Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

oceniasz smak kiełbasy z gałką.

Do mojej krakowskiej nigdy nie dodawałem gałki,więc nie mam w tej kwestii wyrobionego zdania,co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu. 

Dzięki za odpowiedź.

Może ktoś inny z Kolegów dodawał gałkę i ma jakieś doświadczenia smakowe w tej kwestii?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447276
Udostępnij na innych stronach

 

 

...co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu....

 

 

Trza dopisać że jest cukier na pierwszej stronie  z przepisem  :) 

miałem dylemat czy dodawać czy nie

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447363
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trza dopisać że jest cukier na pierwszej stronie z przepisem :) miałem dylemat czy dodawać czy nie

Robotek, z całym szacunkiem, ale w tym temacie na początku strony, pomimo wnikliwego - być może mojego ułomnego - przyswajania receptury tej wędliny, nie widzę cukru w jej składzie.

Może wskażesz gdzie popełniam błąd w czytaniu ze zrozumieniem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447371
Udostępnij na innych stronach

Genio ! no właśnie dlatego napisałem żeby Kostek dopisał do przepisu cukier, bo sam go nie dodałem  

jak robiłem kiełbasę.

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Genio ! no właśnie dlatego napisałem żeby Kostek dopisał do przepisu cukier, bo sam go nie dodałem jak robiłem kiełbasę

Przepraszam, to ja zrozumiałem Twój post opacznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447390
Udostępnij na innych stronach

 

 

co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu.

kostek -dopisać ten cukier na pierwszej stronie w poście z przepisem ?? Jeśli tak to wskaż miejsce .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447465
Udostępnij na innych stronach

 

 

kostek -dopisać ten cukier na pierwszej stronie w poście z przepisem ?? Jeśli tak to wskaż miejsce
Tak poproszę,dopisz w przyprawach do krakowskiej,dzięki :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447470
Udostępnij na innych stronach

Dopisałam - proszę sprawdź czy dobrze .Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki  - bo chyba tak podawałeś .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki
Super,dzięki :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447474
Udostępnij na innych stronach

Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki  - bo chyba tak podawałeś .

 

Co Wy się tak uparli na tą jedynkę z łopatki.?Przecież nie jest to sprawa ścięgnistości bo czy do szynkowej też byście używali z łopatki.? Chyba nie.Ja nigdy do krakowskiej nie używałem I wp, z łopatki tylko z szynki.Wydaje mi się, że I z szynki jest delikatniejsza, bardziej miękka, krucha od tej z łopatki i jest surowcem wyższej klasy do tej kiełbasy.Może Kostek jakieś  rozsądne uzasadnienie dlaczego tak a nie po mojemu bo ja tego nie rozumiem. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447589
Udostępnij na innych stronach

Arek tylko Ty wiesz który mięsień z szynki jest który ... ;)

Mając pecha albo inaczej nie mając farta ktoś mniej doświadczony może mieć problem z "kruchą Krakowską" ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek tylko Ty wiesz który mięsień z szynki jest który
Bardziej chodzi o kleistość mięsa, niż właściwe rozróżnienie mięśni. Mięśnie z łopatki mniej ulegają wadom mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447625
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie na ile kilogramów farszu, wystarczy 5 mb osłonki białkowej kaliber 55 . Mam zamiar zrobić pierwszy raz  kiełbasę  Krakowską  wg. Kostka.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449070
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie więcej niż 9 kilo farszu, dzięki bardzo :thumbsup:

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449087
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie na ile kilogramów farszu, wystarczy 5 mb osłonki białkowej kaliber 55 . Mam zamiar zrobić pierwszy raz  kiełbasę  Krakowską  wg. Kostka.

baton 25 cm to około 650 - 700g  

 

Oczywiście trzeba zostawić coś na wiązanie. Licząc odcinki 40 cm zrobiłem z 10 kg 14 batonów.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449196
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kuźwaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!   ponieważ nieopacznie ślak mi trafił :facepalm:  moje zapiski  i pamięć odnośnie tej krakowskiej,

proszę  o takie podpowiedzi: 

a. czy mięso pekluje się  48 godzin  ?

b. czy każdy rodzaj mięsa osobno peklować ? chyba tak ? wynika z przepisu na  I stronie

c. znienacka stałem się posiadaczem takich "gotowców z fibrusa :  http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Oslonka-fibrusowa-Krakowska-fi-6088-dl.-25-cm/933 nadałyby się  ??????

 

Proszę mocno o odpowiedź

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-458689
Udostępnij na innych stronach

Tak możesz peklować 48 godz.Osłonka z linku nadaje sie do wyrobu tej kiełbasy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-458873
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Robiłem ta kiełbasę już chyba z cztery razy było za każdym razem lux 
dziś po przekrojeniu jestem załamany :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Niech ktoś wyjaśni co było powodem że sie to nie pokleiło :(

ilość składników odmierzona apteczne,  klasa I była z szynki,  klasa III z golonek

Kuźwa co to teraz z tym robić dobigosu zalamanym

post-51571-0-65377600-1450559181_thumb.jpg

post-51571-0-97791600-1450559245_thumb.jpg

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-463991
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej wsad nie mówiąc już o przedświątecznych promocjach ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-463999
Udostępnij na innych stronach

mięso było z swojskiego świniaka od mojej ciotki 100000000000 % pewne  tylko było po zabiciu zaraz zamrożone

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464007
Udostępnij na innych stronach

tylko było po zabiciu zaraz zamrożone

 

 

Moim zdaniem mięso na wyroby powinno być najpierw schłodzone przed mrożeniem . Po drugie , do wyrobu  kiełbas dodaje się tylko część mięsa mrożonego . Jeżeli z samego mięsa mrożonego robimy kiełbasę to mogą być takie  kwiatki . :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464011
Udostępnij na innych stronach

ślak by jasny :facepalm:   o tym że mrożonego nie zupełnie nie wiedziałem, normalnie rozmroziłem 24 h i do peklowaia,

a użyłem 100 % mrożonego to był świniak  165 kg  nie do przerobienia od ręki

ja pier.........  6 kg kiełbasy 


To dlaczego żywiecka  wyszła mi idealnie ???  a z tego samego mięsa  byla  przygotowywana ????

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464014
Udostępnij na innych stronach

 

 

To dlaczego żywiecka wyszła mi idealnie ??? a z tego samego mięsa byla przygotowywana ????

 

 

 W sumie to trudno tak na odległość coś powiedzieć konkretnego , takie było moje pierwsze skojarzenie  Oprócz tego , przecież jeszcze  jest cały proces technologiczny , jak dobór surowca , mielenie mięsa , mieszanie go  . nadziewanie i parzenie .  Jeżeli jedna kiełbasa dobra a druga zła to próbuj wyciągać jakieś wnioski .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.