Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie robiłem z dzika,ale do tego co masz dodał bym z 30-40% podgardla bo chuda mielonka nie jest dobra i 10 % IIIwp.Wody lub rosołu dodał bym z 5 % i do tego z 3% mąki ziemniaczanej.Rozważył bym też dodatek żelatyny ze skórek,żeby ewentualny wyciek był w postaci galaretki.Oczywiście możesz wprowadzić swoje zmiany bo to co napisałem nie jest sprawdzoną receptura.Pamiętaj że mięso z dzika ma bardzo mało tłuszczu śródmięśniowego.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654500
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki :thumbsup:

 

 

 

.Oczywiście możesz wprowadzić swoje zmiany bo to co napisałem nie jest sprawdzoną receptura

Zmian to ja za bardzo nie wiem jakie wprowadzić, ja z dziczyzny zielony, dlatego pytam.

Czy jak dodam mielone skórki to dodatek mąki kartoflanej jest konieczny?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654502
Udostępnij na innych stronach

Mąka zatrzyma wodę w wyrobie a skórki tylko skleją galaretkę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dostałem mięsień czterogłowy i półbłoniasty z dzika. Ile by dać wp II i wp III?

 

 

do tego co masz dodał bym z 30-40% podgardla

Zgadzam się z Arkadiuszem lecz przy konserwach należy dozować wodę w ilości potrzebnej do rozprowadzenia przypraw. Czyli mało z wręcz bardzo mało tj. 1%. Dodatek mąki ziemniaczanej sprzyja wiązaniu wody powstałej z wycieku termicznego mięsa lecz barwa galaretki nie będzie klarowna.

W przypadku użycia mięsa z dzika do produkcji konserw dodałbym żelatynę o wyższej sile żelowania w ilości 10g na 0,3kg wsadu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654519
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Arkadiuszem lecz przy konserwach należy dozować wodę w ilości potrzebnej do rozprowadzenia przypraw. Czyli mało z wręcz bardzo mało tj. 1%.

Przy tak  małym dodatku wody mielonka moim zdaniem będzie zbita i sucha. Do tyrolskiej ,ale wieprzowo -wołowej dodaję 15 %.Przy dziku ,który sam w sobie ma więcej wody niż wieprzowina zaproponowałem tylko 5 % .Zbój może zrobić dwie.Jedną z dodatkiem 1 % i drugą z dodatkiem 5%.Jedną ze skórkami drugą z żelatyną.Ja bym poeksperymentował żeby dobrać najlepszy skład.

 

 

W przypadku użycia mięsa z dzika do produkcji konserw dodałbym żelatynę o wyższej sile żelowania w ilości 10g na 0,3kg wsadu.

Nie jestem zwolennikiem dodawania żelatyny ze względu na sposób jej wyrobu.Poza tym Zbój jest fanem skórek  :D  a ich dodanie spowoduje pewną zmianę smaku,która jak mniemam Zbójowi bardzo pasuje  :D  .A, że galaretka nie będzie klarowna to mu chyba nie będzie przeszkadzać bo jeśli doda makę i tak będzie jej niewiele.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654541
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie :thumbsup:

Zamieszaliście w moim umyśle :laugh:

Żelatyna do dziczyzny odpada, na pewno, mętne galaretka nie przeszkadza, aby była zwarta mocno.

Żelatynę, bardzo sporadycznie daję zamiast skórek do karkówki w puszce.

Raczej dam 40%, a nie 30% podgardla oczyszczonego i b/s. 10% wp II.

Maki kartoflanej raczej niet.

Rosołu ze skórek dam 10%, ale jak Arecki pisze, dzik wodniste mięso to moze jednak za dużo te 10% :rolleyes:

Co Wy na to?

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654599
Udostępnij na innych stronach

Co Wy na to?

 

 

Że zacytuję klasyka."Róbta jak chceta" :) .Ja już swoje zdanie wyraziłem i go nie zmieniam.Mąka moim zdaniem jest podstawowym składnikiem mielonki.Powoduje ,że mielonka nie jest zbita, twarda ale za to jest miękka i soczysta i nie ma dużego wycieku bo zatrzymany jest w wyrobie.Zrób trochę z mąka trochę bez.Będziesz miał porównanie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Róbta jak chceta

Takie stwierdzenie nie ma znaczenia jak robię coś pierwszy raz, dlatego zadawałem pytania.

Jak liznę trochę tematu z dziczyzny to tak pewnie będę robił.

 

 

Mąka

Kartoflankę dodaję zawsze do konserw prasowanych, do słoików czy puszek nigdy nie dawałem, ale jest okazja pierwszy raz dodać.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654615
Udostępnij na innych stronach

Takie stwierdzenie nie ma znaczenia jak robię coś pierwszy raz, dlatego zadawałem pytania.

Ja to rozumiem i dlatego

.Ja już swoje zdanie wyraziłem i go nie zmieniam.

Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów .

 

109 osób chwaliło

Cieszę się. Widać po przekroju na pierwszym zdjęciu ,że się udała.Gratulacje

 

P.S

Możesz ja trochę podsuszyć.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654618
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jest okazja pierwszy raz dodać
 

Ale nie rób z tego "podstawowego składnika"

 

 

Mąka moim zdaniem jest podstawowym składnikiem mielonki.
 

Bo wyjdzie Ci z tego bagietka  :laugh:

Co najwyżej jeden z dodatków

:laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654622
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo wyjdzie Ci z tego bagietka 

Toś mądrze doradził   :cool:   

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654623
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rosołu ze skórek dam 10%, ale jak Arecki pisze, dzik wodniste mięso to moze jednak za dużo te 10%

Pamiętaj, że robisz konserwę sterylizowaną a nie pasteryzowaną.

W czasie sterylizacji powstaje większy wyciek niż przy pasteryzacji.

Zrób dwie wersje: dodatek 1-2% i 10% rosołu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654638
Udostępnij na innych stronach

A ja przy swoim.5%wody i 3% mąki.Mąkę dodajemy na końcu jak mięso wchłonie wodę.

Teraz to masz wybór :D .Ja bym poeksperymentował i zrobił trzy rodzaje.Dwie z propozycji Andrzeja i jedną z mojej.Będzie jak znalazł na przyszłość .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654640
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Wątrobianka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/?p=160580

 

Wątroba parzona czy surowa?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659406
Udostępnij na innych stronach

Surowa.Obecnie daję po równo wszystkiego.Patrz str. główna Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659410
Udostępnij na innych stronach

Ja daję tyle rosołu ,żeby farsz miał konsystencję gęstej śmietany i wtedy można kroić w plasterki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659415
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I dzik - 2.4 kg

II dzik - 1.74 kg

III dzik - 0.86 kg

słonina dzik - 0.68 kg (będzie krojona w kostkę)

 

Będzie taka niby krakowska niby żywiecka.

Czy III z dzika wystarczy czy dodać wp III, jeżeli dodać to mniej więcej ile?

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664950
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jest mało II z dzika a dużo I z dzika co mało klei to ja bym dodał z 50 -60 dkg III wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664953
Udostępnij na innych stronach

Tak dla pewności :angel:

Oprócz III z dzika to jeszcze wp III - 60 dag, oki, dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664955
Udostępnij na innych stronach

Tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664960
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oprócz III z dzika to jeszcze wp III - 60 dag, oki, dzięki

Możesz też dodać wołowinę, najlepiej z pręgi lub mięsień brzuchaty.

Kiełbasa w szerokich osłonkach z dzika to duże wyzwanie.

Mięso - mimo pozorów kleistości - lubi puszczać wodę.

Radzę bardzo uważać z czasem i temp. parzenia. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664961
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.