BonAir Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2007 Obserwuję ciekawe zjawisko - przekrojona i zostawiona kiełbasa z dodatkiem mieszanki skruszającej ma tendencję do szybszego utleniania się, tzn. przekrój szybciej robi się szarawy, podczas gdy "normalna" kiełbasa dalej zachowuje swój kolor. :!: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-23578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2007 Miałem podobny problem. Poczęstowałem sąsiadów pracujących przy domu, kiełbasą którą pokroiłem w kawałki. Została ona na stole, na powietrzu przy dość wysokiej temperaturze (ok. 20°C). Po kilku godzinach te kawałki, które miały bezpośredni kontakt z powietrzem zaczęły szarzeć, żeby nie powiedzieć zielenieć. Było mi trochę głupio :sad: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-23579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2007 U mnie TYLKO kiełbaska z dodatkiem mieszanki skruszającej traci kolor. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-23580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2007 Dopiero dzisiaj zrobiłem doświadczenie, o którym pisze BonAir.Na rezultaty poczekamy jeszcze. Chyba zaczynam się domyślać- dlaczego jest olej w mieszaninie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-23647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2007 Mów Andrzejku mów. :question: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-23662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2007 http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1516&LangId=0Warto poczytać interesujące temat zawsze jest w tym trochę historii i podstawowe dane jak to zrobić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Lubiącym Podlasie -Kindziuk i inne .Pozdrawiamhttp://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.php?id=3&content=&aid=26 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Bardzo spodobały mi się zdjęcia noży i siekaczy do mięsa. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Nawiązując do artykułu z tej strony: http://www.kliowkuchni.muzhp.pl/index.php?id=3&content=&aid=30 10-15 metrów kanału dymnego, to imponująca liczba! Urządzenie takiej wędzarni bardzo mało kosztuje, a daje nam i tę dogodność, że nie potrzebujemy powierzać klucza od wędzarni stróżowi, który podtrzymuje ogień w piecyku. :grin: :grin: :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Lubiącym Podlasie -KindziukDziadku, dziękuję bardzo za wskazanie artykułu; jest on ciekawym kompendium wiedzy z technologii wytwarzania kindziuka. Żywo interesuję się tym tematem ze względu na wiele bezpośrednio zasłyszanych, nostalgicznych relacji konsumentów tej legendarnej wędliny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Chyba zaczynam się domyślać- dlaczego jest olej w mieszaninie.Czy mógłbyś już coś przybliżyc w tym temacie? Z góry dziękuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Przyszedł czas na ocenę kiełbasy myśliwskiej wykonanej z użyciem mieszanki skruszajacej.Kiełbasa była wykonana z dodatkiem wołowiny, która stanowiła "klej".Cała partia została podzielona na dwie równe części w tym do jednej dodano mieszanki skruszjacej w ilości odpowiedniej do zawartości wsadu a drugiej nie dodano.W trakcie mieszania gruborozdrobnionych składników z udziałem mieszanki dało się zauważyć rozjaśnienie całości farszu z dodatkiem mieszanki. W drugiej próbce(bez) farsz był bardziej ciemny ( przez dodatek wołowiny).Przed samym wedzeniem pomimo, że skład surowców się nie różnił, to na kiju widac było dwie rózne kiełbasy, tak jakby były zrobione z nie tych samych składników.Rozjaśnienie było widoczne nawet po wedzeniu, sparzeniu i wystudzeniu.Konsystencja krucha, tak jak napisał BonAir, zdecydowanie dla kiełbasy z udziałem mieszanki skruszającej.Brak wyczuwalności octu po wymieszaniu i jak i po sparzeniu.Po kilku dniach podszuszania kolory sie wyrównały, natomiast kruchośc się nie zmieniła.Wykonałem próbę aby sprawdzić po co wystepuje olej w mieszaninie skruszającej.Zrobiłem kiełbasę(większy udział KL II b) tylko dodatkiem oleju w ilości 1% oraz tzw standartową, czy bez oleju.W trakcie mieszania farszu z olejem nastąpiło delikatne jego odbarwienie. Natomiast po wędzeniu i sparzeniu nie była widoczna różnica.Olej w ilości dodanej nie wpłynął ujemnie na związanie składników, natomiast w trakcie oceny degustatorzy( w tym jedna osoba z branży) stwierdzili pozostający w ustach delikatny "osad" tłuszczu. Przy kiełbasie myśliwskiej problem nie występował, może dlatego, że bardziej chuda.W dalszym ciągu nie wiem w jakim celu występuje olej w mieszaninie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Grudnia 2007 O mięsie - http://media.wp.pl/kat,55114,wid,9234671,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1Artykuł Olszewskiego - http://www.polskie-mieso.pl/?page_name=Polskie-Mieso_Kwonledgebase&menuaction=phpbrain.uikb.view_article&art_id=170 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Grudnia 2007 do jednej dodano mieszanki skruszjacej w ilości odpowiedniej do zawartości wsadu a drugiej nie dodano Podczas produkcji testowej zastanawiałem się w tym miejscu, czy do farszu bez mieszanki skruszającej nie powinno się dodać płynów np. wody w ilości równej mieszance skruszającej. dało się zauważyć rozjaśnienie całości farszu z dodatkiem mieszanki. Na to nie zwróciliśmy uwagi, być może przeoczyliśmy. A może dlatego, że nasza kiełbasa była z przewagą mięsa wołowego. (?) Brak wyczuwalności octu po wymieszaniu i jak i po sparzeniu. Potwierdzam. W dalszym ciągu nie wiem w jakim celu występuje olej w mieszaninie. Szkoda, że nikt z nas nie zrobił testu na porównanie działania mieszanki skruszającej bez dodatku oleju :blush: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-24311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Specjały wiejskie Warto poczytać popatrzećhttp://www.specjalwiejski.pl/wedliny.php Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Nie zauważyłem cennika :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Nie zauważyłem cennika To może i dobrze bo mógłbyś się kopać w nocy. :!: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Specjał ma całą sieć sklepów podobno już w wielu miastach Polski. Dwa lata temu w W-wie mieli 5. Ceny faktycznie kosmiczne szynka czy baleron w granicach 30-40 a lepsze wędliny do 60 zł ser koryciński był po 35 ale teraz pewnie droższy.Wyroby jak wyroby niczym szczególnym się nie wyróżniają, moje bywają lepsze. skusiłem się na ser koryciński raz był żelkowaty, raz gumowaty, raz suchy, a tylko raz udało mi się kupić naprawdę dobry. Kwestia przypadku, jak się trafi.Wędliny kupowałem dwa razy dla porównania i stwierdzam jak wyżej. Nic specjalnego tyle tylko, że okopcone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Wniosek prosty trzeba robić samemu i nawet jak coś nie wyjdzie po naszej myśli to i tak jest lepsze niż sklepowe. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Dużo lepsze tańsze i zdrowsze.Przyglądałem się niektórym wyrobom i zauważyłem charakterystyczne dziurki tak jak w żółtym serze. Myślę, że może to być efekt stosowania fosforanów i zbyt wysokiej temperatury, ale w tym temacie, niech się wypowiedzą fachowcy od produkcji przemysłowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Przyglądałem się niektórym wyrobom i zauważyłem charakterystyczne dziurki tak jak w żółtym serze.Jarku. Więcej na ten temat. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Z tego co słyszałem przy stosowaniu fosforanów i niewłaściwej technologii i zbyt wysokiej temperaturze parzenia w mięsie powstają dziurki podobne jak w serze żółtym, ale te wiadomości pochodzą od pewnego masarza, który kiedyś pracował w zakładach mięsnych, a później przeszedł na swój garnuszek i teraz robi wyroby dla ludzkości (ludności) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Jeśli dziurki są wielkości powyżej kilku milimetrów średnicy, to świadczy o słabym odpowietrzeniu batonów - dla kiełbas lub słabym złożeniem dwóch warstw np. szynka.Gdyby wewnątrz mięśnia byłyby małe dziureczki, tak w sitku (duża ilość), świadczyłoby o złej higienie produkcji i nie przestrzeganie reżimów technologicznych np. temperatury. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Grudnia 2007 właśnie o takie dziurki mi chodzi, które pochodzą od temperatury.I tak jak pisałem wcześniej chodziło o specjał wiejski, który podobno jest robiony metodą tradycyjną.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Grudnia 2007 Oglądałem uważnie szczególnie wędzonki i nie zauważyłem tam ,,popularnych korników ''tak że nie podejrzewam w nich zbyt wielkiej ilości chemii .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/850-artyku%C5%82y-warte-przeczytania/page/2/#findComment-25311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.