Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pawelw23

Myślę ze póki co zostaw w spokoju przeróbki wędzarni a skup się na elementarnych podstawach zawartych w akademi dziadka.

Mam podobną konstrukcję i przy prawidłowym ociekaniu,osuszaniu, itd. nie mam najmniejszego problemu z wędzonkami.

Tak że na razie zamiast szukać beczki i jutowego wora poczytaj elementarne zasady wędzenia, bo bez tego nawet w forowanej beczce będzie podobny efekt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309478
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj akademię Dziadka i rób tak jak tam jest napisane. Modyfikacje musisz wprowadzić jedynie podczas wędzenia - są wymuszone budową twojej wędzarni. 

Nie zamykaj górnego szybra w przewodzie kominowym. Ma być otwarty. Masz małą komorę i musi być swobodny przepływ powietrza. Porządnie nagrzej wędzarnię, tak z 1 godzinę. Wędź przy uchylonych drzwiach komory tak żeby w komorze było około 45 -55 stopni. godzina osuszania i 3 godz wędzenia w zupełności wystarczy. Zauważ jedną rzecz. Jak podczas wędzenia przymkniesz drzwi to wokół nich na cegłach powinna się pojawić wilgoć. To znak że przestałeś wędzić a zaczynasz kisić. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309537
Udostępnij na innych stronach

Z tymi płytkami szamotowymi w piecu będzie Ci bardzo ciężko otrzymać odpowiednią jakość dymu . Piec nie powinien być budowany z materiałów kumulujących ciepło . Jak możesz to wywal je .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309549
Udostępnij na innych stronach

Ta szamotka zawsze mnie ciekawiła i jej negatywny wpływ na wędzenie.

Skoro ma właściwości kumulowania ciepła, to wręcz powinna działać odwrotnie być lepszą, bardziej stabilniejszą dla utrzymania temperatury.

Wygrzewam wędzarnię do potrzebnej temperatury, szamotka trzyma ciepło, a mnie interesuje jedynie podtrzymywanie dymu i ewentualne dogrzanie wędzarni.

Skąd ta teoria o szamotce ?

Wyprostujcie moje błędne myśli, jeśli takie są.

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309653
Udostępnij na innych stronach

Wygrzewam wędzarnię do potrzebnej temperatury, szamotka trzyma ciepło

Powiem to co mi natłuczono na forum do głowy i co się sprawdziło oraz co przećwiczyłem na własnej skórze . Mogę się troszkę zaplatać ale mam nadzieję , że mądrzejsi mnie poprawią ( piszę z pamięci ) :)

Szamotka w wędzarni czy szamotka w piecu wędzarni ???

Wędzarnia - szamotka = wilgoć która jest niewskazana

Jeśli chodzi o piec to głównie chodzi o to aby proces spalania/tlenia drewna odbywał się w jak najniższej temperaturze i aby nie stwarzać warunków mogących powodować tzw. dopalanie dymu lub palenie drewna płomieniem . Drewno powinno się spalać w przedziale temperatur od 230 oC do max 500oC , wówczas dym ma najlepsze właściwości . Powyżej 510oC zaczyna się proces dopalania substancji lotnych i niestety wiem to z własnego doświadczenia ten dym zaczyna śmierdzieć a z nim nasze wędzonki . Wiem również z własnego doświadczenia , że podczas dłuższego wędzenia szamotka potrafi się tak rozgrzać , że każde podłożone drewno zamiast się tlić po chwili staje w płomieniach i zaczyna się meksyk ( mimo tego że jest rozrzucone ) . Dlatego paleniska powinny być duże aby była możliwość opalania w taki sposób aby żar i spalane drewno nie stykały się bezpośrednio ze ścianami paleniska i ich nie nagrzewały oraz aby palenisko miało możliwość oddawania nadmiaru ciepła na zewnątrz a nie je kumulowało .

To tak pobieżnie i piszę to co nakładł mi do głowy Andyandy oraz Kostek61 zastosowałem się do ich uwag i nie żałuję a wiem co to śmierdzący dym i wiem co to wywalone pieniądze i poprawki . To wszystko co mi nakładli sprawdziło się i przerobiłem to na własnej kieszeni . Brak szamotki mniejsze problemy a problemy zaczynają się gdy już tak wędzimy ze 3-4 godziny i coś nam ten dym zaczyna śmierdolić a te wędzonki przyniesione do domu zamiast wywoływać ślinotok i wspomnienia młodości jakoś działają odwrotnie .

 

Pozdrawiam Andyandy oraz Kostka61 :)

Edytowane przez Adek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309679
Udostępnij na innych stronach

No dobrze. A czym w takim razie różni się szamot od cegły klinkierowej? Pytam bo w promowanych na forum wędzarniach palenisko budowane jest właśnie z klinkieru. Przeważnie :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309726
Udostępnij na innych stronach

Michał ja osobiście nie podejmę się wchodzenia w takie szczególiki bo jestem za cienki . Tyle co wiem to szamotka bardzo szybko nagrzewa się powierzchniowo i bardzo powoli wpuszcza temperaturę w struktury wewnętrzne ale jak już wpuści  to również powoli oddaje . Klinkier czy cegła palona szybko się nagrzewa w całej swojej strukturze i tak samo szybko tą temperaturę oddaje . I to jest chyba główna różnica która dla nas jest tak ważna  ;)  Tyle wiem bo gdzieś ........... ale do analiz to za cienki jestem ale nie w pasie  :D

Edytowane przez Adek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309773
Udostępnij na innych stronach

Po analizie wikipedii , mysle ,z e  odpornosc cegły szamotowej wynika z procesu produkcji ( mieszanina suchego szamotu z glina ogniotrwała ) uzyskujemy cegłe ciezka  o duzej pojemnosci cieplnej , cegly budowlane zwykle i klienkierowe sa proodukowane tylko z lasowanej gliny i formowane , te wyroby maja strukture bardziej jednorodna i ciagła wiec sa dobrymi przewodnikami.Nie odpornośc na wilgoć cegły szamotowej wynika pewenie z niejednorodnosci struktury cegly ( suchy sproszkowany szamot + glina  ) , Tyle krótkich przemyślen.Pawelw 23  , proponuje wiecej wytrwałości i zdobywania doswiadczenia z wlasna wedzarnia , tylko przez wedzenie , dołaćżam sie do zadania kolegów na tym sprzecie da sie wedzic , tylko zachowaj podstawowe zasady .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309862
Udostępnij na innych stronach

Paweł23. Jeżeli Twoim celem jest zbudowanie sobie pieca, To sluchaj porady kogoś kto zlośliwie i z uporem wpuszczaja w tzw. "maliny" Ciebie i nie tylko. Widać ma w tym jakiś cel. Ktoś kto wędzarnie ma tylko wirtualną, bo nikt jej nigdy nie widział, a wędzeniu wie raczej niewiele. Myślę że lepiej posluchać porady ludzi kompetentych i doświadczonych w naszym hobby, jak choćby kol. Henio, Abratek czy Arkadiusz oraz wielu innych, bo mamy ich na tym forum. Przestali już jednak pisać, bo mają dosyć ciąglych utarczek z fachowcami typu "Wujek Dobra Rada".Przeczytaj sobie raz jeszcze do czgo sluży szamot:

http://www.vitcas.pl...i-wysokoglinowe

Więc jeżeli chcesz zbudować sobie piec hutniczy, lubtylko kominekna działce, służący do ogrzewania dzialki to OK. Tak maleńkime palenisko i na dodatek wyłożona cegłą szamotową jest wysokotemperaturowym piecem a nie wędzarnią, gdzie porządane są zupełnie odwrotne efekty.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309913
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzarniach palenisko budowane jest właśnie z klinkieru

 

Michał dodam jeszcze , że każdy przeważnie wybiera klinkier ( pomijając efekt wizualny ) bo jest on dużo bardziej odporny na czynniki zewnętrzne ( deszcz , mróz , wilgoć ....... ) . Dużo więcej zniesie niż zwykła cegła chociaż dobra cegła też wiele potrafi ale jednak ....klinkier moim zdaniem  więcej ( mniejsza porowatość ) :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309930
Udostępnij na innych stronach

moim zdaniem kluczem do sukcesu jest dobre osuszenie wyrobow i nagrzana wedzarnia to podstawa mialem taki problem jak zaczynalem wedzic do puki nie poczytalem akademi dziadka od tej pory zero smoluchow mieso wyjmuje dzien wczesniej na obciekanie na drugi dzien wywieszam na dwor w tym samym czasie rozpalam i dobrze nagrzewam az z wedzarni kapie woda wazne jest zeby zebrac odpowiednia ilosc zaru puzniej tylko dbasz o dym i lecisz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309946
Udostępnij na innych stronach

Kurcze wyglada na to ze cala moja wedzarnia musi przejsc gruntowna przebudowe.kamienny pomnik z polmetrowym kanalem i jeszcze dodatkowo palenisko z szamotu. Szkoda tylko bylo kasy i wisilku. Ech.

 

Dodano: 31 październik 2013 - 17:03

Sorry za pisownie ale pisze z telefonu.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-309972
Udostępnij na innych stronach

Kurcze wyglada na to ze cala moja wedzarnia musi przejsc gruntowna przebudowe.kamienny pomnik

 

To dobrze ,że do tego doszedłeś :clap: .Może nie przebudowa ale pewne przeróbki na pewno by się przydały tylko szkoda ,że jesteś mądry po szkodzie a nie przed a miałeś szanse i to duże wybudować dobrą wędzarnię, ale lepiej późno niż wcale.Na drugi będziesz słuchał dobrych rad.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310008
Udostępnij na innych stronach

wywal szamot Michał powiększysz sobie komore spalania, kanał może być jak możesz to komore wędzarniczą wyłóż drewnem i będzie ok daj jakieś foty to koledzy podpowiedzą co jeszcze przerobić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310149
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakim drewnem najlepiej wyłożyć ? 

 

Liściastym.Olszyna , dąb , buk, ale można tez iglastym byłe by nie było wycieków żywicy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310152
Udostępnij na innych stronach

ja kupiłem klepki parkietowe jako odpady (jakoś dużej różnicy nie widziałęm między dobrym parkietem) za 15 zł/metr i jest dobrze jak masz dostęp do drzewa liściastego to też będzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310169
Udostępnij na innych stronach

sąsiad w ciągu godziny wykopał sobie krótki tunel ,wstawił beczke , stworzył prowizoryczne palenisko i ...ogień

 

 

Sąsiad wstawił beczkę, którą łatwo osuszyć.

Ty zbudowałeś wędzarnie z cegieł, na której długo będzie skraplała się woda z powietrza (efekt pary wodnej na zimnej szybie). Taką wędzarnię należy tak długo wygrzewać, aż temp. cegieł osiągnie temp. wędzenia. Dopiero do osuszonej i wygrzanej wędzarni wkładasz wędliny i zaczynasz je osuszać w temp. ok. 55-60st.C. Po dobrym osuszeniu możesz już dać dym.

Na początek zacznij od wędzenia w wyższych temperaturach, czyli 50-55st.C. Jest to łatwiejsze. 

Najlepiej byłoby, gdybyś wnętrze komory wędzarniczej wyłożył drewnem.

 

Temperatura nie przekroczyła nigdy 40 stopni a mimo to mieso jest "miękkie".

 

Nie wiem, co chciałeś tym wpisem przekazać.

Mięso jest miękkie, bo jest surowe.

Po uwędzeniu, czyli uzyskaniu w łaściwego koloru, wędzonki lub kiełbaski poddajemy obróbce termicznej. Można to zrobić na dwa sposoby: albo sparzyć w wodzie albo upiec w wędzarni.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-310369
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak sie naczytalam o prawidlowej budowie wedzarni i palenizka ze az mnie rozbolala glowa, ale teraz wiem ze moje palenisko jest niewlasciwie zbudowane  ( wedzarnie na pierwszej stronie  wprowadzaja w blond).  Moje palenisko jest wylozone w srodku szamotka i uszczelnione zaprawa szamotowa , bez zadnych domieszek, moglabym wyrzucic szamotowke ale na niej opiera sie strop paleniska, moze ktorys z fachowcow mi doradzi jak  to zrobic , zeby pozbyc sie szamotki i zeby strop mial jakies  bezpieczne oparcie, podaje   wymiary paleniska , dl 68cm, wys 42cm , szer 48 cm , po wyjeciu szamotki palenisko by sie zwiekszylo na szerokosc i dlugosc.Wedzilam w niej 2 razy i nie mialam klopotu z wedzwniem , bo wyroby ( jak widac na zdjeciach) wyszly smaczne i o ladnnym kolorze. Czy naprawde ta szamotka jest szkodliwa na jakosc dymu? Jedyny problem jaki mam z paleniskie to jak sie rozpala to kopci dosc duzo nad drzwikami , ale pozniej to znika.Prosze o jakos porade , jak to mam poprawic  ze

by

w

szystko bylo ok, pozdrawiam.Eli.   

 

 

 

 

 

 

post-60407-0-42896400-1386161397_thumb.jpg

post-60407-0-04870200-1386161627_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318462
Udostępnij na innych stronach

Skontaktuj się z kolegą Andyandy on Ci na pewno pomoże.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318478
Udostępnij na innych stronach

Czy naprawde ta szamotka jest szkodliwa na jakosc dymu? Jedyny problem jaki mam z paleniskie to jak sie rozpala to kopci dosc duzo nad drzwikami , ale pozniej to znika.Prosze o jakos porade , jak to mam poprawic ze by w szystko bylo ok,

A gdzie wyczytała, że szamotka jest szkodliwa dla dymu? A kopcenie może się zdarzyć, kiedy wiatr ze złej strony dmucha, lub kiedy drzwiczki wędzarni są zamknięte lub przymknięte podczas rozpalania. Ja bym szamotki nie ruszał. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/page/2/#findComment-318482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.