Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam waldeman i w cienkich jelitach przy zachowaniu temp.wilgotności da się zrobić podobną do Twojej grubej palcówki,dokładnie moja ,parę postów wcześniej w 4 tyg.wyglądała podobnie ,co prawda ja dodaje alkohol i to jest jeden z powodów wolniejszego zsychania się,zazwyczaj jednocześnie robię palcówkę bez tego dodatku ,dojrzewają w tych samych warunkach i zawsze ta zsycha się dużo wcześniej :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241039
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dodaje alkohol i to jest jeden z powodów wolniejszego zsychania się,

To jest ciekawe i cenne spostrzeżenie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241059
Udostępnij na innych stronach

co prawda ja dodaje alkohol

Tak się składa, że ja też odkąd wypróbowałem patent (podany przez EL GREGORA gdzieś na początku tematu) z dodaniem 2-3 "gulów" bourbonu lub whisky, inaczej nie czynię :lol:

Problem w moim przypadku polega przede wszystkim na braku optymalnych warunków dojrzewania. Eksperymentuję troszkę z grubością jak i miejscem dojrzewania (co widać w postach tego tematu). Niestety niedługo temperatura w piwnicy znacznie się obniży i będzie za niska dla bakterii i jak tu zachować powtarzalność :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-241072
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzien Dobry

 

Patrze na te wasze wyroby i az mi slinka leci :thumbsup:

 

Zachcialo mi sie tez takiej kielbaski :thumbsup:

 

Wlasnie pokroilam miesko na palcowke i dopiero zdalam sobie sprawe ze moze miec za cieplo na dojrzewanie. Czy temperatura okolo 22-23 stopni to za duzo?. Wilgotnosci nie znam - domowa :smile:

 

waldemar , moim skromnym zdaniem za chłodno - bakterie mlekowe nie są dostatecznie aktywne

Jakie sa optymalne temperatury dla bakterii mlekowych?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251956
Udostępnij na innych stronach

lide,

EAnna w swoim poscie podaje optymalną temperaturę inkubacji w mleku,

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8805&postdays=0&postorder=asc&highlight=zsiad%B3e+mleko&start=15

 

w mięsie może być 18-20 ,ważne aby był ruch powietrza ( u mnie wiszą przy oknie na drążku od firan

 

tutaj w moim poście masz zdjęcie

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8232&postdays=0&postorder=asc&start=315

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251958
Udostępnij na innych stronach

jumbo, w ktoryms z Twoich postów robiłes słonine w jelicie mozesz mi podac , krotko tok postepowania i recepture . :grin: Pozdrawiam.

tutaj masz , 5 post od góry

jesteś z Opola to dasz radę przeczytać?

jak nie , daj znać , przetłumaczę :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8232&postdays=0&postorder=asc&start=300

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251964
Udostępnij na innych stronach

Pacan Wojciech,

i nie idź na łatwiznę , to znaczy NIE MIEL na maszynce - wilku

raz tak zrobiłem i wyszło byle co

(wina rozgniecenia struktury słoniny przez ślimak)

musisz cieniuteńko pokroić w paski ok3x3 mm

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-251998
Udostępnij na innych stronach

lide,

a ile gram soli na kilogram mięsa dałaś?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252001
Udostępnij na innych stronach

jumbo, jumbo dzieki , co prawda nie urodziłem sie tutaj , ale chodzilem do szkół w Opolu , wiec rozumiem , czasem rzadko uzywam , niestety gwara juz zanika , czasem w towarzystwie, kolegów trzeba ich poprosic by troche pogadali po śląsku.Dziekuje . :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252009
Udostępnij na innych stronach

lide,

a ile gram soli na kilogram mięsa dałaś?

Wystartowalam z 2g/kg ale pozniej jeszce troszke dosolilam. Na razie wisi cztery dni, na szcescie mielismy pare "wietrznych" nocy to wyrzucilam na zewnatrz i ladne obeschla. W dzien troche gorzej, bo akurat mamy upaly, no ale z pomoca klimatyzacji i przeplywu swiezego powietrza jakos sie trzyma :). Jedna juz zdegustowana przez malza :devil: - chwali sobie - jak dla mnie troche za malo czosnku i pieprzy - - dziwne - bo przed wlozeniem do flaka byla az za pieprzna - no ale poczekamy, zobaczymy.

 

Chodzi za mna taka "polska, surowa, wedzona" :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pamietam smak, ale niestety nie bardzo wiem jak go odtworzyc :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252875
Udostępnij na innych stronach

lide, optymalnie jest 30g/kg , ale przy niektórych surowo dojrzewających daje się nawet 50g/kg

najprościej mówiąc słoność zapobiega ewentualnemu psuciu usuwając wodę z produktu

i jest zupełnie inaczej odczuwalna niż w tradycyjnej wędzono - parzonej kiełbasie,

gdzie 20 - 22 g/kg uznaje się już za przesolenie

 

a cztery dni to za mało na dojrzenie - odgoń degustatora na 2 tygodnie gdzieś w scrub :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-252914
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za info. W przyszlym tygodniu zrobie nastepna, wiecej przypraw no i jak radzisz - soli.

 

a cztery dni to za mało na dojrzenie - odgoń degustatora na 2 tygodnie gdzieś w scrub

No ja to wiem ale powiedz to mojej drugiej polowie - wszystko wyniucha. Schab zapakowalam w rajsopy to nie moze sie dostac, a kielbas wisi na oczach to...... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253051
Udostępnij na innych stronach

powiedz to mojej drugiej polowie - wszystko wyniucha

Jeśli dałaś faktycznie 2 gramy soli na kg mięsa to dość szybko wyniucha , bo mięso będzie się psuć a co za tym idzie śmierdzieć .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253055
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33, myślę że chciała napisać 2dag/kg :rolleyes:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-253072
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Następny "z piernika cudak" czyli palcówka przyprószona :wink:

 

Koleżanka palcówka ma dopiero 4 tygodnie. Po dwóch z obawy przed wyschnięciem na wiór (typowy problem z wilgotnością) powędrowała do wora i lodówki. Zanim jednak dostała się do aresztu otarła się solidnie o pokryte pleśnią na biało salami. Po 2 tygodniach ancla palcówka wyszła na pierwszą przepustkę :wink:

 

 

P.S. Do pierdla raczej nie wróci :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-258989
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Bardzo dużo w całym temacie jest o ilości soli na kg. To już można samemu wywnioskować ile jej dać potrzeba. Jednak bardzo bym prosił o podanie choćby zbliżonych ilości przypraw i cukru na każdy kg. Jutro chciałbym "nastawić" palcówkę. I z góry pięknie dziękuję :wink:
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270665
Udostępnij na innych stronach

Witam Pulek, ja stosuję takie proporcje :grin:

peklosól- 25g na 1kg

pieprz - 2g na 1kg

kolendra- 0.5g na 1kg

jałowiec- 0,5g na 1kg

gorczyca- 0,5g na 1kg

majeranek- 0,5g na 1kg

ziele angielskie-0.5g na 1kg

czosnek świeży -2-3 ząbki na 1kg

cukier-jak dodaję to 1 łyżeczka na 1kg (nie zawsze dodaję)

zamiast wody dodaję alkochol -ja dodaję 50g na 1kg taka ilość mi odpowiada ,kilka posyów wcześniej znajdziesz jaki :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270676
Udostępnij na innych stronach

peklosól- 25g na 1kg

Rozumiem, że to jest przepis na "palcówkę" dojrzewającą-suszoną, a nie wędzoną, tak?

A czy można dać sól i peklosól w proporcji 50/50?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270825
Udostępnij na innych stronach

Witam Todek Tak jak napisał EL GREGOR, może być 50/50, 70/30, jest to przepis na ''palcówkę'' dojrzewająco suszoną,można ją podwędzić, kilka postów wcześniej prezentowałem taką i taką :grin:

:grin: tak wygląda podwędzana w 12 dniu :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270834
Udostępnij na innych stronach

wiesław gil, ale podwędzasz ją przed powieszeniem do dojrzewania i suszenia, czy gdy jest już podsuszona?

 

EL GREGOR !!

 

lide, optymalnie jest 30g/kg , ale przy niektórych surowo dojrzewających daje się nawet 50g/kg

najprościej mówiąc słoność zapobiega ewentualnemu psuciu usuwając wodę z produktu

i jest zupełnie inaczej odczuwalna niż w tradycyjnej wędzono - parzonej kiełbasie,

gdzie 20 - 22 g/kg uznaje się już za przesolenie

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/7/#findComment-270835
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.