Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


ziezielony

Rekomendowane odpowiedzi

 

jołjołjoł SiBy :)

....Dzień Kobiet- Paniom, Zdrówka, Najlepszości i chwil kilku, czasu tylko dla Siebie :flowers:

Klub Żywności Ekskluzywnej Macica nawet jest rodzaju żeńskiego...

Postanowiła, ten klub, uczcić ów Dzień... wiadomo jak zrzeszeni kiełbasofile, mniej lub bardziej, w jedyny i niekontrowersyjny sposób czyli "se dymnąć" :thumbsup:

Projekt dość zuchwały... polędwice peklowane we worze 34 dni, od 03. lutego... temp 0/4*C

Rozworowane, opłukane pod bieżącą zimną wodą, ręcznikiem osuszone, podcieplone i do wędzarynki...

Tak na kilka godzin poddane błogim smagnięciom dymku....łaskotane niejako :D

 

post-52358-0-48015400-1520598025_thumb.jpg

 

Następnie odparzanko, junaczo kontynuowany proces.... doskonałość strukturze niosący...

....jeszcze parujące...nieśmiało, subtelnie...

Jeden kawałek rozpoczątkowałem, z pewną rezerwą ale okazało się, że pyyyyszna... :thumbsup:

... zobaczymy jak z resztą będzie... :laugh:

 

post-52358-0-19314100-1520598331_thumb.jpg

 

... i ąfas...

 

post-52358-0-75649300-1520598460_thumb.jpg

 

Zaplecze sprzętowe konsekwentnie rozbudowywane....

Piękne, niepowtarzalne, wieczne, jałowcowe kije z puszcz północy...

Barwę zmieniać będą stopniowo, dyskretnie... od lekkich żółcieni, pomarańcze muskając, wsze brązy w rozwinięciu absolutnym ku czerni mroku... :laugh::thumbsup:

 

post-52358-0-70379900-1520598866_thumb.jpg

 

Również karkówka 34 dni peklowana we worze, potraktowałem jako etap pierwszy "dojrzewający" i w pończoszkę...

Żadnych podejrzanych zmian koloru, zapachu, smaku, gramy dalej... :thumbsup:

Na Wielkanoc nie zgubił.... :D

 

34 dni... Nie polecam takich zabaw z mięsem, trzeba być ostrożnym i trochę mięcha przewalić... w dziedzinie wędzonkowokiełbasowej...

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

34 dni... Nie polecam takich zabaw z mięsem, trzeba być ostrożnym i trochę mięcha przewalić... w dziedzinie wędzonkowokiełbasowej...
Swięta prawda - acz experyment -experience  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:) Jołjołjoł SiBy...

 

 

Periodyka świąteczna niesie radość i daje możliwości upustu chuci kiełbasofilskich...

Najgorzej z czasem, ciągły niedostatek... cóż trzeba lawirować...

Rozkminka była sprytna rozłożona na dwa dni... lussseiross... :D

Polędwice... dzień pierwszy..

 

post-52358-0-56310600-1522153850_thumb.jpg   post-52358-0-42102300-1522153934_thumb.jpg

 

post-52358-0-77168200-1522153996_thumb.jpg   post-52358-0-77736400-1522154054_thumb.jpg

 

Masturbatorium wyzwoiło kiełbę grubą, flagówę "ZeSzynko'wą" fi 65... skromniunio kilka kilko..

Każdy permanentny kiałbasofil, płci obojga, wie, że farsz skulony to podstawa...

 

post-52358-0-06912600-1522154751_thumb.jpg

 

Batonizacja istotą procesu... w trakcie onego, kiełba wkracza w wiek prosięcy... :laugh:

 

post-52358-0-62336400-1522154819_thumb.jpg

 

Zwędzona, ulokowana w piekarniku, na 120 min, 90*C i termoobieg... do 68*C mierzona temperatura wewnątrz batonu (ulubiony zwrot).... prosta robota.... później można dalej.... dowędzać.... się :laugh:

 

post-52358-0-04540000-1522154898_thumb.jpg

 

Obocznie karkówka długoterminowa surowa... szlagier macicowy...

 

post-52358-0-91152400-1522155164_thumb.jpg

 

Gwóźdź programu... Błogie Boczusie... diamenty w koronie.... :yes:

Jeszcze serki dorzuciłem, te sławetne capri... niestety odbytu nie postrzępiły... :thumbsup:

 

post-52358-0-27156200-1522155263_thumb.jpg   post-52358-0-49241200-1522155316_thumb.jpg

 

post-52358-0-86976300-1522155510_thumb.jpg

 

post-52358-0-96324200-1522155588_thumb.jpg

 

Obgarnięte...... :laugh:

Wesołych Świąt i Zdrówka SiBy... :thumbsup:

Wielkanoc 2018

 

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Błogie Boczusie...
Oj TAAK .... :thumbsup: ​ 

 

nie postrzępiły...
nie widzę by były grubo obtoczone w CHILI  ;)  :cry: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi serkami to poczekaj, jeszcze dzień się nie skończył :grin:.A reszte to klasyka w Twoim wykonaniu czyli super. Również wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i obyś było dwa wiadra lepszy na smingus dyngus. :'(
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:) Dzięki Panowie za Dobre Słowo... :thumbsup:

... i cenne wskazy...

 

Z tymi serkami to poczekaj, jeszcze dzień się nie skończył

 

Maćku, rzeczywiście smak się poprawił i to zauważalnie.... dzięki :thumbsup:

 

 

Zacznij wreszcie solankować sery ;)

 

:) QbQ, znów obiecuję...(peklo)solennie :blush::yes:

 

Uzupełnienie recepturalne,bo wcześniej zapomniałem albo nie zdążyłem...

Kiełba wyszła świetna...w zasadzie to nie wiem czy to można mienić "kiełbasą" dlatego,że pominąłem kawałek procesu potocznie zwany osadzaniem.

Mięcho peklowałem ze 4 dni, farsz zabatoniłem, podgrzałem ciepłym powietrzem (nad kuchenką) i do wędzarynki...

Zwędziłem i do piekarnika - 90*C z termoobiegiem, żeby dobiło do 68*C wałkoniło się około 120 min....

Może to ta relacja, świniowe/krowowe, 3/1.... da się powielić...  :D  :thumbsup:

 

post-52358-0-39135500-1523191539_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

da się powielić...
najbardziej mnie rajcuje ten skośny zapisek po prawej stronie - jak coś takiego widzę to zaczynam czytać skład  ;)  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

:) jołjołjoł SiBy...

Pamiętnik kiełbasofila wymaga jako takiej chronologii....

Z czasem ostatnio kiepo było ale cóż należy okazać...

Wodę konieczność podłączyć....ze sporą dozą premedytacji oraz niekłamaną lubością, zaplotłem epizod zwędzarniczy... :thumbsup:

.....Mazurrrry, bez lodu :w00t:

 

post-52358-0-79093900-1524750972_thumb.jpg

 

....se spalenisko żagwii, brzdżąc dymem...

 

post-52358-0-46604900-1524751115_thumb.jpg

 

....wsad niewielki, czysto hobbystyczny...

 

post-52358-0-74486700-1524751206_thumb.jpg   post-52358-0-20235800-1524751315_thumb.jpg

 

....poparzeniowe studzonko, parametr trwałości ma poszerzyć....

 

post-52358-0-65020400-1524751468_thumb.jpg

 

....zestaw frykaśny, plemnicy z polędwicy się przyjęły pośród nas :yes::thumbsup:

...choć ogonków tą razą nie widać... :laugh:

 

post-52358-0-68752900-1524751616_thumb.jpg

 

Spacerkiem... Wiosnę czającą się tropiąc....

 

post-52358-0-77158200-1524751736_thumb.jpg   post-52358-0-22680300-1524751861_thumb.jpg

 

Zjawisko takie mogłem widzieć po raz pierwszy...parujący lód...zajebioza....

 

post-52358-0-51306300-1524751965_thumb.jpg  

 

...Właśnie żurawie spłoszyliśmy, pierzchły klangorząc....

 

post-52358-0-97117000-1524752070_thumb.jpg   post-52358-0-85967600-1524752266_thumb.jpg

 

Coś się kojarzy z TTT.... pamięta ktoś???? :laugh:

 

post-52358-0-52482000-1524752397_thumb.jpg   post-52358-0-59250100-1524752481_thumb.jpg 

 

Serde(l)cznie Pozdrawiam SiBaki :thumbsup::D

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mogłem widzieć po raz pierwszy...parujący lód...zajebioza....

sublimacja - u nas niezbyt częste a jak jeszcze słonko sypnie promykami.............  :D ​ wyroby nudne  ;)  ciągle ładne :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

:) SiBy, noworoczne postanowienie w toku, znaczy rozpoczęto serdolenie... :thumbsup:

Wstępnie 6 (sześć) krążynek lecz trwam zaciekle w garze z białą zawiesiną....

35l+35l+45l= kilka godzin radosnej twórczości, kilkanaście miesięcy cierpliwości i ...zobaczymy  :D

Gołdotypiczne, biały prasowany dziwoląg, kilka kulek, nawet smaczne mimo przesolenia....

Jeden letko skasztaniłem, zapomniałem o czynnościach pewnych ale to szczegół...

Wytatuowane, przed solonkiem....

 

post-52358-0-58882100-1527417843_thumb.jpg

 

Jeszcze nowość na Macicy...winogrona postanowiłem uprawić....w szklarni jednak bo mi się pomidory znudziły...oboczności też...

 

post-52358-0-05568400-1527418095_thumb.jpg   post-52358-0-32040500-1527418288_thumb.jpg

 

post-52358-0-96655500-1527418403_thumb.jpg   post-52358-0-68058900-1527418502_thumb.jpg

 

SiBy propozycję mam handlową...

Chętnie wymienię coś na sadzonki winogron np na kije jałowcowe albo coś innego...

Nieodpłatnie również lub też się zgadzam.... :thumbsup:

Posadziłem dopiero 5 szt jeszcze z 10 mi się pomieści... chyba, że przesadzam...i coś mnie przerośnie... :laugh:

Lezę solonko serów kontynuować, ważka czynność...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Posadziłem dopiero 5 szt jeszcze z 10 mi się pomieści... chyba, że przesadzam...i coś mnie przerośnie...

Nie pisałeś wcześniej - ale może coś wykopię - a jak do ukorzenienia to następny rok   ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

może coś wykopię

:) Muski.... :yes: poproszę..., tak właśnie zrobiłem, wykopałem i z korzonkiem wsadziłem- trochę późno bo chyba z początkiem maja.

Raczej się przyjęły :thumbsup:

Wszystko chce żyć i gen powielać...nawet ziezielone :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Posadziłem dopiero 5 szt jeszcze z 10 mi się pomieści...

Zrób sobie tzw. odkłady z tych krzaczków.

Przyginasz boczny pęd, środkowy odcinek przyszpilasz drutem lub rozwidloną gałązką do ziemi i przysypujesz.

W tym miejscu wypuści korzenie. W razie suszy należy zadbać o podlewanie tego miejsca.

Jesienią odcinasz sadzonkę od macierzystej rośliny i wsadzasz w odpowiadającym Ci miejscu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Dzięki EAnio, cenna sztuczka :yes::thumbsup:

------

Prezentacja mocy SiBy, 6 krążynek smaku, zasolone, skrawędziowane, zważone.... :thumbsup:

Czas start...dojrzewają...na dechach...w przewiewie...temp 22*C trochę dużo, przeniosę do Serdolnika, tam mam 14*C...

Fajny zacap od nich bije...będą klasyki mleczno-krówkowe....

Sam się dziwię.... ponad 90 szt Macica powiła, eeeech.... :w00t:

Sromią się czule krążynki oto tak....

 

post-52358-0-96085700-1527601116_thumb.jpg   post-52358-0-84663400-1527601239_thumb.jpg

 

post-52358-0-51179500-1527601505_thumb.jpg   post-52358-0-03253000-1527601590_thumb.jpg

 

Śmigam po kolejne 35 literków.... i takie to kółko :laugh: :laugh: :laugh:

Zajebiotyka użytkowa.... :laugh:

 

 

post-52358-0-73493600-1527601407_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepiękne sery, bardzo mi się podobają.
wygląd jak wygląd -ale smak  :D  :thumbsup:  :clap: te co miałem okazję posmakować REWELACJA 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

te co miałem okazję posmakować REWELACJA 

Czy kol. @zie-zielony wybiera sie do Napoleonowa?  :hug:  :tongue:  :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Panowie, dzięki za słówko miłe :blush::thumbsup:

To działania przedsiębierne, ku chwale Macicy w kolejnych latach ... :laugh:

:) EAnio, z tym Napoleonowem to wiem, że jest, nawet kombinowałem lecz z czasem słabiasto, nie sztymuje...-2018 nie mówię "nie".... :thumbsup::D

Z resztą już w tym roku byłem już na dwóch zlotach...lodowych... taki zlotnik ze mnie :laugh: :laugh: :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

:D  Jołjołjoł SiBy....

Wieści z frontu...walk partyzanckich...

Czwarty dzień ugornika - czerwca przecież kiedysiejsze to imię- wrył się we łby Klubowiczów dość mocno....

Łakomie łypałem na SiBów poczynania kiełbasowe i wędzonkowe....na forum...bolało :thumbsup:

Z tej buli se postanowiłem peklnąć kilka kilko mięcha....worowo jak to miewam ostatnio w zwyczaju....

W międzyczasie zacząłem zwoić, a w międzyczasie międzyczasu mię dobrze pojebdoliło, skutkiem czego ujawniam...

Temperatura otoczenia 30*C, siedzę pod parasolkiem jabłonki...

Temp max ograniczona do 65*C...czasem ćwierkało, czasem spadało do 40paru... :D

 

post-52358-0-93031000-1528460592_thumb.jpg   post-52358-0-09829700-1528461008_thumb.jpg

 

Cenię sobie nieupierdliwość środowiskową (ekologię), układ wędzeniowy złożony z rzeczy wiodących drugie lub kolejne życie...

Nawet bez worka się obeszło, kilka szybkich obliczeń aerodynamicznych, źdźbło termiki i lussseirosss...działamy

Dym mknie swobodnie podlizując batony....

 

post-52358-0-72432000-1528461196_thumb.jpg   post-52358-0-88031000-1528461630_thumb.jpg

 

One, batony, zasadzone w kabinie...

Kabina zbyt wielką się okazała z pomocą przybieżyły 4 spinacze biurowe typu szczena... w narożnikach...

 

post-52358-0-19831300-1528461712_thumb.jpg

 

I tu zaczyna się odmienność... wędzarynka oderwała się od zieziemi :laugh:

Zerwała się z łańcucha... kanałowego.... bezpośredniego...murowano blaszanego...nie musi się szamotać....izolować...deszczyć :laugh:

Se wisi.... i ma w odbycie...

Maciczniki wizytujące mruczeli ukontentowani pomysłem, uwiedzeni odmiennością, zniewoleni bezkresnością możliwości....

 

post-52358-0-77413600-1528461806_thumb.jpg   post-52358-0-18673200-1528462096_thumb.jpg

 

Anturaż habitatu.... wada jedna tylko.... bezalko..... :devil:

Choć się bujała Lusia nienachalnie :thumbsup:

 

post-52358-0-41621700-1528462319_thumb.jpg

 

Kilka godzin siedzenia na zydelku z bananem na łobuzerskim ryle...

i oto...są...gotowe, zajebiarskie, wrzeszczące .... sparz nas... :laugh:

 

post-52358-0-16113600-1528462545_thumb.jpg   post-52358-0-93894600-1528462692_thumb.jpg

 

Duma Macicy, Sukces Masturbatorium... nikczemnym nakładem zdobyty....

 

post-52358-0-38055900-1528462994_thumb.jpg

 

We łbie wij ziezielonych scenariuszy... z Lusią w roli pierwszoplanowej

Pytacie SiB pewnie..... PO CO kypba???

....bo kypba Możemy... sens  zbyteczny, oddalony :laugh:

Pod neonem regułka się domknęło jednak :

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony pierwsza prędkość kosmiczna osiągnięta????. Wędzarnia Lusia uniosła się w atmosfere okołoziemską. Wyroby aby zostać w kategoriach kosmicznych jak zwykle galaktyczne???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

We łbie wij ziezielonych scenariuszy
I tu jest WSZYSTKO :yes:  :w00t:  Fantazja jak przystało na szwagra  :thumbsup:  :clap:  Ucałowania dla Siostry :hug: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.