Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne to wszystko :thumbsup: Gąska zapowiada się smakowicie,a jak upieczesz i rozkroisz roladę to jak nie zapomnisz pokaż przekrój.Jestem zainteresowany . :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392606
Udostępnij na innych stronach

 

 

oraz gęś

Olga, a jakie temp. i jaki czas pieczenia takiej gąski? U mnie pierwszy raz gęś na Święta BN, zawsze był indyk, ale teraz nie można było go dostać i nie bardzo wiemy w domu jak to coś upiec. Gęś jest nieluzowana i nie będzie nadziewana :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392607
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku ja na Twoim miejscu jednak wypełniłbym środeczek :( ... polecam jabłka - ja przesypuję je cukrem z majerankiem  ;) gąskę wysmaruj masłem gęsiarkę podlej na dnie odrobiną wody i wstawiaj do nagrzanego piekarnika (170-180st) gęś często podlewaj wytapiającym się tłuszczem. Jak piekę gęś to zaczynam od ułożenia jej piersiami w dół (podobnie jak kaczkę) i tak sobie leży 30-40min potem odwracam i tak już zostaje ;)

3,5-4kg gęś to jakieś 3-3,5h pieczenia

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392619
Udostępnij na innych stronach

 

 

. polecam jabłka - ja przesypuję je cukrem z majerankiem

Można a nawet wskazane dodać dwa-trzy ząbki czosnku z łupiną :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392620
Udostępnij na innych stronach

Czosnkiem Kaziu to nacieram całą z zewnątrz i wewnątrz razem z solą i pieprzem ... no nie napisałem bo to oczywista oczywistość  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392623
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj u mnie było wędzenie -w sumie ponad 20kg wędzonek  tu niewielki fragment już  po parzeniu

 To niezle sie nadreptaliscie :clap:   Na pewno bardzo smaczne

 

 

oraz gęś ,którą wyluzowałam i nadziałam farszem  z mięsa ,wątróbki ,bułki , siekanych orzechów włoskich , żurawiny ,pietruszki i koperku

 To teraz napisz jakim miesem jeszcze nadzialas, bardzo mnie to ciekawi. :thumbsup:  Oj ,zjadla bym gaski u nas jeszcze nie znalazlam gdzie mozna kupic   :(

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392624
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku ja na Twoim miejscu jednak wypełniłbym środeczek :(

Roger, gęsią to już moja mama sie zajmuje i w środek nic nie dawała. Gęś juś się piecze, na dno brytfanki wlała wodę :D

 

 

Można a nawet wskazane dodać dwa-trzy ząbki czosnku z łupiną :D

Kaziu, na dno brytfanki mama dała cebulę w plastrach i czosnek.

Gęś została natarta dwa dni temu solą, a dziś przed pieczeniem pieprz świeżo kręcony i majeranek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-392705
Udostępnij na innych stronach

a jak upieczesz i rozkroisz roladę to jak nie zapomnisz pokaż przekrój.Jestem zainteresowany . :D

Kruszynko - proszę bardzo :D

 

 

post-40398-0-13179200-1419621365_thumb.jpg

 

post-40398-0-75578700-1419621392_thumb.jpg

 

post-40398-0-80832800-1419621452_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393163
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, rolada wspaniale wyglada  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393175
Udostępnij na innych stronach

Tak  w środku jest serek Capri wędzony :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393183
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko - proszę bardzo :D

Dzięki,toż to dzieło sztuki :thumbsup::clap: .

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393192
Udostępnij na innych stronach

Olga ,piekna wedlinka, a gaske ostatnio to jadlam ze 30 lat temu , tutaj nie ma ich w sprzedazy , a po drugie to bym musiala ja zjesc sama :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393196
Udostępnij na innych stronach

Kruszynko - proszę bardzo :D

 

 Olgo ,  mnie się też bardzo podoba . :thumbsup::clap:  .  

 

 

  Pozdrawiam gorąco :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-393201
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tutaj zmieściłam fotorelację z klarowania masła 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11086-jak-sklarowa%C4%87-mas%C5%82o/?do=findComment&comment=406521

 

Mam jeszcze kilka zdjęć z robienia sera zgliwiałego :) na mój gust mógłby  gliwieć jeszcze z jeden dzień dłużej ale domownicy mieli już dość  "cudownego " zapachu jaki się  roztaczał.

 

post-40398-0-61520500-1424641892_thumb.jpg

 

post-40398-0-12480900-1424641929_thumb.jpg

 

post-40398-0-23071200-1424641946_thumb.jpg

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406534
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam jeszcze kilka zdjęć z robienia sera zgliwiałego :) na mój gust mógłby gliwieć jeszcze z jeden dzień dłużej ale domownicy mieli już dość "cudownego " zapachu jaki się roztaczał.

Olga .. też lubię, kiedy zapach jest już taki intensywny ... i wtedy dopiero go smażę :) niestety ze zrobieniem tego sera muszę poczekać.. całe mleko zużyłam na ser twarogowy z kminkiem i czubrycą czerwoną :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406536
Udostępnij na innych stronach

 

 

z robienia sera zgliwiałego :)

 

Na razie to twarogu zwykłego nie umiem zrobić...  chyba udam się na wieś  i naocznie zobaczę jak....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406538
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie miałam ze wsi :laugh:  a że domownicy podczas mojej nieobecności nie zjedli go więc został przeznaczony do dalszego przerobu -na zgliwiały :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406539
Udostępnij na innych stronach

Jak byłam dzieckiem to strasznie nie lubiłam tego sera ( czasem Mama go robiła)  a teraz i owszem :laugh: Zresztą teraz to generalnie wszystko lubię do jedzenia :D no może poza kostką z kaszki krakowskiej ,którą moja Mama robiła do rosołu choć tak po prawdzie sama nigdy jej nie robiłam więc może już ją lubię a jeszcze tego nie wiem  :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406541
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że najlepiej "dojrzewał" pod pierzyną prababci a do smażenia nadawał się wtedy, jak nie można było wejść do pokoju. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406542
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że najlepiej "dojrzewał" pod pierzyną prababci a do smażenia nadawał się wtedy, jak nie można było wejść do pokoju. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif

A jego konsystencja przypominała ciągnącą się gumę do żucia ... ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406543
Udostępnij na innych stronach

Takiego zgliwialego sera nigdy nie jadlam bo moja babcia poprzestawala zawsze na twarogu ..a nie bardzo mi sie chce robic bo a noz widelec nie bedzie smakowal i cale cierpienie ze smrodem :) z drogiej strony przezylam zapach smrodu wolowych suszonych penisow dla psa, to juz smrod mi chyba niegrozi zaden :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406562
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś mieliśmy szklany klosz pod którym gliwiał twaróg, to było bardzo dobre rozwiązanie bo widać było stan twarogu bez podnoszenia klosza. My naj bardziej lubimy taki ser prosto z patelni.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-406567
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Taki to pasztet  z różności zamrażalnikowych dziś upiekłam :D

 

post-40398-0-12331700-1426373576_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page/8/#findComment-412435
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.