Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że ten temat godny jest również polecenia a zwłaszcza pytania i odpowiedzi

http://t-k.com.pl/pl_faq.html

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/
Udostępnij na innych stronach

Dziadku.

To jest b.dobre i dlatego od ponad roku leżakuje sobie na stronie w dziale "Jelita".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12090
Udostępnij na innych stronach

Jak długo trwa proces namaczania jelit naturalnych przy przygotowaniu ich do napełnienia mięsem?

Proces namaczania jelit powinien trwać co najmniej półtorej godziny. By jednak jelita naturalne uzyskały maksymalną pojemność oraz w celu uniknięcia zbytniej kleistości warto wydłużyć proces namaczania do około 9 godzin. Poniżej krótko opisano poszczególne etapy prawidłowego namaczania:

 

1. Przed przystąpieniem do namaczania opłukać sól z jelit.

2. Jelita naturalne należy umieścić w ciepłej wodzie o temperaturze ca 20° C dla jelit solonych i 30-35° C dla pozostałych.

3. Po około godzinie zmienić wodę na świeżą i kontynuować namaczanie. W zależności od dysponowanego czasu namaczanie trwać może od 0,5 do 14 godzin.

4. Teraz osłonki do kiełbas są już gotowe do napełnienia.

i to obala mity o namaczniu jelit które są na tym forum

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12139
Udostępnij na innych stronach

Ilu jest dobrych masarzy, tyle jest szkół moczenia jelit przed użyciem. O dziwo, wszystkie się sprawdzają. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12148
Udostępnij na innych stronach

ja już ciebie Maxell nie rozumię :mellow:

piszesz jak ci wygodnie. :rolleyes:

negujesz mnie że to nie forum masarzy a teraz wyjeżdżasz z masarzami.

wielkiej filozofi nie ma w moczeniu ale bacznie ciebie obserwuje i patrze co piszesz i to kłóci się z twoimi tezami.

Myślę że szkoła jest jedna tylko wykonań jest bezliku :lol: :cool: i w/w metoda jest ok (i jest starsza od ciebie) i nie ma co tu grzebać no chyba że ty znasz jakąś SUPER METODĘ to czekam na opis jej.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12164
Udostępnij na innych stronach

Musisz rozróżnić forum masarzy zawodowych, od forum masarzy domowych. To baaaardzo odrębne fora. Tutaj stawiamy na przepisy, których masarstwo zawodowe od dawna nie uzywa, zajmując sie aktualnie robieniem kasy przy wykorzystaniu "tolerancyjnych" norm unijnych, które na szczęście nas nie dotyczą. :wink:

Jesli chodzi o przygotowanie jelit naturalnych, tutaj znajdziesz sporo na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20.

Ja również Cie obserwuję i zamiast pisac pełne przepisy z objasnieniami, zajmujesz się zupełnie niepotrzebna konwersacją.

Jesli np. nie podoba Ci się jakis przepis, czy jego część, to podaj swój, motywując jego lepsze strony w jasny i klarowny sposób. I nie chodzi mi w tej chwili tylko o temat jelit, ale i inne, w których ostatnio zabierałeś głos.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12165
Udostępnij na innych stronach

aaaaa kasuj dalej wisi mi to.

Mam prawo wypowiedzi negującej jeśli się z nią nie zgadzam.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12271
Udostępnij na innych stronach

Witam

Bardzo potrzebuję informacji o obróbce jelit, ale nie ręcznej tylko takiej jaka jest w zakładach mięsnych czyli z użyciem maszyn.

Wiem,że to nie odpowiednie miejsce na tego rodzaju prośby, ale może ktoś ma jakieś informacje i mógłby się nimi podzielić. Będę bardzo wdzięczny :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12272
Udostępnij na innych stronach

Bardzo potrzebuję informacji o obróbce jelit, ale nie ręcznej tylko takiej jaka jest w zakładach mięsnych czyli z użyciem maszyn.

Wiem,że to nie odpowiednie miejsce na tego rodzaju prośby, ale może ktoś ma jakieś informacje i mógłby się nimi podzielić. Będę bardzo wdzięczna

w tym to Ci najlepiej pomoze zemat :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12274
Udostępnij na innych stronach

Zemat, to źle, że Ci wisi. :wink:

Po prostu nikogo nie obrażaj. Swoje racje mozna wyłozyć w zupełnie grzecznej formie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12276
Udostępnij na innych stronach

Jelitko!

Napisz do czego potrzebujesz informacji na ten temat. W miarę możliwości pomożemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12279
Udostępnij na innych stronach

Panowie myślę ze każdy ma prawo mówić i pisać jak uważa i myśli

Ale o ile wchodzi sprawa robienia czy sposobów na wykonywanie naszych czynności związanych z robieniem wędlin to każdy robi na swój sposób i dlatego to jest piękne i tajemnicze najważniejsze, co wychodzi i o jakim smaku jak by wszyscy robili tak samo

To nie było by piękna tego kunsztu czy rzemiosła.

 

Jelitko napisz czy cienkie czy grube jelita ?

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12289
Udostępnij na innych stronach

aaaaa kasuj dalej wisi mi to.

Mam prawo wypowiedzi negującej jeśli się z nią nie zgadzam.

no to ja też mam takie prawo...

więcej czytam(prawie codziennie)niż piszę na tym forum

Ale od czasu,gdy czytam Twoje ,często kąśliwe,wy/od-powiedzi

to żałuję ,że nie chodzimy na piwo do tej samej knajpy

Ty ,Zemat jesteś jakiś ,,inny" ,negowanie wręcz Cię podnieca

Czy ktoś nie ukradł Ci misia ,gdy byłeś mały?

To by wiele tlumaczyło

mimo wszystko pozdrawiam

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12290
Udostępnij na innych stronach

Korzystam z tej stronki od początku /drugi login, wcześniej kilka lat na "Czarnej oliwce"/ i było paru zadymiaczy ale ostatnio mieliśmy spokój i cóż się dzieje pojawia się Zemat ,który po paru dniach chce mieszać ,obraża ludzi, jest krytykantem nie krytykiem ,nic dobrego i nowego nie wnosi na stronkę ,Zemat wyluzuj i jak Ci się nie podoba to nie ma obowiązku być razem z ludżmi ,którzy Ci nie pasują . A żeby był post na temat jelit to Ci że jesteś już nudny jak flaki z olejem w tym swoim patrzeniem na innych z góry.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12296
Udostępnij na innych stronach

Jelitko!

Tak skromnie piszesz, że nie wiem jakie są twoje możliwości w zakresie wypożyczania pomocy naukowych.

Podaje parę pozycji:

-technologia przetwórstwa mięsa Adam Oszewski rok wyd. 2002

-technologia przetwórstwa mięsa Leszek Brochowski rok wyd. 1976 wyd IV cz.II

-aparatura i urządzenia techniczne w przemyśle mięsnym W. Maciejewski r. wyd. 1970

-google i adresy firm i e-maile do sprzedających urzędzeniami do obróbki jelit.

-biblioteki z prasą fachową np. przemysł miesny, gospodarka mięsna, mieso i wędliny, itp i prośba o pomoc w danej sprawie.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12300
Udostępnij na innych stronach

pomoce naukowe w postaci książek może i są ale zazwyczaj bardzo stare... a czyżby technologia w tej dziedzinie nie zmieniła się od 1970 roku?

Podając materiały zródłowe miałem na myśli pewne punkty odniesienia tj. gdzie cokolwiek sie dowiedzieć w tym temacie.

Jesteśmy forum, które propaguje domowy wyrób wędlin. Nie zajmujemy się problemamy przemysłu mięsnego, w którym robi sie dużo wyrobów dzięki odpowiednim maszynom, gdzie rola pracownika często sprowadza się do naciśnięcia odpowiedniego przycisku.

Czasami warto zerknąć w stare opracowania gdzie są pokazane proste maszyny a łatwiej zrozumieć w jaki sposób wykonuje się dane operacje na obrabianych surowcach.

Powodzenia w pisaniu referatu lub etc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12353
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam 1970 roku :grin: ale przypuszczam ze w tych latach najbardziej dostępne były jelita z własnego uboju (bo takowy ubój był w Polsce) a może były juz importowane w postaci zasolonej jako tzw kostka po 25m lub tak jak dziś w peczkach po 90m.

 

Jeśli chodzi o jelita w takiej postaci to samo przygotowanie i obróbka przed nadziewaniem chyba nie bardzo sie zmieniła bo i za bardzo nie ma co tu zmieniać.Jedynie co to rozszerzyła się gama dostępnych kalibrów i ich jakości.

 

Na pewno zmieniło się przygotowanie jelit naturalnych pod kątem skrócenia czasu samego nadziewania na lejek.

Albo maszyna sama nadziewa jelito na lejek albo klient zakupuje gotowe nadziane juz jelita na rurki ( ok 30 mb jelita) bądz folię a operatorowi nadziewarki pozostaje jedynie wrzucenie całej rurki na lejek.

Ostatnio "modne" są jelita w postaci namoczonej z dodatkiem środka zwiększającego ich wytrzymałość podczas nadziewaia i delikatność na gotowym wyrobie.

 

Jeśli poszperasz po internecie znajdziesz wiele firm zajmujących się konfekcjonowaiem jelit naturalnych.

Szukaj na stronach niemieckich ale polecam też chińskie odnośniki.

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12364
Udostępnij na innych stronach

Miro. Chyba Ty i ja nie wiele pomogliśmy koledze. Poszukiwał zupełnie czego innego.

Jelita importowane weszły do naszego przemysłu mięsnego w połowie lat siedemdziesiątych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12366
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podpiąłem sie pod to bo tu chyba najlepiej pasuje moje pytanie.

Czasami zdarzy mi się namoczyć za dużo jelit w szczególności jak jest niesort.

Pytanie czy niezużyte jelita (już namoczone)można znowu dać do soli i przechowywać jak pozostałe nie używane (przedtem w miarę możliwości pozbawione wody, osuszone w gazie, szmatce).

Czy może lepiej byłoby w solance ? A jeżeli tak to czy termin przydatności jest taki sam jak te nieużywane.

A może są do wyrzucenia ? Ale czasami jest tego ze 3m (szkoda).

pozdrawiam.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-37061
Udostępnij na innych stronach

Zrób jak piszesz, lub kilka razy wymieszaj ze świeżą solą (odwadnia). Kiedy będa już suche - zapakuj do soli i do lodówki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-37062
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.