RaV22 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna. To nasze pierwsze dzieło (moje i żony), mamy zamiar dalej iść tą drogą. Masa cukrowa wcale nie jest taka skomplikowana, a odpowiednio dawkując żelatynę można otrzymać masy różnej elastyczności. Jeszcze sporo do poprawienia, ale na pierwszy raz jesteśmy zadowoleni. Trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia i będzie łatwiej. Ciasto biszkoptowe (kolorowe) przełożone kremem z budyniu, masła i cukru. http://img507.imageshack.us/img507/7987/zigzagd.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2013 RaV22 :clap: :clap: :clap: dla żony Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Widzę ,że przygotowania do zawodu idą pełna parą :grin: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Mógłby teraz zaparkować w mojej paszczy mniam :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Moje gratulacje samochodzik bardzo ładny Moim zdaniem o wiele lepszą masą jest masa marshmallows lub czekolada plastyczna masa cukrowa jak dla mnie jest za słodka Jak lubicie bawić się dekoracjami to spróbujcie zabawy z tymi dwoma masami W internecie z łatwością znajdziecie przepis na ich wykonanie Wielkie :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: dla was Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna. Bardzo mi się podoba :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Dla mnie bomba :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przyjaciółka żony poprosiła o tort na urodziny syna. To nasze pierwsze dzieło (moje i żony), mamy zamiar dalej iść tą drogą. Masa cukrowa wcale nie jest taka skomplikowana, a odpowiednio dawkując żelatynę można otrzymać masy różnej elastyczności. RaV22 .. teraz możecie zmieniać auta jak '' rękawice'' :lol: Piękne dzieło... gratulacje dla Twojej żony :clap: Co do masy cukrowej to wykańczałam już niejeden tort. Jakby co to możemy założyć spółkę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przyjmujesz zamówienia ? :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Po dzisiejszej imprezie mam 2 kolejne tory do zrobienia @halusia@ - mimo że robiłem krem na maśle między kremem a masą cukrową pojawiła się "rosa" i masa trochę się odklejała - miałaś taki problem? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia 2013 @halusia@ - mimo że robiłem krem na maśle między kremem a masą cukrową pojawiła się "rosa" i masa trochę się odklejała - miałaś taki problem? Owszem... proszę zobaczyć tort zaraz po zrobieniu :wink: A tak wyglądał po kilku godzinach wyciągnięty z lodówki :shock: Z doświadczenia wiem że tort pokryty masą cukrową , mówię o standardowym kształcie i dekoracją na wierzchu zachowuje swój wygląd bez zmian. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 2013 RaV22, Moje gratulacje. @halusia@, Czyżby masa cukrowa "nie lubiła" wilgoci? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Stycznia 2013 @halusia@, Czyżby masa cukrowa "nie lubiła" wilgoci? Andrzejku.. nie w każdej sytuacji.. zobacz tutaj jak pięknie się zachowuje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Czyżby powodem była wzajemna "reakcja" pomiędzy barwnikami pod wpływem owalnego kształtu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Rafale ładny torcik szczególnie jak na pierwszy raz A cukiernicy na bruk...... :rolleyes: ... ja tam nigdy do tortów nie miałem "zmysłu" :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Czyżby powodem była wzajemna "reakcja" pomiędzy barwnikami pod wpływem owalnego kształtu. Ja myślę że barwnik nie koniecznie ma na to wpływ... Na pewno nie działoby się nic.. gdyby ten sam tort pokryty był jednym płatem z masy cukrowej. Kolego RaV22 przepraszam że zaśmiecam Ci temat.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Wszelkie uwagi mile widziane. Zastanawiam się czy po zrobieniu tortu, a przed obłożeniem masą nie trzeba dać mu odetchnąć. W sumie wilgoć po nasączeniu musi gdzieś ujść. Następnym razem wieczorem nadam kształt, a rano będę wykańczał (o ile harmonogram pozwoli). W tygodniu pokombinuję z innymi masami. a pod masę dam krem z samego masła utartego z cukrem. tak wyglądał w środku (przepraszam za jakość zdjęć) - z prawej widać odklejającą się masę. http://img842.imageshack.us/img842/7397/55453945149755073131310.jpg Na przyszłą sobotę baletnica dla siostrzenicy, a na początek lutego gitara dla szwagra i komputer dla ojca. Będzie pole do eksperymentów. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2013 RaV22, normalnie,kiedy okladam ciasto masa cukrowa, najpierw daje/maluje jakby "klej" rozgrzany dzem z brzoskwini , przetary musi byc przez sitko, aby nie bylo zadnych kawalkow , tylko sam plyn. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Przykłady które podał Bagno są trafne dużo zależy od barwnika jaki użyjemy i od wilgoci Torty obkładane masą cukrową nie lubią nasączania Możesz zrobić tak jak podała Annam badz zrobic frosting jest to masa ,składająca się z masła i cukru pudru , cukru dajemy tyle ile wchłonie masło albo royal icing białka i cukier puder Tymi masami cienko smarujesz tort i nakładasz masę cukrową .Oczywiście przed nałożeniem masy cukrowej musisz mu dać trochę odpocząć w lodówce Kiedyś masą cukrową obkładałam żagle do statku po kilku godzinach pobytu w lodówce masa cukrowa odpadła i to co było z masy cukrowej pomalowane barwnikiem zaczeło się rozpływać [ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 00:49 ]Tu jest link jak własnie masą frosting obłożyć tort Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Stycznia 2013 najpierw daje/maluje jakby "klej" rozgrzany dzem z brzoskwini , przetary musi byc przez sitko, aby nie bylo zadnych kawalkow , tylko sam plyn. Nanosisz to pędzlem? Bezpośrednio na biszkopt, czy na krem? makarcz - świetne torty! renesi - poczytam o tych masach i potrenuję w piątek. Używam barwników w proszku (poza czarnym- w żelu). Nie wiem czy mogą mieć wpływ na klejenie się masy. Bez nasączania tort biszkoptowy jest dla mnie za suchy, nasączam raczej mało. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-262989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Tak, dodaję glukozę. Ilością żelatyny reguluję stopień plastyczności w zależności od tego jakiej wielkości i jakiego typu element wykonuję. Ale to są minimalne zmiany jej ilości. Niestety gotowe masy są dość drogie, więc robię sam.Błędem był pośpiech, po złożeniu tortu od razu nałożyłem masę cukrową, a pod nią był krem na bazie cukru mała i budyniu. Tej strony nie znałem, dzięki za linka. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Ja ze słodyczy to najbardziej lubię śledzie (Kruszynki) :wink: ale masz ode mnie link do inspiracji .http://torty.goldenstudio.waw.pl/index.php/category/torty-dla-doroslych/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Błędem był pośpiech, po złożeniu tortu od razu nałożyłem masę cukrową, a pod nią był krem na bazie cukru mała i budyniu. Na wierzch nie dawaj kremu z budyniem ,sam krem maślany w minimalnej ilości nie zmieni smaku [ Dodano: Wto 22 Sty, 2013 05:56 ]a taki tort robiliśmy ostatnio w pracowni,dla miłośników słodyczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Stycznia 2013 takie torty to nie lada atrakcja (zarowno dla starszych jak i najmlodszych zjadaczy) ale rowniez i wyzwanie do tego kto go wykonuje moja mama choc wypieki ma wspaniale to takiego tortu jednak nie zrobi, brak jej moze pewnych zdolnosci plastycznych.. co do waszych problemow z poceniem sie tortu itp.. to raczej nic nie doradzesam czasem zamawiam takie torty wg potrzeby u pewnej pani ktora w moim miescie je wykonuje na zamowienie pocatkowo obawialem sie ze tort bedzie zbyt sztuczny "chemiczny" tlusty w smaku ale sie mylilemwszystko jest jadalne i pyszne a tort zachowuje swoj wyglad przez caly czas taki sam, nic sie nie poci itd itp... moze to kwestia jakiejsc techniki albo zwyczajnej wprawy, moze uzytych produktow... torty mialem rozne z masa mniej lub bardzoej wilgotna i zawsze bylo wszystko OK a oto ostatnie torty ktore zamawialem http://2.bp.blogspot.com/-EIdGIM8cg0E/TuNeDyk5GnI/AAAAAAAABPg/VmTyWMWmdEE/s1600/Formu%25C5%2582a.jpg http://3.bp.blogspot.com/-USpaG0ztBD0/TuNeHltanNI/AAAAAAAABPo/ntvSD9QdZxs/s1600/Prosiaczek+b.jpg i na przywitanie dzieci wracajacych z turnusu z nad morza http://4.bp.blogspot.com/-Fea37PCxRNM/UHlDUYbOtNI/AAAAAAAADOo/y1l1BLqAtYE/s1600/pla%25C5%25BCa.JPG caly tort byl pyszny ale dla dzieci najwazniejsze ze piasek byl jadalny !! a tu strona pani ktora je wykonuje, nie wiem czy wyrazila by zgode na publikacje ale skoro wykonuje to chyba zawodowo bo i odplatnie to chyba nie ma przeciwwskazan... http://tortowisko.blogspot.com/ wg mnie jest osoba niezwykle cierpliwa (szczegolnie przy podawaniu opisu jak mialby tort wygladac :-) ) i mila wiec moze mozna sie pokusic o zadanie jakiegos pytania technicznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/#findComment-263043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.