Henio Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Października 2013 Jako mam postawić sobie drugą wędzarnie ? postawić beczkę na cegłach bez tynku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Października 2013 pawelw23Myślę ze póki co zostaw w spokoju przeróbki wędzarni a skup się na elementarnych podstawach zawartych w akademi dziadka.Mam podobną konstrukcję i przy prawidłowym ociekaniu,osuszaniu, itd. nie mam najmniejszego problemu z wędzonkami.Tak że na razie zamiast szukać beczki i jutowego wora poczytaj elementarne zasady wędzenia, bo bez tego nawet w forowanej beczce będzie podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2013 Przeczytaj akademię Dziadka i rób tak jak tam jest napisane. Modyfikacje musisz wprowadzić jedynie podczas wędzenia - są wymuszone budową twojej wędzarni. Nie zamykaj górnego szybra w przewodzie kominowym. Ma być otwarty. Masz małą komorę i musi być swobodny przepływ powietrza. Porządnie nagrzej wędzarnię, tak z 1 godzinę. Wędź przy uchylonych drzwiach komory tak żeby w komorze było około 45 -55 stopni. godzina osuszania i 3 godz wędzenia w zupełności wystarczy. Zauważ jedną rzecz. Jak podczas wędzenia przymkniesz drzwi to wokół nich na cegłach powinna się pojawić wilgoć. To znak że przestałeś wędzić a zaczynasz kisić. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2013 Z tymi płytkami szamotowymi w piecu będzie Ci bardzo ciężko otrzymać odpowiednią jakość dymu . Piec nie powinien być budowany z materiałów kumulujących ciepło . Jak możesz to wywal je . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2013 Ta szamotka zawsze mnie ciekawiła i jej negatywny wpływ na wędzenie.Skoro ma właściwości kumulowania ciepła, to wręcz powinna działać odwrotnie być lepszą, bardziej stabilniejszą dla utrzymania temperatury.Wygrzewam wędzarnię do potrzebnej temperatury, szamotka trzyma ciepło, a mnie interesuje jedynie podtrzymywanie dymu i ewentualne dogrzanie wędzarni.Skąd ta teoria o szamotce ?Wyprostujcie moje błędne myśli, jeśli takie są. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Wygrzewam wędzarnię do potrzebnej temperatury, szamotka trzyma ciepłoPowiem to co mi natłuczono na forum do głowy i co się sprawdziło oraz co przećwiczyłem na własnej skórze . Mogę się troszkę zaplatać ale mam nadzieję , że mądrzejsi mnie poprawią ( piszę z pamięci ) Szamotka w wędzarni czy szamotka w piecu wędzarni ???Wędzarnia - szamotka = wilgoć która jest niewskazanaJeśli chodzi o piec to głównie chodzi o to aby proces spalania/tlenia drewna odbywał się w jak najniższej temperaturze i aby nie stwarzać warunków mogących powodować tzw. dopalanie dymu lub palenie drewna płomieniem . Drewno powinno się spalać w przedziale temperatur od 230 oC do max 500oC , wówczas dym ma najlepsze właściwości . Powyżej 510oC zaczyna się proces dopalania substancji lotnych i niestety wiem to z własnego doświadczenia ten dym zaczyna śmierdzieć a z nim nasze wędzonki . Wiem również z własnego doświadczenia , że podczas dłuższego wędzenia szamotka potrafi się tak rozgrzać , że każde podłożone drewno zamiast się tlić po chwili staje w płomieniach i zaczyna się meksyk ( mimo tego że jest rozrzucone ) . Dlatego paleniska powinny być duże aby była możliwość opalania w taki sposób aby żar i spalane drewno nie stykały się bezpośrednio ze ścianami paleniska i ich nie nagrzewały oraz aby palenisko miało możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz a nie je kumulowało .To tak pobieżnie i piszę to co nakładł mi do głowy Andyandy oraz Kostek61 zastosowałem się do ich uwag i nie żałuję a wiem co to śmierdzący dym i wiem co to wywalone pieniądze i poprawki . To wszystko co mi nakładli sprawdziło się i przerobiłem to na własnej kieszeni . Brak szamotki mniejsze problemy a problemy zaczynają się gdy już tak wędzimy ze 3-4 godziny i coś nam ten dym zaczyna śmierdolić a te wędzonki przyniesione do domu zamiast wywoływać ślinotok i wspomnienia młodości jakoś działają odwrotnie . Pozdrawiam Andyandy oraz Kostka61 Edytowane 29 Października 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2013 No dobrze. A czym w takim razie różni się szamot od cegły klinkierowej? Pytam bo w promowanych na forum wędzarniach palenisko budowane jest właśnie z klinkieru. Przeważnie Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Michał ja osobiście nie podejmę się wchodzenia w takie szczególiki bo jestem za cienki . Tyle co wiem to szamotka bardzo szybko nagrzewa się powierzchniowo i bardzo powoli wpuszcza temperaturę w struktury wewnętrzne ale jak już wpuści to również powoli oddaje . Klinkier czy cegła palona szybko się nagrzewa w całej swojej strukturze i tak samo szybko tą temperaturę oddaje . I to jest chyba główna różnica która dla nas jest tak ważna Tyle wiem bo gdzieś ........... ale do analiz to za cienki jestem ale nie w pasie Edytowane 30 Października 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2013 http://www.vitcas.pl/cegly-szamotowe-i-wysokoglinowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2013 Po analizie wikipedii , mysle ,z e odpornosc cegły szamotowej wynika z procesu produkcji ( mieszanina suchego szamotu z glina ogniotrwała ) uzyskujemy cegłe ciezka o duzej pojemnosci cieplnej , cegly budowlane zwykle i klienkierowe sa proodukowane tylko z lasowanej gliny i formowane , te wyroby maja strukture bardziej jednorodna i ciagła wiec sa dobrymi przewodnikami.Nie odpornośc na wilgoć cegły szamotowej wynika pewenie z niejednorodnosci struktury cegly ( suchy sproszkowany szamot + glina ) , Tyle krótkich przemyślen.Pawelw 23 , proponuje wiecej wytrwałości i zdobywania doswiadczenia z wlasna wedzarnia , tylko przez wedzenie , dołaćżam sie do zadania kolegów na tym sprzecie da sie wedzic , tylko zachowaj podstawowe zasady .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Paweł23. Jeżeli Twoim celem jest zbudowanie sobie pieca, To sluchaj porady kogoś kto zlośliwie i z uporem wpuszczaja w tzw. "maliny" Ciebie i nie tylko. Widać ma w tym jakiś cel. Ktoś kto wędzarnie ma tylko wirtualną, bo nikt jej nigdy nie widział, a wędzeniu wie raczej niewiele. Myślę że lepiej posluchać porady ludzi kompetentych i doświadczonych w naszym hobby, jak choćby kol. Henio, Abratek czy Arkadiusz oraz wielu innych, bo mamy ich na tym forum. Przestali już jednak pisać, bo mają dosyć ciąglych utarczek z fachowcami typu "Wujek Dobra Rada".Przeczytaj sobie raz jeszcze do czgo sluży szamot:http://www.vitcas.pl...i-wysokoglinoweWięc jeżeli chcesz zbudować sobie piec hutniczy, lubtylko kominekna działce, służący do ogrzewania dzialki to OK. Tak maleńkime palenisko i na dodatek wyłożona cegłą szamotową jest wysokotemperaturowym piecem a nie wędzarnią, gdzie porządane są zupełnie odwrotne efekty. Edytowane 31 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Października 2013 wędzarniach palenisko budowane jest właśnie z klinkieru Michał dodam jeszcze , że każdy przeważnie wybiera klinkier ( pomijając efekt wizualny ) bo jest on dużo bardziej odporny na czynniki zewnętrzne ( deszcz , mróz , wilgoć ....... ) . Dużo więcej zniesie niż zwykła cegła chociaż dobra cegła też wiele potrafi ale jednak ....klinkier moim zdaniem więcej ( mniejsza porowatość ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Października 2013 moim zdaniem kluczem do sukcesu jest dobre osuszenie wyrobow i nagrzana wedzarnia to podstawa mialem taki problem jak zaczynalem wedzic do puki nie poczytalem akademi dziadka od tej pory zero smoluchow mieso wyjmuje dzien wczesniej na obciekanie na drugi dzien wywieszam na dwor w tym samym czasie rozpalam i dobrze nagrzewam az z wedzarni kapie woda wazne jest zeby zebrac odpowiednia ilosc zaru puzniej tylko dbasz o dym i lecisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Października 2013 Kurcze wyglada na to ze cala moja wedzarnia musi przejsc gruntowna przebudowe.kamienny pomnik z polmetrowym kanalem i jeszcze dodatkowo palenisko z szamotu. Szkoda tylko bylo kasy i wisilku. Ech. Dodano: 31 październik 2013 - 17:03 Sorry za pisownie ale pisze z telefonu. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Kurcze wyglada na to ze cala moja wedzarnia musi przejsc gruntowna przebudowe.kamienny pomnik To dobrze ,że do tego doszedłeś .Może nie przebudowa ale pewne przeróbki na pewno by się przydały tylko szkoda ,że jesteś mądry po szkodzie a nie przed a miałeś szanse i to duże wybudować dobrą wędzarnię, ale lepiej późno niż wcale.Na drugi będziesz słuchał dobrych rad. Edytowane 31 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2013 Michał chyba przesadzasz , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Listopada 2013 wywal szamot Michał powiększysz sobie komore spalania, kanał może być jak możesz to komore wędzarniczą wyłóż drewnem i będzie ok daj jakieś foty to koledzy podpowiedzą co jeszcze przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Listopada 2013 O wyłożeniu środka komory drewnem już nie pierwsza osoba pisze . Jakim drewnem najlepiej wyłożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Listopada 2013 Jakim drewnem najlepiej wyłożyć ? Liściastym.Olszyna , dąb , buk, ale można tez iglastym byłe by nie było wycieków żywicy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Listopada 2013 ja kupiłem klepki parkietowe jako odpady (jakoś dużej różnicy nie widziałęm między dobrym parkietem) za 15 zł/metr i jest dobrze jak masz dostęp do drzewa liściastego to też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Listopada 2013 sąsiad w ciągu godziny wykopał sobie krótki tunel ,wstawił beczke , stworzył prowizoryczne palenisko i ...ogień Sąsiad wstawił beczkę, którą łatwo osuszyć.Ty zbudowałeś wędzarnie z cegieł, na której długo będzie skraplała się woda z powietrza (efekt pary wodnej na zimnej szybie). Taką wędzarnię należy tak długo wygrzewać, aż temp. cegieł osiągnie temp. wędzenia. Dopiero do osuszonej i wygrzanej wędzarni wkładasz wędliny i zaczynasz je osuszać w temp. ok. 55-60st.C. Po dobrym osuszeniu możesz już dać dym.Na początek zacznij od wędzenia w wyższych temperaturach, czyli 50-55st.C. Jest to łatwiejsze. Najlepiej byłoby, gdybyś wnętrze komory wędzarniczej wyłożył drewnem. Temperatura nie przekroczyła nigdy 40 stopni a mimo to mieso jest "miękkie". Nie wiem, co chciałeś tym wpisem przekazać.Mięso jest miękkie, bo jest surowe.Po uwędzeniu, czyli uzyskaniu w łaściwego koloru, wędzonki lub kiełbaski poddajemy obróbce termicznej. Można to zrobić na dwa sposoby: albo sparzyć w wodzie albo upiec w wędzarni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tak sie naczytalam o prawidlowej budowie wedzarni i palenizka ze az mnie rozbolala glowa, ale teraz wiem ze moje palenisko jest niewlasciwie zbudowane ( wedzarnie na pierwszej stronie wprowadzaja w blond). Moje palenisko jest wylozone w srodku szamotka i uszczelnione zaprawa szamotowa , bez zadnych domieszek, moglabym wyrzucic szamotowke ale na niej opiera sie strop paleniska, moze ktorys z fachowcow mi doradzi jak to zrobic , zeby pozbyc sie szamotki i zeby strop mial jakies bezpieczne oparcie, podaje wymiary paleniska , dl 68cm, wys 42cm , szer 48 cm , po wyjeciu szamotki palenisko by sie zwiekszylo na szerokosc i dlugosc.Wedzilam w niej 2 razy i nie mialam klopotu z wedzwniem , bo wyroby ( jak widac na zdjeciach) wyszly smaczne i o ladnnym kolorze. Czy naprawde ta szamotka jest szkodliwa na jakosc dymu? Jedyny problem jaki mam z paleniskie to jak sie rozpala to kopci dosc duzo nad drzwikami , ale pozniej to znika.Prosze o jakos porade , jak to mam poprawic zebywszystko bylo ok, pozdrawiam.Eli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Skontaktuj się z kolegą Andyandy on Ci na pewno pomoże. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Grudnia 2013 A w jaki sposob mam sie skontaktowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Czy naprawde ta szamotka jest szkodliwa na jakosc dymu? Jedyny problem jaki mam z paleniskie to jak sie rozpala to kopci dosc duzo nad drzwikami , ale pozniej to znika.Prosze o jakos porade , jak to mam poprawic ze by w szystko bylo ok, A gdzie wyczytała, że szamotka jest szkodliwa dla dymu? A kopcenie może się zdarzyć, kiedy wiatr ze złej strony dmucha, lub kiedy drzwiczki wędzarni są zamknięte lub przymknięte podczas rozpalania. Ja bym szamotki nie ruszał. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.