Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna. To nasze pierwsze dzieło (moje i żony), mamy zamiar dalej iść tą drogą. Masa cukrowa wcale nie jest taka skomplikowana, a odpowiednio dawkując żelatynę można otrzymać masy różnej elastyczności.

Jeszcze sporo do poprawienia, ale na pierwszy raz jesteśmy zadowoleni. Trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia i będzie łatwiej.

Ciasto biszkoptowe (kolorowe) przełożone kremem z budyniu, masła i cukru.

 

http://img507.imageshack.us/img507/7987/zigzagd.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Widzę ,że przygotowania do zawodu idą pełna parą :grin: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262610
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje samochodzik bardzo ładny

Moim zdaniem o wiele lepszą masą jest masa marshmallows lub czekolada plastyczna masa cukrowa jak dla mnie jest za słodka Jak lubicie bawić się dekoracjami to spróbujcie zabawy z tymi dwoma masami W internecie z łatwością znajdziecie przepis na ich wykonanie

Wielkie :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: dla was

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262621
Udostępnij na innych stronach

Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna.

 

Bardzo mi się podoba :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262633
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie bomba :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262637
Udostępnij na innych stronach

Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna. To nasze pierwsze dzieło (moje i żony), mamy zamiar dalej iść tą drogą. Masa cukrowa wcale nie jest taka skomplikowana, a odpowiednio dawkując żelatynę można otrzymać masy różnej elastyczności.

RaV22 .. teraz możecie zmieniać auta jak '' rękawice'' :lol:

Piękne dzieło... gratulacje dla Twojej żony :clap:

Co do masy cukrowej to wykańczałam już niejeden tort.

Jakby co to możemy założyć spółkę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262639
Udostępnij na innych stronach

Przyjmujesz zamówienia ?

:clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262646
Udostępnij na innych stronach

Po dzisiejszej imprezie mam 2 kolejne tory do zrobienia ;)

 

@halusia@ - mimo że robiłem krem na maśle między kremem a masą cukrową pojawiła się "rosa" i masa trochę się odklejała - miałaś taki problem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262651
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ - mimo że robiłem krem na maśle między kremem a masą cukrową pojawiła się "rosa" i masa trochę się odklejała - miałaś taki problem?

Owszem... proszę zobaczyć tort zaraz po zrobieniu :wink:

A tak wyglądał po kilku godzinach wyciągnięty z lodówki :shock:

Z doświadczenia wiem że tort pokryty masą cukrową , mówię o standardowym kształcie i dekoracją na wierzchu zachowuje swój wygląd bez zmian.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262658
Udostępnij na innych stronach

RaV22, Moje gratulacje.

@halusia@, Czyżby masa cukrowa "nie lubiła" wilgoci?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262660
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Czyżby masa cukrowa "nie lubiła" wilgoci?

Andrzejku.. nie w każdej sytuacji.. zobacz tutaj jak pięknie się zachowuje

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262665
Udostępnij na innych stronach

Czyżby powodem była wzajemna "reakcja" pomiędzy barwnikami pod wpływem owalnego kształtu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262666
Udostępnij na innych stronach

Rafale ładny torcik :cool: szczególnie jak na pierwszy raz

 

A cukiernicy na bruk...... :rolleyes: ... ja tam nigdy do tortów nie miałem "zmysłu" :mellow:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262668
Udostępnij na innych stronach

Czyżby powodem była wzajemna "reakcja" pomiędzy barwnikami pod wpływem owalnego kształtu.

Ja myślę że barwnik nie koniecznie ma na to wpływ...

Na pewno nie działoby się nic.. gdyby ten sam tort pokryty był jednym płatem z masy cukrowej.

 

Kolego RaV22 przepraszam że zaśmiecam Ci temat.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262672
Udostępnij na innych stronach

Wszelkie uwagi mile widziane. Zastanawiam się czy po zrobieniu tortu, a przed obłożeniem masą nie trzeba dać mu odetchnąć. W sumie wilgoć po nasączeniu musi gdzieś ujść. Następnym razem wieczorem nadam kształt, a rano będę wykańczał (o ile harmonogram pozwoli). W tygodniu pokombinuję z innymi masami. a pod masę dam krem z samego masła utartego z cukrem.

 

tak wyglądał w środku (przepraszam za jakość zdjęć) - z prawej widać odklejającą się masę.

 

http://img842.imageshack.us/img842/7397/55453945149755073131310.jpg

 

 

Na przyszłą sobotę baletnica dla siostrzenicy, a na początek lutego gitara dla szwagra i komputer dla ojca. Będzie pole do eksperymentów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262677
Udostępnij na innych stronach

RaV22, normalnie,kiedy okladam ciasto masa cukrowa, najpierw daje/maluje jakby "klej" rozgrzany dzem z brzoskwini , przetary musi byc przez sitko, aby nie bylo zadnych kawalkow , tylko sam plyn.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262809
Udostępnij na innych stronach

Przykłady które podał Bagno są trafne dużo zależy od barwnika jaki użyjemy i od wilgoci Torty obkładane masą cukrową nie lubią nasączania Możesz zrobić tak jak podała Annam badz zrobic frosting jest to masa ,składająca się z masła i cukru pudru , cukru dajemy tyle ile wchłonie masło albo royal icing białka i cukier puder Tymi masami cienko smarujesz tort i nakładasz masę cukrową .Oczywiście przed nałożeniem masy cukrowej musisz mu dać trochę odpocząć w lodówce

Kiedyś masą cukrową obkładałam żagle do statku po kilku godzinach pobytu w lodówce masa cukrowa odpadła i to co było z masy cukrowej pomalowane barwnikiem zaczeło się rozpływać

 

[ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 00:49 ]

Tu jest link jak własnie masą frosting obłożyć tort

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262844
Udostępnij na innych stronach

najpierw daje/maluje jakby "klej" rozgrzany dzem z brzoskwini , przetary musi byc przez sitko, aby nie bylo zadnych kawalkow , tylko sam plyn.

Nanosisz to pędzlem? Bezpośrednio na biszkopt, czy na krem?

 

makarcz - świetne torty!

 

renesi - poczytam o tych masach i potrenuję w piątek. Używam barwników w proszku (poza czarnym- w żelu). Nie wiem czy mogą mieć wpływ na klejenie się masy. Bez nasączania tort biszkoptowy jest dla mnie za suchy, nasączam raczej mało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262989
Udostępnij na innych stronach

Tak, dodaję glukozę. Ilością żelatyny reguluję stopień plastyczności w zależności od tego jakiej wielkości i jakiego typu element wykonuję. Ale to są minimalne zmiany jej ilości. Niestety gotowe masy są dość drogie, więc robię sam.

Błędem był pośpiech, po złożeniu tortu od razu nałożyłem masę cukrową, a pod nią był krem na bazie cukru mała i budyniu.

 

Tej strony nie znałem, dzięki za linka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263018
Udostępnij na innych stronach

Ja ze słodyczy to najbardziej lubię śledzie (Kruszynki) :wink: ale masz ode mnie link do inspiracji .

http://torty.goldenstudio.waw.pl/index.php/category/torty-dla-doroslych/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263021
Udostępnij na innych stronach

 

Błędem był pośpiech, po złożeniu tortu od razu nałożyłem masę cukrową, a pod nią był krem na bazie cukru mała i budyniu.

Na wierzch nie dawaj kremu z budyniem ,sam krem maślany w minimalnej ilości nie zmieni smaku

 

[ Dodano: Wto 22 Sty, 2013 05:56 ]

a taki tort robiliśmy ostatnio w pracowni,dla miłośników słodyczy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263035
Udostępnij na innych stronach

takie torty to nie lada atrakcja (zarowno dla starszych jak i najmlodszych zjadaczy) ale rowniez i wyzwanie do tego kto go wykonuje

 

moja mama choc wypieki ma wspaniale to takiego tortu jednak nie zrobi, brak jej moze pewnych zdolnosci plastycznych..

 

co do waszych problemow z poceniem sie tortu itp.. to raczej nic nie doradze

sam czasem zamawiam takie torty wg potrzeby u pewnej pani ktora w moim miescie je wykonuje na zamowienie

 

pocatkowo obawialem sie ze tort bedzie zbyt sztuczny "chemiczny" tlusty w smaku ale sie mylilem

wszystko jest jadalne i pyszne a tort zachowuje swoj wyglad przez caly czas taki sam, nic sie nie poci itd itp...

 

moze to kwestia jakiejsc techniki albo zwyczajnej wprawy, moze uzytych produktow...

 

torty mialem rozne z masa mniej lub bardzoej wilgotna i zawsze bylo wszystko OK

 

a oto ostatnie torty ktore zamawialem

 

http://2.bp.blogspot.com/-EIdGIM8cg0E/TuNeDyk5GnI/AAAAAAAABPg/VmTyWMWmdEE/s1600/Formu%25C5%2582a.jpg

 

http://3.bp.blogspot.com/-USpaG0ztBD0/TuNeHltanNI/AAAAAAAABPo/ntvSD9QdZxs/s1600/Prosiaczek+b.jpg

 

i na przywitanie dzieci wracajacych z turnusu z nad morza

 

http://4.bp.blogspot.com/-Fea37PCxRNM/UHlDUYbOtNI/AAAAAAAADOo/y1l1BLqAtYE/s1600/pla%25C5%25BCa.JPG

 

caly tort byl pyszny ale dla dzieci najwazniejsze ze piasek byl jadalny !!

 

a tu strona pani ktora je wykonuje, nie wiem czy wyrazila by zgode na publikacje ale skoro wykonuje to chyba zawodowo bo i odplatnie to chyba nie ma przeciwwskazan...

 

http://tortowisko.blogspot.com/

 

wg mnie jest osoba niezwykle cierpliwa (szczegolnie przy podawaniu opisu jak mialby tort wygladac :-) ) i mila wiec moze mozna sie pokusic o zadanie jakiegos pytania technicznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.