Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie że w twoim zakładzie pracy przy produkcji wędlin liczy się tylko wydajność Po co dla siebie robić parówki z wydajnością 130% dla własnych dzieci i z zawartością tłuszczu 50%.Nasze dobre receptury określają wydajność na 108-115% a jak za mało tej wody to można popić herbatą.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-12962
Udostępnij na innych stronach

a jak za mało tej wody to można popić herbatą.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ale sie ubawilem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13006
Udostępnij na innych stronach

Koleżanki i Koledzy,

 

od Kolegi Po Fachu ,który pracował kiedyś w masarni GS dostałem taki przepis na parówki :

 

-wp. kl. I - 20 %

-wp. kl. III - 20 %

-wołowina kl. I - 30 %

-podgardle skórowane - 30%

 

Wydajność w stosunku do surowca peklowanego - 113%

 

PYCHA !!!

 

Pozdrawiam

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13037
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie że w twoim zakładzie pracy przy produkcji wędlin liczy się tylko wydajność Po co dla siebie robić parówki z wydajnością 130% dla własnych dzieci i z zawartością tłuszczu 50%.Nasze dobre receptury określają wydajność na 108-115% a jak za mało tej wody to można popić herbatą.Pozdrawiam

Znasz zakład w którym nie bierze się pod uwagę wydajności (oprócz ekologicznych z certyfikatami)?

Ja nie znam, i wiesz dziwię się (bo podobno pracowałeś w branży) twoim poglądom, albo grasz świętoje......

Znam firmy które dostawały nagrody za produkty np. na POLAGRA FOOD Parówka królewska która wydajności miała 210%.

W domowych warunkach nie ma takiej możliwości, a znając życie robicie na przyzwoite wydajności i to nie dlatego że chcecie takiej wydajności, ale dlatego że rozdrobnienie surowca które sprawi taką konsystencję aby przypominała parówę a wtedy trzeba schłodzić surowiec i nie wiadomo kiedy wydajność się robi 110-120% a maszynka lub mały kuter chodzi;) a na 10 kg to 0,2 wody wpływa na wydajnośći z wydajności recepturowej wychodzi 30% więcej.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13085
Udostępnij na innych stronach

Jesteśmy na stronie wędliny domowe a nie wędliny przemysłowe i ta produkcja jest trochę inna. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13089
Udostępnij na innych stronach

Zemat wydajności, które podajesz tak są stosowane w dużych masarniach, ale bardzo mnie cieszy, że ludzie zauważyli te szajsowate wyroby i uciekają do tradycji
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-13107
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

tylko jeden problem jest z nimi w warunkach domowych OKRęCANIE

A może w ten sposób odkręcać parówki w osłonkach celulozowych ?

Ani jedna samoistnie się nie odkręciła!

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32491
Udostępnij na innych stronach

Witaj Bonair.

Mysle, ze o taka recepture Ci chodzi, a nie cos takiego co nie da sie zaliczyc do

parowek np. tzw. "parowki krolewskie"

Moje parowki robi sie w jelitach baranich.

Pozdrowienia

Ligawa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32501
Udostępnij na innych stronach

2 pytania

1. Poz "5" rozumiem że chodzi o słodką śmietanę 10% tłuszczu?

2. Czy pozycja „6” to = jajka?

A jeżeli jajka (całe) to surowe czy gotowane?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32504
Udostępnij na innych stronach

A jeżeli jajka (całe) to surowe czy gotowane?

Jajka raczej surowe ;-)

Żółtko zawiera duże ilości lecytyny (E 322), która jest naturalnym emulgatorem i pomaga w procesie kutrowania.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32506
Udostępnij na innych stronach

Mysle, ze o taka recepture Ci chodzi, a nie cos takiego co nie da sie zaliczyc do

parowek np. tzw. "parowki krolewskie"

z takiego skladu to wyjda bardzo dobre dietetyczne paroweczki (chude)

szkoda ze w sklepach takich nie ma :wink:

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-32517
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

BonAir,

A może w ten sposób odkręcać parówki w osłonkach celulozowych ?

Ani jedna samoistnie się nie odkręciła!

 

Witaj BonAir czy mógłbyś powtórzyć ten sposób bo mnie się nic nie wyświetla a moja dzisiejsza paróweczka (25 mb) prawie w całości się rozkręciła

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280479
Udostępnij na innych stronach

Witaj BonAir czy mógłbyś powtórzyć ten sposób

Post napisany był w kwietniu 2008 roku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280494
Udostępnij na innych stronach

]Post napisany był w kwietniu 2008 roku.

Wiem o tym.Miałem nadzieję ,że to moderator BonAir wyłapie moje pytanie.

A może jakaś podpowiedz co to za sposób na odkręcanie osłonek celulozowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280703
Udostępnij na innych stronach

co to za sposób na odkręcanie osłonek celulozowych.

Najlepiej dzielić na odcinki które chcesz i przewiązywać przędzą wędliniarską,bo mają tendencję do odkręcania się.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-280705
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś miałem okazję przeczytać w książce o wędlinach że parówki to wymysł Krakowskiego masarza,z IXX wieku.Produkował je z wolca ,po odzieleniu mięsa od kości mięso było mielone kutrowane z przyprawami , wody dodawał tyle ile ważyły kości. Nie było w tym mięsa wieprzowego ani drobiowego. Nie podaję przepisu gdyż go nie było był tylko opis jaki podałem z takimi parówkami jeżdził do Paryża itam je sprzedawał.
Maryś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-281302
Udostępnij na innych stronach

parówki to wymysł Krakowskiego masarza,z IXX wieku.

Parówki znane już były w średniowieczu. Emulsja mięsa, tłuszczu i wody.

Pisze o nich Giovanni Boccaccio w Dekameronie.

Co nie znaczy, że nie mogły być wynalezione po raz drugi w XIX wieku :D .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/771-par%C3%B3wka-poszukiwana-receptura/page/2/#findComment-281468
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.