4. ziele angielskie - 04g 5. gorczyca - 2,5 6. Kminek - 0,5 7. kolendra - 0,5 Masa po wymieszaniu i próbnej degustacji została doprawiona dodatkową ilością pieprzu i nadziana w kiełbaśnice oznakowane jako 42+ i okręcone krótkie "kiełbaski" przewiazane sznurkiem. Parzenie w 75 st,C. Jeden krupniok pękł niestety w parzeniu :sad: A oto efekty: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2012 EAnna, jak to slicznie wyglada. :thumbsup: A ja jeszcze przed sniadaniem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2012 EAnno cudo powiadam cudo Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinie.Po mimo że jestem po kolacji , chętnie zjadłabym jedno pętko :thumbsup: Brawo Aniu :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2012 EAnna, :clap: :thumbsup: , regionalna kiszka , jak byłem młody i Babcia zabierała mnie na zakupy do Katowic ,to krupniok na gorąco był obowiązkowy . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2012 regionalna kiszkaMam tego świadomość. Zamieściłam ten przepis bo ktoś wspomniał na forum, że krupnioki to kasza, podgardle, skórki, skórki, skórki i krew :shock: Może ktoś tak robi ale dobry krupniok musi swoje dostać. Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. Może być robiony z przewagą mięsa z policzków. Ale ja dodaję wszystkie podroby ponieważ są żródłem nie tylko witamin ale i pierwiastków śladowych. Podroby, wg mnie, są pokarmem leczniczym. Krupniok - od "krupy", czyli kasza. Gwara śląska i śląskie nazwy zawierają wiele staropolskich (nawet staro-cerkiewno-słowiańskich) określeń, gdzie indziej dawno już zarzuconych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2012 Może ktoś tak robi ale dobry krupniok musi swoje dostać. Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. :clap: :clap: :clap: :thumbsup: I nic więcej nie muszę pisać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2012 Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. I te niespodzianki :thumbsup: :clap: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2012 :clap: :thumbsup: :clap: Prawdziwa ''kaszana'' EAnno !!! :wink: :grin: To było Dużo Dobrej Roboty... :clap: Pozdrawiam serdecznie !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Października 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinieEanno super :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Października 2012 Wyroby fajne tylko nurtuje mnie nazwa KRUPNIOK SLASKI raczej powinnas napisac rodzinny jesli bylo tak robione bo slaski to zbyt ogolnikowa nazwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2012 Wyroby fajne tylko nurtuje mnie nazwa KRUPNIOK SLASKI raczej powinnas napisac rodzinny jesli bylo tak robione bo slaski to zbyt ogolnikowa nazwa. Pozdrawiam Jest dopisek pod tematem. Też nie zauważyłem, przepraszam. Jeszcze co do jednego pękniętego krupnioka, wydaje mi się, że to też wpisuje się w tradycję tak powstawała wspaniała zupa po parzeniu krupników u mnie zwana wurstzupą! I w nawiązaniu do śląskich świniobić jeszcze jedno danie jedna potrawa czy też jeden proces produkcyjny który tutaj wspomnę czyli werflajsz. Ciekawe, czy ktoś to zna? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2012 okręcone krótkie "kiełbaski" przewiazane sznurkiem. EAnna , te sznureczki jakie mają zadanie :question: :smile: Przypuszczam , ale proszę o wyjaśnienie . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2012 te sznureczki jakie mają zadanieChronią przed rozerwaniem w czasie parzenia i przenoszenia. Inaczej: stanowią siłę nośną całego jelita, mieszczącego np. 12 "kiełbasek", zabezpieczają też przed odkręcaniem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2012 Dzięki :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2012 Zakupiłam: 1. Podgardle - 1,5kg 2. Ośrodki 2szt - 2,7 kg 3. Głowa cała 4,3 kg 4. Golonka z/k i skórą - 1 kg 5. Wątroba - 0,5 kg 6. Krew - 2l 7. Kasza gryczana biała 2,5kg To u Was w ośrodkach nie ma wątroby :rolleyes: Czy chciałaś dać jej jeszcze więcej :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2012 I w nawiązaniu do śląskich świniobić jeszcze jedno danie jedna potrawa czy też jeden proces produkcyjny który tutaj wspomnę czyli werflajsz. Ciekawe, czy ktoś to zna?Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. Potocznie mowilo sie werflaisz, jednakze prawidlowo powinno byc Wellfleisch (z jezyka Niemieckiego), jest to mieso parzone po swiniobiciu przeznaczone na salceson, pasztetowa itd. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2012 To u Was w ośrodkach nie ma wątrobyPrawdopodobnie użyłam złego określenia. Kupiłam dwa płuco-serca, w których zawsze jest też śledziona. Wątrobę kupuje się oddzielnie. Może powinnam poprawić ten skład Gonzuniu? Dziękuję za zwrócenie uwagi :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2012 Może powinnam poprawić ten skład Gonzuniu? Nie, nie. Ja robię z podobnego składu tylko zamiast golonki daję spacerówki, daję skórki i cebulę. A zapytałem o wątrobę, bo u nas pod nazwą ośrodki kupuje się:ozór z przełykiem i tchawicą, płucami, sercem, wątrobą i okrawkami przepony brzusznej. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Listopada 2012 Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. ... Po polsku to chyba będzie "Kotłówka Wieprzowa" - http://slaskiesmaki.pl/pl/t/Kotlowka_Wieprzowa Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Listopada 2012 Po uparzeniu mięs i oddzieleniu kości oraz elementów niejadalnych zostało 6kg mięsa ze skórkami i przyległym tłuszczem. 2,5 kg kaszy zostało wypłukane a następnie uparzone na 4,5l rosołu. Do gorącej kaszy wlałam przecedzoną krew aby się uparzyła. W całości wyszło równo 15kg masy krupniokowej. Co do skladu niemam zastrzezen . Jest tluszcz ,skorki,golonka,glowizna i to indywidualna sprawa co kto daje . My dawalismy do krupniokow i zymlokow jeszcze tluszcz otokowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Listopada 2012 EAnno wielki szacunek za kontynuację rodzinnej tradycji !Mogłabyś co prawda kupić krupniok w sklepie, ale jak widać wolisz po Waszemu, rodzinnie. Jeszcze raz szacunek za podtrzymywanie tradycji. :clap: :clap: :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek G Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Listopada 2012 Wg. mnie krupniok im bardziej uboższy tym lepszy. A nie zapomnę smaku tych zalanych smalcem w słoiku lub tych jeszcze "ciepłych". Każdy ma swój smak i swoje przepisy i to jest ta tradycja a nie te "rejestrowane" przepisy. One są dla tylko dla tych co zajmują produkcją komercyjną. Dla nas tradycją jest to co robimy dla siebie (ewentualnie rodziny). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Listopada 2012 Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. ... Po polsku to chyba będzie "Kotłówka Wieprzowa" - http://slaskiesmaki.pl/pl/t/Kotlowka_Wieprzowa nastawiony wielki kocioł , w którym gotowała się głowa i mięsa na salc, potem parzyły się podroby , a potem parzyły się żymloki , pasztety , preswuszty i ew krupnioki. Jak coś przy parzeniu pękło , to wzbogacało zawartość kotła Po wyłowieniu wszystkiego zawartość kotła w formie płynnej , zwana kotłówką , była rozdystrybuowana razem z krupniokiem po sąsiedzkiej okolicy (to tak u nas w Hanysowie) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henky Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Grudnia 2012 @halusia@, @halusia@, Chociaz duzo czytam przepisy nie pisalem jeszcze nigdy bo jestem nowicjusz , poczatkujacy, tzw. Zoltodziob!!!! Chcialbym jednak podziekowac za przepis na pasztet "Halusi" zrobilem co prawda bez zurawiny ,ale tym moim znajomym ktorym sprezentowalem po malej blaszce tak zasmakowal ze tylko pani podziekowac! Pozdrowienia z niemiec henky! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-256182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.