arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Nie robiłem z dzika,ale do tego co masz dodał bym z 30-40% podgardla bo chuda mielonka nie jest dobra i 10 % IIIwp.Wody lub rosołu dodał bym z 5 % i do tego z 3% mąki ziemniaczanej.Rozważył bym też dodatek żelatyny ze skórek,żeby ewentualny wyciek był w postaci galaretki.Oczywiście możesz wprowadzić swoje zmiany bo to co napisałem nie jest sprawdzoną receptura.Pamiętaj że mięso z dzika ma bardzo mało tłuszczu śródmięśniowego. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dzięki .Oczywiście możesz wprowadzić swoje zmiany bo to co napisałem nie jest sprawdzoną receptura Zmian to ja za bardzo nie wiem jakie wprowadzić, ja z dziczyzny zielony, dlatego pytam.Czy jak dodam mielone skórki to dodatek mąki kartoflanej jest konieczny? Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Mąka zatrzyma wodę w wyrobie a skórki tylko skleją galaretkę. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Oki. Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Dostałem mięsień czterogłowy i półbłoniasty z dzika. Ile by dać wp II i wp III? do tego co masz dodał bym z 30-40% podgardla Zgadzam się z Arkadiuszem lecz przy konserwach należy dozować wodę w ilości potrzebnej do rozprowadzenia przypraw. Czyli mało z wręcz bardzo mało tj. 1%. Dodatek mąki ziemniaczanej sprzyja wiązaniu wody powstałej z wycieku termicznego mięsa lecz barwa galaretki nie będzie klarowna.W przypadku użycia mięsa z dzika do produkcji konserw dodałbym żelatynę o wyższej sile żelowania w ilości 10g na 0,3kg wsadu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Zgadzam się z Arkadiuszem lecz przy konserwach należy dozować wodę w ilości potrzebnej do rozprowadzenia przypraw. Czyli mało z wręcz bardzo mało tj. 1%.Przy tak małym dodatku wody mielonka moim zdaniem będzie zbita i sucha. Do tyrolskiej ,ale wieprzowo -wołowej dodaję 15 %.Przy dziku ,który sam w sobie ma więcej wody niż wieprzowina zaproponowałem tylko 5 % .Zbój może zrobić dwie.Jedną z dodatkiem 1 % i drugą z dodatkiem 5%.Jedną ze skórkami drugą z żelatyną.Ja bym poeksperymentował żeby dobrać najlepszy skład. W przypadku użycia mięsa z dzika do produkcji konserw dodałbym żelatynę o wyższej sile żelowania w ilości 10g na 0,3kg wsadu.Nie jestem zwolennikiem dodawania żelatyny ze względu na sposób jej wyrobu.Poza tym Zbój jest fanem skórek a ich dodanie spowoduje pewną zmianę smaku,która jak mniemam Zbójowi bardzo pasuje .A, że galaretka nie będzie klarowna to mu chyba nie będzie przeszkadzać bo jeśli doda makę i tak będzie jej niewiele. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki Panowie Zamieszaliście w moim umyśle Żelatyna do dziczyzny odpada, na pewno, mętne galaretka nie przeszkadza, aby była zwarta mocno.Żelatynę, bardzo sporadycznie daję zamiast skórek do karkówki w puszce.Raczej dam 40%, a nie 30% podgardla oczyszczonego i b/s. 10% wp II.Maki kartoflanej raczej niet.Rosołu ze skórek dam 10%, ale jak Arecki pisze, dzik wodniste mięso to moze jednak za dużo te 10% Co Wy na to? Edytowane 19 Stycznia 2020 przez Zbój Madej Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Co Wy na to? Że zacytuję klasyka."Róbta jak chceta" .Ja już swoje zdanie wyraziłem i go nie zmieniam.Mąka moim zdaniem jest podstawowym składnikiem mielonki.Powoduje ,że mielonka nie jest zbita, twarda ale za to jest miękka i soczysta i nie ma dużego wycieku bo zatrzymany jest w wyrobie.Zrób trochę z mąka trochę bez.Będziesz miał porównanie Edytowane 19 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Arkadiusz109 osób chwaliło Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Róbta jak chceta Takie stwierdzenie nie ma znaczenia jak robię coś pierwszy raz, dlatego zadawałem pytania.Jak liznę trochę tematu z dziczyzny to tak pewnie będę robił. Mąka Kartoflankę dodaję zawsze do konserw prasowanych, do słoików czy puszek nigdy nie dawałem, ale jest okazja pierwszy raz dodać. Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Takie stwierdzenie nie ma znaczenia jak robię coś pierwszy raz, dlatego zadawałem pytania.Ja to rozumiem i dlatego .Ja już swoje zdanie wyraziłem i go nie zmieniam.Pozdrawiam i życzę udanych wyrobów . 109 osób chwaliłoCieszę się. Widać po przekroju na pierwszym zdjęciu ,że się udała.Gratulacje P.SMożesz ja trochę podsuszyć. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 19 Stycznia 2020 ale jest okazja pierwszy raz dodać Ale nie rób z tego "podstawowego składnika" Mąka moim zdaniem jest podstawowym składnikiem mielonki. Bo wyjdzie Ci z tego bagietka Co najwyżej jeden z dodatków Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Bo wyjdzie Ci z tego bagietka Toś mądrze doradził Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Rosołu ze skórek dam 10%, ale jak Arecki pisze, dzik wodniste mięso to moze jednak za dużo te 10% Pamiętaj, że robisz konserwę sterylizowaną a nie pasteryzowaną.W czasie sterylizacji powstaje większy wyciek niż przy pasteryzacji.Zrób dwie wersje: dodatek 1-2% i 10% rosołu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 19 Stycznia 2020 A ja przy swoim.5%wody i 3% mąki.Mąkę dodajemy na końcu jak mięso wchłonie wodę.Teraz to masz wybór .Ja bym poeksperymentował i zrobił trzy rodzaje.Dwie z propozycji Andrzeja i jedną z mojej.Będzie jak znalazł na przyszłość . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-654640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 8 Marca 2020 Wątrobianka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/?p=160580 Wątroba parzona czy surowa? Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Surowa.Obecnie daję po równo wszystkiego.Patrz str. główna Edytowane 8 Marca 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 8 Marca 2020 Dzięki Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Ja daję tyle rosołu ,żeby farsz miał konsystencję gęstej śmietany i wtedy można kroić w plasterki. Edytowane 8 Marca 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-659415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) I dzik - 2.4 kgII dzik - 1.74 kgIII dzik - 0.86 kgsłonina dzik - 0.68 kg (będzie krojona w kostkę) Będzie taka niby krakowska niby żywiecka.Czy III z dzika wystarczy czy dodać wp III, jeżeli dodać to mniej więcej ile? Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez Zbój Madej Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Ponieważ jest mało II z dzika a dużo I z dzika co mało klei to ja bym dodał z 50 -60 dkg III wp. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Tak dla pewności Oprócz III z dzika to jeszcze wp III - 60 dag, oki, dzięki Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Tak. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Oprócz III z dzika to jeszcze wp III - 60 dag, oki, dzięki Możesz też dodać wołowinę, najlepiej z pręgi lub mięsień brzuchaty.Kiełbasa w szerokich osłonkach z dzika to duże wyzwanie.Mięso - mimo pozorów kleistości - lubi puszczać wodę.Radzę bardzo uważać z czasem i temp. parzenia. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dzięki Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny-arkadiusza/page/8/#findComment-664963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi