Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#41 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 gru 2016 - 16:08

Spróbuję twojej wersji .Ja kiedyś robiłam takie wariacje ze śledziami ,ze do tych w śmietanie i jablku dodawałam ,a właściwie dekorowałam trochę kulkami granatu i płatkami migdałów.Już sama nie wiem ile wariantów przygotować na te święta ,ale co bym nie zrobiła to i tak śledzik w oleju króluje... :)



#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 gru 2016 - 17:41

U nas sledzie w occie jemy dosc czesto bo sa tu bardzo popularne ,zdecydowanie bardziej slotkie niz w PL (zalewa 1 czesc octu/12%/ 2 czesci cukru i 3 czesci wody)natoiast takie w oliwie raczej tylko na jakies swieta jemy.

ja zrobilam wczoraj smazone filety sledzia baltyckiego w zalewie wlasnie takiej 123z czerwona cebula.filety panierowane w mace zytniej i bulce smazone na masle. Cos jak na tej fotce https://nordefors.fi...trc3b6mming.jpg

Ja zawsze robie jakies wariacje ..sa podstawowe ktrorych nie moze zabraknac no i co roku cos nowego .byly z orzeczhami i grzybami , w pomaranczach ..w przyprawei piernikowej ..rozniste  :)


Użytkownik electra edytował ten post 11 gru 2016 - 17:46


#43 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 gru 2016 - 19:21

Jeżeli lubisz słodkie smaki to spróbuj sledzie posypać cukrem trzcinowym [lub ksylitolem]pieprzem i pokrojona cebulką.Zalej je dobrym olejem -najlepiej nierafinowanym-ja użyłam słonecznikowego]Od jakości oleju będzie w dużej mierze zależał ich ostateczny smak.

Jezeli lubisz olej dyniowy to mozesz spróbować w wersji dyniowej -zalewę robimy -na ok 200ml oleju rzepakowego dodajemy ok 50 ml oleju dyniowego i ok 50 ml octu winnego +1ł cukru ,listek i ziele ang] Taka zalewa zalewamy śledziki z cebulką .



#44 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 557 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 12 gru 2016 - 19:29

Arkadiuszu, przymierzam  do zrobienia paprykarza taki jak przedstawiasz na pierwszej stronie /jak smakuje tak jak wygląda to musi być super/ i zastanawiam się czy nie będzie błędem jeśli dorzucę do cebuli do zeszklenia odrobiny marchewki i pietruszki.



#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 12 gru 2016 - 19:55

czy nie będzie błędem jeśli dorzucę do cebuli do zeszklenia odrobiny marchewki i pietruszki.

 

O jak dawno nie robiłem.Błędem nie będzie, tym bardziej, że to będzie odrobina :D , ale ja najpierw zrobił bym w oryginale a później próbował wariacji, które zmienią nieco smak.



#46 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 557 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 12 gru 2016 - 20:15

No tak,racja. Najpierw zrobię wg. oryginalnego przepisu żeby mieć kiedyś z czym porównać.

#47 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 557 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 gru 2016 - 15:25

No i zrobiłem swój pierwszy paprykarz, wyszedł smaczny jednak trochę rzadki. Wina pewnie jest po stronie mrożonej ryby /mintaj/, po rozmrożeniu z 1 kg zostało już tylko 750g i to jeszcze bardzo "wodnitego" . Ale nauka nie poszła w las, następnym razem kupię ponad kilogram i odsączę rybę.  :)



#48 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 13 gru 2016 - 20:09

No i zrobiłem swój pierwszy paprykarz, wyszedł smaczny jednak trochę rzadki

 

Mrożony mintaj występuje z różną ilością glazury.Ten mój nie był taki mocno wodnisty.Jak Twój był bardzo wodnisty to trzeba było go trochę odcisnąć z tej wody po rozmrożeniu i wodę odlać.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 gru 2016 - 20:10


#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 25 maj 2018 - 10:58

Będzie się działo :)

Załączony plik  IMG_20180525_084518.jpg   72,82 KB   9 Ilość pobrań



#50 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8896 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 maj 2018 - 11:35

Będzie się działo
 

Rewelacja! 

Co będziesz z nich robił?



#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 25 maj 2018 - 13:28

Wędził.Może jednego usmążę.



#52 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 25 maj 2018 - 14:35

Wędził.Może jednego usmążę.

 

Smażony jest be . Zrób w galarecie lepiej . Rosół do musi być tak doprawiony by nie potrzebne byłyby dodatki  typu ocet i inne maggi .



#53 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8896 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 maj 2018 - 14:48

Gdzieś na forum był przepis na koreczki z wędzonego węgorza.

Na dłuższe przechowywanie w słoikach, po pasteryzacji.

Kiedyś korzystałam z tego przepisu i pamiętam, że ryby były znakomite.



#54 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 25 maj 2018 - 15:37

 Dla mnie węgorz to tylko wędzony.Do tego świeża chrupiąca kajzerka z masełkiem.Pycha.

 

Smażony je be

Smażony w zalewie octowej nie jest be

 

Można też tak

https://wedlinydomow...rza-i-nie-tylko


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 25 maj 2018 - 15:38


#55 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8896 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 maj 2018 - 15:46

Można też tak

Arku, to ten genialny sposób Kruszynki miałam na myśli. 



#56 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 maj 2018 - 18:25

W galarecie pyszny ...do zupy ...smazony, ja osobiscie najmniej lubie wedzonego.



#57 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 26 maj 2018 - 09:21

Leje jak z cebra, a tu wędzi trzeba. :cry:

Załączony plik  IMG_20180526_094539.jpg   79,92 KB   10 Ilość pobrań

 

 



#58 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 maj 2018 - 09:29

:thumbsup: szykuje sie super jedzonko ,u mnie piękne słoneczko ale to trzeba sobie zasłużyć  ;)



#59 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12509 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 maj 2018 - 10:30

Leje jak z cebra, a tu wędzi trzeba. :cry:

 

U nas po prostu upał ponad 30 st ....... autostradą 2 godzinki i byś był .   Dzisiaj wędzarnia odpoczywa :D :D



#60 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 maj 2018 - 13:18

Rybka lubi pływać (i pogodę "barową" ;)) to i pada - U mnie też 10 słońc na niebie. Węgorzyk wędzony = palce lizane  :) 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych