Radek. Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 21 Września 2010 No nawet kolor drutu się zgadza , ale cena już nie :wink: . Handel , to handel. Jak są nabywcy to ok. Ja w sobotę na jarmarku w Nowym Targu kupiłem 20 dkg ( 200 g) podpuszczki FROMASE 2200 TL , za 40 zł. Termin ważności luty 2012. Chyba zdążę :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 21 Września 2010 Tak se przeglądalem allegro odnośnie chlorku wpania i natrafiłem na stronkę: http://produkujsery.wordpress.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 21 Września 2010 Tak se przeglądalem allegro odnośnie chlorku wpania i natrafiłem na stronkę: http://produkujsery.wordpress.com/A ja przeglądałem chyba wszystkie Twoje wyroby oscypkowe. Też tak chcę :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 21 Września 2010 Dzięki dawno nic nie robiłem, ale myślę że coś na zlot podlaski przygotuję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 22 Września 2010 Zdjęć w środku bacówki nie dali sobie zrobić więc tylko jedno na zewnątrz A mi pozwolili. :wink: Tylko z fleszem nie da się zrobić bo dym odbija światło, a bez też trudno bo ciemno tam jak w ...., ale coś zrobiłem: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 23 Września 2010 Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smaku. Jak uzyskać ostrość? Czy zamiast moczenia w solance można dać sól przed dodaniem podpuszczki lub do skrzepu?Czy bez kultur starterowych da się zrobić ser typu feta? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 23 Września 2010 Jak będziesz "wrzucał skrzep"na sito możesz go trochę wzmocnij chilii, w smaku bezie ostry oscypek, ja tak nieraz robię. Natomiast sól dodana wcześniej, może spowodować , że nie uzyskasz jednorodnego kawałka przy kształtowaniu na oscypek. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 23 Września 2010 Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smaku. Jak uzyskać ostrość? Czy zamiast moczenia w solance można dać sól przed dodaniem podpuszczki lub do skrzepu? Czy bez kultur starterowych da się zrobić ser typu feta? Wydaje mi się że to zależy od dobrego wyciśnięcia serka z serwatki, wyszło ci ala salami bo w środku była serwatka która później odparowała i wszyło coś na efekt salami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 23 Września 2010 Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smakuSer podpuszczkowy z mleka krowiego zawsze będzie o wiele łagodniejszy w smaku od sera z mleka owczego, robionego tą samą technologią. Niemniej w procesie dojrzewania każdy ser wyostrza się w smaku. Jeżeli chodzi o kremową konsystencję, decyduje o tym obróbka skrzepu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 23 Września 2010 Dzięki, faktycznie robiłem trochę inaczej niż poprzednim razem. Nie podgrzewałem skrzepu w serwatce do momentu "klejenia się" i nie odciskałem serwatki (jak to było za pierwszym razem), a wsadziłem do pieluchy i pozwoliłem swobodnie odciekać. Teraz wszystko jasne. Myślałem że na "kremowośc" ma wpływ tłustość mleka. Czy spotkaliście się z mlekiem owczym w proszku? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 23 Września 2010 Po odsączeniu w pieluszce lub sicie trzeba ser jeszcze moczyć w gorącej wodzie w celu wyciśnięcia resztek serwatki i nadania ostatecznego kształtu oscypka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 23 Września 2010 Moczyłem i wyciskałem, ale nie za bardzo chciał się formować. Woda miała ok 65-60 stopni - na granicy gorącej. Następnym razem będę od razu wyciskał lub wsadzę do formy i docisnę. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 23 Września 2010 Myślałem że na "kremowośc" ma wpływ tłustość mleka.To dobrze myślałeś. Kurczliwość skrzepu jest wprost proporcjonalna do: 1. ilości i jakości podpuszczki 2. kwasowości mleka 3. temperatury zaprawiania mleka 4. rozdrobnienia skrzepu Odwrotnie proporcjonalna do tłustości mleka. Podgrzanie skrzepu mleka krowiego w wodzie (do 55st.C) ma na celu przede wszystkim jego uplastycznienie. Stopień odprowadzenia serwatki w wyniku prasowania wpływa na kierunek dojrzewania sera i w efekcie na jego gatunek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 24 Września 2010 EAnna, czy zastanawiałaś się może kiedyś nad napisaniem "przepisu" na oscypka i podklejenie go jako tematu stałego? Bardzo ciężko jest czytać te 35 stron, tak by było wszystko w jednym miejscu, skoncentrowane :wink: Większość rozpoczynających przygodę z serowarstwem a posiadających wędzarnie, pewnie zaczyna właśnie od oscypka, warto by spisać taki pierwotny przepis na ten serek :thumbsup: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 24 Września 2010 Popieram dietykona. Prosimy bardzo o instrukcję, najlepiej ze zdjęciami Jutro mam dostawę 30 litrów mleka Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 24 Września 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 Interesujący i wypróbowany przepis. [ Dodano: Pią 24 Wrz, 2010 09:58 ] http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 albo ten. [ Dodano: Pią 24 Wrz, 2010 10:01 ] Może jednak EAnna, ma więcej do powiedzenia, bo ja tylko "ściągam" i próbuję zastosować w praktyce powyższe przepisy. Na razie z powodzeniem. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 24 Września 2010 Chodziło mi właśnie o przepis autorski EAnny na oscypka, jak najbardziej na stronie głównej, jako moderator :rolleyes: mogła by się pokusić o taki przepis z szczegółami zawartymi w pytaniach do tego tematu? Swoją drogą zastanawiam się czy oscypek jest serem miękkim? Przepis Roberta jest właśnie w tym dziale, dla mnie są to sery twarde, no chyba, że z grilla :wink: I jeszcze jedno, może się czepiam ale jak to w końcu ma być - oscypki czy oszczypki :grin: bo na pewno nie scypki powstałe po zarejestrowaniu produktu regionalnego :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 24 Września 2010 Znalazłam to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscypek albo oscypek ‘serek owczy wędzony w formie osełki, wyrabiany na Podhalu; oszczypek’: Co honorniejsi bacowie dawali dziecyskom po plosterku oscypka /cytat z pracy napisanej przez podhalańską nauczycielkę gimnazjum. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 5 Października 2010 Witam Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serków . Rano zapakowałem w siatki i ociekają przed jutrzejszym wędzeniem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 5 Października 2010 Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serkówO kurdę . Wygląda na to , że krowy nie mają z Tobą łatwego życia :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 5 Października 2010 Witam Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serków . Rano zapakowałem w siatki i ociekają przed jutrzejszym wędzeniem . coś mi się wydaje , że pojadą do Białowieży :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 5 Października 2010 coś mi się wydaje , że pojadą do Białowieży :thumbsup: Oczywista oczywistość :grin: :lol: Wiśnie też pojadą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 5 Października 2010 zrobiłem parę serków Andrzejku, nie żartuj.Cała ferma krów oddała Ci mleko, co? :smile: A ricottę będziesz robił z czymś?Brak mi już pomysłów a też mam świeżutką ricottę ,ok 60dkg. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 5 Października 2010 Andrzejku, nie żartuj Ilość mleka praktycznie stała 20l :smile: Co do ricotty to robię w formie gziku - cebulka , pieprz i śmietana 30% . Bardzo również mi smakuje - plaster sera posmarowany masłem i pieprz świeżo zmielony na to :thumbsup: Pozdrawiam serdecznie i cieplutko :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 5 Października 2010 Bardzo również mi smakuje - plaster sera posmarowany masłem i pieprz świeżo zmielony na to Od jutra tak będę wcinać, podoba mi się ta dieta ale ten plaster to chyba bunc/buntz a nie ricotta bo ta nie daje się kroić w plastry, przynajmniej ta moja. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.