Kiniula Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2013 Na początek, najprostszy w wykonaniu Pasztet Domowy (drobiowy): Składniki na foremkę 30 cm x 12 cm x 7 cm. składniki: - 1 kg piersi z kurczaka - 0.5 kg wątróbki-drobiowej - 2 jajka - 2 cebule -odrobina czerwonego wina - liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól, pietruszka, sól, pieprz - masło do wysmarowania foremki - bułka tarta (jeśli ktoś ma ochotę, można dodać ulubione składniki do gotowej masy, orzechy, cząstki jabłek, żurawinę) Do dużego garnka wrzucić mięso.Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy. Gotować do miękkości.Dokładnie obrać po wystygnięciu. Bulion przecedzić. Wątróbkę usmażyć na patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka.Doprawić do smaku. Podlać czerwonym winem (jak kto lubi). Na koniec dodaję odrobinę natki pietruszki. Mięso razem z cebulą i wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa (oczka średnie). Do zmielonego mięsa dodać jajka,ok 2 szklanek bułki tartej,przyprawy. Podlewać bulionem,żeby masa mięsna nie była za sucha. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Piec w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180 stopni ok 1,5 godziny. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce. Podawać z żurawiną i chrzanem. Uwaga. Pasztet uzależnia, taką foremkę zjadam sama w trzy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2013 Kiniula, pierwszy wyrob wstawiony :clap: mozesz podac sobie reke z Halusia, ona tez ma swoj przepis na forum ,na pasztet z kurczaka.Tu masz jej link https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6318&start=0 U mnie zwykle jest pasztet pieczony z " odzysku" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2013 ANNAM, dziękuję, czekam jeszcze aż się upiecze i wtedy wrzucę finalne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2013 Zdjęcia finalne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2013 Wygląda smakowicie, jeśli możesz trochę zapachu tez wkleic ... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2013 Kiniula, pysznue wyglada. :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2013 jacinto, ni da rydy ANNAM, jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2013 bede musiala kiedy sprobowac zrobic pasztet z kurczaka w taki sposob jak Ty ,robilam tylko ze smazonych piersi i z dodatkiem smietany kremowki , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2013 :grin: Siema Kiniula ! No... wygląda apetycznie ... :thumbsup: ale czy nie jest ''on'' aby za suchy ? :rolleyes: Ty na jakiejś diecie ...czy jak...? :grin: :wink: :grin: Pozdawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2013 :grin: lubię takie ostre kucharki (w wypowiedziach wcześniejszych) :grin: Pasztet ładnie podany (jak danie dobrze wygląda to i tak smakuje) :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2013 faktycznie - wsad extra , ale cosik za suchy - może tak z pół kilo gotowanego boczusia albo podgardla ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2013 taki pasztecik z chrzanem .... poezja .... a ja na diecie ( Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2013 No ja też właśnie od wczoraj na diecie, to pasztet dla mnie idealny! Muszę zrobić. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2013 Zgadzam się z Wami, jest odrobinę za suchy, albo przesadziłam z cyckami kurzymi, albo za mało bulionu... :P Oczywiście go wtranżolę ale muszę na przyszłość pamiętać, że masa ma być lekko lejąca, a moja była dość ... sztywna. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2013 Zgadzam się z Wami, jest odrobinę za suchy Suchy to mało powiedziane.To jest wiór.Dobry pasztet czy się chce czy nie wymaga tłuszczu a ja w Twoim przepisie go nie widzę.I to czy dodasz więcej rosołu czy mniej to dalej będzie wiórek.I jeszcze ta pierś. :shock: Nie polecam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2013 Dobry pasztet czy się chce czy nie wymaga tłuszczu Zgadzam się z Arkadiuszem.. spróbuj na następny raz dodać troszkę podgarla.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2013 Kiniula, cycki piękna sprawa :grin: :grin: ale jak widać co za dużo to nie zdrowo :lol: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-298968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2013 ja też właśnie od wczoraj na diecie, to pasztet dla mnie idealny!Nie sądzę Madlinko. W pasztecie są dwie szklanki bułki tartej a to są węglowodany od których oponka rośnie. Gdyby w to miejsce wstawić trochę tłuszczu to całość zyskałaby na dietetyczności, smakowitości i strawności. Kiniula, nie piszę tego złośliwie ale chude=suche pasztety to najwyżej - przy wysokim kunszcie wykonawcy - średnia półka. Przypomnę, że najwyżej na świecie cenione pasztety robi się na bazie przetłuszczonych wątróbek. Są technologie wykonania takich pasztetów z normalnych wątróbek w połączeniu z tłuszczem. To ostatnie w aspekcie ochrony dobrostanu zwierząt Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Września 2013 Ta bułka tarta też mi nie pasowała, ale zainspirował mnie pasztet Kiniuli i zrobiłam taki tylko z kurczaka, wyszedł pyszny i absolutnie nie wiórowaty, wręcz smarowny bym powiedziała, jeśli tylko Natka mi pozwoli to wrzucę przepis, no na razie zagląda mi tu i naciska klawiatuę :devil: Kiniula nie przejmuj się nasi kochani bracia i siostry tylko dobrze doradzają abyśmy robiły co raz lepsze wyroby, dzięki Twojemu przepisowi stworzylam swój pyszny pasztet, dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2013 Wczoraj i ja się skusiłem na wykonanie tego pasztetu . Też sądziłem że bedzie suchy ale o DZIW wyszedł piekny , delikatny i lekko smarowny . Jedynie czego nie używałem to czerwonego wina - zostało wypite wcześniej - a w zamian podlałem wątróbkę bulionem z gotowania mięsa . Żona jadła dzisiaj pasztet na śniadanie , a wczoraj wieczorem patrzyła na mnie z lekkim zdziwieniem i pewnie myślała sobie " na pewno mu nie wyjdzie , na pewno " :grin: a tu suprise Polecam wszystkim i dziękuje za przepis Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8464-kiniulia-urz%C4%99duje/#findComment-299483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.