arkadiusz Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Października 2014 Dziękuję. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-378352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Października 2014 Bardzo ladny ser :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-378354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Października 2014 A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia w solance. hau, hau.... Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-378390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Października 2014 Jeszcze go nie napocząłem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Października 2014 To kiedy bedziesz kroil? Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Października 2014 Jeszcze chcę z tydzień poczekać, ale czy to będzie dobrze czy źle to sam nie wiem.Ser wtedy będzie miał 4 tygodnie, ale pośpiechu nie ma. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Października 2014 Arkadiusz, a w jakich warunkach przetrzymujesz ten ser? Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Października 2014 Leży w chłodni.6- 8o C Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Października 2014 Arkadiusz, ciezko nazwac i zakwalifikowac Twoj ser, ale jak mozesz podnies temperature do granic 10-13 stopni. Jest to temperatura do dojrzewania serow.Temperatura jaka utrzymujesz, jest to bezpieczna temperatura do przechowywania serow. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Października 2014 Znam temperaturę dojrzewania, ale to jest mój eksperyment i zobaczę co wyjdzie.Podnoszenie teraz temperatury moim zdaniem, mija się z celem.Trzeba to było robić od samego początku.Po drugie ser jest podwędzony.Co wyjdzie to wyjdzie.Próba darmo. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Października 2014 To jestem ciekawa , czekam na dalszy ciag serowych wydarzen Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Października 2014 czekam na dalszy ciag serowych wydarzen No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Października 2014 Ta mina Tomka mówi o wszystkim Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Października 2014 No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. Tomasz skoro byłes pierwszym degustatorem tego sera , więc czekamy za opinią To co ja mogę powiedzieć na temat sera Arkadiusza .. wygląda baaaardzo smacznie Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Października 2014 Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. oj tam zaraz..... - przynajmniej ciekawość zaspokojona, a i woreczki "TS" wypróbowane Cóż ja Halinko mogę powiedzieć... - nie wiem czy w ogóle powinienem Z Arkiem mamy nieco odmienne smaki w pewnym zakresie....dla mnie serek dobry w smaku zarówno na słoność jak i kwaśność...potwierdza się też dobra jakość mleka z tego źródła.Dziurki raczej skromne, ale są Serek bezpośrednio z lodówki nieco się kruszy, jednak po ogrzaniu w pomieszczeniu jest delikatny, wyraźnie tłusty.... w ustach nabiera miłej kremowej konsystencji.Myślę że dalsze leżakowanie w nowym opakowaniu nada "szlifu" - ja bym teraz o nim na jakiś czas zapomniał Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Maja 2015 Arkadiuszu czy nadal "walczysz"z serami podpuszczkowymi ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-425539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) Ostatnio rzadko. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez abratek Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-425544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Lipca 2015 A czemu rzadko? Sery fajna sprawa. Warto robić. Smaczne są. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lipca 2015 Sery fajna sprawa. Warto robić. Smaczne są. Nie jest ze mną tak źle .Ostatni robiłem 10.06 2015. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 2 Lipca 2015 aaaaaaaaaaaaaaallllleeeeeeeeee dziurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 2 Lipca 2015 aaaaaaaaaaaaaaallllleeeeeeeeee dziurek Taki miał być, żeby pokazać gospodarzom od których brałem mleko, że można taki zrobić, ale przyznam szczerze, że aż takiej ilości się nie spodziewałem.Ja z serków to kiepski jestem, ale sądzę, że ten efekt uzyskałem po pierwsze dlatego, że mleko nie było po udoju chłodzone a po drugie od momentu zakupu do momentu podgrzania minęło 5 h i mleko jechało sobie w samochodzie z klimą.W skutek tego zaczęły się prawdopodobnie namnażać bakterie i stąd te dziurki.Efekt ten może bardziej przybliżyć EAnnna lub ktoś kto bardziej się interesuje produkcją serów. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Po prasowaniu, w tego typu serach (miękkich, lub półtwardych) w przestrzeniach między ziarnami pozostaje dużo serwatki. W serwatce jest laktoza, czyli cukier mleczny, która to fermentuje i przez to powstają gazy. Właśnie w ten sposób powstają dziury w serach. Oczywiście w serach twardych dziury także powstają, jednakże jest to późniejszy etap dojrzewania, ok. 2-3 tygodnie po zrobieniu. Wtedy pH się stabilizuje i masa serowa posiada pewną elastyczność, dzięki czemu dziurki mogą swobodnie powstawać. A jakieś twarde sery ostatnio robiłeś? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Akmis 978 wracając do tematu.Teraz wygląda tak.Właśnie zdjąłem go z sita.Mleko jest prosto z cyca nie wychłodzone i przebywało 4 h w drodze przy włączonej klimatyzacji.Bakterii żadnych nie używałem.Teraz chciałbym aby dojrzewał ale nie wiem czy się to uda. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Nie ma żadnego problemu. Zostawiaj do dojrzewania, najlepiej w temperaturze 13-14 stopni i odwracaj codziennie. Ważna jest też wilgotność, jeśli nie możesz jej regulować, to jeśli masz możliwość, to możesz zawoskować ser po bardzo dokładnym obeschnięciu, albo wziąć i zafoliować w pakowarce próżniowej. Nie są one drogie, a kol. Perszing z powodzeniem używa takowej. A tak w ogóle, to produkujesz jakieś sery twarde? Pochwal się co tam ostatnio wymodziłeś jeszcze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 A tak w ogóle, to produkujesz jakieś sery twarde? Pochwal się co tam ostatnio wymodziłeś jeszcze. Nie ma czym.Ten twardy może będzie pierwszy.Zapakuje po osuszeniu próżniowo i schowam do chłodni, żeby uzyskać temp.dojrzewania. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi