Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to dzisiaj golonka poszła w puchy, 3 x 300 g i 3 x 425 g. :D

Mięso zapeklowane zalewą peklującą 3 dni temu.

 

post-55626-0-31336700-1643129345_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-746896
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

No to dzisiaj w ramach próby dwie puszki, tylko tyle miałem ryby w zamrażarce, karp w sosie własnym z koperkiem.

Wg ostatnio podanej receptury na konserwy rybne.

 

post-55626-0-38931600-1645297663_thumb.jpg

 

Niestety zdjęcie już zamkniętych puszek, bo pomagał mi wnuczek i tak się rwał do kręcenia zamykarką, że mnie też zakręcił i zapomniałem zrobić zdjęcia przed zamknięciem puszek. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-752523
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I kolejna próba konserwy z PW 19.

Tym razem: Gatunkowa mielona konserwa wieprzowa. Szyfr 418.

 

Przed zamknięciem                                                               Degustacja

post-55626-0-84834400-1646850005_thumb.jpg     post-55626-0-50628300-1646850102_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-756391
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A wczoraj goloneczka.

Golonka robiona wg przepisu Marka z Bielska.

Jednakże z małą modyfikacją. Zamiast sypania po jednej łyżeczce suchej żelatyny do puszki, dodałem po 5-6 ziaren gorczycy i zastosowałem 12% zalewę z żelatyny z dodatkiem liścia laurowego i maggi (taką jak w PW19).

 

Jeszcze bez zalewy                                                                           Z zalewą

post-55626-0-87769500-1648329237_thumb.jpg          post-55626-0-76442000-1648329255_thumb.jpg

 

Sterylizacja:

Puszki do wrzącej wody i gotowane 30 min.

Następnie wg schematu 10 + 70 = 10 min w szybkowarze.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-759295
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wypróbowane dwie receptury na szynkę konserwową, mieloną.

Z PW 11 i z PW 19.

 

post-55626-0-04197200-1649577578_thumb.jpg      post-55626-0-60539300-1649577597_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-761929
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Za mało wapnia w diecie. 

Tylko jedno takie się trafiło przez kilka lat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-1012715
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Todek napisał(a):

Tylko jedno takie się trafiło przez kilka lat.

Znaczy się zatwardzenie. 🤣🤣🤣

Tak na poważnie, czegoś w końcówce jaja brakowało. 

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Mimo wszystko ja bym to jajo ugotował. 

Wybryk natury, albo obraz jaja generowany przez SI.🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/18/#findComment-1012751
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.