Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i suuper....

Właśnie smak jest tą iskierką co napędza.........nie pozwala się poddawać, tylko dalej wytrwale dążyć do celu.

Polędwiczka I-liga- smak zapewne extraklasa :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-649528
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lodóweczka pełna, już prawie wszystko uwędzone. 

 

post-45290-0-81563700-1576527975_thumb.jpg

 

post-45290-0-95176600-1576527996_thumb.jpg

 

post-45290-0-32527300-1576528018_thumb.jpg

 

Boczek parzony też jest :)

post-45290-0-04939700-1576528056_thumb.jpg

 

A na wieczór paszteciki z przepisu Małgoś, jedynie farsz nieco inny.

post-45290-0-21578500-1576528136_thumb.jpg

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650019
Udostępnij na innych stronach

@SIVON,

Wspaniałe wyroby, wielkie brawa  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650032
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wyglądają :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650043
Udostępnij na innych stronach

Lodóweczka pełna, już prawie wszystko uwędzone. 

 

attachicon.giflodowa.jpg

 

attachicon.gifboczek01.jpg

 

attachicon.gifpoledwica02.jpg

 

Boczek parzony też jest :)

attachicon.gifboczek parzony.jpg

 

A na wieczór paszteciki z przepisu Małgoś, jedynie farsz nieco inny.

attachicon.gifpaszteciki.jpg

Gdzie znajde przepis?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650052
Udostępnij na innych stronach

No teraz nikt nie powie, że nie możesz swiąt zaczynać. :thumbsup:  Pięknie i smakowicie wyglądają Twoje wyroby :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650061
Udostępnij na innych stronach

Gdzie znajde przepis?

 

Chyba chodzi Ci o przepis na paszeciki? W temacie Małgoś, ciasto robiłem tak samo, jedynie farsz zmieniony, robiłem z tego co miałem 300g gotowanej wołowiny z rosołu, 300g smażonej wątróbki drobiowej, grzyby, cebula i przyprawy, mielone wszystko, wyrobione z dodatkiem masła. 

Przepis w temacie Małgoś

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9372-s%C5%82odkie-a-tak%C5%BCe-s%C5%82one-domowe-ciasta-ma%C5%82go%C5%9B/page-2?do=findComment&comment=375736

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650133
Udostępnij na innych stronach

Czyli Seba,  już możesz gości przyjmować  :D

Wszystkie wyroby wyglądają cudnie. :clap:

Paszteciki z tego przepisu robię od  kiedy jestem na forum  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650195
Udostępnij na innych stronach

Sebastian czy Ty przypadkiem nie planujesz świętować Bożego Narodzenia do Wielkanocy ?

 

Aż tyle tego nie ma :) , małe co nie co na dwie rodziny.

 

 

Czyli Seba,  już możesz gości przyjmować 

 

Dziś już popakowane i sobie czekają do Świąt

post-45290-0-83297500-1576613029_thumb.jpg

 

post-45290-0-66516300-1576613052_thumb.jpg

 

Podczas pakowania jest pretekst by popróbować troszkę

 

post-45290-0-92068200-1576613098_thumb.jpg

 

post-45290-0-82803900-1576613117_thumb.jpg

 

post-45290-0-37615000-1576613142_thumb.jpg

 

post-45290-0-56330300-1576613163_thumb.jpg

 

post-45290-0-07433200-1576613284_thumb.jpg

 

post-45290-0-05831100-1576613193_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-650214
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Przegląd staroci :)

Polędwiczka wp, tym razem przeciągnięta, utrata wagi 44%, kolagen płat:

post-45290-0-46240100-1578513748_thumb.jpg

 

Podsuszona zapewne zbyt mocno, ale w końcu czuję smak, bardzo pozytywne odczucia, warto czasem zrobić.

 

Polędwiczka wp, utrata wagi 47%, siatka q-net.

post-45290-0-80649500-1578513967_thumb.jpg

 

 Szybciej wysycha, pleśń słabo pokrywa powierzchnię, smak całkiem niezły ale nie powala. Ogólny wygląd na minus.

 

Coppa, prawie 4 miesiące, kątnica wp, utrata wagi 42%

post-45290-0-48562500-1578514149_thumb.jpg

 

post-45290-0-55156200-1578514192_thumb.jpg

 

post-45290-0-49804000-1578514220_thumb.jpg

 

W końcu poczułem pełnię smaku, wyborna.

Poszło w próżnię, zobaczymy co dalej.

 

Boczek, styl pancetta arrotaloata, siatka q-net i kątnica wołowa - siatka zbędna, mała aktywność pleśni na powierzchni kątnicy woł. Utrata wagi po 4 miesiącach 39%. Kolejny etap, próżnia. Smak bardzo fajny, choć czuć, że jeszcze żywa.

 

post-45290-0-80660600-1578514570_thumb.jpg

 

post-45290-0-62221000-1578514593_thumb.jpg

 

post-45290-0-54846400-1578514611_thumb.jpg

 

Zrobiłem 9 tygodni temu testowo kiełbasę,strata wagi 38%, całość zapakowana w pęcherz wp, z dodatkiem kultur bakterii, fermentowana na czas (na czuja), zupełna porażka, jeszcze surowa. Składniki podmrożone, mielone - próba niezbyt udana.

post-45290-0-63175200-1578514813_thumb.jpg

 

post-45290-0-31976700-1578514837_thumb.jpg

 

Ponieważ jestem już w posiadaniu od niedawna super extra ph-metru, zmierzyłem sobie ph tej kiełbasy, nie wiem czy dobrze to zrobiłem ale pomiar jest :) Wartość ph wyrobu 5,05

post-45290-0-52399500-1578514989_thumb.jpg

 

Wyrób zupełnie nie udany, ale wstyd się przyznać, bardzo mi smakuje. Jeszcze surowy w środku, zamiast wywalić poszedł w próżnię. Ocenimy po czasie :)

 

Dziś mam co próbować.

post-45290-0-32377000-1578515181_thumb.jpg

 

Trzeba dalej się uczyć i nastawić nowy towar bo witryna się robi pusta

 

Mam jeszcze pytanie odnośnie wyrobów zapakowanych próżniowo celem dalszego dojrzewania, trzymam to w witrynie w temp 12C, może tak być czy należy przenieść do lodówki?

 

post-45290-0-88379600-1578515465_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653667
Udostępnij na innych stronach

Sebastian, piękne wyroby, :clap:  ciekawie wygląda Twoja żywiecka

Z jakiego przepisu robiłeś?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653687
Udostępnij na innych stronach

Super wyroby! Dobrze jedziesz!  Fajnie że zainwestowałeś w ten ładny pehametr.  Pomoże tobie wielokrotnie.  Co do tej kielbasy, to trudno ocenić.  Kolor dobry, krajalność tez  wygląda OK, i jak smak dobry, to chyba tylko potrzebuje dłuższy czas dojrzewania.  Jest znacznie trudniej wykonać coś takiego w w grubszych jelitach.  Zaczynaj od 40-60mm.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653697
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek, styl pancetta arrotaloata, siatka q-net i kątnica wołowa - siatka zbędna, mała aktywność pleśni na powierzchni kątnicy woł. Utrata wagi po 4 miesiącach 39%. Kolejny etap, próżnia. Smak bardzo fajny, choć czuć, że jeszcze żywa.  

Sivon jesteś pewny że to wisiało 4 miesiące i myślisz ze to z vacum przestanie być zywe ? Po cos sie tak spieszył z krojeniem ... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653713
Udostępnij na innych stronach

Po cos sie tak spieszył z krojeniem ...

Ile mi pisałeś na duperszwanach? 18 mies.? czy coś pomiętroliłem? czy to twoja pancetta ma 18 mies.?

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653716
Udostępnij na innych stronach

Wojtek ja swoja pierwszą pancette kosztowałem po roku z haczykiem i do dzis ja mam jak dobrze licze teraz ma 26 miesięcy . Myślę ze Sivon powinien ja zostawić w spokoju na conajmniej 6 miesiecy ,co z tego ze straciła 39% dalszy spadek wagi byłby marginalny...

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653720
Udostępnij na innych stronach

a i z takim pH metrem to kiełbaski będa udane

 

Oby :) Phmetr fajny, trzeba pomyśleć jakie kiełbasy na początek zrobić.

 

ciekawie wygląda Twoja żywiecka Z jakiego przepisu robiłeś?

 

W sumie bez konkretnego przepisu, z tego co mi zostało po obróbce towaru na wędzonki plus karkówka która dominuje w tej kiełbasie.

 

Super wyroby! Dobrze jedziesz! Fajnie że zainwestowałeś w ten ładny pehametr. Pomoże tobie wielokrotnie. Co do tej kielbasy, to trudno ocenić. Kolor dobry, krajalność tez wygląda OK, i jak smak dobry, to chyba tylko potrzebuje dłuższy czas dojrzewania. Jest znacznie trudniej wykonać coś takiego w w grubszych jelitach. Zaczynaj od 40-60mm.

 

Dzięki, tak naukę zacznę od kiełbas w osłonkach fibrusowych 60mm. Tamta w pęcherzu to taki wymysł robiony aby sprawdzić jak pójdzie mielenie i mieszanie mięs na kiełbasy typu salami. Wiem już, że muszę odpalić Alfe 32 nawet do małej ilości mięsa bo zelmer nie radzi sobie zbyt dobrze.

 

Sivon jesteś pewny że to wisiało 4 miesiące

 

Teraz wiem, że nie :) Muszę zmienić sposób zapisywania bo trochę się zamotałem.

 

Po cos sie tak spieszył z krojeniem ...

Poszedłem za ciosem, sam nie wiem po co :) Zrobię nową, i zapomnę o niej na długi czas :)

 

 

i myślisz ze to z vacum przestanie być zywe ?

 

To może połówkę wyjąć z vacum i ponownie powiesić ... ale jak to zrobić :facepalm:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz wiem, że nie Muszę zmienić sposób zapisywania bo trochę się zamotałem

 

Tak mi sie wydawało ze policzyłeś ten czas z peklowaniem ...

 

 

 

To może połówkę wyjąć z vacum i ponownie powiesić ... ale jak to zrobić
 

 

Ja bym tak zrobił ,pewnie tam gdzie ciachałeś wyschnie mocno ale odkroisz potem 2cm i zrobisz super carbonare .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653722
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam jeszcze pytanie odnośnie wyrobów zapakowanych próżniowo celem dalszego dojrzewania, trzymam to w witrynie w temp 12C, może tak być czy należy przenieść do lodówki?

A no właśnie, też ciekaw jestem. Czy zapakowane próżniowo można w witrynie na dole trzymać :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/29/#findComment-653724
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.