Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

Culatello .Waga obecnie 4,035kg.Waga początkowa 4,59kg.Strata po miesiącu dojrzewania 0,555 kg czyli ok. 12 %

Od strony tłuszczu

post-41296-0-31688600-1521445216_thumb.jpg

Od strony mięsa

post-41296-0-38895000-1521445235_thumb.jpg


[Dodano: 19 mar 2018 - 08:51]

 

 

Mam pytanie, czy w ten sam sposób można robić także polędwicę wp.?

 

Można tylko wystarczy po tygodniu.Tydzień solenia , tydzień w chłodzie i tydzień w lodówce 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592584
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

najlepiej dawać sól i saletrę.Saletry od 3- 6 %

 

Czyli dajemy np. 97 g soli i 3 g saletry, tak? Czy 100 g soli i 3 g saletry? Bo coś się zakręciłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592593
Udostępnij na innych stronach

Czy 100 g soli i 3 g saletry
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592597
Udostępnij na innych stronach

 

 

Culatello .Waga obecnie 4,035kg.Waga początkowa 4,59kg.Strata po miesiącu dojrzewania 0,555 kg czyli ok. 12 %
sprawdzilem swoje zapiski i strata wagi jest niemal idealnie taka sama jak w przypadku moich dwoch szynek. Bardzo ladnie wyglada i bardzo obiecujace wyniki. Czy juz zdecydowales o pokryciu sugna? 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592601
Udostępnij na innych stronach

Tak będzie dobrze.


[Dodano: 19 mar 2018 - 16:25]

 

 

Czy juz zdecydowales o pokryciu sugna?

 

O ile nic się nie zmienni to po 3-miesiącach .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak będzie dobrze.

No już dobrze, rozumiem. Dzięki. Musimy kiedyś zrobić po szkiełku, jak to mówi Zbój Madej. :thumbsup: Zaraz zamówię saletrę i morską sól peklującą. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-592629
Udostępnij na innych stronach

Salami grodziskie z II wp. z dodatkiem słoniny .Strata wagi 35%.Jeszcze powisi.

 

post-41296-0-92282200-1521730380_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja obecnie mam sól morska peklującą,

 

Rozumiem, że tej soli używamy w takich samych ilościach co peklo czy też mieszanki soli z saletrą, tj. około 30-50 g/kg mięsa, tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593287
Udostępnij na innych stronach

Tak.Używam jako peklosoli.Do wyrobów dojrzewajacych całomięśniowych mam mieszankę tej soli morskiej i soli z 3% - tową zawartością saletry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593325
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam mieszankę tej soli morskiej i soli z 3% - tową zawartością saletry.

A w jakiej proporcji to mieszasz 50/50?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593326
Udostępnij na innych stronach

Tak

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593327
Udostępnij na innych stronach

Salami grodziskie wykonane z II wp. z dodatkiem słoniny miało jeszcze powisieć ,ale nie wytrzymałem i jeden baton rozkroiłem z ciekawości.Strata wagi 35%.Jak dla mnie jest już dobre.Jest mniej kleiste w konsystencji od poprzedniego robionego z mięsa z łopatki.Następną planuję z karkówki z dodatkiem słoniny.Trzeba eksperymentować z surowcem, ale nie z dodawaniem przypraw z garści.Przyprawy należy odpowiednio dobrać do swojego smaku i ważyć chociażby dla uzyskanie powtarzalności i żeby wtopy nie było bo może się okazać za dużo kolendry i będzie skarpeta zamiast salami  :cool:.To tak ku przestrodze.Preferującym oszołomom garści ,łyżki, łyżeczki, jajka itp. na tym forum mówimy nie  :mad: .Mam nadzieję,  że osoby mające pojęcie o tym co piszę zgodzą się ze mną.?

 

post-41296-0-09701300-1521977470_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593384
Udostępnij na innych stronach

Yes, yes, yes  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593397
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Arek jakie przyprawy dodałeś ?

 

Kardamon, koper włoski,czosnek granulowany, pieprz biały, 

 

 

 

Yes, yes, yes 

 

 

Bardzo ładne ,tłuściutkie 

 

 

Arek, salami klasyczne! Piękny kolor i definicja tłuszczu.

 

Dziękuję bardzo. :) Pozostało jeszcze w pełni udane culatello ( dojrzewa) i będę w pełni szczęśliwy. :D  .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593442
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj będzie zapakawona próżniowo i sobie jeszcze poleży z pół roku.

 

post-41296-0-70922000-1522136036_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593649
Udostępnij na innych stronach

Za tłusta jak dla mnie   :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593657
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za tłusta jak dla mnie  

 

A ja dla Ciebie nie robiłem. :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593660
Udostępnij na innych stronach

Ty docent nie filozuj   :D  ale mogło by być dla mnie. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593661
Udostępnij na innych stronach

 

 

mogło by być dla mnie.
oki oki - nie pasi to zrobie niespodziankę Małgosi - i się ucieszy  ;)  :D 

 

 

JaGra zgrzeszyłeś
  musisz mu wybaczyć - grzeszyć rzecz ludzka  :D ​ - a ślinka mu pewnie leci........ :D  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593682
Udostępnij na innych stronach

To dopiero będzie salami. :D .Waga 5,40 kg. Ta mała jako próbka fermentacyjna.

post-41296-0-06506300-1522161392_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593694
Udostępnij na innych stronach

 

 

To dopiero będzie salami

A ta kicha to jest? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/12/#findComment-593705
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.