arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Lutego 2018 Są receptury w których czosnku daje się nawet do 20 g/kg Rozumiem że masz na myśli receptury branżowe.To podaj kilka przykładów takich receptur."Receptury" domowe a raczej przepisy własne to pełen spontam i inna bajka a i czosnek w tym przypadku może mieć różną moc i każdy dodaje co chce i ile chce, ale nie można się na to powoływać bo to wyrób zrobiony pod smak niewielu konsumentów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Lutego 2018 wysokie stężenie czosnku będzie odczuwalne przez otoczenieW takim przypadku pomocne jest równoczesne jedzenie natki pietruszki, żucie nasion kminku, kopru, anyżu czy spożywanie suplementów bogatych w chlorofil Spożywanie czosnku ma działanie prozdrowotne, sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu, obniża ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego i.t.d. Ostrożnie powinny podejść do niego osoby przyjmujące niektóre leki. Przyśpiesza też krzepnięcie krwi, więc może powodować zakrzepy. Więcej jednak przemawia na korzyść jego spożywania Sam dodaję do wyrobów znacznie większe ilości czosnku, niż podają receptury. Ciekawostką jest przepis, który już od 10 lat widnieje na stronie głównej https://wedlinydomowe.pl/nasza-fotogaleria/nasze-dokonania-na-zdjeciach/1543-kabanosy-i-kielbasa-czosnkowa-andrzeja-m-ce Moim zdaniem nie ma co się ograniczać do jednego zbioru receptur, gdyż przez to życie staje się nudne i można zostać zgorzkniałym człowiekiem Należy mieć szersze spojrzenie na otaczający nas świat i poznawać nowe smaki, jak choćby morawskie domácí klobásy, do których czosnku dodawane jest nawet więcej niż przytoczone 20 g/kg Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Lutego 2018 Wszystko można zrozumieć, ale ... ... jedna główka (np. Harnaś - ok. 80 g) na 1 kg mięsa . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Jak się przekroczy "dopuszczalny limit" smakowy z jakąś przyprawą to już potem nie ma znaczenia ile jej się jeszcze doda , bo i tak jest "roztwór nasycony" i dodanie kolejnego grama już nic za bardzo w smaku nie zmieni Edytowane 19 Lutego 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Lutego 2018 A teraz poczekamy na odważnego, chętnego do rozpoczęcia "pouczającej" i "koleżeńskiej" dyskusji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Lutego 2018 A teraz poczekamy na odważnego, chętnego do rozpoczęcia "pouczającej" i "koleżeńskiej" dyskusji.Już rozpoczełem..a teraz co zaczynać ? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Lutego 2018 Naprawdę chcesz się przekonać? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Lutego 2018 Wszyscy mi wypomnieli że za dużo... teraz dałem mniej ale porządnego.... Nigdy nie przyszło do głowy mi ważyć zawsze dawałem na smak i przeliczałem na główki.Dałem 1,5 główki "porządnego" na 4 kg i w niedzielę (niestety odchudzam się) zdegustuję i opowiem...Co do norm...nie wiem kto ich przestrzega ale mi kiełbasa za sklepu nie smakuje..po prostu a próbuję w różnych miejscach różnych wyrobów od wielu lat... Dla tego zapisałem się na forum żeby coś się dowiedzieć i nauczyć sobie robić samemu !Teraz chciałbym się nauczyć robić kiełbasę surową typu Polska,Kozacka,Pieprzowa... może Ktoś wie gdzie znajdę dobry przepis dotyczący wyrobu i wędzenia ?pozdro Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Lutego 2018 Tutaj znajdziesz wszystkie przepisy. Jednak najpierw, zanim weźmiesz się za surowe i inne dojrzewające, zrób kilka zwykłych, wędzonych i parzonych, abyś złapał ten rytm. Co do przypraw - rzecz indywidualna dla każdego zadymiacza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) nauczyć robić kiełbasęZacznij od klasyfikacji jak to opanujesz (lepiej lub gorzej , lepiej lepiej ) + takie ogólne zasady co to klej z czego pozyskujemy , jakie sitka, jak mieszamy , osadzanie, temperatury to później z górki Edytowane 22 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 22 Lutego 2018 Dzięki,robię parę kilo co dwa tygodnie (eksperymentuję i za każdym razem coś zmieniam) i według opinii degustatorów doszedłem na szczyt ... teraz chciałbym podnieś poprzeczkę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 22 Lutego 2018 i według opinii degustatorów doszedłem na szczyt Ale my nie piszemy o pagórkach w Bieszczadach, tylko Himalajach. Przywieź te wyroby na jakiś zlot, to zobaczysz jak wysoko się wdrapałeś. :D Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 22 Lutego 2018 doszedłem na szczyt To może pochwalisz się zdjęciami swoich mistrzowskich wyrobów w odpowiednim temacie? Chyba, że już gdzieś tu są, to proszę o link Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Lutego 2018 Pamiętaj, że na tym forum większość to prawdziwi mistrzowie masarstwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Lutego 2018 No zawsze tak dołujecie nowych ?Ja tylko chcę zrobić dobrą kiełbasę.... I Ją Zjejść a potem umrzeć !! :-) Nie podskakuję MISTRZOM ale zasięgam nauki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Lutego 2018 Coś mi tu nie gra O jakim dołowaniu piszesz? Napisałeś, że doszedłeś na szczyt, więc chciałbym te Twoje wyroby móc popodziwiać. Sam cały czas się uczę, podpatrując wykony innych i wykorzystując ich doświadczenie. Od siebie też staram się coś przekazać innym. Tak działa to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Lutego 2018 Nie podskakuję MISTRZOM ale zasięgam nauki :-) Trochę dziwny sposób nauki. Radzę szczerze - więcej pytaj i czytaj. Jest tutaj na tym Forum bardzo dużo fachowców, którzy chętnie przekazują swoją wiedzę. Udowadnianie, że ma się rację, nie posiadając dogłębnej wiedzy i stosownej praktyki, nie jest chyba dobrym sposobem nauki. Chwała Tobie, że eksperymentujesz i wyciągasz wnioski. Dobrym sposobem jest nauka na swoich błędach ale bardzo dobrym sposobem jest nauka na czyichś błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Lutego 2018 zwyczajnie smakuje innym i proszą żebym im zrobił...Ale niestety to takie hobby i robię tylko dla chorej satysfakcji...Taki mam charakter,tylko dla satysfakcji.... Jak bym zaprezentował swoje wyroby MISTRZOM to znależli by pełno błędów itp a ja się cieszę jak ładnie pachnie i smakuje...Bawię się w wędliniarstwo dopiero od roku i nie dziwcie mi się że zasięgam porad.. Nie będę się chwalił bo nie po to tu jestem ... TYLKO SATYSFAKCJA :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Lutego 2018 znależli by pełno błędów Każdy z nas je w mniejszym lub większym stopniu popełnia. A dzięki podzieleniu się zdjęciami wyrobów, mógłbyś uzyskać podpowiedzi, jak tych błędów w przyszłości uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Lutego 2018 Niezły jajcarz z Ciebie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Lutego 2018 Czy zdjęcia to wszystko ? A gdzie smak ? dopiero co rozpoczełem dyskusję o przyprawach. Tego na foto nie widać..W sklepach wszystkie wyroby są ładne i doświetlone...Ja miałem 116 kg,teraz się odchudzam ,od roku i wszystko co zrobię rozdaję po znajomych do degustacji.. Tylko Satysfakcja :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Lutego 2018 Jedno zdjęcie wyraża więcej niż tysiąc słów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Lutego 2018 zwyczajnie smakuje innym i proszą żebym im zrobił... Ale niestety to takie hobby i robię tylko dla chorej satysfakcji... Taki mam charakter,tylko dla satysfakcji.... Jak bym zaprezentował swoje wyroby MISTRZOM to znależli by pełno błędów itp a ja się cieszę jak ładnie pachnie i smakuje... Bawię się w wędliniarstwo dopiero od roku i nie dziwcie mi się że zasięgam porad.. Nie będę się chwalił bo nie po to tu jestem ... TYLKO SATYSFAKCJA :-) KAzdy z nas kiedys byl bardzo " mlody" w temacie( no w zyciu tez ,ale to inny temat ). Tutaj powoli stawialismy pirwsze kroki. Ja dalej zaliczam sie do mlodziezy wedliniarskiej. Nie mam takiej wiedzy jak wielu tutaj zagladajacych. Staram sie sluchac rad, czasem boli jak dostane po nosie, ale warto pokazac zdjecia. Koledzy i kolezanki od razu powiedza co powinienes zmienic, w jaki sposob . Sam sie bedziesz dziwowal jak dz.... ze to takie proste bylo, a radosci wiele kiedy ie dobrze zrobi.Powoli, ale do przodu, jak to jest napisane u Halusi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba-j25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Lutego 2018 Jutro wstawię :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Lutego 2018 Jutro wstawię :-) Nie bedziesz zalowal. A jesli sie zdecydujesz jeszcze pojechac na zlot. To wiecej sie dowiesz od ludzi. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7995-ilo%C5%9B%C4%87-przypraw/page/4/#findComment-589770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.