electra Opublikowano 10 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 10 Października 2015 Dyziu jak znajde chwile to postaram sie przetlumaczyc .a tu jeszcze ricotta z serwatki po serku waga oczywiscie nie jest z talerzykiem ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 10 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 10 Października 2015 Wielkie brawo dla electry :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 11 Października 2015 Zrobilo sie chlodno na dworzu postanowilam zrobic cos na wzor zoltego sera . Nasza pracowita mróweczko cierpliwie czekamy na przepis Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 11 Października 2015 http://dalmatianmom.blogspot.com/2012/11/gor-din-egen-ost.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 11 Października 2015 Sverige2 to nie ten przepis ale ten tez znamprzepis pochodzi z tej strony http://handbok.alternativ.nu/Mat/Mejeriprodukter/H%C3%A5rdost/Recept Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Tak sie prezentuje moj ser po 3 tyg. dojrzewania , schudl o 124.1 g A robilam go tak:Ser zolty 10 l mleka Ja robilam z 6 l mleka poniewaz tylko posiadam garnek 10l( mleko sklepowe niskopasteryzowane ) dzien 1 robimy kultury starterowe:1 dl mleka zsiadlego lub yogurtu 1 l mleka (25-30 st.C)mieszamy i zostawiamy na noc w temp.pokojowej. dzien 2 9 l mleka o temp 20 st C mieszamy z naszymi kulturami starterowymi zrobionymi dzien wczesniej.Mieszamy i odstawiamy na 30 min.Nastepnie podgrzewamy do temp 27 stopni dodajemy podpuszczke ( ilosc odpowiednia dla danej podpuszczki) dokladnie mieszamy i zostawiamy na 30 -40 min az powstanie skrzep.Mase kroimy na 1.5 cm kwadraty.Mieszamy 15 min nie podgrzewajac ,pozniej mieszamy dalej podnoszac temp o 1-2 st C co jakies 5 min. do uzyskania 37 stopni. Zestawiamy z plyty i mieszamy az czas ogolny mieszania bedzie 1-1.5 h Po tym czasie przekladamy mase do formy wylozonej chusta ( w moim wypadku uzylam pieluchy tetrowej) zostawiamy na 15 min celem odciekniecia serwatki po czym przekladamy ser i zostawiamy na kolejne 15 min. Nastepne 3 przelozenie i tym razem dajemy obciazenie 1 kg. Ser przekrecamy co 15 min przez kolejna godzine.(chuste pluczemy w wodzie za kazdym razem).Po ostatnim przelozeniu dajemy obciazenie 2kg i pozostawiamy tak ser na 24h.Kolejnego dnia ser schladzamy w lodowce ok 1 h po czym przekladamy do zimnej wody ( ponoc to da nam ladniejsza powierzchnie)po owym plukaniu ser przekladamy do suchej chusty celem osuszenia, na kilka godzin.Nastepnie przygotowujemy solanke i wkladamy ser na 10 -12h( moja miala stezenie 8%)-w przepisie nie bylo podane jakie ma byc.Dojrzewanie :3-4 tygodnie w temp 15-18 ser przekrecamy kazdego dnia.Tak robilam moj ser bazujac na przepisie ze strony wczesnie przezemnie podanej. Edytowane 30 Października 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 30 Października 2015 Ciekawe jaki będzie w przekroju,teraz wygląda dobrze,trzymam kciuki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 30 Października 2015 (edytowane) Kostek tez jestem ciekawa ,nie spuchl wiec nie wiem czy dziurki beda , ale zapach ma ladny taki lekko smietankowy ,mam zamiar rozkroic na BN ,na razie jeszcze go z tydzien tak potrzymam a pozniej zapakuje prozniowo i schowam do lodowki...chociaz korci zeby przekroic Wlasnie zajzalam do lodowki ,zeby rozkroic moja mielonce ktora wczoraj poczynilam , i znalazlam tylko 3/4 batonu ..TZ juz sie dorwal do niej Edytowane 30 Października 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 30 Października 2015 Widocznie musiala mu smakowac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 31 Października 2015 1 dl mleka zsiadlego lub yogurtu A czego Ty użyłaś jako zakwasu w tym konkretnym serze? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 1 Listopada 2015 Eanno uzylam zsiadlego mleka, tylko innego niz zawsze. Zazwyczaj uzywam tylko zsiadlego, zakwaszam tez ser a'la korycinski ale nigdy jeszcze nie mialam takich prawdziwych dziurek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zainspirowana ostatnimi poczynaniami Halusi z tolpyga ..postanowilam zajac sie moimi filetami ze szczupaka...Zrobilam nieco inaczej gdyz moje filety byly surowe ,wiec zblenderowalam je ze slodka smietana dodalam jajka i bulke tarta ,swiezy koperek ,sol ,pieprz. wszystko wymieszalam zrobilam male kotleciki , usmazylam na glebokim oleju ,ugotowalam zalewe z podanego przez Halinke przepisu i do sloiczkow .zapasteryzowalam . I tak sie prezentuja ..degustacja jak sie przegryzie ,-j ak posmakuja zrobie na wigilje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 23 Listopada 2015 Na pewno posmakują Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 23 Listopada 2015 Sam kotlecik smakowal ,zobaczymy jak z zalewa bo nigdy nie robilam nic w pomidorowo / octowej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 23 Listopada 2015 Moze i ja takie mielone rybne zrobie w zalewie. Bo nie mam teraz swiezej ryby w calosci. A od postu Halusi za mna chodzi ...... i dogonic nie moze Electra dziekuje za pomysl Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 24 Listopada 2015 Annam ja takie krokieciki robilam wczesniej ale z dorsza lub hokifileta ale nigdy w takiej zalewie. Te ze szczupakow tez dobre ale mimo ze to byl filet i do tego dlugo blenderowany to i tak znalazlam osc..ale to juz moja taka przypadlosc sadze ze jak poleza w zalewie to zmiekna na tyle zebym nie czula Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zainspirowana ostatnimi poczynaniami Halusi z tolpyga ..postanowilam zajac sie moimi filetami ze szczupaka... Zrobilam nieco inaczej gdyz moje filety byly surowe , Elektra... moja ryba również była surowa... sparzylam tylko korpusy gdzie zostało trochę mięsa . I tak sie prezentuja ..degustacja jak sie przegryzie ,-j ak posmakuja zrobie na wigilje Prezentują się fajnie i wierzę że będą smakowały Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 24 Listopada 2015 Halinko ,zalewa sama w sobie smakowala..ja mam tylko filety, mialam tyle tych szczupakow ze wykrajalam tylko filety .reszte dostaly mewy rszte chyba zrobie podobnie tylko nie bede smazyla a ugotuje i zrobie sos koperkowy i do sloika , sprezentuje mamie bo ona lubi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Kawalek prasowanki kurczakowej dla odmiany , sa dziurki smakowite ,bo nadziewany worek recznie .wszystko sie ladnie trzyma i nie rozpada.Zdecydowanie lepiej niz kupna od znanego pana "T" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Wygląda bardzo apetycznie, dawno drobiowej nie robiłem czas to zmienić. Piękny wyrób Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 3 Grudnia 2015 dziekuje ja wlasnie tez zatesknilam za czyms lekkim. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Kawalek prasowanki kurczakowej dla odmiany Jak ją przyprawiłaś?Apetyczna!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Eanno peklowalam 50/50 przez 24 h, dalam ok pol lyzeczki grubomielonego bialego pieprzu i 6 g mieszanki gotowej od Miro "Poledwica drobiowa", 80 ml /kg woda. Piers pokrojona w kostke, udka na siatce 4 m,.pazylam do 72st C w srodku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zrobilam kolejny ser. Tym razem wzorowalam sie na serze EL GĄSIOR kol@EL GREGOR, Ser zakwasilam za porada Eanny woda z zakwasu na chleb.ser z 6 l mleka sklepowego niskopasteryzowanego. prasowanie mi troche nie wyszlo bo docisk lekko sie przesunal. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Z 6 l mleka uzyskałaś 6,5 kg sera ? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.