Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No nawet kolor drutu się zgadza , ale cena już nie :wink: . Handel , to handel. Jak są nabywcy to ok. Ja w sobotę na jarmarku w Nowym Targu kupiłem 20 dkg ( 200 g) podpuszczki FROMASE 2200 TL , za 40 zł. Termin ważności luty 2012.

Chyba zdążę :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125333
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak se przeglądalem allegro odnośnie chlorku wpania i natrafiłem na stronkę:

 

http://produkujsery.wordpress.com/

A ja przeglądałem chyba wszystkie Twoje wyroby oscypkowe.

Też tak chcę :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125335
Udostępnij na innych stronach

Zdjęć w środku bacówki nie dali sobie zrobić więc tylko jedno na zewnątrz

A mi pozwolili. :wink:

Tylko z fleszem nie da się zrobić bo dym odbija światło, a bez też trudno bo ciemno tam jak w ...., ale coś zrobiłem:

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125365
Udostępnij na innych stronach

Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smaku. Jak uzyskać ostrość? Czy zamiast moczenia w solance można dać sól przed dodaniem podpuszczki lub do skrzepu?

Czy bez kultur starterowych da się zrobić ser typu feta?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125476
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz "wrzucał skrzep"na sito możesz go trochę wzmocnij chilii, w smaku bezie ostry oscypek, ja tak nieraz robię. Natomiast sól dodana wcześniej, może spowodować , że nie uzyskasz jednorodnego kawałka przy kształtowaniu na oscypek.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125478
Udostępnij na innych stronach

Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smaku. Jak uzyskać ostrość? Czy zamiast moczenia w solance można dać sól przed dodaniem podpuszczki lub do skrzepu?

Czy bez kultur starterowych da się zrobić ser typu feta?

Wydaje mi się że to zależy od dobrego wyciśnięcia serka z serwatki, wyszło ci ala salami bo w środku była serwatka która później odparowała i wszyło coś na efekt salami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125479
Udostępnij na innych stronach

Co ma wpływ na "kremowośc sera? Zrobiłem po raz drugi "oscypka" ale wyszedł bardziej jak salami wędzone, niż jak oscypek. Za łagodny w smaku

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego zawsze będzie o wiele łagodniejszy w smaku od sera z mleka owczego, robionego tą samą technologią.

Niemniej w procesie dojrzewania każdy ser wyostrza się w smaku.

Jeżeli chodzi o kremową konsystencję, decyduje o tym obróbka skrzepu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125481
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, faktycznie robiłem trochę inaczej niż poprzednim razem. Nie podgrzewałem skrzepu w serwatce do momentu "klejenia się" i nie odciskałem serwatki (jak to było za pierwszym razem), a wsadziłem do pieluchy i pozwoliłem swobodnie odciekać. Teraz wszystko jasne. Myślałem że na "kremowośc" ma wpływ tłustość mleka.

 

Czy spotkaliście się z mlekiem owczym w proszku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125489
Udostępnij na innych stronach

Po odsączeniu w pieluszce lub sicie trzeba ser jeszcze moczyć w gorącej wodzie w celu wyciśnięcia resztek serwatki i nadania ostatecznego kształtu oscypka :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125490
Udostępnij na innych stronach

Moczyłem i wyciskałem, ale nie za bardzo chciał się formować. Woda miała ok 65-60 stopni - na granicy gorącej. Następnym razem będę od razu wyciskał lub wsadzę do formy i docisnę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125496
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że na "kremowośc" ma wpływ tłustość mleka.

To dobrze myślałeś.

Kurczliwość skrzepu jest wprost proporcjonalna do:

1. ilości i jakości podpuszczki

2. kwasowości mleka

3. temperatury zaprawiania mleka

4. rozdrobnienia skrzepu

Odwrotnie proporcjonalna do tłustości mleka.

Podgrzanie skrzepu mleka krowiego w wodzie (do 55st.C) ma na celu przede wszystkim jego uplastycznienie.

Stopień odprowadzenia serwatki w wyniku prasowania wpływa na kierunek dojrzewania sera i w efekcie na jego gatunek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125560
Udostępnij na innych stronach

EAnna, czy zastanawiałaś się może kiedyś nad napisaniem "przepisu" na oscypka i podklejenie go jako tematu stałego? Bardzo ciężko jest czytać te 35 stron, tak by było wszystko w jednym miejscu, skoncentrowane :wink: Większość rozpoczynających przygodę z serowarstwem a posiadających wędzarnie, pewnie zaczyna właśnie od oscypka, warto by spisać taki pierwotny przepis na ten serek :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125582
Udostępnij na innych stronach

Popieram dietykona. Prosimy bardzo o instrukcję, najlepiej ze zdjęciami :) Jutro mam dostawę 30 litrów mleka :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125595
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 Interesujący i wypróbowany przepis.

 

[ Dodano: Pią 24 Wrz, 2010 09:58 ]

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 albo ten.

 

[ Dodano: Pią 24 Wrz, 2010 10:01 ]

Może jednak EAnna, ma więcej do powiedzenia, bo ja tylko "ściągam" i próbuję zastosować w praktyce powyższe przepisy. Na razie z powodzeniem. Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125598
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi właśnie o przepis autorski EAnny na oscypka, jak najbardziej na stronie głównej, jako moderator :rolleyes: mogła by się pokusić o taki przepis z szczegółami zawartymi w pytaniach do tego tematu? Swoją drogą zastanawiam się czy oscypek jest serem miękkim? Przepis Roberta jest właśnie w tym dziale, dla mnie są to sery twarde, no chyba, że z grilla :wink:

 

I jeszcze jedno, może się czepiam ale jak to w końcu ma być - oscypki czy oszczypki :grin: bo na pewno nie scypki powstałe po zarejestrowaniu produktu regionalnego :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125605
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oscypek albo oscypek ‘serek owczy wędzony w formie osełki, wyrabiany na Podhalu; oszczypek’: Co honorniejsi bacowie dawali dziecyskom po plosterku oscypka /cytat z pracy napisanej przez podhalańską nauczycielkę gimnazjum.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-125626
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serków . Rano zapakowałem w siatki i ociekają przed jutrzejszym wędzeniem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127016
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serków

O kurdę . Wygląda na to , że krowy nie mają z Tobą łatwego życia :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127018
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wczoraj późnym wieczorem zrobiłem parę serków . Rano zapakowałem w siatki i ociekają przed jutrzejszym wędzeniem .

 

 

coś mi się wydaje , że pojadą do Białowieży :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127019
Udostępnij na innych stronach

coś mi się wydaje , że pojadą do Białowieży :thumbsup:

Oczywista oczywistość :grin: :lol: Wiśnie też pojadą .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127020
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem parę serków

Andrzejku, nie żartuj.Cała ferma krów oddała Ci mleko, co? :smile: A ricottę będziesz robił z czymś?Brak mi już pomysłów a też mam świeżutką ricottę ,ok 60dkg. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127024
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, nie żartuj

 

 

Ilość mleka praktycznie stała 20l :smile: Co do ricotty to robię w formie gziku - cebulka , pieprz i śmietana 30% . Bardzo również mi smakuje - plaster sera posmarowany masłem i pieprz świeżo zmielony na to :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam serdecznie i cieplutko :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127025
Udostępnij na innych stronach

Bardzo również mi smakuje - plaster sera posmarowany masłem i pieprz świeżo zmielony na to

Od jutra tak będę wcinać, podoba mi się ta dieta ale ten plaster to chyba bunc/buntz a nie ricotta bo ta nie daje się kroić w plastry, przynajmniej ta moja.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/21/#findComment-127029
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.