Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#161 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7172 postów

Napisano 11 lip 2011 - 18:13

"Ogórki beny" kolejna porcja.
Info dla tych co może będą robić :grin:
Ilość zalewy podany przez benę (ja daję cukru 2.5 nie 3 szklanki) wystarcza na 3.1-3.3 kg ogórków+przyprawy robione w słoikach 0.9L, tych słoików wychodzi 8, ogórki w słojach układane dość ściśle, ale z wyczuciem. Część kroiłem w połówki, a część(mniejsze) w całości :cool:

Dołączona grafika Dołączona grafika

#162 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7172 postów

Napisano 12 lip 2011 - 19:40

Zapasów ciąg dalszy :D
Dołączona grafika

"Ogóreczki w sosie musztardowym" przepis od naszej Halusi :grin:

Dołączona grafika Dołączona grafika

#163 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7172 postów

Napisano 13 lip 2011 - 07:05

Przepis starszy poprosze... :thumbsup:


Haluś tego linka zapodała i pisała, że są oki w smaku http://www.smaczny.p...ie_musztardowym :cool:

#164 lux

lux

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćZabrzeg

Napisano 13 lip 2011 - 09:16

U mnie także sezon ogórkowy w pełni, już kilkanaście słoi na półce stoi. Jak zwykle rządzi klasyka korniszony i kiszone, ale jak co roku robię różne wariacje. W zeszłym roku hitem okazały się, poruszane tu już przez kilka osób, ogórki w zalewie octowej z przyprawą curry. W smaku rewelacja, ogórki cięte na grube plasterki, do standardowej receptury dodaję nieco więcej cukru i sporo curry. Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne.

#165 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7172 postów

Napisano 13 lip 2011 - 13:30

Jeszcze jedne "Ogórki beny" doprawione nieźle pieprzem cayenne.
Na ten rok koniec dreptania z ogórkami, przerobiłem jakieś :rolleyes: 16-16.4 kg, ale jak znam Zbója i jego pociąg do wyrobów to kto wie... :cool:
Nie liczę małosolnych mojej mamy :grin:

Dołączona grafika

#166 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 13 lip 2011 - 14:24

Na ten rok koniec dreptania z ogórkami,

No widzisz Ty już kończysz, a bena jeszcze nawet słoiczka nie zrobiła.
Ciężka zima bez ogórka będzie :grin:
Co się porobiło :rolleyes:

#167 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 13 lip 2011 - 18:18

Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne.


Prosiłabym o wrzucenie przepisu..jeśli można :cool: :grin:

#168 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 13 lip 2011 - 19:26

Do tego ogórki z bazylią, oregano, tymiankiem i inne.

U mnie wczoraj rozpoczęty sezon ogórkowy. Na piedestale ja zwykle ogórki w zalewie octowej z curry. Dodatkowo na próbę zrobiłem po parę słoiczków w zalewie octowej jedne z chilli drugie z przyprawa do grilla. (w internecie natrafiłem na podobny przepis).

A dzisiaj trochę większy "ogórek" :grin: cukinia żółta. Miał być dżem a z jednej wyszły pyszne placki ala`ziemniaczane a druga w ocet z różnymi dodatkami smakowymi.

#169 lux

lux

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćZabrzeg

Napisano 15 lip 2011 - 08:37

Przepis to chyba zbyt wiele powiedziane :wink: Po prostu standardowa zalewa octowa, a do słoi z ogórasami dodawałem odpowiednio różne przyprawy, gałązki tymianku, liście bazylii, itp. Najbardziej smakowały mi z tymiankiem.

Podobnie robiłem z cukinią, patisonami i papryką, zrobiłem też kilka słoiczków dodając takie maleńkie czerwone ostre papryczki.

#170 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 21 lip 2011 - 08:48

Dostalem w niedziele niespodzianke :cool: a ze niebylem wogole przygotowany na taka ilosc 20kg :rolleyes: to musialem objechac wszystkich znajomych za sloikami :???:
No ale juz mozna sie powoli delektowac :thumbsup:
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
:thumbsup:
Jak zawsze konce obcinane a ogorki zalewane wrzatkiem plus jedna łyzka soli na 0,5 l wody .
Pozdrawiam

#171 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 lip 2011 - 13:15

Już pomału na zimę :smile:


Dołączona grafika

#172 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 28 lip 2011 - 13:46

Już pomału na zimę

andrzeju, w takich butlach po wodzie ? i jak je później wyciagasz? rozumiem ze to jednorazowe opakowania... Zakręcasz szczelnie ?
a zelewa to taka jak na małosolne? Gorącą wodą zalewać? 1 łyzka soli na litr wody ?

#173 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 lip 2011 - 14:26

andrzeju, w takich butlach po wodzie ? i jak je później wyciagasz? rozumiem ze to jednorazowe opakowania...



Jak już butlę rozpakuję to przekładam do słoików i do lodówki , albo w zimne miejsce . Łyżka soli na litr wody i zalewam zimną wodą . Dwa trzy dni w temperaturze pokojowej aż nie wystartują , potem zakręcam na maksa i do piwniczki . W ubiegłym roku kisiłem pierwszy raz - były super :smile:

Widać że już wystartowały , jutro pójdą do piwniczki .

Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#174 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 lip 2018 - 21:59

Ja w ubiegłym roku kisiłam ogórki w workach i zgrzewałam zgrzewarką .

Korniszonki w słoikach.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych