Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mielonka z lopatki i boczku w oslonce barierowej

 

Smacznie wygląda, przy tym dobrze nabita bo dziurek nie ma  :)  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-590902
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-590904
Udostępnij na innych stronach

Halinko nabijalam zelmerem , bo nadziewarki na 1,5 kg miesa nie chcialo mi sie wyciagac ,,nastepnym razem dam wiecej wody bo galaretki za malo , smaczna i taka miekka wyszla ,wzorowalam sie na recepturze chudziak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-590905
Udostępnij na innych stronach

@mato007@msn.com, Dalam na 1 kg miesa :

18 g peklosol / 36 h peklowane w kawalkach 

2 g pieprz bialy 

1 g pieprz czarny 

0.3 g ziele angielskie mielone 

0.3g galka muszkatulowa mielona 

0.5 g czasnek suszony 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-590979
Udostępnij na innych stronach

Mielonka z lopatki i boczku w oslonce barierowej

Bardzo ładny wyrób,wyglada książkowo wręcz :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591016
Udostępnij na innych stronach

Electro, jesteś mistrzynią wyrobów z szynkowarki.... i nie tylko, ale tym razem chciałem zapytać Ciebie, jak byś zapeklowała i zrobiła szynkę z piersi i ud kurczaka. Zaznaczam, że nie mam gotowych mieszanek przyprawowych. Jeżeli zaśmiecam Ci wątek, to po prostu - mówiąc trywialnie - olej mnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591054
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591083
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, gratuluję entuzjazmu. Może Ty coś mi doradzisz, bo Electra jednak chyba mnie olała?  Tobie z pewnością  też nie brakuje wiedzy i doświadczenia!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591086
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem czemu piszesz ,że Electra Cię olała , nie każdy ma czas bez przerwy śledzić forum  - wystarczy sprawdzić kiedy zadałeś pytanie a kiedy Electra była na forum .

 

 

Chudziak, gratuluję entuzjazmu.
  ???  moje emotki to wyraz uznania dla wyrobu a nie entuzjazm .

Wyczuwam sarkazm w całym Twoim poście :hmm:

Mój sposób to - Zasól oddzielnie piersi  ( niech stanowi ok 70% )i oddzielnie mięso z udek ( 30%) pokroiwszy je uprzednio w kostkę , używając ok 18gramów na kg  . Po 48 godzinach zmiel na drobnym sitku mięso z udek . Wymieszaj bardzo dokładnie oba rodzaje mięsa , dodając 10%wagi mięsa wody i ok 3% masy mięsa mąki ziemniaczanej  i ok łyżki żelatyny na kg mięsa oraz przypraw jakie Ci pasują .Załaduj w osłonki lub do szynkowara czy praski i parz do 72stC w środku wyrobu w wodzie o temp 75-80stC .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591090
Udostępnij na innych stronach

@Eugeniusz_2015, Nigdy nikogo nie olewam , i zawsze staram sie odpowiedziec , nie zawsze jestem wieczorami i mam mozliwosc odpisania , zdecydowanie spedzam wiecej czasu na forum w dzien .

Ja bym zrobila podobnie jak ci doradzila juz kolezanka wczesniej , robilam taka mielonke kurczakowa z tym ze ja dawalam peklosol50/50  ( zeby dluzej polezala) .i nie dawalam tez maki tylko wode ok 10%, do takich drobiowych dodawalam pieprz bialy , gdy robilam z indykiem dawalam tez papryke ostra ok 1 g/kg. 

Poszukaj " Ekspresowe wyroby DZIADKA" bo to na nich sie wzorowalam , i jak co to zawsze pytaj , ucze sie sama caly czas  ale zawsze sie dziele tym co juz jako tako potrafie :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591155
Udostępnij na innych stronach

NIe ma za co :-) a tak wygladala moja jedna z pierwszych drobiowych a moze nawet i pierwsza nie pamietam juz  :D post-58387-0-25158500-1520331807_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591169
Udostępnij na innych stronach

Eli, mnie KOstek nauczyl, ze trzeba dobrze wymasowac kielbase. Ale i tak dziurki sa. Chyba slabo masuje te batony :laugh:

 

 Electra , ty przez to ,ze w zimie nie masz wedzarni to na prawde ladnie parzysz :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591230
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za piekne slowa SiB-y :)

Ja wlasnie masuje tez teraz porzadnie , wczesniej balam sie ze mi peknie oslonka. 

Ostatnia mielonka chyba wyszla najlepsza , zawsze balam sie dac tej maki ..wydawalo mi sie ze bedzie ja czuc ,przy kolejnej dam wiecej wody zeby wiecej galaretki bylo .

Anno juz nie moge sie doczekac ciepelka ..ale w dalszym ciagu sniegu prawie po kolana mam nadzieje ze pod koniec maja juz cos bedzie mozna pomalowac  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-591268
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No to znow uparzylam sobie kielbaske ..mozna ja nazwac pomylkowa , bo zle mieso wyjelam i musialam cos zrobic z niego na szybko wyszla kielbasa parzona indyczo kacza :D  

sklad 500g indyk piers bez skory 

250 g piers kaczka bez skory 

 

filet z indyka i kaczki ladne kawalki  2X2 cm reszta ok 150 g zblenderowane 

peklosol 18 g /kg  peklowane 48h

pieprz bialy 2 g/kg 

galka 0.5 g/kg

woda 10% dodana do miesa blenderowanego

oslonka barierowa 73 mm

Kielbaska parzona 75-78 st C, 80 min

post-58387-0-35007300-1522760481_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-594555
Udostępnij na innych stronach

 

 

kielbasa parzona indyczo kacza
 

Bardzo apetycznie wygląda.....a te ciemniejsze kacze łatki przecudne.. :thumbsup:

Elektro, duże uznanie.. :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-594570
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taka łaciata.

 

Donatko, zanim przeczytałam wpis Jaco, identycznie tak ją nazwałam  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/20/#findComment-594578
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.