Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek, najprostszy w wykonaniu Pasztet Domowy (drobiowy):

 

Składniki na foremkę 30 cm x 12 cm x 7 cm.

składniki:

 

- 1 kg piersi z kurczaka

- 0.5 kg wątróbki-drobiowej

- 2 jajka

- 2 cebule

-odrobina czerwonego wina

- liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól, pietruszka, sól, pieprz

- masło do wysmarowania foremki

- bułka tarta

(jeśli ktoś ma ochotę, można dodać ulubione składniki do gotowej masy, orzechy, cząstki jabłek, żurawinę)

 

Do dużego garnka wrzucić mięso.Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy.

Gotować do miękkości.Dokładnie obrać po wystygnięciu.

Bulion przecedzić.

 

Wątróbkę usmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.Doprawić do smaku.

Podlać czerwonym winem (jak kto lubi). Na koniec dodaję odrobinę natki pietruszki.

 

Mięso razem z cebulą i wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa (oczka średnie).

 

Do zmielonego mięsa dodać jajka,ok 2 szklanek bułki tartej,przyprawy.

Podlewać bulionem,żeby masa mięsna nie była za sucha.

 

 

Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.

Piec w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny.

Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

 

Schłodzić w lodówce. Podawać z żurawiną i chrzanem.

 

Uwaga. Pasztet uzależnia, taką foremkę zjadam sama w trzy dni. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/
Udostępnij na innych stronach

Kiniula, pierwszy wyrob wstawiony :clap:

mozesz podac sobie reke z Halusia, ona tez ma swoj przepis na forum ,na pasztet z kurczaka.Tu masz jej link https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6318&start=0

U mnie zwykle jest pasztet pieczony z " odzysku"

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298846
Udostępnij na innych stronach

bede musiala kiedy sprobowac zrobic pasztet z kurczaka w taki sposob jak Ty ,robilam tylko ze smazonych piersi i z dodatkiem smietany kremowki ,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298913
Udostępnij na innych stronach

:grin: Siema Kiniula ! No... wygląda apetycznie ... :thumbsup: ale czy nie jest ''on'' aby za suchy ? :rolleyes: Ty na jakiejś diecie ...czy jak...? :grin: :wink: :grin: Pozdawiam ! :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298916
Udostępnij na innych stronach

:grin: lubię takie ostre kucharki (w wypowiedziach wcześniejszych) :grin:

 

Pasztet ładnie podany (jak danie dobrze wygląda to i tak smakuje) :grin: :thumbsup: :clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298917
Udostępnij na innych stronach

faktycznie - wsad extra , ale cosik za suchy - może tak z pół kilo gotowanego boczusia albo podgardla ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298918
Udostępnij na innych stronach

taki pasztecik z chrzanem .... poezja ....

a ja na diecie (

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298925
Udostępnij na innych stronach

No ja też właśnie od wczoraj na diecie, to pasztet dla mnie idealny! Muszę zrobić.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298934
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Wami, jest odrobinę za suchy, albo przesadziłam z cyckami kurzymi, albo za mało bulionu... :P

 

Oczywiście go wtranżolę ale muszę na przyszłość pamiętać, że masa ma być lekko lejąca, a moja była dość ... sztywna. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298948
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Wami, jest odrobinę za suchy

Suchy to mało powiedziane.To jest wiór.Dobry pasztet czy się chce czy nie wymaga tłuszczu a ja w Twoim przepisie go nie widzę.I to czy dodasz więcej rosołu czy mniej to dalej będzie wiórek.I jeszcze ta pierś. :shock: Nie polecam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298957
Udostępnij na innych stronach

Dobry pasztet czy się chce czy nie wymaga tłuszczu

Zgadzam się z Arkadiuszem.. spróbuj na następny raz dodać troszkę podgarla.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298966
Udostępnij na innych stronach

ja też właśnie od wczoraj na diecie, to pasztet dla mnie idealny!

Nie sądzę Madlinko.

W pasztecie są dwie szklanki bułki tartej a to są węglowodany od których oponka rośnie.

Gdyby w to miejsce wstawić trochę tłuszczu to całość zyskałaby na dietetyczności, smakowitości i strawności.

Kiniula, nie piszę tego złośliwie ale chude=suche pasztety to najwyżej - przy wysokim kunszcie wykonawcy - średnia półka.

Przypomnę, że najwyżej na świecie cenione pasztety robi się na bazie przetłuszczonych wątróbek. Są technologie wykonania takich pasztetów z normalnych wątróbek w połączeniu z tłuszczem. To ostatnie w aspekcie ochrony dobrostanu zwierząt :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299049
Udostępnij na innych stronach

Ta bułka tarta też mi nie pasowała, ale zainspirował mnie pasztet Kiniuli i zrobiłam taki tylko z kurczaka, wyszedł pyszny i absolutnie nie wiórowaty, wręcz smarowny bym powiedziała, jeśli tylko Natka mi pozwoli to wrzucę przepis, no na razie zagląda mi tu i naciska klawiatuę :devil:

Kiniula nie przejmuj się nasi kochani bracia i siostry tylko dobrze doradzają abyśmy robiły co raz lepsze wyroby, dzięki Twojemu przepisowi stworzylam swój pyszny pasztet, dzięki :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299130
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj i ja się skusiłem na wykonanie tego pasztetu . Też sądziłem że bedzie suchy ale o DZIW :) wyszedł piekny , delikatny i lekko smarowny . Jedynie czego nie używałem to czerwonego wina - zostało wypite wcześniej :) - a w zamian podlałem wątróbkę bulionem z gotowania mięsa . Żona jadła dzisiaj pasztet na śniadanie , a wczoraj wieczorem patrzyła na mnie z lekkim zdziwieniem i pewnie myślała sobie " na pewno mu nie wyjdzie , na pewno " :grin: a tu suprise :) Polecam wszystkim i dziękuje za przepis :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.