DZIADEK Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Maja 2007 Mam wrażenie że w twoim zakładzie pracy przy produkcji wędlin liczy się tylko wydajność Po co dla siebie robić parówki z wydajnością 130% dla własnych dzieci i z zawartością tłuszczu 50%.Nasze dobre receptury określają wydajność na 108-115% a jak za mało tej wody to można popić herbatą.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-12962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Maja 2007 a jak za mało tej wody to można popić herbatą. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ale sie ubawilem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Maja 2007 Koleżanki i Koledzy, od Kolegi Po Fachu ,który pracował kiedyś w masarni GS dostałem taki przepis na parówki : -wp. kl. I - 20 %-wp. kl. III - 20 %-wołowina kl. I - 30 %-podgardle skórowane - 30% Wydajność w stosunku do surowca peklowanego - 113% PYCHA !!! Pozdrawiam Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 27 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Maja 2007 Mam wrażenie że w twoim zakładzie pracy przy produkcji wędlin liczy się tylko wydajność Po co dla siebie robić parówki z wydajnością 130% dla własnych dzieci i z zawartością tłuszczu 50%.Nasze dobre receptury określają wydajność na 108-115% a jak za mało tej wody to można popić herbatą.PozdrawiamZnasz zakład w którym nie bierze się pod uwagę wydajności (oprócz ekologicznych z certyfikatami)? Ja nie znam, i wiesz dziwię się (bo podobno pracowałeś w branży) twoim poglądom, albo grasz świętoje...... Znam firmy które dostawały nagrody za produkty np. na POLAGRA FOOD Parówka królewska która wydajności miała 210%. W domowych warunkach nie ma takiej możliwości, a znając życie robicie na przyzwoite wydajności i to nie dlatego że chcecie takiej wydajności, ale dlatego że rozdrobnienie surowca które sprawi taką konsystencję aby przypominała parówę a wtedy trzeba schłodzić surowiec i nie wiadomo kiedy wydajność się robi 110-120% a maszynka lub mały kuter chodzi;) a na 10 kg to 0,2 wody wpływa na wydajnośći z wydajności recepturowej wychodzi 30% więcej. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Maja 2007 Jesteśmy na stronie wędliny domowe a nie wędliny przemysłowe i ta produkcja jest trochę inna. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Maja 2007 Zemat wydajności, które podajesz tak są stosowane w dużych masarniach, ale bardzo mnie cieszy, że ludzie zauważyli te szajsowate wyroby i uciekają do tradycji Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE A może w ten sposób odkręcać parówki w osłonkach celulozowych ? Ani jedna samoistnie się nie odkręciła! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Witaj Bonair. Mysle, ze o taka recepture Ci chodzi, a nie cos takiego co nie da sie zaliczyc do parowek np. tzw. "parowki krolewskie" Moje parowki robi sie w jelitach baranich. Pozdrowienia Ligawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 2 pytania1. Poz "5" rozumiem że chodzi o słodką śmietanę 10% tłuszczu?2. Czy pozycja „6” to = jajka? A jeżeli jajka (całe) to surowe czy gotowane? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A jeżeli jajka (całe) to surowe czy gotowane? Jajka raczej surowe ;-) Żółtko zawiera duże ilości lecytyny (E 322), która jest naturalnym emulgatorem i pomaga w procesie kutrowania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Mysle, ze o taka recepture Ci chodzi, a nie cos takiego co nie da sie zaliczyc do parowek np. tzw. "parowki krolewskie" z takiego skladu to wyjda bardzo dobre dietetyczne paroweczki (chude) szkoda ze w sklepach takich nie ma :wink: slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Witaj Toshiba! Istotnie chodzi tu o cale swieze surowe jajka oraz o smietanke o zawartosci 10% tluszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu110 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 BonAir, A może w ten sposób odkręcać parówki w osłonkach celulozowych ? Ani jedna samoistnie się nie odkręciła! Witaj BonAir czy mógłbyś powtórzyć ten sposób bo mnie się nic nie wyświetla a moja dzisiejsza paróweczka (25 mb) prawie w całości się rozkręciła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witaj BonAir czy mógłbyś powtórzyć ten sposóbPost napisany był w kwietniu 2008 roku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu110 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 ]Post napisany był w kwietniu 2008 roku.Wiem o tym.Miałem nadzieję ,że to moderator BonAir wyłapie moje pytanie.A może jakaś podpowiedz co to za sposób na odkręcanie osłonek celulozowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 co to za sposób na odkręcanie osłonek celulozowych.Najlepiej dzielić na odcinki które chcesz i przewiązywać przędzą wędliniarską,bo mają tendencję do odkręcania się. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu110 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Wiązać można kilo czy dwa ale nie dziesięć .Nie mam tyle czasu wolnego niestety, a rodzinka duża i wciąż domaga się parówek. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-281292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Kiedyś miałem okazję przeczytać w książce o wędlinach że parówki to wymysł Krakowskiego masarza,z IXX wieku.Produkował je z wolca ,po odzieleniu mięsa od kości mięso było mielone kutrowane z przyprawami , wody dodawał tyle ile ważyły kości. Nie było w tym mięsa wieprzowego ani drobiowego. Nie podaję przepisu gdyż go nie było był tylko opis jaki podałem z takimi parówkami jeżdził do Paryża itam je sprzedawał. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-281302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 parówki to wymysł Krakowskiego masarza,z IXX wieku.Parówki znane już były w średniowieczu. Emulsja mięsa, tłuszczu i wody. Pisze o nich Giovanni Boccaccio w Dekameronie. Co nie znaczy, że nie mogły być wynalezione po raz drugi w XIX wieku . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-281468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.