grizzly Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Stycznia 2014 ...Bo skoro się sam na to zgodził to co , teraz z gęby cholewę będzie robił ???...No.... zasadniczo "gębę" zachowuje........z woli ludu, pożerającego margarynę z marketu! Nikt nie może mieć lepszej intuicji od "jacka i agatki",z naciskiem na "agatki", które zrobiły maturę i chcą więcej! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-327162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Warto przczytać z uwagą.http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/art1219.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-327349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) http://finanse.wp.pl/kat,1033691,title,Na-wielkanocnym-stole-loj-i-woda-zamiast-bialej-kielbasy,wid,16531715,wiadomosc.html Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-346328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 6 Maja 2014 http://dzieci.pl/gid,16581107,img,16581153,kat,1033627,title,Test-parowek-dla-dzieci,galeria.html?smgputicaid=612adf Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-350568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 1 Lipca 2014 http://finanse.wp.pl/kat,1033705,title,Producenci-wedlin-masowo-wnioskuja-o-wpis-na-Liste-Produktow-Tradycyjnych,wid,16717861,wiadomosc.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-359756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 2 Lipca 2014 PILNE!!!http://finanse.wp.pl/kat,1034079,title,KE-wedliny-tradycyjne-beda-mogly-byc-wedzone-jak-dotychczas,wid,16726652,wiadomosc.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-359838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 15 Lipca 2014 http://m.onet.pl/biznes,l9lt3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-361686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Warto przeczytać - o peklowaniuhttp://www.myecolife.pl/wp-content/uploads/2009/06/myecolife_mieso_i_wedliny_2009_06_01_azotyny_w_przetworstwie_miasa_pdf.pdf Nowe oznakowania http://przemyslspozywczy.eu/wp/wp-content/uploads/2014/09/Nowe-wymagania-dotycz%C4%85ce-znakowania-wa%C5%BCne-od-13-grudnia-2014-r.-Rozporz%C4%85dzenie-nr-1169-2011.pdf Edytowane 22 Grudnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-392479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/pliki/BIBLIOTEKA/wedzenie-brosz-ca.pdfWarto przeczytać , miedzy innymi o tym -,,Dym otrzymany przy małym dopływie powietrzazawiera mniej WWA, niż dym otrzymany przypełnym, otwartym dopływie powietrza.Zkolei w zbyt niskiej temperaturze pirolizy powstaje dym zawierający dużo kwasów,natomiast mało związków fenolowych. Produkty wędzone w takim dymie charakteryzują siępogorzelistym, kwaskowatymzapachem i luźną, a nawet pastowatą teksturą mięsa'' Edytowane 2 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-394236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 8 Stycznia 2015 DZIADEK zapodaj,że rys nr.3 w tym materiale jest moim projektem. ,,Dym otrzymany przy małym dopły wie powietrza zawiera mniej WWA, niż dym otrzymany przy pełnym, otwartym dopływie powietrza. Z kolei w zbyt niskiej temperaturze pirolizy powstaje dym zawierający dużo kwasów, natomiast mało związków fenolowych. Produkty wę dzone w takim dymie charakteryzują się pogorzelistym, kwaskowatym zapachem i luźną, a nawet pastowatą teksturą mięsa'' Szybkie czytanie, to złe czytanie i można ominąć zdanie. Coś mi się widzi, że CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIEODDZIAŁ W RADOMIU wzorował się na wędlinach domowych.pl Produkty powstającepodczas palenia się drewna płomieniem „otwartym" praktycznie nie zawierają dużych ilościskładników wędzarniczych i nie są wartościowe dla procesu wędzenia, natomiast występujedużo WWA.Dotyczy wędzarni w których pali się jak w lokomotywie - małe wąskie paleniska z szamotką.Maksymalne stężenie pożądanych związków gazowych w dymie występuje w trzechzakresach temperatury spalania drewna - pierwszy: 200-300°C i odpowiada hemicelulozie;drugi: 300-425°C, odpowiada celulozie oraz trzeci: powyżej 425°C i odpowiada ligninie.Świadczy to o tym, że w celu otrzymania dużego stężenia związków fenolowych w dymieniezbędne jest doprowadzenie temperatury pirolizy do drugiego maksimum zamiany ligninyna lotne produkty jej termicznego rozkładu. Nie należy jednak podczas wędzenia przekroczyćtemperatury krytycznej (ok. 450°C), w której powstają wielopierścieniowe węglowodoryaromatyczne (WWA), To również jest ujęte w moim opracowaniu - wykresy i opis. Maksymalna temperatura pirolizy drewna nie powinna więc przekraczać 425-450°C. Można to regulowaćdopływem powietrza do strefy żarzenia. Dym otrzymany przy małym dopływie powietrzazawiera mniej WWA, niż dym otrzymany przy pełnym, otwartym dopływie powietrza.Z kolei w zbyt niskiej temperaturze pirolizy powstaje dym zawierający dużo kwasów,natomiast mało związków fenolowych. Produkty wędzone w takim dymie charakteryzują siępogorzelistym, kwaskowatym zapachem i luźną, a nawet pastowatą teksturą mięsa.W procesie pirolizy drewna w temp. 200-450°C ilość powstałych substancji lotnych możedochodzić nawet do 80% wszystkich substancji rozkładu drewna.Moje wykresy i opis potwierdzają ten temat.Należy zauważyć, że opalanie przy zamkniętych drzwiczkach lub przysłoniętych z małymi paleniskami wywołuje tren efekt, a wędzarnie amatorskie od przemysłowych bardzo się różnią. Cóż mogę dodać cały temat został ubrany w fachowe i naukowe wyrażenia podparte nauką. Warto czytać, ale ze zrozumieniem bez wyciągania zdań z kontekstu i adoptowania do własnych pomysłów i wędzarni. Tu należy się zastanowić. Autorzy za to, walnęli pięknego "knota" rysunkiem nr. 2, chyba nie czytali własnego artykułu lub nie zrozumieli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 9 Stycznia 2015 No to ja jeszcze wtrącę swoje 3 grosze Jak to jest z tym paleniskiem.... czytając również to opracowanie przeczytałem że należy ograniczać dopływ powietrza do paleniska.... regulując tym samym temperaturę i ilość dymu. Ja już wcześniej rozpatrywałem na którymś z wątków sprawę drzwiczek do paleniska.... i w sumie "zgłupiałem".... ja podczas wędzenia mam cały czas drzwiczki do paleniska otwarte, ogień w palenisku występuje jedynie podczas rozpalania, wygrzewania i ewentualnie osuszania wyrobów. Następnie w momencie gdy w palenisku otrzymuje dostateczną ilość żaru to rozgarniam go w komorze i kładę na nim nową szczapę drewna.... zsuwając oraz rozsuwając szczapy w palenisku reguluje temperaturę..... mając cały czas oczywiście otwarte drzwiczki do paleniska bez języków ognia w palenisku.... Więc moje pytanie teraz: czy według tego opracowania oraz wpisów szanownych poprzedników powinienem ograniczyć ilość dopływu powietrza do paleniska by zmniejszyć ilość WWA w wędzonkach? Do tej pory wędziłem przy otwartych drzwiczkach i byłem z efektów zadowolony ( może tylko nie byłem zadowolony z niewielkiej ilości dymu w altanie wydostającego się z otwartych drzwiczek właśnie), wędzonki wyszły nie okopcone, nie posiadają kwaśnego smaku ani pogożeliskowego zapachu więc nie wiem teraz znowu co myśleć.....przy otwartych drzwiczkach do paleniska przepływ powietrza był swobodny przez komorę wędzarniczą, dym miał odpowiednią gęstość, ale po tym co tutaj przeczytałem powinienem ograniczyć ilość powietrza dostarczonego do paleniska..... Wrzucam również krótki filmik prezentujący pierwsze odpalenie, który obrazuje w jaki sposób opalam wędzarnię: Prosił bym o rozwianie moich niepewności..... przymykać drzwiczki czy wędzić przy otwartym palenisku..... Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ...andyandy post wcześniej nadmienił o błędach w owym artykule - a dotyczącymi właśnie Twojego zapytania. WĘDZIĆ PRZY OTWARTYM Edytowane 9 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 9 Stycznia 2015 A dla mnie najciekawszy jest ten fragment (duży - nie wyrwany z kontekstu) : W odniesieniu do limitów zawartości WWA w kiełbasachnie ma większej różnicy pomiędzy wędzeniem bezpośrednim a pośrednim z tradycyjnymoddalonym paleniskiem, w obydwu przypadkach odsetek próbek spełniających nowe limityjest nie większy niż 52%. Dymogenerator żarowy dzięki automatycznemu sterowaniuprocesem wędzenia zapewnił wysoką zgodność (91% próbek) zawartości WWA z limitami.W odniesieniu do stwierdzanych poziomów zawartości sumy 4WWA w zależności odsposobu generowania dymu należy stwierdzić, iż najkorzystniejsze parametry tj. wartośćmediany, 95-percentyl i maksymalna zawartość dotyczą metody wędzenia z użyciemdymogeneratora żarowego z zastosowaniem zrębków wędzarniczych. Szczególnie wysokieniebezpieczne stężenia WWA stwierdzono w przypadku bezpośredniego wędzenia kiełbas.Mediana zawartości WWA w przypadku metody bezpośredniej i pośredniej z paleniskiemtradycyjnym jest zbliżona. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 9 Stycznia 2015 WĘDZIĆ PRZY OTWARTYM UFFFF....... uleciał ze mnie dym i głowa pojęła temat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Warto poczytać, gdy tym tematem jesteśmy zainteresowani .http://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2010/1_2010/br%201,2010%20s.%20093-100.pdf http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2014,%202%2893%29/06_Waszkiewicz.pdf Edytowane 9 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) .. ja podczas wędzenia mam cały czas drzwiczki do paleniska otwarte, ogień w palenisku występuje jedynie podczas rozpalania, wygrzewania i ewentualnie osuszania wyrobów. Następnie w momencie gdy w palenisku otrzymuje dostateczną ilość żaru to rozgarniam go w komorze i kładę na nim nową szczapę drewna.... zsuwając oraz rozsuwając szczapy w palenisku reguluje temperaturę..... mając cały czas oczywiście otwarte drzwiczki do paleniska bez języków ognia w palenisku.... Więc moje pytanie teraz: czy według tego opracowania oraz wpisów szanownych poprzedników powinienem ograniczyć ilość dopływu powietrza do paleniska by zmniejszyć ilość WWA w wędzonkach? Do tej pory wędziłem przy otwartych drzwiczkach i byłem z efektów zadowolony ( może tylko nie byłem zadowolony z niewielkiej ilości dymu w altanie wydostającego się z otwartych drzwiczek właśnie), wędzonki wyszły nie okopcone, nie posiadają kwaśnego smaku ani pogożeliskowego zapachu więc nie wiem teraz znowu co myśleć.....przy otwartych drzwiczkach do paleniska przepływ powietrza był swobodny przez komorę wędzarniczą, dym miał odpowiednią gęstość, ale po tym co tutaj przeczytałem powinienem ograniczyć ilość powietrza dostarczonego do paleniska. Nic nie zmieniaj doskonale opalasz i dobrze wędzisz. Masz wędzarnie amatorską małą i tylko ten sposób będzie odpowiedni. Przy otwartym palenisku stroimy wędzarnie szbrem wylotowym lub otworami dymnymi ustanawiając odpowiedni ciąg i parametry spalania opału. Panowie naukowcy nigdy nie wędzili samodzielnie, ale opis dotyczy wędzarni o innych rozmiarach i paleniskach. Stąd paradoksem są pewne stwierdzenia, które same sobie zaprzeczają więc wyciągają średnią na koniec. Propagując wędzarnie z kanałem rys. 2 sami zaprzeczyli własnej wiedzy praktycznej. Ja też miałem z tym problem ponieważ nie ma rzeczy idealnych po naszej myśli. Dlatego opracowałem wędzarnie spełniającą podstawowe warunki. Moje opracowanie jest oparte o zasoby forum i wędzarnie stosowane przez forumowiczów. Jednak ogólny zakres nie różni się zbytnio, co jest pokazane na moich wykresach. Nie zależnie od literatury i naukowego podejścia skwituję tylko, że wędzarnia ma być ciepła, duża, duże palenisko i nie przekraczamy 470 st spalania - wyżarzania w palenisku. Dodatkowo można się dowiedzieć, że sztuką wędzenia - jest sztuka opalania. Pod tym względem zaprojektowałem wędzarnię uwzględniając kaloryczność opału oraz zjawiska zachodzące podczas opalania. Obydwa artykuły można śmiało porównać i wyciągnąć wnioski z całości, a nie zdania z kontekstu ponieważ skutek jest odwrotny. Nie można też naginać wiedzy i praw fizyki pod projekty "pomników" Edytowane 9 Stycznia 2015 przez vtec usunięte pogrubienie czcionki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Przy otwartym palenisku stroimy wędzarnie szbrem wylotowym lub otworami dymnymi ustanawiając odpowiedni ciąg i parametry spalania opału. No popatrz Pan, a Andrzej w Łazach reguluje spalanie zasypując zbytnio rozpalone szczapy mączką drzewną. Robi takie sruuuu szuflą, płomienie znikają, drewno ledwie się żarzy .... a wędzonki wychodzą mega zarąbiste. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) A dla mnie najciekawszy jest ten fragment (duży - nie wyrwany z kontekstu) : Właśnie zrobiłeś kontekst ponieważ zaznaczyłeś fragmenty i próbujesz dopasować stwierdzenia do warunków amatorskich pomysłów. Poniekąd można dopasować stwierdzenia, ale tylko do wędzarni z dymogeneratorem i dogrzewaniem elektrycznym. Taką rolę spełnia wędzarnia Borniak. Amatorskie wędzarnie murowane, kanałowe nie spełniają tej roli i nie spełniają roli konstrukcje inne o znacznej utracie ciepła. No popatrz Pan, a Andrzej w Łazach reguluje spalanie zasypując zbytnio rozpalone szczapy mączką drzewną. Robi takie sruuuu szuflą, płomienie znikają, drewno ledwie się żarzy .... a wędzonki wychodzą mega zarąbiste.W tym też jest metoda i zapewniam, że o wiele lepsza niż wyciąganie drewna lub polewanie wodą, zamykanie drzwiczek lub szybrów. Trociny tłumią dostęp powietrza, a zarazem izolują zbyt dużą ilość ciepła wypromieniowanego z żaru. Efekt natychmiastowy. I rzeczywiście wędzonki wychodzą "mega zarąbiste" Maad możesz odrobić zadanie domowe i sprawdzić - polecam. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez vtec usunięte zbędne pogrubienie czcionki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 9 Stycznia 2015 zaznaczyłeś fragmenty i próbujesz dopasować stwierdzenia do warunków amatorskich pomysłów. wędzarnie murowane, kanałowe Wskaż miejsce, w którym ja coś próbuję dopasować do jakichś wyimaginowanych przez Ciebie pomysłów. Ja tylko wskazałem na wyniki przeprowadzonych praktycznie badań. W opracowaniu nie jest określone jakich wędzarni z paleniskiem pośrednim one dotyczą dlatego nie wiem z czego wywnioskowałeś, że ja jestem obrońcą "murowanych pomników" - jest akurat odwrotnie. Ponadto twierdzenie, że : ,,Dym otrzymany przy małym dopływie powietrza zawiera mniej WWA, niż dym otrzymany przy pełnym, otwartym dopływie powietrza." znajduje się w opracowaniach naukowych i jest poparte badaniami - dziwię się, że to negujesz, a sam potem wskazujesz jak to regulować : stroimy wędzarnie szbrem wylotowym lub otworami dymnymi ustanawiając odpowiedni ciąg i parametry spalania opału. Zwróć uwagę na to, że sam preferujesz wędzarnie z paleniskiem ... ... pośrednim - tak to jest palenisko pośrednie tylko znajdujące się pod komorą wędzarni i z krótkim kanałem pionowym . Nie wiem dlaczego te komentarze dotyczące wyników badań odbierasz jako jakieś osobiste ataki na Twoje opracowania. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ja tylko wskazałem na wyniki przeprowadzonych praktycznie badań. Może zbyt szybko i pochopnie określiłem, ale to dlatego, że 100% na forum zawsze wyszukuje tylko wycinki do usprawiedliwienia lub oceny własnych pomysłów. Jeżeli, to nie pomaga! stwierdzają, że wszystkim smakowało lub dziadek i inni też tak robili. Jak wiesz z takim stwierdzeniem już się nie walczy i nie podważa - nie widzę sensu. Ten "mechanizm" podzieli forum na zwolenników ogrodowej architektury użytkowej i posiadaczy "kibelków" Nie dziwię się ponieważ na forum i w necie do tej pory były wszędobylskie murowane kominowce zakopane w ziemie z długim kanałem wyłożone szamotem. Wirus właśnie takie wycinki bez całej wiedzy, czytane przez innych powodują powstawanie i adopcje różnych zabudów szafek itp na potrzeby wędzarni. Przejrzyj forum zrozumiesz. Teraz czytając mój oraz Radomski poradnik możesz wyciągnąć wnioski. W jednym i drugim napisane jest to samo, tylko dwoma formami wyrażone. Łącząc w jedną całość wzajemnie się uzupełni. Umiejętnie korzystając z tej wiedzy będzie bezecną wiedzą dla forum wędzarniczego i chyba jedynym takim dostępnym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ja staram się wyciągać wnioski np. z takich opracowań :Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Technologii Żywności ,Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Laboratorium Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w RzeszowieANALIZA ZAWARTOŚCI WWA W WYROBACH TRADYCYJNIE WĘDZONYCH A WYMAGANIA PRAWNE UEWŁADYSŁAW MIGDAŁ, ROMAN DUDEK, FRYDERYK KAPINOS, WALDEMAR KLUSKAUniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydział Technologii Żywności, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe LASKOPOL Sp j., 34-600 Limanowa, ul. Tarnowska 8C, Przedsiębiorstwo przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. 39-220 Pilzno, ul. Legionów 58, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych TradycyjnieWĘDLINY WĘDZONE TRADYCYJNIE – ZAWARTOŚĆ WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH (WWA)i dlatego cały czas powtarzam, że poziom WWA w produktach wędzonych zależy od wielu czynników i "demonizowanie" tylko jednego przynosi wręcz odwrotne skutki (na forum są gdzieś zdjęcia wędlin wędzonych w wędzarni z paleniskiem "bezpośrednim", których naprawdę bałbym się spróbować).Osobiście uważam, że w przypadku wędzenia w "amatorskich" wędzarniach najważniejszym czynnikiem jest człowiek oraz jego wiedza i doświadczenie. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Osobiście uważam, że w przypadku wędzenia w "amatorskich" wędzarniach najważniejszym czynnikiem jest człowiek oraz jego wiedza i doświadczenie. której, niestety bardzo brakuje wielu amatorom. Zapewniam, że "Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Technologii Żywności ,Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Laboratorium Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Rzeszowie" miała by duży problem "poruszać się naukowo", po naszych forumowych dymarkach. Wiec nie należy dosłownie łączyć i przelewać wyniki badań wędzarni przemysłowych na "pomniki ogrodowe" i odwrotnie. Mamy, to co mamy i co potrafimy zrobić. Planeta ziemia opiera się na strukturze węglowo-wodorowej i nic nie poradzimy że, smażąc jajka wytworzymy WWA , dioksyny i inne świństwa. Możemy jednak ograniczyć konsumpcje wielopierścieniowych dodatków do bezpieczniejszego poziomu, korzystając właśnie z tego forum i doświadczenia wielu użytkowników. Ten wybór pozostawiam do zastanowienia się indywidualnego każdego forumowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Wiec nie należy dosłownie łączyć i przelewać wyniki badań wędzarni przemysłowych na "pomniki ogrodowe" i odwrotnie. I tu właśnie dostrzegasz tylko jeden problem - choć przyznaję, że bardzo ważny - typ (rodzaj) wędzarni - a równie ważne w kwestii WWA są pozostałe czynniki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 9 Stycznia 2015 a równie ważne w kwestii WWA są pozostałe czynniki. tych czynników jest bardzo dużo, praktycznie wszystko jest związane począwszy od środowiska, surowiec, dodatki, sposób wykonania i pogoda. Jednak należy się skupić nad głównym czynnikiem - paleniskiem wędzarni i rozwiązaniem technicznym wędzarni oraz użytych materiałów. Wszystko musi być dopasowane go sposobu prawidłowego opalania w odpowiednich przedziałach. Tyle możemy zrobić i aż tyle, możemy osiągnąć. Tak mało, a tak wielkie korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-395969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dla mieszkających w Warszawie fajen podsumowanie stoisk na hali.http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/56,141634,20179945,na-mirowskiej-nie-ma-miejsca-na-sentymenty-tu-sie-handluje.html#BoxLokKrajImg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/10/#findComment-500390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.