DZIADEK Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Myślę że ten temat godny jest również polecenia a zwłaszcza pytania i odpowiedzihttp://t-k.com.pl/pl_faq.htmlPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Dziadku.To jest b.dobre i dlatego od ponad roku leżakuje sobie na stronie w dziale "Jelita". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Maja 2007 Jak długo trwa proces namaczania jelit naturalnych przy przygotowaniu ich do napełnienia mięsem? Proces namaczania jelit powinien trwać co najmniej półtorej godziny. By jednak jelita naturalne uzyskały maksymalną pojemność oraz w celu uniknięcia zbytniej kleistości warto wydłużyć proces namaczania do około 9 godzin. Poniżej krótko opisano poszczególne etapy prawidłowego namaczania: 1. Przed przystąpieniem do namaczania opłukać sól z jelit. 2. Jelita naturalne należy umieścić w ciepłej wodzie o temperaturze ca 20° C dla jelit solonych i 30-35° C dla pozostałych. 3. Po około godzinie zmienić wodę na świeżą i kontynuować namaczanie. W zależności od dysponowanego czasu namaczanie trwać może od 0,5 do 14 godzin. 4. Teraz osłonki do kiełbas są już gotowe do napełnienia.i to obala mity o namaczniu jelit które są na tym forum Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Maja 2007 Ilu jest dobrych masarzy, tyle jest szkół moczenia jelit przed użyciem. O dziwo, wszystkie się sprawdzają. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Maja 2007 ja już ciebie Maxell nie rozumię :mellow: piszesz jak ci wygodnie. :rolleyes: negujesz mnie że to nie forum masarzy a teraz wyjeżdżasz z masarzami.wielkiej filozofi nie ma w moczeniu ale bacznie ciebie obserwuje i patrze co piszesz i to kłóci się z twoimi tezami.Myślę że szkoła jest jedna tylko wykonań jest bezliku :lol: i w/w metoda jest ok (i jest starsza od ciebie) i nie ma co tu grzebać no chyba że ty znasz jakąś SUPER METODĘ to czekam na opis jej. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2007 Musisz rozróżnić forum masarzy zawodowych, od forum masarzy domowych. To baaaardzo odrębne fora. Tutaj stawiamy na przepisy, których masarstwo zawodowe od dawna nie uzywa, zajmując sie aktualnie robieniem kasy przy wykorzystaniu "tolerancyjnych" norm unijnych, które na szczęście nas nie dotyczą. :wink: Jesli chodzi o przygotowanie jelit naturalnych, tutaj znajdziesz sporo na ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=20.Ja również Cie obserwuję i zamiast pisac pełne przepisy z objasnieniami, zajmujesz się zupełnie niepotrzebna konwersacją. Jesli np. nie podoba Ci się jakis przepis, czy jego część, to podaj swój, motywując jego lepsze strony w jasny i klarowny sposób. I nie chodzi mi w tej chwili tylko o temat jelit, ale i inne, w których ostatnio zabierałeś głos. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2007 aaaaa kasuj dalej wisi mi to.Mam prawo wypowiedzi negującej jeśli się z nią nie zgadzam. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelitko Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2007 WitamBardzo potrzebuję informacji o obróbce jelit, ale nie ręcznej tylko takiej jaka jest w zakładach mięsnych czyli z użyciem maszyn. Wiem,że to nie odpowiednie miejsce na tego rodzaju prośby, ale może ktoś ma jakieś informacje i mógłby się nimi podzielić. Będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Maja 2007 Bardzo potrzebuję informacji o obróbce jelit, ale nie ręcznej tylko takiej jaka jest w zakładach mięsnych czyli z użyciem maszyn. Wiem,że to nie odpowiednie miejsce na tego rodzaju prośby, ale może ktoś ma jakieś informacje i mógłby się nimi podzielić. Będę bardzo wdzięczna w tym to Ci najlepiej pomoze zemat :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Maja 2007 Zemat, to źle, że Ci wisi. :wink: Po prostu nikogo nie obrażaj. Swoje racje mozna wyłozyć w zupełnie grzecznej formie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Maja 2007 Brak rzeczowej informacji na temat, od kiedy zawitał Zemat, za to więcej zamieszania i kłótni nic nie wnoszacej do danej sprawy. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Maja 2007 Jelitko!Napisz do czego potrzebujesz informacji na ten temat. W miarę możliwości pomożemy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelitko Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Maja 2007 Jelitko! Napisz do czego potrzebujesz informacji na ten temat. W miarę możliwości pomożemy. potrzebuje na zajęcia, mam taki temat prezentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Maja 2007 Panowie myślę ze każdy ma prawo mówić i pisać jak uważa i myśliAle o ile wchodzi sprawa robienia czy sposobów na wykonywanie naszych czynności związanych z robieniem wędlin to każdy robi na swój sposób i dlatego to jest piękne i tajemnicze najważniejsze, co wychodzi i o jakim smaku jak by wszyscy robili tak samo To nie było by piękna tego kunsztu czy rzemiosła. Jelitko napisz czy cienkie czy grube jelita ? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Maja 2007 aaaaa kasuj dalej wisi mi to. Mam prawo wypowiedzi negującej jeśli się z nią nie zgadzam. no to ja też mam takie prawo... więcej czytam(prawie codziennie)niż piszę na tym forum Ale od czasu,gdy czytam Twoje ,często kąśliwe,wy/od-powiedzi to żałuję ,że nie chodzimy na piwo do tej samej knajpy Ty ,Zemat jesteś jakiś ,,inny" ,negowanie wręcz Cię podnieca Czy ktoś nie ukradł Ci misia ,gdy byłeś mały? To by wiele tlumaczyło mimo wszystko pozdrawiam Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Maja 2007 Czy ktoś nie ukradł Ci misia ,gdy byłeś mały? a co powiesz patrząc na jego logo i te rogi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Maja 2007 Korzystam z tej stronki od początku /drugi login, wcześniej kilka lat na "Czarnej oliwce"/ i było paru zadymiaczy ale ostatnio mieliśmy spokój i cóż się dzieje pojawia się Zemat ,który po paru dniach chce mieszać ,obraża ludzi, jest krytykantem nie krytykiem ,nic dobrego i nowego nie wnosi na stronkę ,Zemat wyluzuj i jak Ci się nie podoba to nie ma obowiązku być razem z ludżmi ,którzy Ci nie pasują . A żeby był post na temat jelit to Ci że jesteś już nudny jak flaki z olejem w tym swoim patrzeniem na innych z góry. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelitko Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Maja 2007 Jelitko napisz czy cienkie czy grube jelita ? Mogą być cienkie albo grube, mogą też być i cienkie i grube. Każda informacja bardzo się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Maja 2007 Jelitko!Tak skromnie piszesz, że nie wiem jakie są twoje możliwości w zakresie wypożyczania pomocy naukowych.Podaje parę pozycji:-technologia przetwórstwa mięsa Adam Oszewski rok wyd. 2002-technologia przetwórstwa mięsa Leszek Brochowski rok wyd. 1976 wyd IV cz.II-aparatura i urządzenia techniczne w przemyśle mięsnym W. Maciejewski r. wyd. 1970-google i adresy firm i e-maile do sprzedających urzędzeniami do obróbki jelit.-biblioteki z prasą fachową np. przemysł miesny, gospodarka mięsna, mieso i wędliny, itp i prośba o pomoc w danej sprawie.Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelitko Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Maja 2007 pomoce naukowe w postaci książek może i są ale zazwyczaj bardzo stare... a czyżby technologia w tej dziedzinie nie zmieniła się od 1970 roku? Dziękuje za info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja 2007 pomoce naukowe w postaci książek może i są ale zazwyczaj bardzo stare... a czyżby technologia w tej dziedzinie nie zmieniła się od 1970 roku?Podając materiały zródłowe miałem na myśli pewne punkty odniesienia tj. gdzie cokolwiek sie dowiedzieć w tym temacie. Jesteśmy forum, które propaguje domowy wyrób wędlin. Nie zajmujemy się problemamy przemysłu mięsnego, w którym robi sie dużo wyrobów dzięki odpowiednim maszynom, gdzie rola pracownika często sprowadza się do naciśnięcia odpowiedniego przycisku. Czasami warto zerknąć w stare opracowania gdzie są pokazane proste maszyny a łatwiej zrozumieć w jaki sposób wykonuje się dane operacje na obrabianych surowcach. Powodzenia w pisaniu referatu lub etc. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Maja 2007 Nie pamiętam 1970 roku :grin: ale przypuszczam ze w tych latach najbardziej dostępne były jelita z własnego uboju (bo takowy ubój był w Polsce) a może były juz importowane w postaci zasolonej jako tzw kostka po 25m lub tak jak dziś w peczkach po 90m. Jeśli chodzi o jelita w takiej postaci to samo przygotowanie i obróbka przed nadziewaniem chyba nie bardzo sie zmieniła bo i za bardzo nie ma co tu zmieniać.Jedynie co to rozszerzyła się gama dostępnych kalibrów i ich jakości. Na pewno zmieniło się przygotowanie jelit naturalnych pod kątem skrócenia czasu samego nadziewania na lejek.Albo maszyna sama nadziewa jelito na lejek albo klient zakupuje gotowe nadziane juz jelita na rurki ( ok 30 mb jelita) bądz folię a operatorowi nadziewarki pozostaje jedynie wrzucenie całej rurki na lejek.Ostatnio "modne" są jelita w postaci namoczonej z dodatkiem środka zwiększającego ich wytrzymałość podczas nadziewaia i delikatność na gotowym wyrobie. Jeśli poszperasz po internecie znajdziesz wiele firm zajmujących się konfekcjonowaiem jelit naturalnych.Szukaj na stronach niemieckich ale polecam też chińskie odnośniki. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Maja 2007 Miro. Chyba Ty i ja nie wiele pomogliśmy koledze. Poszukiwał zupełnie czego innego. Jelita importowane weszły do naszego przemysłu mięsnego w połowie lat siedemdziesiątych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-12366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lipca 2008 Podpiąłem sie pod to bo tu chyba najlepiej pasuje moje pytanie.Czasami zdarzy mi się namoczyć za dużo jelit w szczególności jak jest niesort.Pytanie czy niezużyte jelita (już namoczone)można znowu dać do soli i przechowywać jak pozostałe nie używane (przedtem w miarę możliwości pozbawione wody, osuszone w gazie, szmatce).Czy może lepiej byłoby w solance ? A jeżeli tak to czy termin przydatności jest taki sam jak te nieużywane.A może są do wyrzucenia ? Ale czasami jest tego ze 3m (szkoda).pozdrawiam. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-37061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zrób jak piszesz, lub kilka razy wymieszaj ze świeżą solą (odwadnia). Kiedy będa już suche - zapakuj do soli i do lodówki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/744-jelita-naturalne/#findComment-37062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.