Woytas Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) No 8 nie wyszedłeś, pięknie podymione. Widać rękę mistrza. Edytowane 28 Października 2018 przez Woytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Października 2018 Po wędzeniu Sznurki prawie białe ..... wędzonki wyglądają jak malowane Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Października 2018 Sznurki prawie białe Arek sznuruje po wędzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 28 Października 2018 Arek sznuruje po wędzeniu Zapomniałeś dodać ,że używa fotoszopa. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 19 Listopada 2018 Taką szyneczkę z wadą machnąłem.Podobno prosta robota a tu zonk. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 19 Listopada 2018 Ja miałem ostatnio też niespodziankę.... Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 19 Listopada 2018 a miałem ostatnio też niespodziankę.... Widuję takie dość często w ladach chłodniczych Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 19 Listopada 2018 Czy to stres ubojowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Nie, nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Woytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 19 Listopada 2018 Czy to stres ubojowy? Poruszałem ten temat na spotkaniu w Spychowie . Jeżeli dobrze zrozumiałem to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem półtusz po uboju . To jest mięsień dwugłowy i półtusze po uboju powieszone w chłodni bardzo blisko siebie mają możliwość stykania się ze sobą tym elementem co powoduje wolniejsze ich wychładzanie . [Dodano: 19 lis 2018 - 19:22] nastrzyknięte i rozmrożone. Pierwotnie ja też tak myślałem ..... Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 19 Listopada 2018 Czy to stres ubojowy?Na pewno nie. Wady przed i poubojowe najczęściej PSE wyglądają jakby mięso było zaparzone. Po obróbce nie trzyma wody i jest suche rozwarstwiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 20 Listopada 2018 to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem półtusz po uboju Jak to jest wytłumaczone technologicznie/fizykalnie?Nastąpiła wewnątrz mięsa, w całej objętości fermentacja, czy jakieś inne gazowanie? Do mnie to nie przemawia. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 20 Listopada 2018 to jest spowodowane złym ( powolnym ) wychłodzeniem półtusz po uboju Jak to jest wytłumaczone technologicznie/fizykalnie?Nastąpiła wewnątrz mięsa, w całej objętości fermentacja, czy jakieś inne gazowanie? Do mnie to nie przemawia.Do mnie też nie. Rozmawiałem z technologiem u mnie w pracy i ona też o czymś takim nie słyszała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 20 Listopada 2018 Do mnie to nie przemawia. Może tutaj zajrzy A. Bagno i wytłumaczy poprawnie . Dla mnie najważniejszym było to , że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 20 Listopada 2018 miałem ostatnio też niespodziankę.... U mnie Korycin po 2-3 dniach ma podobne czasem większe . Rzeczywiście chyba coś nie halo z mięsem Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dla mnie najważniejszym było to , że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu . To Twoje mięso ma takie dziurki jak mój serek koryciński.W serku to bakterie i podejrzewam,że w Twoim mięsku też.Powodem jak pisałeś może być złe wychłodzenie.Wtedy bakterie sobie wariują, ale dlaczego moja szynka ma zaznaczone odbarwienie to już chyba nikt nie wie.Rozmawiałem z Andrzejem i też jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dla mnie najważniejszym było to , że ja nie "zepsułem " mięsa podczas przeprowadzonego procesu . To Twoje mięso ma takie dziurki jak mój serek koryciński.W serku to bakterie i podejrzewam,że w Twoim mięsku też.Powodem jak pisałeś może być złe wychłodzenie.Wtedy bakterie sobie wariują, ale dlaczego moja szynka ma zaznaczone odbarwienie to już chyba nikt nie wie.Rozmawiałem z Andrzejem i też jednoznacznej odpowiedzi nie ma.szynka.jpg To jest właśnie wada PSE. Suche i łatwo rozwarstwiające się?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja miałem ostatnio też niespodziankę.... 20181103_171820.jpg nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu. Woytas. Czy w zakładzie robiliście próby ( zamrażanie i ponowne rozmrażanie ) z mięsem nastrzykniętym? Czy wyniki były podobne? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) A jak to się ma do tego jak przed spodziewanym dużym zbytem zakłady przygotowywały mięso na wędzonki wcześniej (peklowali) i je zamrażali a później odmrażali i poddawali wędzeniu i obróbce termicznej Edytowane 20 Listopada 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) A jak to się ma do tego jak przed spodziewanym dużym zbytem zakłady przygotowywały mięso na wędzonki wcześniej (peklowali) i je zamrażali a później odmrażali i poddawali wędzeniu i obróbce termicznejJeżeli to do mnie pytanie to nie wiem. U nas nie ma takich praktyk. Raczej wątpię że ktoś tak robi, to by były za duże straty po przyroście po rozmrozeniu. Ja miałem ostatnio też niespodziankę.... 20181103_171820.jpg nastrzyknięte i rozmrożone. Taka gąbka powstaje kiedy woda z solanki lub specyfiku którym nastrzykuje się surowe mięso przed sprzedażą zamarznie i dosłownie rozsadza komórki. I to nie jest jakieś marne 10% przyrostu. Woytas. Czy w zakładzie robiliście próby ( zamrażanie i ponowne rozmrażanie ) z mięsem nastrzykniętym? Czy wyniki były podobne?Jak napisałem wcześniej, u nas nie zamraża się zapeklowanego lub nastrzykniętego mięsa. Podobnie jak nie nastrzykuje się surowrgo mięsa przeznaczonego do sprzedaży. Ale dokładnie taki efekt daje zamrożenie gotowej wędzonki nastrzykniętej na wysoki przyrost i rozmrożenie jej. Edytowane 20 Listopada 2018 przez Woytas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 26 Lipca 2019 Jeszcze tylko kabanosy się podpiekają i fajrant Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 26 Lipca 2019 Oj, pięknie to wygląda. Aż mi z monitora zapachniało Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 26 Lipca 2019 fajrant Na złoto!To lubię.Kabanosy tez dzicze? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) Nie na zlot bo tam nie ma rarytasów no może oprócz polędwiczki i polędwicy z dzika.Nie kabanosy są wp.bo takie wolimy a zamawiała wnuczka.Na zlot to przywiozę wątrobiankę.Będziesz mogla porównać z poprzednią. Edytowane 26 Lipca 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 26 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 26 Lipca 2019 A przepisik na wątrobiankę już jest gdzieś zamieszczony? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi