piksiak Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Maja 2014 Mam pytanie, gdzie podziały się fotki Dyziowego gotowego serka, i kto manipuluje postami Misiu, robię to ręcznie, termometrem z długą sondą i dokładnością skali do 1/10 stopnia C. W momencie kiedy temp. zbliża się do 38 stopni C. wyjmuję garnek ze skrzepem z kąpieli wodnej i odstawiam na bok, wynosząc po pewnym czasie na dwór, aby schłodzić go zupełnie.Po schlodzeniu odcedzam skrzep, robiąc twarożek, lub odciskam twarożk w prasce i robię biały serek, w zależności od aktualnej potrzeby. Serwatkę zaś podgrzewam do 95 stopni C. dodaję 50 ml. octu jabłkowego, mieszam i jakiś czas podgrzewam, i po podgrzaniu odstawiam ją na 24 godz. i robię ricottę, następnie znowu serwatkę odcedzam, otrzymaną ricottę wykorzystuję do konsumpcji, a czystą serwatkę wlewam do butelek, wstawiam do lodówki i zużywam ją do pieczenia chleba, a częściowo wypijam. Zasugierowałem się postem Kol. sverige2. Dyziu, a gdzie podziała się fotka Twego pięknego serka ? Kto i dla czego usuwa posty ??? Ricotta oczywiście będzie, tak jak pisze o tym EAnna, Bazyl czy ja wg. podanego przepisu..Ale zdjęcia nie widzisz czy posta? Bo jak zdjęcia to awaria była. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 23 Maja 2014 Nie popadaj w teorie spiskowe tutaj jest ten serek: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9875-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo/?do=findComment&comment=353564 OK. Dzięki Roger, proszę o wybaczenie, sprawa sie wyjaśniła . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 23 Maja 2014 no i tyle ricotty zmarnowalo sie jak servatki po twarogu szly do kanalu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 23 Maja 2014 Serwatki nie powinno sie wylewać. Stanowi ona bardzo energetyczny napój. Dodaje się ją również do wypieku chleba. Jest również wspaniałym środkiem kosmetycznym. NIGDY W KANAŁ !!!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 23 Maja 2014 Dyzio zebym to ja 10 lat temu wiedziala 120 litrow mleka co tydzien to ja musialabym miec piekarnie a nie cukiernie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 23 Maja 2014 No i mogła byś brać zdrowotne kompiele w serwatce zamiast szampanie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 23 Maja 2014 Właśnie zjadłem kolację z twrożkiem wykonanym metodą polecaną na filmiku przez kol.Ted50. Zrobilem to nieco na skróty, ponieważ zachciało mi się bardzo domowego twarożku a nie posiadałem zsiadłego mleka. Podjechałem więc do Lidla, nabyłem gotowe szwedzkie zsiadłe mleko tzw. "Filmjölk" 2 litry, oraz jeden litr świeżego mleka o zaw. 3,2% tłuszczu jedno i drugie. Zrobiłem wszystko tak jak podaje przepis. Czyli świeże zagotowałem, i wlałem go do filu, zamieszałem, zrobił się natychmiast piękny skrzep który odstawiłem na ok. 30 minut. Następnie wylałem go na ściereczkę lnianą, umieszczoną na cedzaku. O godz 19.00 miałem naprawdę pyszny kremowy twarożek który zjadłem właśnie z razowym chlebkiem owsianym. Niebo w gębie, a sposób rzeczywiście bardzo fajny i wart polecenia. Dzięki za fajny przepis kol. Ted. Twarożku nie ważyłem, ale serwatki jest 1.7 litra, zostawiam go jeszcze na noc, zobaczymy ile jeszcze odcieknie. Tak czy inaczej naprawdę super twarożek, który można zrobić nieomal na poczekaniu, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-353828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Maja 2014 to zależy jak będziemy ,, obrabiali,, zsiadłe mleko w garnku gdy uzyskamy zielonkawą serwatkę (brak białka w serwatce ) to i ricotty niet To nie tak Panie Grzegorzu.Zielonkawa, przeźroczysta serwatka nadal ma w sobie białaka serwatkowe, bo są one rozpuszczalne w wodzie. Tak samo jak sól lub cukier. Ich roztwory są przeźroczyste. Z takiej serwatki- pod warunkiem odpowiedniej kwasowości - zawsze wytrąci sie ricotta.Brak przeźroczystosci serwatki to nic innego jak rozpylona kazeina, która jest nierozpuszczalna w wodzie; stąd "widzimy" białe mleko Rozpylona w serwatce kazeina jest wskaźnikiem jakości obróbki skrzepu twarogowego lub podpuszczkowego. Najlepiej, jak jej nie ma wcale. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Maja 2014 pierwsze udane oscypki robiłem dwoma etapami...pierwszy z mleka 3,2 % łagodnie pasteryzowanedrugi z mlekomatu czyli ok 4% niepasteryzowaneróżnica była znaczna skrzep z pierwszego był bardzo miękki, a serwatka zielonkawaz drugiego skrzep twardy... wyraźnie stawiał opór przy krojeniu i rozdrabnianiu, serwatka biała " mętna"... czytałem że jak taka serwatka to mleko zakażone E Coli ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Maja 2014 To Pani Aniu Proszę zrobić ricottę z serwatki po twarogu i wkleić fotorelację Czekam z niecierpliwością Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Maja 2014 Proszę zrobić ricottę z serwatki po twarogu i wkleić fotorelację Wczoraj robiłam Przed chwilą cyknęłam zdjęcia trzech produktów: resztki serwatki pozbawionej białek (została po wychłodzeniu wypita - u nas dzisiaj upał), ricotta i twaróg (nie był prasowany tylko ocieknięty) Dla porównania: serwatka i śmietana zebrana z mleka: Nie musze dodawać, że ricotta zrobiona została z serwatki po wytrąceniu twarogu.Przepraszam za jakość prezentacji ale zostałam wywołana do tablicy Twaróg robię raz na dwa tygodnie. Może, Panie Grzegorzu, postaram się zrobić całą fotorelację w najbliższym terminie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Dziękuje PANI ANIU za piękne zdjęcia są bardzo przekonywujące Teraz jak będę robił twaróg to spróbuję zrobić ricottę Edytowane 27 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 27 Maja 2014 prawdę mówiąc nie rozumiem o co chodzi...miałem kilka prób zrobienia serków mozzarella, potem oscypki z kilku rodzajów mleka z zamierzonych wyszły tylko oscypki po 2 próbach, ale ricotta wyszła zawsze...a kwasowość i kolor serwatki był bardzo różny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 27 Maja 2014 prawdę mówiąc nie rozumiem o co chodzi... miałem kilka prób zrobienia serków mozzarella, potem oscypki z kilku rodzajów mleka z zamierzonych wyszły tylko oscypki po 2 próbach, ale ricotta wyszła zawsze... a kwasowość i kolor serwatki był bardzo różny EAnna podaje ricotta ,ktora jest robiona z serwatki po twarogu( ser bez podpuszczki) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Maja 2014 ale ricotta wyszła zawsze wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Aniu,robię ser według Twojego przepisu stosuje podane temperatury. Ricottę też zrobię tak jak piszesz ale zdjęcia ricotty dopiero wieczorem. Zdjęcia się pomieszały nie wiem dla czego.Były po ustawiane według kolejności jak wstawiałem. Edytowane 28 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 28 Maja 2014 ser obcieka za kilka godzin podgrzeję serwatkę do 95*C Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 28 Maja 2014 ser obcieka Grzegorzu,na twaróg nie rozdrabnia się tak bardzo skrzepu jak na ser podpuszczkowy.Szczególnie, gdy celuje się w twarożek delikatniejszy, bardziej wilgotny.Widzę, że przez chustę przeciska się rozproszona kazeina Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Maja 2014 Aniu,skrzepu nie rozdrabniałem tylko jak wlewałem ze słoików to się ,,po rozwalał,, mleko zsiadłe w słoikach było przeznaczone do spożycia a nie na twaróg. Jak zakwaszam w garnku to skrzep kroję. Kazeina nie wycieka tylko nie było osoby do pomocy i chustę musiałem położyć już trochę napełniona do garnka celem zrobienia zdjęcia. (bym powiesił ale oszczędzałem serwatkę na ricottę) Idę podgrzewać serwatkę. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 28 Maja 2014 to nie jest ta sama ricotta co robię sery tu powstał taki ,, mułek,, po odcieknięciu serwatki może zostanie łyżka lub łyżeczka ricotty Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Maja 2014 ricotta składa się z bardzo drobniutkich ,, grudek ,, jak mąka krupczatka do tego jest kwaśna Ricottę z serwatki po twarogu robiłem dwa razy pierwszy i ostatni Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Maja 2014 ricotta składa się z bardzo drobniutkich ,, grudek ,, jak mąka krupczatka do tego jest kwaśna Ricottę z serwatki po twarogu robiłem dwa razy pierwszy i ostatni Musiałeś mieć dość mocno zakwaszone mleko.Tylko te "grudki" mnie zastanawiają. Może to grudki kwaśnej kazeiny rozproszonej w serwatce?U mnie zawsze ricotta jest mazista. Zarówno ta po twarogu jak i serach podpuszczkowych.Nie jest jej zbyt dużo bo białek serwatkowych jest niewiele.Jeżeli serwatka jest mętna to znaczy, że zawiera sporo kazeiny. Wtedy też tej ricotty jest więcej ale należy mieć świadomość, że serek jest mieszaniną białek serwatkowych i kazeiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-354906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) A ja to zawsze mam chyba jakiegoś pecha. Jak usiłuję zrobić rocottę, to zawsze jest tak drobniutki skrzep, że praktycznie przelatuje mi przez dziurki w worku serowarskim. Dlaczego tak sie dzieje?Ostatni z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka (zrobiony ser podpuszczkowy), wyszło mi ze trzy łyżki ricotty. Edytowane 30 Maja 2014 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 31 Maja 2014 Ostatni z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka (zrobiony ser podpuszczkowy), wyszło mi ze trzy łyżki ricotty. W krowim mleku jest ok. 0,6g białek serwatkowych.Z trzech litrów mleka po zrobieniu twarogu pozostało Ci max 2,7 l serwatki.W tej serwatce jest ok. 16 g suchego białka serwatkowego. Powinno to dać około 50g ricotty. W przybliżeniu 1/6 ilości twarogu.Wynik jest zależny przede wszystkim od zawartości białka w mleku.Czym i w jakiej ilości zakwaszałeś serwatkę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) Zakwaszałem sokiem z cytryny, w ilości: z jednej połówki cytryny. Przy poprzednich próbach zakwaszałem kwaskiem cytrynowym w ilości 1.2 gr i chyba raz octem, ale nie pamiętam w jakiej ilości. Zawsze robię to z serwatki pozostałej z 3 litrów mleka.W przybliżeniu 1/6 ilości twarogu. Było znacznie mniej. Edytowane 31 Maja 2014 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page/5/#findComment-355237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.