Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

Dyziu jak znajde chwile to postaram sie przetlumaczyc .

a tu jeszcze ricotta z serwatki po serku 

waga oczywiscie nie jest z talerzykiem ! :)

post-58387-0-55832000-1444496375_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449321
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 544
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zrobilo sie chlodno na dworzu postanowilam zrobic cos na wzor zoltego sera .

Nasza pracowita mróweczko :D cierpliwie czekamy na przepis  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-449381
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak sie prezentuje moj ser po 3 tyg. dojrzewania , schudl o 124.1 g :)

 

post-58387-0-21891700-1446219293_thumb.jpg

 

A robilam go tak:

Ser zolty 
10 l mleka 
 
Ja robilam z 6 l mleka poniewaz tylko posiadam garnek 10l( mleko sklepowe niskopasteryzowane )
 
dzien 1
 
robimy kultury starterowe:
1 dl mleka zsiadlego lub yogurtu 1 l mleka (25-30 st.C)mieszamy i zostawiamy na noc w temp.pokojowej.
 
dzien 2 
 
9 l mleka o temp 20 st C mieszamy z naszymi kulturami starterowymi zrobionymi dzien wczesniej.
Mieszamy i odstawiamy na 30 min.
Nastepnie podgrzewamy do temp 27 stopni dodajemy podpuszczke ( ilosc odpowiednia dla danej  podpuszczki) dokladnie mieszamy i zostawiamy na 30 -40 min az powstanie skrzep.
Mase kroimy na 1.5 cm kwadraty.
Mieszamy 15 min nie podgrzewajac ,pozniej mieszamy dalej podnoszac temp o 1-2 st C co jakies 5 min. do uzyskania 37 stopni. 
Zestawiamy z plyty i mieszamy az czas ogolny mieszania bedzie 1-1.5 h
 
Po tym czasie przekladamy mase do formy wylozonej chusta ( w moim wypadku uzylam pieluchy tetrowej) 
zostawiamy na 15 min celem odciekniecia serwatki 
po czym przekladamy ser i zostawiamy na kolejne 15 min. Nastepne 3 przelozenie i tym razem dajemy obciazenie 1 kg. 
Ser przekrecamy co 15 min przez kolejna godzine.(chuste pluczemy w wodzie za kazdym razem).Po ostatnim przelozeniu dajemy obciazenie 2kg i pozostawiamy tak ser na 24h.
Kolejnego dnia ser schladzamy w lodowce ok 1 h po czym przekladamy do zimnej wody ( ponoc to da nam ladniejsza  powierzchnie)po owym plukaniu ser przekladamy do suchej chusty celem osuszenia, na kilka godzin.
Nastepnie przygotowujemy solanke i wkladamy ser na 10 -12h( moja miala stezenie 8%)-w przepisie nie bylo podane jakie ma byc.
Dojrzewanie :
3-4 tygodnie w temp 15-18 ser przekrecamy kazdego dnia.
Tak robilam moj ser bazujac na przepisie ze strony wczesnie przezemnie podanej.
Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453370
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jaki będzie w przekroju,teraz wygląda dobrze,trzymam kciuki :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453371
Udostępnij na innych stronach

Kostek tez jestem ciekawa ,nie spuchl wiec nie wiem czy dziurki beda , ale zapach ma ladny taki lekko smietankowy ,mam zamiar rozkroic na BN :)  ,na razie jeszcze go z tydzien tak potrzymam a pozniej zapakuje prozniowo i schowam do lodowki...chociaz korci zeby przekroic :)

 

Wlasnie zajzalam do lodowki ,zeby rozkroic moja mielonce ktora wczoraj poczynilam , i znalazlam tylko 3/4 batonu ..TZ juz sie dorwal do niej :)

post-58387-0-01602500-1446222134_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453373
Udostępnij na innych stronach

 

 

1 dl mleka zsiadlego lub yogurtu

A czego Ty użyłaś jako zakwasu w tym konkretnym serze?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453574
Udostępnij na innych stronach

 Eanno uzylam zsiadlego mleka, tylko innego niz zawsze. Zazwyczaj uzywam tylko zsiadlego, zakwaszam tez ser a'la korycinski ale nigdy jeszcze nie mialam takich prawdziwych dziurek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-453669
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zainspirowana ostatnimi poczynaniami Halusi z tolpyga ..postanowilam zajac sie moimi filetami ze szczupaka...

Zrobilam nieco inaczej gdyz moje filety byly surowe ,wiec zblenderowalam je ze slodka smietana dodalam jajka i bulke tarta ,swiezy koperek ,sol ,pieprz. wszystko wymieszalam zrobilam male kotleciki , usmazylam na glebokim oleju ,

ugotowalam zalewe z podanego przez Halinke przepisu i do sloiczkow .zapasteryzowalam . 

I tak sie prezentuja ..degustacja jak sie przegryzie ,-j ak posmakuja zrobie na wigilje 

post-58387-0-71378700-1448304647_thumb.jpgpost-58387-0-94569200-1448304662_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458226
Udostępnij na innych stronach

Na pewno posmakują :):clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458230
Udostępnij na innych stronach

Sam kotlecik smakowal ,zobaczymy jak z zalewa bo nigdy nie robilam nic w  pomidorowo / octowej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458231
Udostępnij na innych stronach

Moze i ja takie mielone rybne zrobie w zalewie. Bo nie mam teraz swiezej ryby w calosci. A od postu Halusi za mna chodzi ...... i dogonic nie moze  ;)

 Electra dziekuje za pomysl  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458287
Udostępnij na innych stronach

Annam ja takie krokieciki robilam wczesniej ale z dorsza lub hokifileta ale nigdy w takiej zalewie. Te ze szczupakow tez dobre ale mimo ze to byl filet i do tego dlugo blenderowany to i tak znalazlam osc..ale to juz moja taka przypadlosc :D sadze ze jak poleza w zalewie to zmiekna na tyle zebym nie czula :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zainspirowana ostatnimi poczynaniami Halusi z tolpyga ..postanowilam zajac sie moimi filetami ze szczupaka... Zrobilam nieco inaczej gdyz moje filety byly surowe ,

Elektra... moja ryba również była surowa... sparzylam tylko korpusy gdzie zostało trochę mięsa . :)

 

 

 

I tak sie prezentuja ..degustacja jak sie przegryzie ,-j ak posmakuja zrobie na wigilje

Prezentują się fajnie i wierzę że będą smakowały :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458465
Udostępnij na innych stronach

Halinko ,zalewa sama w sobie smakowala..ja mam tylko filety, mialam tyle tych szczupakow ze wykrajalam tylko filety .reszte dostaly mewy :D

rszte chyba zrobie podobnie tylko nie bede smazyla a ugotuje i zrobie sos koperkowy i do sloika , sprezentuje mamie bo ona lubi  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-458467
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kawalek prasowanki kurczakowej dla odmiany , sa dziurki smakowite :D  ,bo nadziewany worek recznie  :hmm: .wszystko sie ladnie trzyma i nie rozpada.Zdecydowanie lepiej niz kupna od znanego pana "T" :tongue:

post-58387-0-38153600-1449146662_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460222
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo apetycznie, dawno drobiowej nie robiłem czas to zmienić. Piękny wyrób :clap:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460224
Udostępnij na innych stronach

dziekuje :)   ja wlasnie tez zatesknilam za czyms lekkim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460228
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kawalek prasowanki kurczakowej dla odmiany

Jak ją przyprawiłaś?

Apetyczna!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460238
Udostępnij na innych stronach

Eanno peklowalam 50/50 przez 24 h, dalam ok pol lyzeczki grubomielonego bialego pieprzu i 6 g mieszanki gotowej od Miro "Poledwica drobiowa",  80 ml /kg woda. Piers pokrojona w kostke, udka na siatce 4 m,.pazylam do 72st C w srodku. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460272
Udostępnij na innych stronach

Zrobilam kolejny ser. Tym razem wzorowalam sie na serze EL GĄSIOR kol@EL GREGOR

Ser zakwasilam za porada Eanny woda z zakwasu na chleb.

ser z 6 l mleka sklepowego niskopasteryzowanego. prasowanie mi troche nie wyszlo bo docisk lekko sie przesunal.

post-58387-0-85023000-1449344410_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/16/#findComment-460665
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.