arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Maja 2018 Wędził.Może jednego usmążę. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Maja 2018 Wędził.Może jednego usmążę. Smażony jest be . Zrób w galarecie lepiej . Rosół do musi być tak doprawiony by nie potrzebne byłyby dodatki typu ocet i inne maggi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Maja 2018 Gdzieś na forum był przepis na koreczki z wędzonego węgorza.Na dłuższe przechowywanie w słoikach, po pasteryzacji.Kiedyś korzystałam z tego przepisu i pamiętam, że ryby były znakomite. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Maja 2018 (edytowane) Dla mnie węgorz to tylko wędzony.Do tego świeża chrupiąca kajzerka z masełkiem.Pycha. Smażony je beSmażony w zalewie octowej nie jest be Można też takhttps://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/1645-sposob-kruszynki-na-przedluzenie-trwalosci-wedzonego-wegorza-i-nie-tylko Edytowane 25 Maja 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Maja 2018 Można też tak Arku, to ten genialny sposób Kruszynki miałam na myśli. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Maja 2018 W galarecie pyszny ...do zupy ...smazony, ja osobiscie najmniej lubie wedzonego. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Maja 2018 Leje jak z cebra, a tu wędzi trzeba. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 26 Maja 2018 szykuje sie super jedzonko ,u mnie piękne słoneczko ale to trzeba sobie zasłużyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Maja 2018 Leje jak z cebra, a tu wędzi trzeba. U nas po prostu upał ponad 30 st ....... autostradą 2 godzinki i byś był . Dzisiaj wędzarnia odpoczywa :D Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Maja 2018 Rybka lubi pływać (i pogodę "barową" ) to i pada - U mnie też 10 słońc na niebie. Węgorzyk wędzony = palce lizane Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Już po.Na razie stygną,ale nie mam dobrych wiadomości.Mimo pieczenia przez godzinę jest twardawy nie to co polski.A może za długo go piekłem,ale po pół godzinie był twardy.A może za mocno trochę posoliłem bo jest lekko słonawy.No cóż w wędzeniu węgorza brak mi jeszcze doświadczenia bo robiłem dopiero drugi raz.Teraz spróbowałem jeszcze raz i stwierdzam że przesoliłem i to dobrze .Jakieś sposoby na odsolenie choć podejrzewam że takich już po takiej obróbce nie ma.A może jakaś potrawka.? Edytowane 26 Maja 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Maja 2018 Jak ja wędziłem węgorze to miałem beczkę z dorobioną szufladą i pilnowałem tylko by nie było ognia a jedynie żar . Trwało to długo bo nawet do dziesięciu godzin i gotowość do jedzenia miały wtedy gdy puściły "kleks" na płetwie odbytowej i były miękkie w dotyku. Nigdy nie dopiekałem . Kolor też miały jaśniejszy . Nie soliłem " z garści " a pływały w solance 12 godz. i obsychały 6 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Maja 2018 Zrob kanapki ...do %200 g wegorza pol ogorka 1 jablko ze 2 -3 lyzki siekanego szczypiorku, skorka z pol cytryny kawalek swiezego chrzanu wegorz jablkoi ogorek w kostke otarta cytryna i tarty chrzan do miseczki dodajemy lyzke musztardy takiej bardziej slodkiej, 3-4 lyzki kwasnej smietany , mieszamy wszystko na razowy chleb do tego 50-ka i tylko sie delektowac[Dodano: 26 maj 2018 - 19:03]30-40g wegorza 1 jajko lyzka smietany, jajko i smietane ubijamy lekko smazymy cos jak jajecznice doprawiamy pieprzem i sola szybko wykladamy na posmarowana maslem kromke ciemnego chleba ukladamy kawaleczki wegorza i posypujemy koperkiem badz szczypiorkiem, jemy na cieplo. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Maja 2018 Jakieś sposoby Olej - pasteryzacja - czas na odsolenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Nie soliłem " z garści " a pływały w solance 12 godz. i obsychały 6 . Tu chyba jest pies pogrzebany.Co do wędzenia to szły dymogeneratorem, ale może rzeczywiście niepotrzebnie podpiekłem.To są węgorze nowozelandzkie grube a krótkie i dlatego podpiekałem bo były po 4 h wędzenia w temp. 55-60C twarde na dotyk.Widać za krótko się wędziły .[Dodano: 26 maj 2018 - 21:35] Olej - pasteryzacja - czas na odsolenie To chyba jedyny sposób .Dziękuję. Edytowane 26 Maja 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Nie jedyny jeszcze ocet został ... ???? Na delikatesy ... tylko olej, na bieżące ... ocet i dasz radę Arek Tapniete z P20 via Tapatalk Edytowane 26 Maja 2018 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 27 Maja 2018 Pójdą jutro do oleju.Za octem nie przepadam. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jakieś sposoby na odsolenieArku z odsoleniem to Ci nie pomogę ,ale mogę podpowiedzieć z wieszaniem węgorza.Twójsposób jest dobry ,ale możesz go zmodernizować żeby węgorz wisiał bardziej ,,dostojnie,, a mianowiciejak zawiązałes sznurek za głową to przewlecz pętelkę przez skrzela i wyciągnij przez otwór gębowy ,wtedy wegorz będzie wisiał prosto.Wizualnie to lepiej wygląda ale smaku nie zmieni Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Dziękuję za poradę,ale.Miały wisieć na specjalnych hakach do ryb ,ale były za długie.Takie wiązanie było spowodowane tym ,że jak bym je powiesił tak jak proponujesz też było by za długo. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jakieś sposoby na odsolenie choć podejrzewam że takich już po takiej obróbce nie ma Spróbowałbym na jednej sztuce.Woda letnia, nie gorąca, + węgorz + ziemniak surowy (dużo ziemniaka), drobno pokrojony.Tym sposobem odsoliłem już parę potraw więc może i tu się sprawdzi, mimo że węgorz jest po obróbce. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Do wody nie ma co wsadzać bo owszem odsala się,ale jednocześnie nasiąka wodą.Dałem w olej i spasteryzowałem. Edytowane 1 Czerwca 2018 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Szybkie pytanie.sum 10.5kg po oczyszczeniu - solanka 8% i 24godz.w lodówce będzie ok? Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Suma musisz nastrzyknąć wokół kręgosłupa i część ogonowa 24 h będzie ok tylko go porządnie wytrzyj papierem kuchennym te 10 kg to z łbem? Bo ten pewnie ma z 1,5 kg ???? [Dodano: 02 cze 2018 - 15:32] Pewnie bym go nie wędził ???? zapewne połowa by była pieczona a druga w kapuście ???????? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Tak z łbem.w takim razie wieczorem go strzknę po kręgosłupie Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Czerwca 2018 były za długie///przy wędzeniu takich 1kg naszych to już w borniaku jest problem zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni -te co widziałem u Ciebie były krótsze ale grubasy -nastepnym razem też sią zapiszę na kilka sztuk ???? Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi