tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 A ja mam pytanie, czy ktos z was robi ogórki kiszone w plastikowych beczkach? np. takich http://allegro.pl/item1177546626_beczka_60l_beka_beczki_pojemnik_hit_cena_19_zl.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Nie mam potrzeby takich ilości robić, ale nie widzę przeciwwskazań - przecież tak robią przetwórnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Tak wiem że przetwórnie kiszą w takich beczkach, tylko jak to się ma do kiszenia w piwnicy bloku gdzie temp. jest ciut wyższa? Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 To jest dobry patnet z tym baniakiem słyszałem już o tym sporo, ale po rozcięciu takiej bańki trzeba szybciej spożytkować te pare kilo ogórków. A do beczki można wyskoczyć zawsze z czerpakiem (jak sie ma kaca) :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Przełożysz wtedy w parę słoików albo zrobisz "megaogórkową" :grin: :tongue: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Z braku słoików i nadmiaru ogórków - wpadłem na pomysł kiszenia ogórków w worku do kiszenia kapusty. Worek może być włożony do starej beczki, albo dużego kosza. Jedyna wada to cena worka 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Czy chodzi tu o ogorki kozackie?? Olek tak to jest ten sam przepis . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Poprostu nie chce mi się robić w słoikach więc wpadłęm na pomysł z beczką... :grin: U nas w domu w takich bekach kisiło się kapustę.Na ogórki można kupić 30L.Znajomy kisi tak ogórki.Trzyma je w "sklepie" - ogórasy rewelacja, twarde, chrupkie, po prostu sam smak.Jadłem takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: http://allegro.pl/item1164879150_beczki_30l.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jadłęm takie na 3 zlocie , chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup: Tylko skąd ja wezmę studnię? :grin: :tongue: U nas pod narwią dokładnie to chyba jest miejscowość kruszewo, ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 ogorki trzymają w beczkach w rzece przynajmniej było tak kiedyś. http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=6&ved=0CDIQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Findex.php%3F%2Fpol%2FJakosc-zywnosci%2FProdukty-regionalne-i-tradycyjne%2FLista-produktow-tradycyjnych%2Fwoj.-zachodniopomorskie%2FJeziorowy-ogorek-kiszony&ei=Ye9eTMS5DaGHOO_7yZYP&usg=AFQjCNHlnwal0HdTwB30XZves-zZa9UlPQ&sig2=_vOO82EJK2VRyiPOa9AouA Ważna jest również stała temperatura przechowywania produktu pod wodą (w naturalnym zbiorniku), czyli 3-4ºC, co daje niepowtarzalny smak i aromat produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Jednak chyba nic się nie zmieniło. http://www.minrol.gov.pl/index.php/pol/content/download/10958/47301/file/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-podlaskie/Ogorki-Kwaszone-Narwianskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 chyba robione przez Abratka w bańce 5L i trzymane w studni :thumbsup:w bańce tak ale w studni nie :lol: kiszenie ogórków w bańce ma tę zaletę że są szczelnie zamknięte i w pewnym momencie wzrost ciśnienia powoduje zatrzymanie kiszenia, dlatego są długo dobre, po rozcięciu bańki przekładam do słoików i do lodówki w mojej piwnicy nie jest aż tak bardzo zimno a ogórasy są bardzo dobre Oczywiście jak zawsze ważnym czynnikiem jest sam surowiec.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnej . :smile:W ubiegłym roku kisiłam ogórki w bańce 5 l na próbę i muszę przyznać że są bardzo smaczne.Nawet zapomniałam o nich i stały w piwnicy chyba rok. PO otwarciu również stały w kuchni dość długo i zapewniam że nic się z nimi nie działo. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Niektórzy kiszą w baniakach 5 l po wodzie mineralnejTeż tak robiliśmy. W bankach po wodzie są zawsze bardziej twarde :grin: Robiony był eksperyment przez znajomego. Te same ogórki, ta sama zalewa, bańka 5l i słoik szklany. I w słoiku są bardziej miękkie. Dlaczego :question: Pytałem kolegę technologa z Hopa i powiedział mi, że wody się nie konserwuje, ale opakowania są odpowiednio przygotowane do zalania :devil: Dlatego woda może stać w słońcu dość długo. Czyli ogórki są twardsze w butelkach typu PET bo są konserwowane. A przy okazji ile ciekawych rzeczy dowiedziałem się na temat produkcji płynów do picia :shock: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Nie bądź taki samolub i podziel się tą wiadomością Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"! Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Wiem, że woda o smaku jabłkowym nie ma wiele wspólnego z jabłkami, ale poznałbym chętnie jak "nie wiele"!Zjedzenie opakowania po tym płynie bardziej Ci nie zaszkodzi niż wypicie jej zawartości. Dlaczego w baniaczku ogórki są konserwowane a w słoiku nie jak wkład jest ten sam?Różnica w opakowaniu! Opakowania są przygotowane do długotrwałego przechowywania produktów. Powiem, że szczegółów nie chciał podawać, ale powiedział "jeśli już coś chcesz wypić to kup w kartoniku, to będzie lepszy wybór". Chemia i jeszcze raz chemia z dodatkiem wody. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut. W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 W jakiej temp. się pasteryzuje?? Czy po prostu gotować 10 min. na małym ogniu?? :smile: chyba 100 :wink: Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 chyba 100 :wink: Ciepły słoik wstawiam do ciepłej wody, doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania liczę 10 min :grin:Dzięki :smile: Mam 3 kg ogórków i pozostałe składniki więc komplet jest. Jutro rano po pracy małe leżakowanie i do roboty. Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Tylko nie wiem czy na podaną przez Ciebie ilość zalewy to mi wystarczy czy może za dużo ogórasów?? :smile:Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy... Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczne Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Trudno powiedzieć, bo to zależy mn.: od wielkości słoików i tego jak bardzo upychamy... Według moich oględnych obliczeń wychodzi ok. 10 słoików 0,6 l A ile to ogórków?? Jak zrywam z grządki, to nie ważę :wink: , no chyba, że testuję nowy przepis gdzie to jest konieczneDzięki :smile: :smile: Właśnie rozmawiałem z kumplem i rano mi dostarczy 10 słoików 0.5L po takim "kolejowym jedzeniu". Powinno wystarczyć na 3 kg ogórków :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Olek.P napisał/a: Czy chodzi tu o ogorki kozackie?? Olek tak to jest ten sam przepis . Tak tez myslalem. Ja robje je w trzech wariacjach a co jedna to lepiej smakuje. :thumbsup: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ogórki beny :smile: :clap: Pierwsze moje jakie zrobiłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Fajnie "opisałeś" Produkt Polski - Gwarancja Jakości . Musi się udać . :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/793-og%C3%B3rasy/page/4/#findComment-119760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.