Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-378352
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A tu się grubo mylisz.Był moczony po dwóch dniach od zrobienia w solance. :tongue:
hau, hau.... :D
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-378390
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze go nie napocząłem. :)

 

post-41296-0-63058900-1414172631_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379048
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze chcę z tydzień poczekać, ale czy to będzie dobrze czy źle to sam nie wiem.Ser wtedy będzie miał 4 tygodnie, ale pośpiechu nie ma.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379059
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, a w jakich warunkach przetrzymujesz ten ser?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379061
Udostępnij na innych stronach

Leży w chłodni.6- 8o C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379062
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, ciezko nazwac i zakwalifikowac Twoj ser, ale jak mozesz podnies temperature do granic 10-13 stopni. Jest to temperatura do dojrzewania serow.

Temperatura jaka utrzymujesz, jest to bezpieczna temperatura do przechowywania serow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379063
Udostępnij na innych stronach

Znam temperaturę dojrzewania, ale to jest mój eksperyment i zobaczę co wyjdzie.Podnoszenie teraz temperatury moim zdaniem, mija się z celem.Trzeba to było robić od samego początku.Po drugie ser jest podwędzony.Co wyjdzie to wyjdzie.Próba darmo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379074
Udostępnij na innych stronach

To jestem ciekawa , czekam  na dalszy ciag serowych wydarzen

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379079
Udostępnij na innych stronach

czekam  na dalszy ciag serowych wydarzen

 

 

No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. :devil:

post-41296-0-96862000-1414229793_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379132
Udostępnij na innych stronach

Ta mina Tomka mówi o wszystkim  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379133
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to długo nie czekałaś.Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić.
 

Tomasz skoro byłes pierwszym degustatorem tego sera , więc czekamy za opinią  :)

To co ja mogę powiedzieć na temat sera Arkadiusza .. wygląda baaaardzo smacznie  :rolleyes:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379139
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyszedł Abratek i mnie namówił, żeby go rozkroić. :devil:
oj tam zaraz..... - przynajmniej ciekawość zaspokojona, a i woreczki "TS" wypróbowane :thumbsup:

 

Cóż ja Halinko mogę powiedzieć... :angel: - nie wiem czy w ogóle powinienem :rolleyes:

Z Arkiem mamy nieco odmienne smaki w pewnym zakresie....

dla mnie serek dobry w smaku zarówno na słoność jak i kwaśność...

potwierdza się też dobra jakość mleka z tego źródła.

Dziurki raczej skromne, ale są ;) 

Serek bezpośrednio z lodówki nieco się kruszy, jednak po ogrzaniu w pomieszczeniu jest delikatny, wyraźnie tłusty.... w ustach nabiera miłej kremowej konsystencji.

Myślę że dalsze leżakowanie w nowym opakowaniu nada "szlifu" - ja bym teraz o nim na jakiś czas zapomniał :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-379166
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ostatnio rzadko.

Edytowane przez abratek

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-425544
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sery fajna sprawa. Warto robić. Smaczne są.

 

 

Nie jest ze mną tak źle :) .Ostatni robiłem 10.06 2015.

 

post-41296-0-45200800-1435855998_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433829
Udostępnij na innych stronach

 

 

aaaaaaaaaaaaaaallllleeeeeeeeee dziurek

 

Taki miał być, żeby pokazać gospodarzom od których brałem mleko, że można taki zrobić, ale przyznam szczerze, że aż takiej ilości się nie spodziewałem.Ja z serków to kiepski jestem, ale sądzę, że ten efekt uzyskałem po pierwsze dlatego, że mleko nie było po udoju chłodzone a po drugie od momentu zakupu do momentu podgrzania minęło 5 h i mleko  jechało sobie w samochodzie z klimą.W skutek tego zaczęły się prawdopodobnie namnażać bakterie i stąd te dziurki.Efekt ten  może bardziej przybliżyć EAnnna lub ktoś kto bardziej się interesuje produkcją serów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-433844
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po prasowaniu, w tego typu serach (miękkich, lub półtwardych) w przestrzeniach między ziarnami pozostaje dużo serwatki. W serwatce jest laktoza, czyli cukier mleczny, która to fermentuje i przez to powstają gazy. Właśnie w ten sposób powstają dziury w serach. Oczywiście w serach twardych dziury także powstają, jednakże jest to późniejszy etap dojrzewania, ok. 2-3 tygodnie po zrobieniu. Wtedy pH się stabilizuje i masa serowa posiada pewną elastyczność, dzięki czemu dziurki mogą swobodnie powstawać. :)

 

A jakieś twarde sery ostatnio robiłeś? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437535
Udostępnij na innych stronach

Akmis 978 wracając do tematu.Teraz wygląda tak.Właśnie zdjąłem go z sita.Mleko jest prosto z cyca nie wychłodzone i przebywało 4 h w drodze przy włączonej klimatyzacji.Bakterii żadnych nie używałem.Teraz chciałbym aby dojrzewał ale nie wiem czy się to uda.

 

 

post-41296-0-71558400-1438620337_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437547
Udostępnij na innych stronach

Nie ma żadnego problemu. Zostawiaj do dojrzewania, najlepiej w temperaturze 13-14 stopni i odwracaj codziennie. Ważna jest też wilgotność, jeśli nie możesz jej regulować, to jeśli masz możliwość, to możesz zawoskować ser po bardzo dokładnym obeschnięciu, albo wziąć i zafoliować w pakowarce próżniowej. Nie są one drogie, a kol. Perszing z powodzeniem używa takowej.

 

A tak w ogóle, to produkujesz jakieś sery twarde? Pochwal się co tam ostatnio wymodziłeś jeszcze. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437553
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak w ogóle, to produkujesz jakieś sery twarde? Pochwal się co tam ostatnio wymodziłeś jeszcze.

 

Nie ma czym.Ten twardy może będzie pierwszy.Zapakuje po osuszeniu próżniowo i schowam do chłodni, żeby uzyskać temp.dojrzewania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8746-wyroby-mleczarskie/page/2/#findComment-437668
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.