Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i ciasteczka Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#101 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 12 lip 2014 - 13:35

Wczoraj troszkę rogalików z ciasto krucho-drożdżowego upiekłam na imieniny mojej przyjaciółki Małgosi :) Mają nadzienie z masy makowej lub marmolady różanej.

Załączony plik  P1030546.JPG   67,79 KB   2 Ilość pobrań         Załączony plik  P1030550.JPG   64,28 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030553.JPG   69,71 KB   2 Ilość pobrań         Załączony plik  P1030554.JPG   57,05 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030555.JPG   64,95 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030548.JPG   47,04 KB   2 Ilość pobrań         Załączony plik  P1030549.JPG   57,91 KB   2 Ilość pobrań

Rozmiar XXL dla Młodego ... z ilości jemu przypadającej nie był zadowolony :laugh:

Załączony plik  P1030560.JPG   59,34 KB   2 Ilość pobrań

A to już efekt końcowy :)

Załączony plik  P1030559.JPG   59,61 KB   2 Ilość pobrań

 

 



#102 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6964 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 12 lip 2014 - 13:39

Te z marmoladą różaną mi pasują, zamawiam na imieniny. :cool:



#103 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 12 lip 2014 - 16:18

Kochana szalejesz z tymi wypiekami ciekawa jestem czym zaskoczysz na swoje imieniny a to już niebawem :D :clap: :clap: :clap:



#104 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 12 lip 2014 - 20:40

Te z marmoladą różaną mi pasują, zamawiam na imieniny. :cool:

Pis... czyli za rok, bo jak mnie pamięć nie myli to były w czerwcu :laugh:

ciekawa jestem czym zaskoczysz na swoje imieniny a to już niebawem

Anulka mam już coś ... na razie to tylko pomysł w głowie, który niebawem zrealizuję ;)



#105 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 13 lip 2014 - 00:02

Wczoraj troszkę rogalików z ciasto krucho-drożdżowego upiekłam

 

Aniu normalnie cudo :thumbsup:



#106 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 27 wrz 2014 - 22:36

Była sobie dynia :cool:

Załączony plik  P1030658.JPG   47,03 KB   3 Ilość pobrań

Pokrojona.. wpadła do solarium ...

Załączony plik  P1030659.JPG   43,43 KB   3 Ilość pobrań

Ostatnia tura z pestkami.... przydadzą się

Załączony plik  P1030660.JPG   58,29 KB   3 Ilość pobrań

Po upieczeniu dynia jest miękka, a łupina odchodzi bez problemu

Zmiksowałam w malakserze do uzyskania jednolitej masy

Załączony plik  P1030671.JPG   45,42 KB   3 Ilość pobrań

Dodałam ser... i powstał sernik dyniowy

Składniki na spód ciasta:

20 dag kruchych ciastek .. ja dałam takie zwykłe posypane cukrem

15 dag masła

2 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyłam za pomocą malaksera i wyłożyłam na blachę.

Załączony plik  P1030673.JPG   68,36 KB   3 Ilość pobrań

Składniki na masę serowo-dyniową

1.5 szklanki dyni

1 kg sera białego zmielonego

3 żółtka

4 całe jajka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka cynamony ... niekoniecznie

1/2 szklanki cukru

120 ml śmietany kwaśnej .. ja dałam 12%

150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Połączyłam wszystkie składniki. Jajka dodałam na końcu. Powstałą masę wylałam na ciasto.

Załączony plik  P1030678.JPG   28,14 KB   3 Ilość pobrań

Piekłam przez 50 minut na dolnej grzałce, a następnie na dolnej i górnej. Czas pieczenia to 1 h 10 min.

Ciasto na wierzchu jest udekorowane polewą czekoladową.

Załączony plik  P1030679.JPG   92,88 KB   3 Ilość pobrań

Pozostałą część upieczonej dyni zamroziłam i będzie do sernika na święta. Dodam wtedy zamiast cynamonu to przyprawę do piernika.

Przepis znalazłam w sieci, nieco go zmodyfikowałam. Proporcje były na tortownicę, ale ja z braku takiej upiekłam w prostokątnej formie, zmieniając automatycznie ilość poszczególnych składników. .

Nie wiem, czy to widać na zdjęciu, ale sernik ma piękny pomarańczowy kolor.

Można jeść....  :cool: jest pyszne

Załączony plik  P1030691.JPG   61,62 KB   3 Ilość pobrań



#107 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 27 wrz 2014 - 22:38

Super patent nie wpadłem na to ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#108 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 28 wrz 2014 - 13:17

Super patent nie wpadłem na to ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Roger ... piekę tą dynie na termoobiegu w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni. :) patent nie mój, tylko ''wyczajony'' w sieci ;)



#109 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 18 paź 2014 - 14:32

Zamówienie na guziki od krawcowej dostałam :cool:

Ciasto kruche, schłodzone przez godzinę w lodówce. Wykrawanie ciasteczek czym kto chce, ja użyłam kieliszka od wina i małego do mocniejszych procentów. Piekarnik nagrzany do 160 stopni. Czas pieczenia 12 minut. Jedna uwaga ... po 3 minutach pieczenia ponownie pogłębiamy dziurki, ponieważ ciasto rośnie i otworki zanikają. Świetnie się do tego nadaje słomka do napojów. Do części ciasta dodałam kakao.

Załączony plik  P1030732.JPG   71,12 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  P1030737.JPG   61,08 KB   3 Ilość pobrań

 

Guziki są ... igła z nitką jest ... brakuje naparstka :laugh:

Załączony plik  P1030740.JPG   64,75 KB   3 Ilość pobrań



#110 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 18 paź 2014 - 14:40

Anus wspaniale wypieki, fajny ten pomysl z guziczkami , mysle ze dzieciom beda bardzo smakowaly :tongue: :clap: :clap:



#111 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 18 paź 2014 - 20:51

Anus wspaniale wypieki, fajny ten pomysl z guziczkami , mysle ze dzieciom beda bardzo smakowaly :tongue: :clap: :clap:

Elu .. pomysł na ciasteczka znalazłam w sieci .. słodkości dostały maluchy .. taki prezent od cioci Ani :)



#112 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6964 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 paź 2014 - 22:56

Zamówienie na guziki od krawcowej dostałam

 

Kiedy ja dostanę?  :cool:  guzik 



#113 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 19 paź 2014 - 05:47

Fajny pomysł :clap: :clap: :clap:



#114 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 paź 2014 - 07:09

Guziki jak guziki, a mi sie i tak najbardziej podoba igla  :D  :clap:



#115 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 paź 2014 - 07:55

Jak dla mnie , to wszystko pięknie współgra. 

Przepiękny i na pewno przepyszny komplet młodej krawcowej :)



#116 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 03 lis 2014 - 11:27

Sezon na dynie nadal trwa :cool: Tym razem upiekłam muffinki dyniowo-pomarańczowe. przepis prosty i łatwy.Te nie mają nadzienia,ale następnym razem użyję dżemu swojego pomarańczowo - dyniowego.

Składniki;

250 g mąki pszennej

300 g puree z dyni

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml oliwy

4 całe jajka

200 g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

100 ml soku z wyciśniętych pomarańczy

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miksujemy wszystko, aż do momentu całkowitego połączenia się składników. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-15 minut. Do gorących wyjętych z piekarnika wkładałam po jednym goździku, dla podniesienia aromatu w muffinkach. Ostudzone posypałam cukrem pudrem.

Załączony plik  10245368_10201910288838375_2224532123462955837_n.jpg   64,05 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  10731206_10201910288158358_6819942822880806706_n.jpg   73,04 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  10610786_10201910289638395_7983159009062514795_n.jpg   68,63 KB   1 Ilość pobrań

Zdjęcia mogą się nieco różnić... te wyżej są wykonane telefonem przez Dagę wieczorem, która dla dobra sprawy stała na taborecie :facepalm:

...  a dwa ostatnie to moje zrobione następnego dnia rano zwykłym aparatem.

Załączony plik  P1030778.JPG   81,2 KB   1 Ilość pobrań

i przekrój muffinki, oraz kawałek sernika dyniowego ... tylko tyle zdążyłam uratować :)

Załączony plik  P1030800.JPG   58,49 KB   1 Ilość pobrań

Smacznego :)

 

 

 

 



#117 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 03 lis 2014 - 14:40

zrobione następnego dnia rano

U mnie to by do rana nie dotrwały ;)  :)  



#118 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 03 lis 2014 - 15:26

Anus ale pychottki :thumbsup: :clap: :clap:



#119 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 04 sty 2015 - 23:11

Coś do kawy :cool: ciasto jest drożdżowe. Zostało mi trochę masy makowej zamrożonej po świętach, więc dzisiaj postanowiłam coś z nią zrobić.To ciasto istnieje w sieci jako gwiazda betlejemska.

Składniki na małą tortownicę:

500 g mąki pszennej

5 dag masła rozpuszczonego

opakowanie drożdży suszonych

200 ml mleka letniego

2 całe jajka

1/2 szklanki cukru

1 mały zapach pomarańczowy.

Łączymy wszystkie składniki i pozostawiamy do  momentu, aż podwoi swoją objętość. Wałkujemy cztery jednakowej wielkości placki, tak, aby ich średnica pasowała do tortownicy. Następnie smarujemy je masą makową ... nie może jej być zbyt dużo, bo będzie problem z zawijaniem. Masą smarujemy dwa pierwsze placki zostawiając środek bez nadzienia. Trzecim blatem przykrywami i już go nie smarujemy i nakładamy czwarty ostatni. dzielimy ciasto na 16 części i przekręcamy jeden kawałek w prawo a drugi w lewo. sąsiadujące ze sobą kawałki na końcu łączymy i lekko podwijamy. Ciasto przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 min.

Jutro rano pokażę przekrój tego ciasta, jak wpadnę do kafejki u paweljack-a :cool:

Oto fotorelacja:

Załączony plik  P1030919.JPG   43,47 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030921.JPG   67,75 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030922.JPG   45,68 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030924.JPG   52,74 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030929.JPG   85,88 KB   2 Ilość pobrań

Muszę jeszcze potrenować przekręcanie :)



#120 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 sty 2015 - 23:54

Anus, bardzo ladne, zmniejsz odrobine temperature w piekarniku i bedzie ok.

 Anus, ja robilam z budyniem takie ciasto, zobacz tutaj  https://wedlinydomow...ni-robi/page-16

 Renesi dala tam link  jak to robic, moze Tobie pomoze z zaplataniem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych