Eugeniusz_2015 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Września 2015 oceniasz smak kiełbasy z gałką.Do mojej krakowskiej nigdy nie dodawałem gałki,więc nie mam w tej kwestii wyrobionego zdania,co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu. Dzięki za odpowiedź.Może ktoś inny z Kolegów dodawał gałkę i ma jakieś doświadczenia smakowe w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Września 2015 ...co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu.... Trza dopisać że jest cukier na pierwszej stronie z przepisem miałem dylemat czy dodawać czy nie Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Września 2015 Trza dopisać że jest cukier na pierwszej stronie z przepisem miałem dylemat czy dodawać czy nie Robotek, z całym szacunkiem, ale w tym temacie na początku strony, pomimo wnikliwego - być może mojego ułomnego - przyswajania receptury tej wędliny, nie widzę cukru w jej składzie.Może wskażesz gdzie popełniam błąd w czytaniu ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 28 Września 2015 Genio ! no właśnie dlatego napisałem żeby Kostek dopisał do przepisu cukier, bo sam go nie dodałem jak robiłem kiełbasę. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 28 Września 2015 Genio ! no właśnie dlatego napisałem żeby Kostek dopisał do przepisu cukier, bo sam go nie dodałem jak robiłem kiełbasę Przepraszam, to ja zrozumiałem Twój post opacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 28 Września 2015 co do cukru to go dodaję ok. 0,5-0,6 gr. na kg. farszu. kostek -dopisać ten cukier na pierwszej stronie w poście z przepisem ?? Jeśli tak to wskaż miejsce . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 28 Września 2015 kostek -dopisać ten cukier na pierwszej stronie w poście z przepisem ?? Jeśli tak to wskaż miejsce Tak poproszę,dopisz w przyprawach do krakowskiej,dzięki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 28 Września 2015 Dopisałam - proszę sprawdź czy dobrze .Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki - bo chyba tak podawałeś . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 28 Września 2015 Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki Super,dzięki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Dodałam też ,że ta jedynka ma byc z łopatki - bo chyba tak podawałeś . Co Wy się tak uparli na tą jedynkę z łopatki.?Przecież nie jest to sprawa ścięgnistości bo czy do szynkowej też byście używali z łopatki.? Chyba nie.Ja nigdy do krakowskiej nie używałem I wp, z łopatki tylko z szynki.Wydaje mi się, że I z szynki jest delikatniejsza, bardziej miękka, krucha od tej z łopatki i jest surowcem wyższej klasy do tej kiełbasy.Może Kostek jakieś rozsądne uzasadnienie dlaczego tak a nie po mojemu bo ja tego nie rozumiem. Edytowane 29 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 29 Września 2015 Arek tylko Ty wiesz który mięsień z szynki jest który ... Mając pecha albo inaczej nie mając farta ktoś mniej doświadczony może mieć problem z "kruchą Krakowską" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 29 Września 2015 Arek tylko Ty wiesz który mięsień z szynki jest który Bardziej chodzi o kleistość mięsa, niż właściwe rozróżnienie mięśni. Mięśnie z łopatki mniej ulegają wadom mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-447625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 8 Października 2015 Mam pytanie na ile kilogramów farszu, wystarczy 5 mb osłonki białkowej kaliber 55 . Mam zamiar zrobić pierwszy raz kiełbasę Krakowską wg. Kostka. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 8 Października 2015 http://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu tu masz wszystie przeiczniki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Czyli nie więcej niż 9 kilo farszu, dzięki bardzo Edytowane 8 Października 2015 przez boob96 Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Mam pytanie na ile kilogramów farszu, wystarczy 5 mb osłonki białkowej kaliber 55 . Mam zamiar zrobić pierwszy raz kiełbasę Krakowską wg. Kostka.baton 25 cm to około 650 - 700g Oczywiście trzeba zostawić coś na wiązanie. Licząc odcinki 40 cm zrobiłem z 10 kg 14 batonów. Edytowane 8 Października 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-449196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 25 Listopada 2015 Kuźwaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!! ponieważ nieopacznie ślak mi trafił moje zapiski i pamięć odnośnie tej krakowskiej,proszę o takie podpowiedzi: a. czy mięso pekluje się 48 godzin ?b. czy każdy rodzaj mięsa osobno peklować ? chyba tak ? wynika z przepisu na I stroniec. znienacka stałem się posiadaczem takich "gotowców z fibrusa : http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Oslonka-fibrusowa-Krakowska-fi-6088-dl.-25-cm/933 nadałyby się ?????? Proszę mocno o odpowiedź Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-458689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 26 Listopada 2015 Tak możesz peklować 48 godz.Osłonka z linku nadaje sie do wyrobu tej kiełbasy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-458873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Robiłem ta kiełbasę już chyba z cztery razy było za każdym razem lux dziś po przekrojeniu jestem załamany :facepalm: :facepalm:Niech ktoś wyjaśni co było powodem że sie to nie pokleiło ilość składników odmierzona apteczne, klasa I była z szynki, klasa III z golonekKuźwa co to teraz z tym robić dobigosu zalamanym Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-463991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Najprawdopodobniej wsad nie mówiąc już o przedświątecznych promocjach Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-463999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 19 Grudnia 2015 mięso było z swojskiego świniaka od mojej ciotki 100000000000 % pewne tylko było po zabiciu zaraz zamrożone Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 19 Grudnia 2015 No i masz odpowiedź, mrożone... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) tylko było po zabiciu zaraz zamrożone Moim zdaniem mięso na wyroby powinno być najpierw schłodzone przed mrożeniem . Po drugie , do wyrobu kiełbas dodaje się tylko część mięsa mrożonego . Jeżeli z samego mięsa mrożonego robimy kiełbasę to mogą być takie kwiatki . Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) ślak by jasny o tym że mrożonego nie zupełnie nie wiedziałem, normalnie rozmroziłem 24 h i do peklowaia,a użyłem 100 % mrożonego to był świniak 165 kg nie do przerobienia od rękija pier......... 6 kg kiełbasy To dlaczego żywiecka wyszła mi idealnie ??? a z tego samego mięsa byla przygotowywana ???? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Grudnia 2015 To dlaczego żywiecka wyszła mi idealnie ??? a z tego samego mięsa byla przygotowywana ???? W sumie to trudno tak na odległość coś powiedzieć konkretnego , takie było moje pierwsze skojarzenie Oprócz tego , przecież jeszcze jest cały proces technologiczny , jak dobór surowca , mielenie mięsa , mieszanie go . nadziewanie i parzenie . Jeżeli jedna kiełbasa dobra a druga zła to próbuj wyciągać jakieś wnioski . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/9/#findComment-464019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.