Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ralf325, teoretycznie powinno być tak aby spaliny nie wpływały do komory wędzarniczej, a tylko rozgrzewało przegrodę tak aby można na niej "tlić" wiórki
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-288682
Udostępnij na innych stronach

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-288932
Udostępnij na innych stronach

Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-288947
Udostępnij na innych stronach

ralf325, dzis dostałem w prezencie od syna ksiazkę amerykanskiego autora Warren R.Anderson pt. Domowe Wedzenie Zywności po pierwszym przegladaniu autor opisuje wedzarnie z palnikami gazowymi , ciekawa sprawa ze podaje takze przepisy na polskie wyroby oraz prawie z całego swiata - jeszcze sie nie wgłebiałem ,pozycja dla poszerzenia wiedzy bedzie przydatna .Mozna ja znależc na stronie www.matras.pl jak pisza w ulotce jest ona tam tansza o 20 % , w ksiegarni kosztuje 29,90 PLN .Pozdrawiam

P.S. Kolezanka Dell mogłaby skorzystac kupujac tę ksiazke , w dziale drewno autor opisuje prawie wszystkie gatunki drewna wymienone przez nasza forumowiczke jako zdatne do wedzenia i wypróbowne przez niego .

Fajna sprawa ta książka dzięki bardzo,pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 07:05 ]

Widzialem u Yogiego gazowa, obsluga prosta, wyroby OK i nie czuc nic, bo w koncu czym ma byc czuc, po propanie teoretycznie pozostaje tylko para wodna

Widzisz ty mówisz ze nic nie czuc a rozmawiałem z Rogerem i Robert powiedział że jednak czuc gazem. A Yogi sam ją robił? I na jakiej to było zasadzie bezposrednio palnik w srodku?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-288982
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Musi być dobry palnik i gaz nie zanieczyszczony tzn ten droższy wtedy będzie ok

Kieruje sie bardziej w kierunku oddzielenia palnika od komory, gaz raz bedzie dobry raz nie :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-298196
Udostępnij na innych stronach

ralf325, pod " słowem gaz dobry "- chyba masz na myśli - propan techniczny czysty , tzn , nie mieszany z butanem ,trzeba zapytac przy zakupie o taki gaz , produktem spalania powinno być tylko : para wodna i sadza , nie powinno byc innych zapachów .Sam gaz jest bezwonny , pachnie nawaniacz - jesli go mocno czuc tzn. ze instalacja jest nieszczelna .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-298770
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577306
Udostępnij na innych stronach

Gaz spala się do CO2 I H2O. I czy woda/para wodna nie będzie problemem? Nie odpowiem bo nie wiem :-) Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577307
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj o wędzarni Ligawy, o ile pamiętam, to On ma właśnie gazową wędzarnię. Samym propanem a nie z dodatkiem butanu należałoby grzać. Ja swego czasu grzałem palnikiem gazowym w wędzarni Grzegorza na balkonie i dobrze było

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577308
Udostępnij na innych stronach

W latach 60-tych w ZMs Gdańsk były wędzarnie z 2-oma paleniskami  bezpośrednio pod produktami, długie na cztery wózki . Na środku komory była długa rura w kształcie litery U z odpowiednimi otworami do której doprowadzony był gaz. Tak że nie widzę problemu przy dobrej jakości gazu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577310
Udostępnij na innych stronach

Odgrzewam kotleta tutaj,  żeby nowego wątku nie zakładać.  Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni (przy dymieniu DG)  -  Wyciągam grzałkę elektryczną ,otwieram dość porządnie dopływ powietrza do komory, wstawiam taboret gazowy z zaworkiem(zaworkami) otwartymi na max. .  Nad taboretem stawiam deflektor ,  na wężu doprowadzającym gaz (tuż przed wędzarnią) zakładam zawór do regulacji ilości gazu i w ten sposób "produkuję" temperaturę w wędzarni. Przy zastosowaniu taboretu o mocy ok.9 kW nie byłoby żadnego problemu z dopiekaniem. Przecież w ten sposób działają piekarniki gazowe w kuchenkach domowych . Co SiBy na to?   Szukałem podobnego tematu, ale wyszukiwarka nie za bardzo pomogła

 

 Od jakiegoś czasu stosuję taki patent o którym pisze binio  z tym ,że przy mojej wędzarni mam palenisko obok i używam palnika do spawania rurek miedzianych ewentualnie palnika do podgrzewania papy  na gaz propan-butan regulując moc pokrętłem na palniku . W ten sposób wygrzewam wędzarnię i stosuję czasami do osuszania oczywiście z odpowiednim przepływem powietrza .Bardzo dobrze jestem w stanie utrzymać stabilną  temperaturę jaką potrzebuję .zdarzało się i podpiekanie . Obecnie buduję kibelek i też zakupiłem taboret specjalnie do tego celu i myślę,że też zda egzamin . Używając tego sposobu nie zaobserwowałem żadnej różnicy wizualnej jak i smakowej w wyrobach, ale to są moje wnioski i każdy powinien wyciągnąć swoje po indywidualnych testach.

 

Dymnie pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577323
Udostępnij na innych stronach

Papcio chodziło ci o ten post # 6 - w temacie  -  wedzarnia ze starej lodówki ?

 

 

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577341
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję używać wędzarni gazowej kupionej w Aldim w Australii i nie była to rewelacja,  bo bardzo trudno było ustawić temperaturę tak aby zrębki się tliły a temperatura w komorze nie była za wysoka. I albo przestawało dymić, albo temp rosła powyżej 100 stopni i trzeba było robić przerwę. Dodatkowy kłopot sprawiała temperatura powierza na dworze bo było ponad 40 stopni.

Ale czegóż wymagać od wędzarni za 150 dolarów.

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z racji tego , że chcę kupić taboret gazowy pod gar 100l pomyślałem , czy istniałaby możliwość wykorzystania takiego taboretu w wędzarni

 

Raczej nie, będzie problem z temperaturą .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577497
Udostępnij na innych stronach

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?  . Trzeba szukać nowych rozwiązań  - ogrzewanie gazowe mogłoby się też  przydać wielu osobom , które chcą wędzić "elektrycznie" na działce prądu nie mają. Dym to można z trocin zrobić i bez prądu , ale temp. to już nie - moze wykombinujemy - "alternatywne " -gazowe źródło ciepła do wędzarni.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577553
Udostępnij na innych stronach

Myśle, iż o wiele łatwiej będzie zapanować nad temperaturą przy palniku gazowym niż przy tradycyjnym opalaniu drewnem - nie piszę o spalaniu zrębek za pomocą gazu a jedynie o samym osiągnięciu pewnej w miarę stałej temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577560
Udostępnij na innych stronach

 

 

007 - czemu problem z temperaturą ? Co masz na myśli?

 

Używałem kiedyś wędzarnie Kanadyjską w której był palniczek gazowy i  po dwóch   godzinach już się robił problem z temperaturą,a przecież taboret gazowy ma o wiele większą moc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577639
Udostępnij na innych stronach

A zastanawialiście się nad ogrzewaniem gazowym, przeponowym. Spaliny z gazu zawierają dużą ilość pary wodnej. Przyszła mi myśl, ze to może nie być korzystne - kondensacja. A jakby tak ogrzewać "podłogę" wędzarni wykonaną z metalu to i utrzymanie temperatury byłoby łatwe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8241-w%C4%99dzarnia-gazowa/#findComment-577792
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.