Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

lepiej rolada lazdijajska z golonki hipopotama ot wyrób godny światowej sławy!

Pozdrawiam serdecznie i kici kici też

Dzien dobry wszystkim Forumowiczom.

 

Odnosnie geparda - macie racje - to zwierze nie atakuje jak sie nie ucieka i jest to jedyny duzy kot, ktorego mozna calkowicie oswoic. Zwierzatko nie bylo na smyczy - corunia bardzo sie bala i pan pokazywal jak glaskac zwierzatko. Przezycie - niesamowite - naprawde.

 

Odnosnie mielonek - jeszcze dzisiaj spytam sie zony o przepis i na pewno zamieszcze.

Jest teraz z nami moja mama, ktora razem z tata wedzili miesko w czasach jak nic w sklepach nie bylo. Mama jest naprawde mile zaskoczona wygladem i smakiem - nie tylko mielonek ale rowniez wedlin i ryb. Pokazalem jej te strone - na ktorej wszystko sie zaczelo i mam w koncu pasje :) Prosila wszystkich serdecznie pozdrowic i powiedziec, ze robicie kawal naprawde wspanialej roboty.

 

Odnosnie wedzenia czegos tutejszego - teraz sie usmiejecie - kolega, ktory mieszka w Richard's Bay - 200 km ode mnie - zalatwia mi polowanie na gluscce. Po polowaniu miesko bedzie zbadane, posortowane, skora oprawiona i ... czas bedzie rozpalac dym :) na pewno zamieszcze fotki.

 

Zycze milego dnia i pozdrawiam wszystkich naprawde bardzo serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298030
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mistrz drugiego planu

ten biały kudłaty? :lol:

dopiero jak napisałeś ... to go zobaczyłem, przyczajony ... tylko czeka na chwilę nieuwagi żeby coś chapsnąć :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298034
Udostępnij na innych stronach

Ponizej podaje przepis mojej zony na mielonke - smakuje wysmienicie - zdjecie powyzej ( w sloiku ).

 

1kg lopatki zmielic na bardzo grubych oczkach, dodac sol peklowa ( 17 - 20 gram ), wymieszac I zostawic na 24 godziny w lodowce.

Nastepnego dnia dodac do miesa zmielony pieprz czarny ( ilosc na smak ), wszystko wymieszac I scisle popakowac do 2och pollitrowych sloikow ( najlepiej ukladac warstwami I po kazdej warstwie mocno ubijac, aby mielonka miala wlasciwa konsystencje do krojenia ). Na wierzch polozyc 2 - 3 listki laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lyzke smalcu I 1 - 2 lyzki przygotowanej wody. Zakrecic I gotowac weki pierwszego dnia przez 3 godziny, 2giego dnia przez dwie godziny I 3ciego dnia przez jedna godzine. Po kazdym gotowaniu sloiki nalezy ostuzic I wstawic do lodowki.

Smacznego :)

 

[ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 10:51 ]

Ciag dalszy :

Po otwarciu mielonka nadaje sie idealnie do krojenia. Nalezy jedynie wyjac lyzka przyprawy ktore ulozylismy na wierzchu I zeskrobac smalec.

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298249
Udostępnij na innych stronach

Po kazdym gotowaniu sloiki nalezy ostuzic I wstawic do lodowki

I tu pozwolę sobie nie pytany się wtrącić. Pomiędzy gotowaniami słoiki NIE wkładamy do lodówki. Inaczej potrójne gotowanie-pasteryzacja (fachowo - tyndalizacja) nie ma sensu. Poczytaj o pasteryzacji i tyndalizacji na Forum i stronie głównej. Na forum tak na prędko znalazłem np. tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=287639#287639 .

Pozdrawiam.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298257
Udostępnij na innych stronach

I tu pozwolę sobie nie pytany się wtrącić

I bardzo dobrze :) czujny jesteś :clap:

Z jadem kiełbasianym nie ma żartów.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298260
Udostępnij na innych stronach

NIE wkładamy do lodówki

Dziekuje za rade - wiec nie wkladamy do lodowki :)

 

Jak ja nie lubie poniedzialkow ... :(

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298700
Udostępnij na innych stronach

Jak ja nie lubie poniedzialkow ...

nie martw sie Adamie, juz niedlugo i bedzie wtorek :wink: i nawet sie nie obejrzysz a juz weekend zacznie sie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298713
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje kolegom za wyjasnienia odnośnie gepardów , zapamietam by nie uciekać przed nimi , przypomnienie o mielonce i jej pasteryzowaniu tez sie przyda ,

" Jumbo , a Ty uciekałeś przed gepardem ze masz krawacik , mnie za poprzednie safarii z kolegą svergie 2 zdjeli krawaciki bo juz ich nie widzę " Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298766
Udostępnij na innych stronach

mnie za poprzednie safarii z kolegą svergie 2 zdjeli krawaciki bo juz ich nie widzę " Pozdrawiam

Mnie też. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298786
Udostępnij na innych stronach

 

Dziwnie różowe to mięso przy szkle słoika a na wierzchu całkiem inne. Co to za mięso? A może to efekt tej niewłaściwej tyndalizacji? Ja tyndalizuję słoiki do 0,5l: 90-45-20minut, nie przewracam do góry dnem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298795
Udostępnij na innych stronach

Dziwnie różowe to mięso przy szkle słoika a na wierzchu całkiem inne. Co to za mięso? A może to efekt tej niewłaściwej tyndalizacji?

Pomiędzy powierzchnią mięsa a wieczkiem znajduje się powietrze a w nim tlen.

Tlen powoduje zmiany barwy barwnika mięśniowego-mioglobiny, w tym przypadku do oksynitrozylomiochromogenu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298859
Udostępnij na innych stronach

Taki urok słoikowych konserw.

Szara góra powstaje ale jest jadalna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298879
Udostępnij na innych stronach

Szara góra powstaje ale jest jadalna.

ta gora to smalec z przyprawami, ktory sciagamy przed jedzeniem.

Odnosnie

oksynitrozylomiochromogenu

to sie nie znam na tym :) jestem poczatkujacym amatorem.

Generalnie smak jest gwarantowany - naprawde przepyszna jest ta mielonka

 

Pojutrze moje pierwsze w zyciu wedzenie kielbaski. Bedzie to wedlug przepisu PEPE 60 na kielbasa chlopska. Juz nie moge sie doczekac.

 

Pozdrawiam serdecznie zyczac milego dnia :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298923
Udostępnij na innych stronach

Dzien dobry Wszystkim .

 

Musze sie Wam pochwalic - pierwszy raz w zyciu zrobilem w koncu kielbasa !!!!!!

 

Efekt - AFRYKA ZASKOCZONA. Na powaznie - jak przynioslem do biura kilka kawalkow na posmakowanie - skonczylo sie tym, ze mam zamowienie na ponad 30kg kielbasy :)

 

Przepis oczywiscie od Was na KIELBASE CHLOPSKA - troszeczke go tylko zmodyfikowalem, poniewaz karkowka tutaj nie jest zbyt tlusta, wiec dodalem rowniez miesko odciete od zeberek.

 

WYszlo wiec: 4kg karkowki, 3kg miesa od zeberek I 1,75kg boczku. Reszta przepisu z przyprawami dostosowana do wagi tego miesa z utrzymaniem proporcji.

 

R E W E L A C J A

 

Ponizej znajdziecie zdjecia.

Dzieki dobrej pogodzie w wedzarence mialem caly czas miedzy 40 a 50 stopni.

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:25 ]

 

powyzej wymielone miesko sitkiem fi8

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:27 ]

Powyzej - tak miesko wygladalo po kilkunastu godzinach w lodowce I po 10cio minutowym mieszaniu

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:28 ]

początek wedzena.

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:29 ]

jeszcze jedno zdjecie przed zadymianiem sasiadow :)

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:30 ]

Powyzej - po godzinie wedzenia - zaczyna wygladac obiecujaco :)

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:32 ]

W polowie wedzenia - wyglada ... mmmm... sami widzicie :)

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:33 ]

Nie moglem sie doczekac koncowki wedzenia I parzenia .... mniam

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:34 ]

W Domu zaczal roznosic sie zapach wedzonej kiebaski - nie do opisania - cos wspanialego

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:35 ]

Po 20sto minutowym parzeniu w temperaturze 75 stopni.

 

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:37 ]

Smakowala rewelacyjnie. Nawet w Polsce w zadnym sklepie takiej dobrej kielbaski sie nie kupi :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300039
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, pierwsza kiełbasa i chętni na 30 kilo :clap: Nie wiem czy jak tak dalej pójdzie to nie będziesz musiał zrezygnować z pracy :grin: Nie pogodzisz pracy zawodowej z wędzeniem.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300043
Udostępnij na innych stronach

Na koniec fotoleracji chcialbym Wam podziekowac za przepis I wsparcie.

Wszyscy tutaj sa zachwyceni smakiem tej kielbasy.

Dziekujemy

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300044
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, :grin: :shock: :thumbsup: :clap:

 

nie bój się tłuszczu - on jest nośnikiem smaku :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300060
Udostępnij na innych stronach

Adam nie miel wszystkiego na jednym sitku, bo z przekroju wyszła ci mortadela.

Zapewne smak jest dobry, ale zrobisz lepszą mieląc lepsze mięso na grubszym sitku.

Im lepsze mięso tym grubsze sitko.

Mięso I-nkę mielę na 13-16mm, II-kę na 10-tce, a pozostałe 6 mm.

Spróbuj a poczujesz różnicę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300145
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Adam nie miel wszystkiego na jednym sitku, bo z przekroju wyszła ci mortadela.

Miro, w przepisie na Kiełbasę chłopską, którą robił Adam, stoi napisane, że karkówkę i boczek przepuszczamy przez sitko 8 !!!

 

I co teraz ??? :question: :shock:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300254
Udostępnij na innych stronach

Dyziu "Cieciu drogi" a ja na ten przykład robiąc ten Szczepanowy rarytas, też podobnie jak Miro, stosuję nieco większe sitko. Do jedynki daję fi 10. i 8 mm. do dwójki a 4,5 lub 6mm. do ochłapków. Jest lepiej, tak jak pisze Miro, kiełbasa nie przypomina wtedy mortadeli. Przyprawy i reszta bz. PYCHOTA !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300265
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.