adamafryka Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 lepiej rolada lazdijajska z golonki hipopotama ot wyrób godny światowej sławy! Pozdrawiam serdecznie i kici kici też Dzien dobry wszystkim Forumowiczom. Odnosnie geparda - macie racje - to zwierze nie atakuje jak sie nie ucieka i jest to jedyny duzy kot, ktorego mozna calkowicie oswoic. Zwierzatko nie bylo na smyczy - corunia bardzo sie bala i pan pokazywal jak glaskac zwierzatko. Przezycie - niesamowite - naprawde. Odnosnie mielonek - jeszcze dzisiaj spytam sie zony o przepis i na pewno zamieszcze. Jest teraz z nami moja mama, ktora razem z tata wedzili miesko w czasach jak nic w sklepach nie bylo. Mama jest naprawde mile zaskoczona wygladem i smakiem - nie tylko mielonek ale rowniez wedlin i ryb. Pokazalem jej te strone - na ktorej wszystko sie zaczelo i mam w koncu pasje Prosila wszystkich serdecznie pozdrowic i powiedziec, ze robicie kawal naprawde wspanialej roboty. Odnosnie wedzenia czegos tutejszego - teraz sie usmiejecie - kolega, ktory mieszka w Richard's Bay - 200 km ode mnie - zalatwia mi polowanie na gluscce. Po polowaniu miesko bedzie zbadane, posortowane, skora oprawiona i ... czas bedzie rozpalac dym na pewno zamieszcze fotki. Zycze milego dnia i pozdrawiam wszystkich naprawde bardzo serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 mistrz drugiego planu ten biały kudłaty? :lol: dopiero jak napisałeś ... to go zobaczyłem, przyczajony ... tylko czeka na chwilę nieuwagi żeby coś chapsnąć :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Ponizej podaje przepis mojej zony na mielonke - smakuje wysmienicie - zdjecie powyzej ( w sloiku ). 1kg lopatki zmielic na bardzo grubych oczkach, dodac sol peklowa ( 17 - 20 gram ), wymieszac I zostawic na 24 godziny w lodowce.Nastepnego dnia dodac do miesa zmielony pieprz czarny ( ilosc na smak ), wszystko wymieszac I scisle popakowac do 2och pollitrowych sloikow ( najlepiej ukladac warstwami I po kazdej warstwie mocno ubijac, aby mielonka miala wlasciwa konsystencje do krojenia ). Na wierzch polozyc 2 - 3 listki laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lyzke smalcu I 1 - 2 lyzki przygotowanej wody. Zakrecic I gotowac weki pierwszego dnia przez 3 godziny, 2giego dnia przez dwie godziny I 3ciego dnia przez jedna godzine. Po kazdym gotowaniu sloiki nalezy ostuzic I wstawic do lodowki.Smacznego [ Dodano: Sob 31 Sie, 2013 10:51 ]Ciag dalszy :Po otwarciu mielonka nadaje sie idealnie do krojenia. Nalezy jedynie wyjac lyzka przyprawy ktore ulozylismy na wierzchu I zeskrobac smalec. Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Po kazdym gotowaniu sloiki nalezy ostuzic I wstawic do lodowki I tu pozwolę sobie nie pytany się wtrącić. Pomiędzy gotowaniami słoiki NIE wkładamy do lodówki. Inaczej potrójne gotowanie-pasteryzacja (fachowo - tyndalizacja) nie ma sensu. Poczytaj o pasteryzacji i tyndalizacji na Forum i stronie głównej. Na forum tak na prędko znalazłem np. tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=287639#287639 . Pozdrawiam. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 I tu pozwolę sobie nie pytany się wtrącić I bardzo dobrze czujny jesteś :clap: Z jadem kiełbasianym nie ma żartów. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Września 2013 NIE wkładamy do lodówki Dziekuje za rade - wiec nie wkladamy do lodowki Jak ja nie lubie poniedzialkow ... Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 2 Września 2013 Jak ja nie lubie poniedzialkow ... nie martw sie Adamie, juz niedlugo i bedzie wtorek :wink: i nawet sie nie obejrzysz a juz weekend zacznie sie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 2 Września 2013 Dziekuje kolegom za wyjasnienia odnośnie gepardów , zapamietam by nie uciekać przed nimi , przypomnienie o mielonce i jej pasteryzowaniu tez sie przyda ," Jumbo , a Ty uciekałeś przed gepardem ze masz krawacik , mnie za poprzednie safarii z kolegą svergie 2 zdjeli krawaciki bo juz ich nie widzę " Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 2 Września 2013 mnie za poprzednie safarii z kolegą svergie 2 zdjeli krawaciki bo juz ich nie widzę " Pozdrawiam Mnie też. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Września 2013 Dziwnie różowe to mięso przy szkle słoika a na wierzchu całkiem inne. Co to za mięso? A może to efekt tej niewłaściwej tyndalizacji? Ja tyndalizuję słoiki do 0,5l: 90-45-20minut, nie przewracam do góry dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Września 2013 Dziwnie różowe to mięso przy szkle słoika a na wierzchu całkiem inne. Co to za mięso? A może to efekt tej niewłaściwej tyndalizacji?Pomiędzy powierzchnią mięsa a wieczkiem znajduje się powietrze a w nim tlen. Tlen powoduje zmiany barwy barwnika mięśniowego-mioglobiny, w tym przypadku do oksynitrozylomiochromogenu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Września 2013 Jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Września 2013 zalać tłuszczem :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Września 2013 zalać tłuszczem :question: Najprościej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Września 2013 Taki urok słoikowych konserw.Szara góra powstaje ale jest jadalna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 3 Września 2013 Szara góra powstaje ale jest jadalna. ta gora to smalec z przyprawami, ktory sciagamy przed jedzeniem. Odnosnie oksynitrozylomiochromogenu to sie nie znam na tym jestem poczatkujacym amatorem. Generalnie smak jest gwarantowany - naprawde przepyszna jest ta mielonka Pojutrze moje pierwsze w zyciu wedzenie kielbaski. Bedzie to wedlug przepisu PEPE 60 na kielbasa chlopska. Juz nie moge sie doczekac. Pozdrawiam serdecznie zyczac milego dnia Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 3 Września 2013 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-298931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 9 Września 2013 Dzien dobry Wszystkim . Musze sie Wam pochwalic - pierwszy raz w zyciu zrobilem w koncu kielbasa !!!!!! Efekt - AFRYKA ZASKOCZONA. Na powaznie - jak przynioslem do biura kilka kawalkow na posmakowanie - skonczylo sie tym, ze mam zamowienie na ponad 30kg kielbasy Przepis oczywiscie od Was na KIELBASE CHLOPSKA - troszeczke go tylko zmodyfikowalem, poniewaz karkowka tutaj nie jest zbyt tlusta, wiec dodalem rowniez miesko odciete od zeberek. WYszlo wiec: 4kg karkowki, 3kg miesa od zeberek I 1,75kg boczku. Reszta przepisu z przyprawami dostosowana do wagi tego miesa z utrzymaniem proporcji. R E W E L A C J A Ponizej znajdziecie zdjecia.Dzieki dobrej pogodzie w wedzarence mialem caly czas miedzy 40 a 50 stopni. [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:25 ] powyzej wymielone miesko sitkiem fi8 [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:27 ]Powyzej - tak miesko wygladalo po kilkunastu godzinach w lodowce I po 10cio minutowym mieszaniu [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:28 ]początek wedzena. [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:29 ]jeszcze jedno zdjecie przed zadymianiem sasiadow [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:30 ]Powyzej - po godzinie wedzenia - zaczyna wygladac obiecujaco [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:32 ]W polowie wedzenia - wyglada ... mmmm... sami widzicie [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:33 ]Nie moglem sie doczekac koncowki wedzenia I parzenia .... mniam [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:34 ]W Domu zaczal roznosic sie zapach wedzonej kiebaski - nie do opisania - cos wspanialego [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:35 ]Po 20sto minutowym parzeniu w temperaturze 75 stopni. [ Dodano: Pon 09 Wrz, 2013 11:37 ]Smakowala rewelacyjnie. Nawet w Polsce w zadnym sklepie takiej dobrej kielbaski sie nie kupi Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 9 Września 2013 adamafryka, pierwsza kiełbasa i chętni na 30 kilo :clap: Nie wiem czy jak tak dalej pójdzie to nie będziesz musiał zrezygnować z pracy :grin: Nie pogodzisz pracy zawodowej z wędzeniem. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Września 2013 Na koniec fotoleracji chcialbym Wam podziekowac za przepis I wsparcie. Wszyscy tutaj sa zachwyceni smakiem tej kielbasy. Dziekujemy Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 9 Września 2013 adamafryka, :grin: :shock: :thumbsup: :clap: nie bój się tłuszczu - on jest nośnikiem smaku :thumbsup: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 9 Września 2013 adamafryka, :clap: :clap: :clap: jak na pierwszy raz gratulacje ,Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 9 Września 2013 Adam nie miel wszystkiego na jednym sitku, bo z przekroju wyszła ci mortadela.Zapewne smak jest dobry, ale zrobisz lepszą mieląc lepsze mięso na grubszym sitku.Im lepsze mięso tym grubsze sitko.Mięso I-nkę mielę na 13-16mm, II-kę na 10-tce, a pozostałe 6 mm.Spróbuj a poczujesz różnicę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Września 2013 Witam Adam nie miel wszystkiego na jednym sitku, bo z przekroju wyszła ci mortadela. Miro, w przepisie na Kiełbasę chłopską, którą robił Adam, stoi napisane, że karkówkę i boczek przepuszczamy przez sitko 8 !!! I co teraz ??? :question: :shock: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Września 2013 Dyziu "Cieciu drogi" a ja na ten przykład robiąc ten Szczepanowy rarytas, też podobnie jak Miro, stosuję nieco większe sitko. Do jedynki daję fi 10. i 8 mm. do dwójki a 4,5 lub 6mm. do ochłapków. Jest lepiej, tak jak pisze Miro, kiełbasa nie przypomina wtedy mortadeli. Przyprawy i reszta bz. PYCHOTA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/5/#findComment-300265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.