Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sivon jakoś kaszanka mnie przerażała- nigdy nie zdecydowałem się poczynić :(

Pracy zdawało mi się sporo a wyrób krótkotrerminowy.

Fajny pomysł  z tą słoikową kaszanką- wcześniej nie widziałem takiej (?).

Gratuluję :)

Dziękuję za inspirkę :)

Sivon ile takich słoików wyszło z tej ilości?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-327138
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Animus, na tą ilość zeszło mi niecałe 10m kupiłem u Mira Osłonka kolagenowa marszczona brąz kaliber 19mm.

 

Ziezielony, kaszanka jest bardzo prosta w wykonaniu, nie ma co się obawiać tylko robić, jak zrobisz sam możesz doprawiać pod swój smak. Słoików nie liczyłem :facepalm:  ale wyszło coś koło 20. Wygoda jest, masz ochotę otwierasz słoiczek i jak pisał Andrzejk porcja na dwa kęsy do buźki  :laugh: 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-327145
Udostępnij na innych stronach

Zachęcony

Aktywnie,

Jestem

Emocjonalnie

Buzującym

I

Ścięśliwym :)

Człekiem

I.....

Eeeee....trzeba będzie przyKaszanić :)

------

Dzięki Sivon...

Sło(n)ików mi wystarczy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-327148
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W ubiegłą sobotę organizowałem swoje przyjęcie imieninowe, rodzinka spora, wszyscy goście się zjawili w ilości 27 osób:)

Trzeba było coś na ząb przygotować. Oczywiście był bigos, biała kiełbasa, szynki wędzone, boczki, polędwica, balerony...

 

Zrobiłem też tort kanapkowy z przepisu Electry, zrobiłem dwie pasty jedną z tuńczyka a drugą jajeczną. Nigdy nie miałem w sobie nic z artysty, żadnych uzdolnień plastycznych więc dekoracja wyszła jak wyszła i proszę się nie śmiać :facepalm:

 

Torcik:

post-45290-0-30754500-1390561715_thumb.jpg

 

Była też łopatka podwędzana, pieczona:

 

post-45290-0-55967900-1390561757_thumb.jpg

 

Oraz indyk, najpierw wędzony potem pieczony, nadziewany farszem z kaszy jęczmiennej ze skwarkami z wędzonej słoninki, z cebulką i grzybami leśnymi:

 

post-45290-0-53584000-1390561844_thumb.jpg

 

Przepraszam za jakość zdjęć ale ledwo udało się je zrobić.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-328998
Udostępnij na innych stronach

Ty nie pisz o jakości zdjęć, tylko napisz jak to smakowało, bo wszystko wygląda zarąbiście. :D Aż ślinka leci.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329004
Udostępnij na innych stronach

Mirku powiem tak, liczyłem, że zostanie i będę sobie dojadał przez parę dni:). Niestety w niedzielę oskubałem tylko resztki z kości:) Smakowało wszystkim i to mnie najbardziej cieszy, bo kolejka po dokładki była długaaaaaa.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329008
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było coś na ząb przygotować

Dobrze wygląda i ładnie podane:thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329011
Udostępnij na innych stronach

no torcik niczego sobie  :clap:

ja jestem pod wrazeniem tego indyka  ! wyglada bardzo smakowicie  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329029
Udostępnij na innych stronach

Sivon super! Smakowicie to wygląda wszystko hehehe Torcik bardzo kolorowy i fajnie udekorowany :) 

ale ta łopatka mmmmm... co było Twoim 'oczkiem w głowie'?? ona czy indyk? :D hehe 

ja bym się wziął za łopatkę jak Fred.. Flinston  :laugh:  :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329063
Udostępnij na innych stronach

Indyk był ostatni podany, co godzinę coś na ciepło było:) Po ilości przeczytanej literatury wszystko się gościom dokładnie strawiło:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po ilości przeczytanej literatury wszystko się gościom dokładnie strawiło:)

 

 

 I o to chodzi SIVON .    Wyroby super .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329076
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za jakość zdjęć ale ledwo udało się je zrobić.

 

Jak dla mnie zdjęcia super :thumbsup: pewnie, kiedy je robiłeś to już kolejka się za Tobą ustawiła.... po te jak widać na załączonych fotkach super przygotowane potrawy.

Tort kanapkowy..... no cóż  :cool: ... powiem tylko tyle, że możesz być dumny ze swojej inwencji twórczej, bo nie każdy facet takową posiada  :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-329084
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mój pierwszy Dzik.

 

Dzik pozyskany od znajomego myśliwego, zostały wycięte trzy próbki mięsa dla weterynarza celem badania czy dzik nie ma pasożytów. Lekarz kazał dostarczyć próbki z biegów, z okolic przepony oraz z policzka. Badanie wykonane, wszystko gra więc zabieramy się za bielenie. Skórowanie robiłem na podwieszonym dziku.

 

post-45290-0-06258300-1391507835_thumb.jpg

 

Po ciężkiej pracy, ja umęczony a dzik zmasakrowany. Nie było łatwo, ale jeszcze kilka dzików i dojdę do wprawy.

 

post-45290-0-47593600-1391507962_thumb.jpg

 

Po oskórowaniu, dzika podzieliłem. Dwie tylne nogi zamroziłem, będą wędzone w całości. Łopatki i mięsa drobne z rozbioru poszły do wyrobów.

 

Zrobiłem kiełbasę kruchą z dzikiem. W składzie 60% mięso z dzika, dodatkowo dokupiłem łopatkę Wp, boczek Wp oraz Karkówkę. Tak bardzo chciałem żeby była krucha, że przedobrzyłem. Jest miękka i ma sporo galaretki:)

 

post-45290-0-32558300-1391508388_thumb.jpg

 

Oraz kiełbasę na dziko - 100% mięso z dzika. 

 

post-45290-0-04360600-1391508485_thumb.jpg

 

post-45290-0-77545900-1391508509_thumb.jpg

 

Kości obgotowałem, obrałem z mięsa. Dokupiłem wątrobę wp i zrobiłem coś na kształt wątrobianki z mięsem dzika. Podwędzana, parzona. 

 

post-45290-0-54634300-1391508614_thumb.jpg

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-331655
Udostępnij na innych stronach

Świetne, zwłaszcza ta wątrobianka mnie zaciekawiła. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-331659
Udostępnij na innych stronach

Wątrobiana w smaku super, z przypraw jedynie majeranek, pieprz czarny i sól. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-331670
Udostępnij na innych stronach

Sivon i miałeś być na szkoleniu, a widzę że i bez niego świetnie sobie dajesz radę ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-331673
Udostępnij na innych stronach

Sivon wielkie  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup:

dałeś radę ujarzmić bestię hehe na dodatek te kiełbasy wyglądają ŚWIETNIE!!! 

co powiesz o tej 100% z dzika? następnym razem też ją zrobisz, czy jednak dodatek wp spróbujesz? 

 

 

Kości obgotowałem, obrałem z mięsa. Dokupiłem wątrobę wp i zrobiłem coś na kształt wątrobianki z mięsem dzika. Podwędzana, parzona. 

:cry: żal kilka liter ściska, że nie spróbuję hehe wygląda smakowicie.. Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-331834
Udostępnij na innych stronach

Robercie, ta 100% z dzika mi bardzo smakuje, rodzince mniej:) Ale za to zajadają się tą kruchą kiełbaską z dodatkiem dzika, może nie wygląda najlepiej. Wyszła z galaretką i miękka, urywasz kawał bierzesz bułeczkę i nic więcej nie trzeba:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-332120
Udostępnij na innych stronach

Dyżurny chleb na zakwasie, tym razem z dodatkiem dużej ilości siemienia lnianego i słonecznika, posypka z ziaren sezamu i słonecznika.

 

post-45290-0-93647100-1392196448_thumb.jpg

 

post-45290-0-19593600-1392196473_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-333154
Udostępnij na innych stronach

chleb na zakwasie

Ładnie wyrośnięty :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-333170
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam foremki z ciastem do piekarnika nastawionego na 30 stopni, wyrastanie trwa krócej. Zwykle po 5-6h jest już OK.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-333171
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zrobiłem wczoraj kiełbasę drobiową wg przepisu Sivona. Krótko - rewelacja. Dziekuje ci Sivon za ten przepis. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-333322
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sobotnie wędzenie. Kiełbasa parówkowa lekko podwędzana.

 

post-45290-0-99065300-1393321752_thumb.jpg

 

Nie mogło zabraknąć drobiowej, tym razem filet z piersi szarpałem szarpakiem:) a mięso z udek zmieliłem na sitku 2mm.

 

post-45290-0-32736300-1393321857_thumb.jpg

 

post-45290-0-90419000-1393321878_thumb.jpg

 

Była i makrela, zmarszczona ale smakowita.

 

post-45290-0-58844700-1393321941_thumb.jpg

 

Ścinkowa zrobiona ale musi dojrzeć :)

 

post-45290-0-91250500-1393322025_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/7/#findComment-336353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.